Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Wiedźminy  (Przeczytany 89948 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Wiedźminy
    « Odpowiedź #345 dnia: Lutego 23, 2016, 20:48:12 »
    Spoko każdy ma prawo do swojej oceny. Ja uważam Wiedźmina I za część bardzo udaną, która mi bardzo przypadła do gustu (na pewno bardziej niż 2 w 3 nie grałem) Jednak ciekawy mnie skoro Wiedźmin I jest taką tragedią to jakie gry w takim razie są dobre. I nie piszę tego z pozycji urażonego fanboya, który zna sagę tylko po prostu mnie ciekawi :P

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #346 dnia: Lutego 24, 2016, 13:54:06 »
    Spoko każdy ma prawo do swojej oceny. Ja uważam Wiedźmina I za część bardzo udaną, która mi bardzo przypadła do gustu (na pewno bardziej niż 2 w 3 nie grałem) Jednak ciekawy mnie skoro Wiedźmin I jest taką tragedią to jakie gry w takim razie są dobre. I nie piszę tego z pozycji urażonego fanboya, który zna sagę tylko po prostu mnie ciekawi :P

Nie jestem typowym graczem, ponieważ nigdy nie grywałem i nadal nie grywam w wiele gier. Moje oczekiwania co do gry, a także moja oceny tychże są raczej nieprzewidywalne i dlatego jestem wybredny co do gier. Są nieprzewidywalne, ponieważ do każdego tytułu podchodzę indywidualnie, dostosowuję swoje wstępne oczekiwania do tytułu, czasem opierając się na opiniach innych, a czasem oceniając z góry jej wygląd, mechanikę oraz wydawcę, jestem z grubsza odpowiednio nastawiony do gry. W gruncie rzeczy mam niewiele z góry upatrzonych upodobań, nieważne czy gra to FPS, RTS, czy SH, itd. Po prostu staram się ocenić, czy to co otrzymałem wraz z tytułem mi się podoba, czy nie. Dlatego od każdej gry na wstępie wymagam różnych rzeczy, czasem mniej, czasem więcej. Chyba nie muszę wspominać, że po zobaczeniu ocen oraz nagród dla Wiedźmina 3, oczekiwałem, że ta gra zmiecie wszystko w każdej kategorii, co do tej pory widziałem.

Gry multiplayer oceniam bardzo szybko- albo mi się podoba, albo nie. To dlatego, że w rozgrywkach multiplayer nie obchodzi mnie aż tak bardzo mechanika, wygląd, ew. fabuła, czy logiczna ścisłość. W grach multiplayer szukam tylko i wyłącznie rywalizacji.

W grach single player ma się to zupełnie inaczej, jak już wspomniałem w różnych grach oczekuję różnych cech, ale to co chyba mogę uznać za cechy wspólne, to przede wszystkim świetnie opowiedziana historia z jakimś przekazem. Fabuła nie musi być długa, może być zupełnie liniowa. Prawdę mówiąc wolę zapłacić i przejść grę jednokrotnie w 10-15 godzin, ale żeby opowiedziała mi świetną historię, która wzbudzi we mnie jakieś emocje i którą będę rozpamiętywał przez długi czas, niż grę która zajmie mi 100 godzin, zaoferuje wiele różnych wątków, ale jednocześnie historia zacznie mi się przedłużać i nudzić już w połowie.
    Wracając do fabuły, zawsze jeżeli mam do czynienia ze świetną historię w grze, chcę być jej częścią, a nie obserwatorem, chcę czuć emocje temu towarzyszące. Co więcej, w takich grach zawsze doszukuję się jakiegoś przekazu i mądrości z niej płynących, przekaz może być jawny lub ukryty, który dopiero po pewnym czasie zaczyna do nas docierać, gdzie zaczynamy rozumieć że to wszystko ma większy sens. Szukam analogii do naszego świata, szukam ukrytych detali, w których bardzo często twórcy gry chcieli zwrócić naszą uwagę na coś ważnego. Idąc tym tropem, taka historia musi być świetnie opowiedziana od strony aktorskiej- lub nie opowiedziana w cale. Chodzi mi o to, że fabule która ma wywołać u mnie emocje musi towarzyszyć wierna, realistyczna i dobra gra aktorska, ponieważ drętwe głosy aktorów od razu niszczą połowę zamierzonego efektu. Emocje aktorów, zawsze przelewają się na gracza. Jeżeli gra nie może pozwolić sobie na dobre nagrania oraz aktorów, wolę aby kwestie pozostały czytane- na przykład w formie listów oraz myśli postaci. Nawykłem mawiać, że gra potrafi być lepsza od filmu, a nawet dobrej książki i w sumie tego wymagam.

Od strony bardziej technicznej, nie mam specjalnych wymagań co do grafiki, zawsze z góry patrzę na jakim silniku gra była zrobiona i staram się dostosować do tego. Grafika nie musi być tak piękna jak w Wiedźminie, oprawa może być nawet komiksowa, ważne aby była schludnie i starannie wykonana, bez żadnych błędów, latających ścian i przedmiotów. Oczywiście im lepsza grafika, tym lepiej, ale nie wszystkie gry wychodzą w 2016 roku i biorę to pod uwagę. Jedynym wyjątkiem są gry izometryczne, których nawet nie odpalam. Pewne standardy powinny już odejść do lamusa. Od strony mechaniki, zwracam uwagę na intuicyjność i prostotę interfejsu, jeżeli wiem że tytuł mógłby sobie na to pozwolić, to wolę minimalny lub zerowy HUD, preferuję też gry pierwszoosobowe, ponieważ gra z widokiem trzecioosobowym z miejsca niszczy większość wrażeń i mocno utrudnia mi postawienie się w roli postaci, czuję się jak obserwator. Co więcej, nic zobowiązującego, ale zawsze doszukuję się nowinek technicznych, rozwiązań w mechanice, których w żadnej grze nie uświadczyłem wcześniej lub zdarzało się to rzadko. Ale to nic takiego. I na sam koniec muzyka, gra opowiadająca historię, musi, musi, musi być oprawiona świetną oprawą dźwiękową i muzyczną. Muzyka jest tym, co do mnie najbardziej przemawia, co chyba jesteś w stanie wywnioskować sam. Muzyka nie musi być w żadnym konkretnym stylu, może być to cokolwiek, ale musi idealnie pasować do tego, co widzę na ekranie.

Świat może być otwarty, ale jeżeli nie oferuje mi historii, która mnie zafascynuje, wolę aby pozostał bez historii.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline jurdas

• Użytkownik
    • Piwa: 31
    • PE_giermek_Jurdas
    « Odpowiedź #347 dnia: Lutego 26, 2016, 07:57:25 »
    Huh, to i ja dodam swoje 3 grosze.
    Powiem od razu, że czytałem książki i jestem wielkim fanem opowiadań, do których wracam przynajmniej raz na 2/3 lata(sagę udało mi się wymęczyć raz i raczej do niej nie wrócę). W 1 część nie grałem.

Co do W2: Spodziewałem się cudów, dostałem grę, która mnie wciągnęła swą historią, ale zabrakło mi otwartego świata. To najważniejsze. Fabuła przyjemna, dialogi dające klimat Sapia(tekstów z oblężenia zamku la valette chyba do końca życia nie zapomnę :D ), grafika miła dla oka(pamiętam, że po przejściu porównywałem Wieśka 2 do Skyrima i... Wiesiek wyszedł zwycięsko z tego pojedynku moim zdaniem)

Co do W3: Pierwsze to musiałem kupić nowy komputer, by w to zagrać, w sumie to był też główny powód kupna komputera :). Po przejściu tej gry już nigdy nic nie będzie takie samo. Moim zdaniem gra perfekcyjna. Pierwsze jej przejście było trochę na szybko(udzieliła mi się fabuła, że muszę się streszczać, bo Ciri jest w niebezpieczeństwie :D ). Następnie zainstalowałem Serce z Kamienia i przeszedłem je z zapisu po przejściu głównej linii fabularnej. Swoją drogą dodatek bardzo klimatyczny, moim zdaniem. Obecnie zacząłem przechodzić gierkę po raz drugi, już na spokojniej i w grze, i w realu(koniec z maratonami po 8h roboty, 8h w wiedźmina i jakieś 5h snu).

Jeżeli ktoś się zastanawia nad zakupem: Jesteś fanem Sapia, kupuj w ciemno. Jeżeli nie jesteś wybredny jak Alkhadias to możesz też śmiało kupić ;)

A teraz najważniejsze, po co w ogóle tu wbiłem, wie ktoś kiedy ma wyjść Krew i Wino?
    [wycięte z banlisty]blackhawk (13.08.2012) - prowokacje- zakaz pisania do odwołania. //sir Luca

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #348 dnia: Lutego 27, 2016, 21:06:39 »
    Z tego co udało mi się wyczytać, jedyną pewną jak na razie informacją jest pierwsze półrocze 2016. Tylko taką wiadomość podało CDP. Z mniej oficjalnych informacji, najczęściej przewijającą się datą jest maj oraz kwiecień, ale osobiście bardziej obstawiałbym maj, może nawet później. Jednak sądzę również, że CDP nie przełoży ponownie premiery, więc najlepiej uzbroić się w cierpliwość i myśleć po prostu o pierwszym półroczu. Sam też czekam na ten dodatek, mimo że nawet nie rozpocząłem poprzedniego. To jednak nieważne, ponieważ przede wszystkim chciałbym dokończyć główny wątek i przejść tę grę jak należy, więc każda motywacja w tym pomoże.
    Może i jestem wybredny, ale jednocześnie potrafię docenić i cieszyć się z mniejszych, czasem pominiętych tytułów. Wiedźmin 3 zaoferował mi genialne wykonanie i oprawę graficzną z dbałością o najmniejsze detale. Bardzo to sobie cenię, bo tak kompleksowo wykonanej grafiki nie odnalazłem w żadnej grze. Nic jednak nie poradzę na to, że historia, a raczej sposób w jaki gra prowadzi nas przez nią, zwyczajnie mnie zanudziła. Tak samo aspekty mechaniki gry: walka, poruszanie się, system umiejętności, rzemiosła i zadań, są takie że mnie po prostu odrzucają. Jest w nich niewiele elementów, które naprawdę mi się podobały. Dlatego może jestem wybredny, ale jakoś to zniosę. Mimo wszystko jestem zadowolony z sukcesu tej gry na świecie, naprawdę od bardzo dawna nie wyszedł tak kompletnie i w pełni wykonany tytuł, szkoda że nie w moim guście, ale od siebie dałem wszystko. Głodne wyczekiwanie, pozytywne podejście, zachwyt nad wieloma rzeczami, więcej zrobić nie mogłem. Przynajmniej pozostaje mi fajna talia kart z wersji pudełkowej dodatku oraz ładne mapy.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    « Odpowiedź #349 dnia: Marca 11, 2016, 15:25:38 »
    Kupiłem wczoraj Wiedźmina 2 i po zainstalowaniu nie mogę go uruchomić. Wyskakuje mi błąd
    The application was unable to start correctly (0xc000007b). Click OK to close the application
    Reinstall nie pomaga, miał ktoś do czynienia z takim błędem i wie jak go rozwiązać? Dam piwo z browaru dla prawdziwych piwoszy.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Peterov

• Użytkownik
    • Piwa: 104
    • Die for the Emperor or die trying
    « Odpowiedź #350 dnia: Marca 11, 2016, 15:48:57 »
    Problem związany jest z uszkodzeniem lub brakiem niektórych składników pakietów Microsoft Visual C++. W przypadku wystąpienia takiej sytuacji sugerowane jest odinstalowanie wszystkich wersji pakietu (Visual C++ 2005, Visual C++ 2008, Visual C++ 2010), a następnie ich ponowna instalacja.

W przypadku posiadania systemu Windows 32-bit, prosimy instalować tylko wersje 32-bitowe. W przypadku systemów 64-bitowych – zarówno wersje 32 jak i 64 bitowe.

Podać adres?

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    « Odpowiedź #351 dnia: Marca 11, 2016, 16:20:19 »
    Ściągnąłem to: http://www.dobreprogramy.pl/Visual-C-2015-Redistributable,Program,Windows,65422.html = Full reinstall
    Nie działa dalej xd
    « Ostatnia zmiana: Marca 11, 2016, 16:40:32 wysłana przez Prußak »
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Peterov

• Użytkownik
    • Piwa: 104
    • Die for the Emperor or die trying
    « Odpowiedź #352 dnia: Marca 14, 2016, 14:07:03 »
    Pobierz ze strony Microsoftu...

Offline Hubtus

• Użytkownik
    • Piwa: 174
    « Odpowiedź #353 dnia: Maja 30, 2016, 19:07:13 »
    Dziś do wiedźmina 3 wyszedł nowy patch. Z tych widocznych zmian widać, że w znacznym stopniu zostało przebudowane GUI. Teraz jest dużo bardziej przejrzyste, niż wcześniej. Jeszcze nie ma changeloga.

Offline ManGo

• Użytkownik
    • Piwa: 49
    • Za Ślůnsk i gumiklejzy
    « Odpowiedź #354 dnia: Maja 30, 2016, 20:13:11 »

Offline jurdas

• Użytkownik
    • Piwa: 31
    • PE_giermek_Jurdas
    « Odpowiedź #355 dnia: Czerwca 03, 2016, 21:35:03 »
    Cóż, znacznie uprzyjemniające rozrywkę zmiany m.in. w ekwpiunku i u sklepikarzy, to moim zdaniem najprzyjemniejsza ze zmian: W końcu chcąc coś zrobić, nie mając towaru wystarczy jeden przycisk myszy by go kupić, o ile handlarz ma taki. Poza tym podobno chodzi trochę płynniej na słabszym sprzęcie, chociaż ja tego problemu nie mam :p. No i oczywiście nowy dodatek. Osobiście jestem nim zachwycony, Toussaint jest charakterystyczne, ale strasznie wkręciło. Do tego nowe potwory. Osobiście moim ulubieńcem jest Szarlej, który odpowiednio pobity wkręca się w ziemię i robi trzęsienie ziemii, by potem wyskoczyć i nie móc się podnieść. Taki trochę Allahu Akhbar. Walka z nim w jaskinii, gdzie sklepienie leci na ciebie to czysta poezja :D
    Z ciekawszych rzeczy można dostaje się własną posiadłość i ulepszenia coś na wzór skirimowych, no i nowe zestawy arcymistrzowskiego ekwipunku starych szkół+wilka i mantikory
    [wycięte z banlisty]blackhawk (13.08.2012) - prowokacje- zakaz pisania do odwołania. //sir Luca