Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Wiedźminy  (Przeczytany 90181 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Wiedźmin
    « Odpowiedź #150 dnia: Maja 18, 2011, 18:45:20 »
    A ja kupiłem i nie mogę go aktywować. Są straszne z tym problemy ;o

Offline Maszkaros

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #151 dnia: Maja 18, 2011, 19:19:23 »
    Witam.
      Czy Wiedźmin 2 wymaga programów takich jak steam czy Windows live? Chodzi mi o to, czy można aktywować go na tylko jednym komputerze, czy też nie posiada w ogóle takich ograniczeń.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    « Odpowiedź #152 dnia: Maja 18, 2011, 20:46:07 »
    Co do aktywacji, jest ona mozolna, ale da się zaaktywować grę :D

Wiesiek nie wymaga steama i innych programów. Z tego co wiem, to można chyba 5 razy aktywować go.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #153 dnia: Maja 18, 2011, 23:11:08 »
    Ja byłem nawet na nocnej premierze i tam kupiłem swój egzemplarz. Szkoda tylko, że czasu nawet nie miałem by przejść prologu i dopiero "2/4" retrospekcje zaliczyłem siedząc wczoraj od północy do pierwszej. ;) Ogólnie wrażenia całkiem pozytywne i u mnie wszystko działa bardzo dobrze na detalach ultra z wyłączeniem ubersamplingu i kilku dupereli, których nie cierpię - bloom i rozmazanie ekranu. Wiedźmin wygląda bardzo ładnie i bez problemu obsługuje 16:9 na XP, więc jest OK. ;) Trochę irytuje mnie jedynie sposób walki, ponieważ nie ma on nic wspólnego z tym, że wiedźmin był mistrzem miecza... Tutaj jak napadnie cię więcej niż 2 oponentów to musisz biegać i atakować z doskoku, wspierając się znakami i petardami. Dla mnie trochę szkoda, bo w jedynce dało się czuć, że wiedźmin kopie dupę i nawet kilku wrogów nie było problemem - tutaj już są. Nie podoba mi się jeszcze widoczne "ukonsolowienie" gry i każdy kto w nią grał sam widzi, że zostanie ona wydana w najbliższym czasie na konsole. Wszystko tutaj jest konsolowe od A do Z - minimalistyczny interface, ekwipunek, "menu" znaków wiedźmińskich, a nawet... sterowanie. Na klawiaturze jest masakryczny lag i dopiero jak sprawdzałem na padzie, przez emulator X360, to wtedy działało jak należy i wszystko zmieniło się diametralnie - lag zniknął, walka stała się płynniejsza i prostsza. Więcej nie mam co pisać, ale myślę, że CDP Red dało radę i Wiedźmin 2 przebił jedynkę. :) Oceny też zbiera bardzo dobre i obecnie na metacritic wynoszą one ok. 95%. O_^

Problemy z aktywacją dotyczą raczej naszych błędów i proces da się przejść bezboleśnie.

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #154 dnia: Maja 20, 2011, 00:29:47 »
    Zgadzam się z proudem. Wiesiek przeszedł diametralne zmiany w stosunku do jedynki i, co gorsza, dostosował się do dzisiejszych czasów "konsolówek". Jako typowy "pecetowiec" po prostu nie cierpię tego i każda gra, która w jakiś sposób została ułatwiona, bo konsole są ograniczone (tak jak i ich użytkownicy, patrz coraz prostsza i coraz mniej wymagająca myślenia rozgrywka, no offense :) ), dostaje ode mnie ocenę niżej za sam fakt... No, ale takie mamy dzisiaj czasy, że konsole są gwarancją zarobku, bo PeCety po prostu zżera piractwo. Ale dlaczego my, jako potencjalni klienci na rynku PC, musimy za to cierpieć (patrz Crysis 2 - największy crap na PC tego roku, jeśli nie wszechczasów...)?
    Pomimo tego, Wiesiek 2 jest grą bardzo dobrą, śliczną graficznie, widowiskową, jednak też posiadającą jeszcze masę niedoróbek. Myślę, że ten lag na klawiaturze zniknie po kilku patchach.
    Co do użycia petard i znaków - podoba mi się to. Wreszczie użycie petard będzie miało jakiś sens, używanie innych znaków niż Aard i Igni, również. Walka staje się mnie schematyczna, bardziej chaotyczna. Może to źle, może to dobrze, mnie się podoba. Teraz już nie ma standardowego ustawienia dla przeciwników. Teraz do każdego trzeba podchodzić indywidualnie, bo każdy przeciwnik może być sporym zagrożeniem.
    Jak dla mnie bomba :)

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #155 dnia: Maja 20, 2011, 13:35:14 »
    A ja jestem pod koniec I rozdziału i cholera...no nie wiem, coś mi w tym Wiedźminie nie pasuje.

Walka jest dobra, naprawdę mi się podoba, teraz trzeba się skupiać na przeciwnikach, robić odskoki, doskoki, wspierać się petardami i miksturami a do tego wynajdywać słabe punkty przeciwników. Grafika niby jest dobra ale optymalizacja leży...Crysis 2 chodził mi na średnich bez jednej zwiechy, Dragon Age 2 na Bardzo Wysokich bez zawieszania, a Wiedźmin 2 wiesza mi się lekko na najniższej możliwej grafice. Do tego wywalało mnie do pulpitu i muszę grać w okienku, niby nic a jednak irytuje. Czarne Pasy u dołu i góry ekranu po 152 pixele też nie wprawiają mnie w radość. Natomiast dużym plusem jest dla mnie fabuła...nie powiem że jest lepsza niż w jedynce, ale nie jest też gorsza. Jest po prostu inna.

(click to show/hide)

Natomiast coś co zirytowało mnie w nowym Wiedźminie to przewijające się krajobrazy. Te z części pierwszej kojarzyły mi się z Europą Środkową...lasy, góry, łąki, pola...swojski klimat Podgrodzia czy tej wsi z IV aktu (zapomniałem nazwy). Brudne miasto jakim niewątpliwie była Wyzima byłą ostoją dla wszelkiego hultajstwa...tylko bagno nie pasowało do tej scenerii:)

W Wiedźminie II już od początku coś jest nie tak. Oblegany zamek w ogóle nie kojarzył mi się z Europą Środkową...ogromna monumentalna budowla niczym z bajkowego świata...a potem ohydne bagno...znowu jak z bajki:) Być może w przyszłości krajobrazy które przyjdzie nam oglądać diametralnie się zmienią, ale z tego co widziałem na filmikach szczerze w to wątpię. Nie do końca takie było moje wyobrażenie świata czytając Wiedźmina...

Na koniec zostawiłem kwestię oprawy dźwiękowej. Tu znowu jest ona genialna niczym w jedynce. Proud kiedyś pisał że obawia się że soundtrack może stać się zbyt pompatyczny...wydaje mi się że jest może trochę bardziej pompatyczny ale wydaje mi się że ponownie zamiast słowa "pompatyczny" powinno znaleźć się określenie "inny". Bo jest inny...w żadnym przypadku gorszy, ale inny. Jest naprawdę dobry.

Podsumowując nie wydaje mi się by Wiedźmin 2 przebił 1, choć na pewno nie jest gorszy. Jest lepszy pod względem grafiki (upływ czasu) i walki (świetny system) ale jednocześnie krainy które zwiedzamy wydają mi się gorsze niż z 1. Muzyka i fabuła stoją na bardzo podobnym poziomie...tak czy siak wydaje mi się że jeżeli nawet Wiedźmin 2 jest lepszy od 1...to tylko minimalnie. Nie powalił mnie na kolana, choć gra się w niego przyjemnie.

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Kąbiner

• Użytkownik

Offline Mortis

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #157 dnia: Maja 20, 2011, 23:48:18 »
    A mi chodzi bez żadnych problemów. Żadnych zwiech i tych dziwnych lagów z klawiaturą, o których mówicie... nie odczułem.
    Natomiast dla mnie walka i ogólnie interakcja są straszne. Oczywiście, mamy dużo wiekszą swobodę niż w jedynce i tu jest plus. Ale... hm.
    (click to show/hide)

Offline Kawalek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #158 dnia: Maja 21, 2011, 12:46:20 »
    Ehhh, pół godziny wpisywałem kod raz za razem. Potem się wnerwiłem i dałem akceptuj bez wpisania kody i rozpoczeła się aktualizacja -.-

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #159 dnia: Czerwca 18, 2011, 11:25:36 »
    Witam.
    W zakurzonych pudłach znalazłam grę Wiedźmin. Kiedyś próbowałam grać, ale miałam w tedy system XP, a "bebechy" mojego PCta pozostawiały wiele do życzenia. Zwłaszcza jeżeli chciałam zagrać na nim w Wiedzmina. Gra tak haczyła, że nie szło grać. Wiec sobie darowałam. Dzisiaj rano zainstalowałam ponownie Wiedźmina na Win7 i ..... mam problem. Nie mogę uruchomić gry, bo nie mam uprawnień administratora. Dziwne, bo gdy w ustawieniach zmieniam konto na administratora, lub uruchamiam "uruchom jako administrator" to gra mimo to nie chce odpalić. Próbowałam już wszystkiego i qpa, nie idzie odpalić tej gry. W necie też szukałam jakiejś pomocy/rozwiązań na intrygujące mnie problem i nic. Co dziwniejsze strona producenta ze zgłoszeniami problemu jak i wsparcie nie działa - kpina.
    Czy ktoś mógłby mnie poratować z tym problemem ?
    Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #160 dnia: Czerwca 18, 2011, 19:21:22 »
    Witam.
    W zakurzonych pudłach znalazłam grę Wiedźmin. Kiedyś próbowałam grać, ale miałam w tedy system XP, a "bebechy" mojego PCta pozostawiały wiele do życzenia. Zwłaszcza jeżeli chciałam zagrać na nim w Wiedzmina. Gra tak haczyła, że nie szło grać. Wiec sobie darowałam. Dzisiaj rano zainstalowałam ponownie Wiedźmina na Win7 i ..... mam problem. Nie mogę uruchomić gry, bo nie mam uprawnień administratora. Dziwne, bo gdy w ustawieniach zmieniam konto na administratora, lub uruchamiam "uruchom jako administrator" to gra mimo to nie chce odpalić. Próbowałam już wszystkiego i qpa, nie idzie odpalić tej gry. W necie też szukałam jakiejś pomocy/rozwiązań na intrygujące mnie problem i nic. Co dziwniejsze strona producenta ze zgłoszeniami problemu jak i wsparcie nie działa - kpina.
    Czy ktoś mógłby mnie poratować z tym problemem ?
    Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam.

http://www.pl.thewitcher.com/the-witcher/1/

A dalszej pomocy szukałbym na forum społeczności, wystarczy wpisać w google, oni na pewno będą wiedzieć lepiej ode mnie.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #161 dnia: Czerwca 19, 2011, 12:12:31 »
    Tak o istnieniu tego linka też wiem - i nie pomogło mi to. Co do google to szukałam, znalazłam niby kilka rozwiązań jak uruchomić, ale na nic sie to zdało. Gra nie chce mi się uruchomić :( Przyczyną jest system Win7 bo na XP gra działała. Najśmieszniejsze jest to, że pomoc ze strony nie ma co liczyć. Ich strona nie działa :(. Mimo to dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #162 dnia: Czerwca 19, 2011, 13:19:22 »
    Parę dni temu sam instalowałem Wiedźmina na 7 i wszystko jest w porządku. Jedyną "specjalną" czynnością jaką musiałem podjąć było instalowanie gry na prawach administratora. Teraz wszystko śmiga bez żadnego problemu, moze choć trochę to ci pomoże...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #163 dnia: Czerwca 19, 2011, 14:17:44 »
    Muszę przyznać, że spadłeś mi z nieba :D Dzięki za tak pomyślną informację, dzięki której nie straciłam nadziei na to, że mogę jeszcze faktycznie pograć w Wiedzmina :D Spróbuję odinstalować grę i zainstalować ponownie.
    Dzięki sir Luca.

Problem mam taki, że po zainstalowaniu gry pojawia mi się komunikat - TAGES driver. Błąd o oznaczeniu 1275.

Jaka ze mnie tępa łycha :/ Gezz ale wstyd :D Wystarczyło ściągnąć stery z tej strony TAGES driver

Gra śmiga aż miło.
    W każdym razie dziękuję za zainteresowanie.
    Dobra, uciekam "szpilać" w Wiedzmina.  Swoją drogą, szkoda, że nie można grac kobietą jak w w Fallout3 lub Oblivion :/
    Pozdrawiam.

Edit:
    Mam teraz inny problem. Zainstalowałam patch1.3 ale nie mogę zainstalować patch1.4, który jest rozszerzeniem gry. Aby zainstalować patch 1.4 muszę sie zarejestrować. Wpisując klucz otwiera mi sie strona, do której nie mam dostępu. Bez znaczenia czy używam IE czy Firefoxa. Efekt jest zawsze ten sam.

>>>Link<<<

Szkoda bo patch 14 wprowadza wiele zmian a patch 1.5 nie ruszy bez patcha 1.5.
    Ma ktoś jakiś pomysł?
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 19, 2011, 15:10:41 wysłana przez Jagoda »

Offline tympod123

• Użytkownik
    « Odpowiedź #164 dnia: Czerwca 19, 2011, 21:24:55 »

patch 1.5 nie ruszy bez patcha 1.5.

No logiczne xd

A do patcha 1.5 (tzw. Edycji Rozszerzonej) nie trzeba instalować poprzednich łatek. 1.5 zawiera je wszystkie w sobie.

A o graniu kobiecą postacią w Wiedźminie nawet nie wspominaj, bo mnie wnerwisz... od razu przypominają mi się jojczenia zachodnich graczy w stylu "A dlaczego nie mogę grać wiedźminem krasnoludem, praworządnym dobrym, w z pełnej zbroi płytowej?". No jak dla mnie załamka... Wiedźmin to wiedźmin, został wymyślony przez Sapkowskiego w takiej, a nie innej postaci, a twórcy, po kilku latach przemyśleń postanowili się tego trzymać. I dobrze. Gra Wiedźmin jest opowieścią o jednej, konkretnej postaci, a wspomniane wcześniej fanaberie tylko by grę spłyciły.

Pozdrawiam i życzę miłego grania :)   I w sumie to zazdroszczę, ja po kilku awariach sprzętu nawet nie śnię o odpaleniu wieśka u siebie :P Analogicznie z dwójką.

Cóż, obie części stoją na półeczce i czekają lepszych czasów... ;)
    Cogito ergo zoom - myślę, więc jezdem :)