Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Wiedźminy  (Przeczytany 90003 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Paralityk

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: Wiedźmin
    « Odpowiedź #165 dnia: Czerwca 20, 2011, 14:15:51 »
    Potrzebuję pomocy bo szlag mnie już trafia
    (click to show/hide)

Offline Jarsuss

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Pamiętajcie najważniejsza jest zaprawa :P
    « Odpowiedź #166 dnia: Czerwca 20, 2011, 23:50:28 »
    Z tyłu masz beczki, rozwal je i po chwili strażnicy pójdą zobaczyć, co się tam dzieje. W poradniku masz to napisane.
    HITMEN CLAN www.hitmen.tnb.pl

Offline Paralityk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #167 dnia: Czerwca 21, 2011, 09:40:07 »
    Właśnie problem w tym, że tam nie ma żadnych beczek:/...

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #168 dnia: Czerwca 21, 2011, 09:57:56 »

A do patcha 1.5 (tzw. Edycji Rozszerzonej) nie trzeba instalować poprzednich łatek. 1.5 zawiera je wszystkie w sobie.

Omyłkowo napisałam 1.5. generalnie rozchodziło mi sie o to, żeby zainstalować patch 1.5 musimy najpierw zainstalować patch 1.4. patch 1.4 Jest swojego rodzaju rozszerzeniem - Update a nie patchem.

A o graniu kobiecą postacią w Wiedźminie nawet nie wspominaj, bo mnie wnerwisz...

Nie wiem czym się tak ekscytujesz. Nie widzę również żadnej przeszkody, gdzie gracz mógłby grać kobietą. O ile dobrze pamiętam, nawet w samej grze (początek gry) występuje kobieta, która para magią. Wiedźmin to nie człowiek - to klasa, jaką na przykład ma Aragon w Tolkienie, gdzie wyróżniali się długowiecznością. Tak więc kobieta, która mieszkała z nimi w zamku również była wiedźminem. Z tego co mi wiadomo powstały mody dzięki którym gracz może grać innymi członkami "grupy".
    Więc jak sam widzisz, możliwość grania kobietą powinna być raczej dostępna. Prawda jest taka, że nie jest to wykonalne, bo jakie by były wtedy wstawki filmowe?  To jest jedyny powód dla którego gramy jednym bohaterem.

Offline Paralityk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #169 dnia: Czerwca 21, 2011, 10:05:25 »
    A moim zdaniem nie powinno być takiej możliwości. Jak by nie patrzeć saga "Wiedźmin" to opowieść o Geralcie i opowieść sporo by straciła gdyby twórcy próbując wleźć w dupę amerykańcom zrobili możliwość grania każdą płcią i rasą.

A co do mojego problemu to był to zwykły bug. Ile bym w te beczki Ardów nie władował one i tak się nie rozlatywały. Wystarczyło wczytać save przed wejściem do obozu i wszystko jest już dobrze.

Offline Altharis

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Tovarisch Volksdeutsch
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #170 dnia: Czerwca 21, 2011, 11:20:07 »
    A moim zdaniem nie powinno być takiej możliwości. Jak by nie patrzeć saga "Wiedźmin" to opowieść o Geralcie i opowieść sporo by straciła gdyby twórcy próbując wleźć w dupę amerykańcom zrobili możliwość grania każdą płcią i rasą.
    Zgodzę się z tym. O ile w innych uniwersach, które nie bazują na książce i nie mają narzuconych postaci itp. to granie osobnikami obu płci by mi nie przeszkadzało. Ale nie w Wiedźminie. 
    I ta osoba, która była na początku gry (nie grałem, ale czytałem sagę, a twórcy nie powinni zmieniać nawet takiego detalu) NIE MOGŁA być wiedźminem, ponieważ właśnie była kobietą. W historii nigdy nie było kobiety wiedźmina.
    Dla ludzi, którzy czytali sagę i pamiętają Ciri:
    (click to show/hide)

Offline Dravic

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #171 dnia: Czerwca 23, 2011, 23:18:29 »
    ... z prostego powodu:

kto niby miałby ją mutować, huh?

I nie gadać mi tutaj o Triss/Yennefer, bowiem pierwsza (w grze) wspomina, że nie zapoznała się nigdy z wiedźmińskimi tajemnicami, ani że nie jest pewna, czy dałaby radę.
    A Yen chciała z Ciri zrobić czarodziejkę...

-i oczywiście saga Sienkiewicza- Wiedźmin

Offline Mortis

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #172 dnia: Czerwca 29, 2011, 00:25:40 »
    Kto miałby mutować? Cały świat czarodziejów by pędził na łeb na szyje, gdyby labolatorium Kear Morhen otwarto dla przejezdnych :)

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #173 dnia: Czerwca 29, 2011, 12:26:21 »
    Akurat co do tego, czy kobieta mogłaby zostać wiedźminką, to nie widzę przeszkód. Ciri przeszła trening, ale go nie ukończyła (brak maga, który potrafiłby podtrzymać proces Próby Traw), miałaby jednak na to duże szanse. Yen chciała zrobić z niej czarodziejkę, bo... bo to Yen i tyle :P

@Jagoda
    Wiedźmin nie jest klasą, jak rycerz czy paladyn, nie jest też kimś, kto się rodzi z takimi umiejętnościami. Wiedźmin to mutant i cały czas należy o tym pamiętać. Geralt, jak każdy inny wiedźmin, był normalnym, porzuconym dzieciakiem, którego przygarnęło Kaer Moren. Po latach specjalnego treningu i diety opartej na grzybkach został poddany Próbie Traw, która polegała mniej więcej na tym, aby pakować w ciało "delikwenta" rozmaite trucizny, jednocześnie utrzymując go przy życiu dzięki magii. Triss, która była "tylko" czarodziejką, sama powiedziała, że nie wie, czy dałaby radę. Myślę, że jednak tak, chociaż tego się nie dowiemy. Większe szanse miałaby tu Yen, gdyż, według mnie, była "mocniejszą" czarodziejką.
    A czarodzieje się nie kwapią, żeby biec do Kaer Moren na Próby, bo zwyczajnie wiedźmini i czarodzieje się nie lubią. Było to wiele razy wspominane i w książkach i w grach. Wyjątkiem jest Geralt i jego ciągoty do czarodziejek, co zresztą działało w obie strony :)

Co do historii, była wiedźminka kiedyś. Jest w którejś książce wzmianka o kobiecie-wiedźmince. Nie chodzi o Ciri, tylko kogoś innego. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba właśnie w tej części sagi, gdzie jest sporo o Ciri. Jeśli się mylę, niech mnie kotś poprawi.
    Efektem ubocznym przejścia Prób jest bezpłodność, co się tyczy zarówno kobiet jak i mężczyzn, jednak to głównie mężczyźni zostają wiedźminami, bo są zwyczajnie silniejsi. Kobiety bardziej na wiedźmy, niż wiedźminki, jednak i w jednym i drugim przypadku bywały wyjątki.

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #174 dnia: Czerwca 29, 2011, 13:41:13 »
    Co do historii, była wiedźminka kiedyś.

Nie, tutaj akurat się mylisz: nigdy nie istniała żadna wiedźminka po Próbie Traw, a Ciri była jedyną kobietą, która przeszła ten trening. ;-)
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline dzigi

• Użytkownik
    • Ingwar
    « Odpowiedź #175 dnia: Czerwca 29, 2011, 13:47:59 »
    Pytanko: Gdzie znajduje sie miecz w wiezieniu ? ( zawsze przy wyjsciu go mozna znalesc ) ale na tym filmiku wiedzmin ma miecz na sobie juz od wyjscia z klatki ; d

Film a wlasciwie trailer o ktorym mowilem wyzej: http://www.youtube.com/watch?v=-IMZQUKyoZ0
    I ty staw sie na polu bitwy !!! : http://www.youtube.com/watch?v=fRqcbZsKVII

Offline tympod123

• Użytkownik
    « Odpowiedź #176 dnia: Czerwca 29, 2011, 16:36:01 »
    No właśnie - trailer...

...Trailer, który powstał sporo czasu przed premierą gry, a którego celem było pokazanie elementów rozgrywki. Jak by to wyglądało, jakby na konferencji prasowej autorzy zachwalali system walki w grze opierając się na Geralcie machającym kawałkiem patyka?? :P

No dobra, przepraszam :P   Krótko - mieczyk zdobywamy przy wyjściu, autorzy nie zdecydowali się dać go nam na etapie "więziennym" ;)
    Cogito ergo zoom - myślę, więc jezdem :)

Offline Mortis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #177 dnia: Czerwca 29, 2011, 17:45:32 »
    Owszem, pobiegliby. Może nie po to, aby zmieniać dzieci w mutanty pod okiem wiedźminów (chociaż kilku takich by sie pewnie znalazlo) ale żeby rozkraść, przebadać. Niektórzy napisaliby o tym książkę, inni wynaleźliby cudowne lekarstwa. A jeszcze inni lepsze mutageny... i zaczełyby się eksperymenty. Ale co ja się tu rozwodzę, wystarczy pograć w pierwszą część wiedźmina.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #178 dnia: Czerwca 29, 2011, 19:19:32 »
    Ale co ja się tu rozwodzę, wystarczy pograć w pierwszą część wiedźmina.

Tylko mam nadzieję, że zauważasz pewien drobny szczegół... Każda gra oparta na Wiedźminie (ale również na jakiejkolwiek innej lekturze) jest jedynie marnymi popłuczynami po oryginale. W mojej opinii ani pierwsza, ani druga część gry już w przedbiegach przegrywa ze słowem pisanym (zresztą jeszcze nie znalazłem filmu - bądź gry - który byłby oparty na książce, a który chociaż zbliżyłby się do poziomu pierwowzoru). Natomiast co z książek wynika? Wynika to, że żaden czarodziej jakoś nie poleciał na skrzydłach by pomagać w mutowaniu adeptów wiedźmińskiego fachu...

Offline Dravic

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #179 dnia: Lipca 01, 2011, 13:55:12 »
    To jest całkiem proste.

Wiedźmini nie mieli zaufania do czarodziejów. Owszem, chętnie skorzystaliby z ich pomocy, ale byli pewni, że każdy czarodziej mając dostęp do wiedźmińskich tajemnic zacząłby coś kombinować z mutagenami na własną rękę i dlatego prędzej rozpłataliby każdego czarodzieja wchodzącego do Kaer Morhen, niż pozwoliliby mu dobrać się do mutagenów.

Wcześniej wiedźminom pomagali magowie-renegaci, którzy z jednej strony byli na tyle potężni (a i zapewne ta potęga brała się stąd, że nie stosowali się do jakiegoś kodeksu i używali niecodziennych źródeł mocy) by podtrzymać Próbę Traw, a z drugiej na tyle zaufani, że wiedźmini wiedzieli, iż nie wyniosą oni tajemnic z Kaer Morhen.

PS To wszystko moje domysły oparte na książce i grze, dlatego nie bijcie, jeśli nie zgadzacie się z moim wiedźminopoglądem.

Edit Właśnie ukończyłem Wiedźmina 2. Świetna gierka! Niestety, brakuje czegoś podsumowującego nasze wybory w grze (części rzeczy, np. tego, czy Vergen nadal przewodzi Saskia, czy urok został zdjęty itp. nie da się domyśleć).

Mam nadzieję, że będzie tak jak z Wiedźminem (1) i Wiedźminem 2 - czyli Wiedźmin 3 będzie "podsumowaniem" wyborów z Wiedźmina 2.

Swoją drogą, te wybory są niezwykłe i nie raz musiałem się dobrze zastanowić co mam zrobić...
    « Ostatnia zmiana: Lipca 01, 2011, 13:58:40 wysłana przez Dravic »
    -i oczywiście saga Sienkiewicza- Wiedźmin