Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: NASZE PRACE- 3D  (Przeczytany 397432 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: NASZE PRACE- 3D
    « Odpowiedź #2595 dnia: Grudnia 01, 2014, 18:05:50 »
    Ten przedostatni wygląda już lepiej, ale teraz te lwy jakieś takie... pomarańczowe. To zabieg celowy? Bo jak pierwszy raz mi je pokazałeś, byłem pewien że to odnośnik do Anglii, jak tak to pomarańczowe lwy są... niewypałem. Generalnie, cuir bouilli i pancerze ładne. Wątek przeczyszczony lekko, choć niektóre z zachowanych postów też nadają się do kosza.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #2596 dnia: Grudnia 01, 2014, 18:09:20 »
    opinia taka, że mógłbyś zrobić bump mapping do oryginału... to się tyczy kolczugi, dodatków i faktury tkaniny.

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • Piwa: 75
    • fear the bonerlords
    « Odpowiedź #2597 dnia: Grudnia 01, 2014, 18:13:33 »
    Ten przedostatni wygląda już lepiej, ale teraz te lwy jakieś takie... pomarańczowe. To zabieg celowy? Bo jak pierwszy raz mi je pokazałeś, byłem pewien że to odnośnik do Anglii, jak tak to pomarańczowe lwy są... niewypałem. Generalnie, cuir bouilli i pancerze ładne. Wątek przeczyszczony lekko, choć niektóre z zachowanych postów też nadają się do kosza.

Te lwy na przedostatnim pancerzu są efektem złego cieniowania. Poprawię to, gdy projekt będzie [OSP].

opinia taka, że mógłbyś zrobić bump mapping do oryginału... to się tyczy kolczugi, dodatków i faktury tkaniny.

Bump-mapping robię na bierząco- z każdym nowym pancerzem. Problemem jest dla mnie duża ilość warstw, które potem dziwnie wyglądają po cieniowaniu.

"Szukaj po omacku ch*ja w cieście" ~Prußak
    "Jakbym miał pasztet to bym zjadł kanapkę z pasztetem ale nie mam chleba" ~Mat Berserker
    "Bieg na kilometr w ramach biegania, to jak picie piwa bezalkoholowego w ramach picia alkoholu" ~Dyktator

Offline huth

« Odpowiedź #2598 dnia: Grudnia 01, 2014, 18:19:10 »
    Bump-mapping robię na bierząco- z każdym nowym pancerzem. Problemem jest dla mnie duża ilość warstw, które potem dziwnie wyglądają po cieniowaniu.
    yhm... nie wiem o co ci chodzi... Jakie warstwy, chodzi o robienie diffuse mapy w photoshopie czy czymś innym?

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • fear the bonerlords
    « Odpowiedź #2599 dnia: Grudnia 01, 2014, 18:34:26 »
    yhm... nie wiem o co ci chodzi... Jakie warstwy, chodzi o robienie diffuse mapy w photoshopie czy czymś innym?

Chodzi o warstwy w Photoshopie. Skrypt, który tworzy bump-map robi błędy, gdy tekstura składa się z wielu warstw. Nie obchodzi go, czy jest to scalone, czy nie (warstwy).

"Jakbym miał pasztet to bym zjadł kanapkę z pasztetem ale nie mam chleba" ~Mat Berserker
    "Bieg na kilometr w ramach biegania, to jak picie piwa bezalkoholowego w ramach picia alkoholu" ~Dyktator

Offline huth

« Odpowiedź #2600 dnia: Grudnia 01, 2014, 18:42:41 »
    Na spłaszczonym i zapisanym osobno też? Może ten skrypt w PS jest jakiś nie teges... są też inne programy, skrypty do programów.

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • fear the bonerlords
    « Odpowiedź #2601 dnia: Grudnia 01, 2014, 18:46:45 »
    Na spłaszczonym i zapisanym osobno też? Może ten skrypt w PS jest jakiś nie teges... są też inne programy, skrypty do programów.

Spróbuję ściągnąć nowszą wersję skryptu.
    BTW: Dodałem 1 nową zbroję. Za pomysł dziękuję firentisowi. Poprawkami zajmę się potem.

EDIT

Te lwy na przedostatnim pancerzu są efektem złego cieniowania. Poprawię to, gdy projekt będzie [OSP]. Naprawione, ale obrazek niezaktualizowany ;P
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 01, 2014, 19:43:50 wysłana przez Garedyr »

Offline Lotnik

• Użytkownik
    • Piwa: 35
    • Wyjadam żelki
    « Odpowiedź #2602 dnia: Grudnia 01, 2014, 19:47:28 »
    Możesz tym spróbować http://www.smart-page.net/smartnormal/
    Na niektórych kolczuga ma za duże kółka i brakuje fałd :D
    Ta pierwsza przeszywanica ma mało wyraźne szwy. To są herby z Wiedźmina? 
    a to moje:
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • fear the bonerlords
    « Odpowiedź #2603 dnia: Grudnia 01, 2014, 20:11:02 »
    Możesz tym spróbować http://www.smart-page.net/smartnormal/
    Na niektórych kolczuga ma za duże kółka i brakuje fałd :D
    Ta pierwsza przeszywanica ma mało wyraźne szwy. To są herby z Wiedźmina? 
    a to moje:
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Umiesz robić rigging (nie taki jak kopiuj---> wklej)? OSP Please ;_:

EDIT
    Lotnik jesteś za%*bisty!

Offline Lotnik

• Użytkownik
    • Piwa: 35
    • Wyjadam żelki
    « Odpowiedź #2604 dnia: Grudnia 01, 2014, 20:53:06 »
    Umiesz robić rigging (nie taki jak kopiuj---> wklej)? OSP Please ;_:
    trochę :D naramienniki chcesz poprawić?

EDIT
    Lotnik jesteś za%*bisty!
    Jeszcze nie.

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • fear the bonerlords
    « Odpowiedź #2605 dnia: Grudnia 01, 2014, 21:03:39 »
    trochę :D naramienniki chcesz poprawić?
    Jeszcze nie.

Chodzi mi o tą temersko-podobną zbroję. Dasz radę zrobić do niej rigging pod Warbanda? ;_;
    Co się tyczy naramienników- przydałoby się je poprawić, bo dziwnie wygląda ten wyginający się metal :D Spróbuję poeksperymentować i zobaczę co będzie.

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #2606 dnia: Grudnia 01, 2014, 23:06:49 »
     Zabawa z riggingiem np: przy pomocy samego brfa jest dość zabawna i ciekawa. Jeśli np. nie chcesz mieć wyginających się naramienników, a są one osobnym modelem, a nie przyklejone do zbroi, to możesz np w wingsie stworzyć malutki kwadracik i umiejscowić go w miejscu ramion, a w brfie nadać mu animacje kopiując z tego pancerza. I jeśli ten kwadracik się nie wygina, to potem skopiowac animacje kwadracika, do naramiennika. Wtedy naramiennik też się nie będzie wyginał. Suma sumarum, jeśli uzyskamy taki rigging jaki chcieliśmy to jesli skopiujemy animacje pancerza oraz tych sztywnych naramienników i wkleimy na podobny pancerz który by miał takie same naramienniki ale jako jeden model, to teoretycznie też powinny być sztywne.
     Ja taką operację nazywam zasadą meduzy. Bo z tego modelu co kiedyś robiłem, to działa na nim samym i na innych co z niego wyciągam ;)

Generalnie polecam porozmieszczać wokół ludzika/w ludziku różne kwadraty, długie prostokąty, i nadać im animacje na bazie człowieka, i wtedy fajne rzeczy można z tego wyciągać. Czy to pojedyncze kwadraty, czy to kilka na raz wybrane punkty.

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • fear the bonerlords
    « Odpowiedź #2607 dnia: Grudnia 02, 2014, 18:13:06 »
    Coś nowego:

(click to show/hide)

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2608 dnia: Grudnia 02, 2014, 19:04:56 »
    Kółka od kolczugi ciągle za duże (dopiero jak Lotnik napisał zacząłem zwracać na to uwagę btw, wcześniej nie zauważyłem tego szczegółu :P).

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • fear the bonerlords
    « Odpowiedź #2609 dnia: Grudnia 02, 2014, 19:06:44 »
    Kółka od kolczugi ciągle za duże (dopiero jak Lotnik napisał zacząłem zwracać na to uwagę btw, wcześniej nie zauważyłem tego szczegółu :P).

Cierpliwości! Niedługo to poprawię (gdzieś przed tym, gdy będę dodawał to jako OSP)!