Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: NASZE PRACE- 3D  (Przeczytany 398692 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline korkoranek

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • aka Korkoran
    Odp: NASZE PRACE- 3D
    « Odpowiedź #2175 dnia: Sierpnia 07, 2011, 19:26:49 »
    Niestety do robienia modeli do gier muszę się jeszcze podszkolić :(. Mój kałach ma beznadziejną siatkę :/. Bardzo cieszę się, że wam się spodobał :D. Od dawna chciałem coś tu wstawić, ale nic nie było na tyle ładne :).

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #2176 dnia: Sierpnia 07, 2011, 19:31:14 »
    Model jest OK. Pokaż tą siatę i powiedz ile poly ma. Jedyny mankament jest taki, że model jest dosyć chudziutki.

https://www.youtube.com/user/Wojakson <-- mój kanał na YouTube (lets pleje, tutoriale 3D)

Offline korkoranek

• Użytkownik
    • aka Korkoran
    « Odpowiedź #2177 dnia: Sierpnia 07, 2011, 19:38:44 »
    Oto siatka:
    (click to show/hide)

Model ma 8026 Face'ów, ale niestety nie mam pojęcia jak w Blenderze zamienić to na poly :(. Jak znajdę gdzieś jak to zrobić to podam wynik w Poly.

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #2178 dnia: Sierpnia 07, 2011, 19:41:52 »
    Naprawde imponujący model, jedyne czego się obawiam to liczba poly. Pochwal się siatką :) Wprawdzie sam nei jestem najlepszym grafikiem ale w życiu trochę modeli widziałem i troche nei podoba mi się twardość tego kałacha. Trochę winny pewno jest brak material smootha(np na szczycie kolby i lufie) i co za tym idzie sensownego rozmieszczenia twardych krawędzi lecz trochę ogólnie leży miękkośc siatki, wgłębienia w kolbie i rączce wyglądają dziwnie ostro. Ale ogólnie mówiąc jest bardzo dobrze a ja jako mentalny stary zgred musiałem się do czegoś przyczepić. Z niecierpliwością czekam na wersje otexturowaną.

EDIT: O kolega blenderowiec :) Do siatki oprócz wyżej wymienionych mankamentów nie widzę zastrzeżeń, wprawdzie do WB bym nie odważył się tego włożyć ale....
    W domyślnym Blenderze bez żadnych dodatkowych pluginów itp wszystkie informacje wyświetlają się w prawym górnym rogu. A Faces to liczba trójkątów/kwadratów czyli czegoś tożsamego do polygonów. Lecz polygony są bardzo nie miarodajne bo określają liczbę płaszczyzn, o wiele lepiej podawać wszystko w trójkątach po triangulacji.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 07, 2011, 19:47:59 wysłana przez Mat berserker »

Offline korkoranek

• Użytkownik
    • aka Korkoran
    « Odpowiedź #2179 dnia: Sierpnia 07, 2011, 20:11:42 »
    Dzięki za dobre rady :). Szczerze mówiąc nie robiłem nic w celu utwardzenia siatki, ale spróbuję się tym pobawić i zobaczę co wyjdzie. Postaram się oteksturować go, lecz pewnie poświęce na to więcej czasu niż na sam model ponieważ jest on zrobiony z kilkudzisięciu części (nie wyobrażam sobie zrobić coś takiego z jednego cuba :D), a ja nie mam pojęcia jak umieścić kilka tekstur na raz w blenderze (z teksturowania leżę całkowicie :/).
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 08, 2011, 11:33:20 wysłana przez korkoranek »

Offline acoaco122

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #2180 dnia: Sierpnia 08, 2011, 11:31:08 »
    Zdaje się mi żę gdy zaznaczysz jakąś powierzchnię to rozciągasz na niej teksturę
    "Aut inveniam viam aut faciam"

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #2181 dnia: Sierpnia 11, 2011, 14:53:11 »
    Zacząłem się bawić w tworzenie scen. Aktualnie zmajstrowałem tawernę.

(click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

https://www.youtube.com/user/Wojakson <-- mój kanał na YouTube (lets pleje, tutoriale 3D)

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #2182 dnia: Sierpnia 11, 2011, 15:52:29 »
    Mam nadzieję, że się nad swoim projektem bardziej postarasz niż nad tym, co robiłeś dla mnie :) Przyglądając się bliżej temu, co zrobiłeś do moda, to raczej rewelki nie ma... :)

Offline korkoranek

• Użytkownik
    • aka Korkoran
    « Odpowiedź #2183 dnia: Sierpnia 11, 2011, 18:15:52 »
    Oteksturowałem kałacha :). Starałem się, żeby jakoś to wyglądało, ale tekstura wyszła mi strasznie nudna i jakaś zabugowana (ale to chyba wina oświetlenia). Tekstury robiłem sam z wyjątkiem powierzchni na rękojeści. Chętnie przyjmę jakieś rady/zmieszanie z błotem :P.

(click to show/hide)
    (click to show/hide)

(click to show/hide)

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #2184 dnia: Sierpnia 11, 2011, 18:24:10 »
    Jak dla mnie to zrobiłeś zbyt jednolity metal.

Offline korkoranek

• Użytkownik
    • aka Korkoran
    « Odpowiedź #2185 dnia: Sierpnia 13, 2011, 02:10:25 »
    Trochę porysowałem korpus i magazynek, wygładziłem koniec lufy, scaliłem niepotrzebne wierzchołki przez co udało mi się zmniejszyć liczbę face'ów do 7716. Zapewne już nie będę z tym modelem nic robił.

Screeny:
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #2186 dnia: Sierpnia 15, 2011, 18:51:48 »
    Tego tu tak naprawdę nie ma... :( Da się jakoś usunąć posta???

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #2187 dnia: Sierpnia 15, 2011, 19:40:48 »
    @korkoranek nadal ta tekstura jakaś dziwna. Wejdź sobie na www.cgtextures.com, zarejestruj się i ściągnij sobie jakieś dobre teksturki metalu, przemaluj je trochę w jakimś programie do grafiki 2D, np Gimp, czy Photoshop i teksturka kładzie na kolana :)

Offline Lotnik

• Użytkownik
    • Piwa: 35
    • Wyjadam żelki
    « Odpowiedź #2188 dnia: Sierpnia 24, 2011, 18:26:04 »
    Witam!

Od jakiegoś czasu ćwiczę modelowanie w Blenderze i chciałbym pokazać mój pierwszy model.
    Proszę o porady co trzeba poprawić.

(click to show/hide)

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #2189 dnia: Sierpnia 24, 2011, 18:30:45 »
    Trochę siatka się zwaliła, miejsca na oczy takie nierówne i po bokach te "górki" wyglądają jakby były wysculptowane. Jeżeli chciałbyś ten model do mb wrzucić to dużo za dużo polyz. Trenuj, trenuj :P.