Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Wiedźminy  (Przeczytany 90149 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Puzonix

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Constable Hater
    Odp: Wiedźmin
    « Odpowiedź #60 dnia: Maja 26, 2008, 12:11:46 »
    Bo tak między nami bo co mieliby robic coś co nie zachęca do gry?

Celowo nie, ale ludzie są omylni. Jedne rzeczy wychodzą im lepiej, inne gorzej. Czasem jak za bardzo sie zżymają, to mogą przekombinować. Choćby kolejne części Tomb Raidera są czymś takim. Zaprzęgnięciem do pługa starej, wysłużonej bohaterki. Dobrze by było, żeby nam Geralta komercyjnie nie rozjeździli...

Offline Dragonit

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #61 dnia: Maja 26, 2008, 14:54:59 »
    Z tym że najnowszy Tomb Raider, Aniversary, został uznany za godny powrót i udaną kontynuację.
    Co do wiedźmina to żadna komercha, autorzy na maksa pokazują jak im zależy na sukcesie tej produkcji oraz jak starają się ją dopracować. Edycja rozszerzona jest tego niezłym przykładem. Co do Duel Mail - ja w niego gram, po 2 dniach mam 9 lvl i jest git ogólnie, fajna giera.

Offline Puzonix

• Użytkownik
    • Constable Hater
    « Odpowiedź #62 dnia: Maja 31, 2008, 12:24:35 »
    Z tym że najnowszy Tomb Raider, Aniversary, został uznany za godny powrót i udaną kontynuację.

Przez kogo? Przez recenzenta, który dostał za to grubą kasę? Przez ciebie i twoich kumpli? Bo nie wiem przez kogo...Chyba nie przez poważnych ludzi, bo Lara wypaliła się już DAWNO temu (choć w tym wypadku była tylko przykładem - widać trafnym). Lara umarła wraz ze starym tysiącleciem. Każdy zagorzały fan serii (ja nim nie jestem, ale znam kilku), powie ci że Tomb Raider skończył się w 1999 roku na Last Revelation. I miała to byc ostatnia część. I byc powinna. Kolejne, to tylko mniej lub bardziej żałosne skoki na kasę. Nie moją. Może twoją... :D

Edycja rozszerzona jest tego niezłym przykładem.

No cóż. Rozbawiłeś mnie. Albo jestem głupi, albo ty naiwny jak malutkie dziecko. Edeycja Rozszerzona jest udaną próbą utrzymania Wiedźmina na półkach sklepowych. Spece od marketingu świetnie pomyśleli - mozna powiedzieć, że gra miała dwie premiery. Na dzień dzisiejszy Wiedźmina ma już każdy. I o to chodziło. Chodziło o nabranie takich jak ty, że to co wepchną d pudelka, to efekt ciężkiej pracy, pieczołowicie pakowany przez bezinteresowne stworki, które chcą tylko dobra wszystkich ludzi na świecie.

Offline wujek_bulus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #63 dnia: Maja 31, 2008, 12:38:21 »
    Hmmmm

To chyba jedynie ja niemam Wieśmina... może to przez autora, bo go nietrawię. A może przez to, że książki Sapka mnie bawią... a gry jakoś nie widzę :/.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #64 dnia: Maja 31, 2008, 14:36:53 »
    Cytat: Puzonix
    Edeycja Rozszerzona jest udaną próbą utrzymania Wiedźmina na półkach sklepowych.
    Czy udaną, to się jeszcze okaże. Poczekajmy na premierę.

Spece od marketingu świetnie pomyśleli - mozna powiedzieć, że gra miała dwie premiery. Na dzień dzisiejszy Wiedźmina ma już każdy. I o to chodziło.
    Miał na razie jedną, druga dopiero będzie... nie wiadomo kiedy. ;) Trzeba jednak wziąć pod uwagę to, że w świece gier komputerowych nie ma czegoś takiego jak druga premiera/druga szansa. Liczy się tylko boom nowości. Jeśli gra nie sprzeda się dobrze w pierwszych tygodniach/miesiącach sprzedaży, to nawet jak ją wyszlifują i dopieszczą, to i tak mierne ma szanse. Nawet jeśli będzie to produkt znacznie lepszy, to i tak nie ma co liczyć, że sprzeda się choćby w takiej ilości egz. jak jego pierwowzór.

Chodziło o nabranie takich jak ty, że to co wepchną d pudelka, to efekt ciężkiej pracy, pieczołowicie pakowany przez bezinteresowne stworki, które chcą tylko dobra wszystkich ludzi na świecie.
    Przesadzasz. I to bardzo. Zespół CDP Red naprawdę stara się, by Wiedźmin był grą jak najlepszą. To w końcu ich debiutancki projekt, musi być pewnego rodzaju wizytówką firmy. To jedno. Drugie - nie można nie zauważyć, że Wiedźmin miał swoją premierę prawie rok temu. Większość ludzi, która miała go kupić, już to zrobiła. Edycję Rozszerzoną nabędzie zdecydowanie mniejszy procent graczy, bo nie kupi jej nikt, kto już grę ma. Może dzięki ER Wiedźmin dobije swojego 1mln sprzedanych egzemplarzy (na początku roku było tego ponad 600tys. Teraz pewnie będzie już coś koło 800 tys.), ale niewiele więcej. Nie opłacało by się robić całego tego zamieszania, wydawać tyle kasy na poprawę wersji niemieckiej i angielskiej (sporo zmian w dubbingu), gdyby chodziło li tylko o nowych nabywców. To by się nie zwróciło. Spece od marketingu z pewnością to wiedzą.

Jak by nie patrzeć, ER jest ogromnym ukłonem w stronę dotychczasowych nabywców gry. Twórcy mogli nas olać, ale tego nie zrobili. Cały czas grę szlifują i ulepszają, sugerując się opiniami fanów. Każdy nabywca Wiedźmina będzie mógł ER ściągnąć za darmo. Czyli Redom nie wpadnie z tego tytułu ani grosik do kieszeni. Ba, stracą na tym, bo muszą zorganizować odpowiednie serwery, które wytrzymają taki przesył danych (wyobraź sobie kilkaset tysięcy osób ściągających kilkugigabajtowy dodatek...).

Ale też nie oszukujmy się. Nie mamy do czynienia z organizacją charytatywną. Nikt tego nie ukrywa i nigdy nie ukrywał. Wiedźmin był robiony dla kasy. Tak samo zresztą jak jego książkowy pierwowzór i jak wszystkie inne wysokobudżetowe gry. Gdyby nie było nadziei na spory zysk, to nikt by nawet palcem nie kiwnął, by Geralt pojawił się na ekranach komputerów. Tylko co z tego? Mnie to wcale a wcale nie przeszkadza. Tak długo, jak mam w rękach produkt naprawdę dobry i nie czuję, że wydałem kasę na jakiś badziew, to wszystko jest ok.

Ja osobiście nie zawiodłem się ani na Redach, ani na samym Wiedźminie. Kupiłem, pograłem, jestem zadowolony. Za każdym razem, gdy widzę nową aktualizację lub przygodę do ściągnięcia, to moje zadowolenie automatycznie wzrasta. CDP Red spisał i nadal spisuje się bardzo dobrze jako zespół tworzący gry. Jasne, zdarzają im się drobne wpadki tu czy tam... komu nie? Ich chwyty marketingowe niekoniecznie muszą się podobać, taki jest rynek - albo się walczy wszystkimi możliwymi sposobami, albo się rozwiązuje studio i szuka innej pracy. Niech kombinują jak chcą przy sprzedaży, byle się utrzymali i kończyli następne projekty. Ja im ponadto wiele jestem w stanie wybaczyć. Zwłaszcza, że pracuje tam kilka osób, które bardzo cenię i szanuję, jak chociażby dwójka muzyków - Adam Skorupa i Paweł Błaszczak. Prawda jest taka, że mamy przed sobą bardzo obiecujący zespół deweloperski, który może stać się nową "Czarną Wyspą" i przejąć pałeczkę w kategorii cRPG. Powinniśmy być dumni, że to polski zespół. :)

Offline Puzonix

• Użytkownik
    • Constable Hater
    « Odpowiedź #65 dnia: Maja 31, 2008, 17:56:19 »
    @ post wyżej

Pisałem w czasie przeszłym, bo według moich informacji edycja rozszerzona miała być w sklepach 15 maja. Nie śledzę nowości, nie pilnuję dat premier, więc nie wiem czy w sklepach już jest/była/będzie. Skoro mówisz, że nie ma to ok. Ale to właściwie dużo nie zmienia, bo to będzie odgrzewany kotlet w nowym opakowaniu.

Offline Pablo77

• Użytkownik
    • |\/|00j $$w33t4$|\|y i loofC14nY B3nD!!!!1111 :*:*
    « Odpowiedź #66 dnia: Maja 31, 2008, 21:15:25 »

Edeycja Rozszerzona jest udaną próbą utrzymania Wiedźmina na półkach sklepowych.

Edycja Rozszerzona , dla posiadaczy Wiedźmina jest zaplanowana jako darmowy patch do pobrania, a ludzie, którzy jeszcze Wiedźmina nie kupili będą mieli okazję, na trochę lepszego.
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Puzonix

• Użytkownik
    • Constable Hater
    « Odpowiedź #67 dnia: Czerwca 01, 2008, 10:47:00 »

Edycja Rozszerzona , dla posiadaczy Wiedźmina jest zaplanowana jako darmowy patch do pobrania, a ludzie, którzy jeszcze Wiedźmina nie kupili będą mieli okazję, na trochę lepszego.

Zgadza się. Dzięki temu, ludzie którzy wcześniej sie na Wiedźmina nie zdecydowali, będą mogli kupić go teraz. Bo założę sie, że nie położą go w takim Empiku ot tak na półkach, na pewno będzie wielka pompa, że "edycja rozszerzona to uhuuhu - Bóg wie co tam dali". W ten sposób lekko nieświeży już towar znajdzie kolejnych nabywców. Na pewno więcej niż gdyby pierwsza wersja się kurzyła na półce między innymi tytułami.

Offline Pablo77

• Użytkownik
    • |\/|00j $$w33t4$|\|y i loofC14nY B3nD!!!!1111 :*:*
    « Odpowiedź #68 dnia: Czerwca 01, 2008, 12:06:27 »
    Ale Wiedźmin jest świetną grą, do której chce się wracać, więc ja się cieszę, że inni będą mieli okazję poznać jej lepszą wersję... Która oferuje głównie więcej modeli i ich odmiany kolorystyczne, oraz mocno skrócone czasy ładowanie
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Puzonix

• Użytkownik
    • Constable Hater
    « Odpowiedź #69 dnia: Czerwca 01, 2008, 12:39:09 »
    Nikt nie mówił, że Wiedźmin NIE JEST świetna grą. Bo jest.  Mój komentarz dotyczył tylko postów Naczelnego Naiwniaka Dragonita:

Co do wiedźmina to żadna komercha, autorzy na maksa pokazują jak im zależy na sukcesie tej produkcji oraz jak starają się ją dopracować

Pojęcie "żadna komercha" przy produkcie nastawionym na sprzedaż w tysiącach to trochę śmieszne jest, nie? :)
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 01, 2008, 12:40:43 wysłana przez Puzonix »

Offline Misiumen

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #70 dnia: Czerwca 01, 2008, 12:45:56 »
    No coż ja sie nie zgodze tylko z twierdzeniem ze Edycja Rozszerzona utrzyma Wiedzmaka na polkach dlugo bo wg mnie raczej kupi ja do 100 tys benkow nie wiecej bo jak juz ktos napisal ten kto chcial to ma a i tak wiekszosc pobrala z torrentow. (Stawiam ze piratow jest okolo 2.5 mln na 800 tysiecy oryginalow)

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #71 dnia: Czerwca 01, 2008, 12:51:13 »
    Dzięki temu, ludzie którzy wcześniej sie na Wiedźmina nie zdecydowali, będą mogli kupić go teraz.

Tak. Ta edycja jest dedykowana właśnie tym, którzy dotąd się wahali, bo odstraszała ich kiepska lokalizacja (wersja niemiecka/angielska), bo był "atak klonów", bo czasy ładowania były za długie, bo gra się wykrzaczała na systemie Vista, bo...

Bo założę sie, że nie położą go w takim Empiku ot tak na półkach, na pewno będzie wielka pompa, że "edycja rozszerzona to uhuuhu - Bóg wie co tam dali".

Wielka pompa jest już od dawna. Zasługa świetnego PR. ;) Co znajdzie się w ER i co ona poprawi też od dawna już wiadomo i nie jest to żadną tajemnicą. Każdy może sobie sam poczytać o planowanych zmianach i zdecydować, czy są one wystarczająco duże, by przekonać go wreszcie do zakupu.

W ten sposób lekko nieświeży już towar znajdzie kolejnych nabywców. Na pewno więcej niż gdyby pierwsza wersja się kurzyła na półce między innymi tytułami.

Nieświeży...? Powiem Ci tak: ja w Fallouta dla przykładu grałem dłuuugo po premierze, gdy stał się bardziej dostępny, gdy można go było dostać za znacznie niższą cenę. Czy to popsuło mi zabawę? Ani trochę. Bawiłem się prześwietnie i nie był to dla mnie żaden odgrzewany kotlet. Tak samo miałem z wieloma innymi grami. Nie mogłem ich nabyć w dniu premiery bo albo miałem za słabego kompa, albo za mało kasy, albo nie czułem się do nich przekonany... Gdy gra znów dała o sobie znać (zrobiono dodatek, obniżono cenę, pojawiła się reedycja etc.), to z chęcią ją kupiłem i nie czułem się oszukany, że dostałem danie odgrzewane w mikrofali. Niektóre gry się po prostu nie starzeją i nawet po wielu latach dostarczają masę frajdy. No chyba że dla Ciebie jak gra ma pół roku, czy rok, to już się nie opłaca jej kupować, bo to starość...

No i nie wiem dlaczego się tak uczepiłeś CDP Red. Popatrz sobie na to, co robią inni twórcy i dystrybutorzy gier. Często tworzą jakiś mini dodatek, by znów wypchnąć swoją grę w światła reflektorów. A dodatek jest oczywiście płatny i sam w sobie niewiele zmian zawiera. Nie mówiąc już o tym, by w znaczący sposób poprawiał podstawową grę. W przypadku ER mamy do czynienia nie tylko z masą poprawek, ale też i ze sporą dawką nowych rzeczy (dwie przygody, edytor). Do tego dochodzi znacznie wzbogacone wydanie - Wiedźmin w wersjach obcojęzycznych był sprzedawany praktycznie goły. Teraz będą one równie bogate, co edycja polska. A to rzecz mało spotykana. Nie widzę więc powodu, dlaczego Wiedźmin nie miałby znów mieć odpowiedniej kampanii reklamowej. Co więcej, nie zdziwiłbym się, gdyby znalazło się kilka serwisów lub pism o grach, które ponownie by zrecenzowały Wiedźmina, ER bowiem ma poprawić wszystkie te błędy, za które obniżano oceny wersji pierwotnej.

Offline Dragonit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #72 dnia: Czerwca 21, 2008, 02:13:04 »
    Haha dobry jesteś Puzonix, nazywasz mnie naiwniakiem bo każdy kto ma inne zdanie od ciebie to sie nie zna i w ogóle. Wiem co mówię i to że ty tylko komerchę widzisz to nie moja sprawa, twórcom zależy na tej produkcji i jest to świetnym przykładem, a że ty tylko naiwniaka we mnie widzisz to twój problem. Ale cóż, lepiej żyć w zamkniętym świecie, wszystko jest złe i niedobre, a nikomu nie zależy na tym jaką grę zrobili. Super po prostu.

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #73 dnia: Września 19, 2008, 17:44:58 »
    Chyba wyszla edycja rozszerzona... http://www.thewitcher.com/intro.asp - jakies 1,5 giga do sciagania (co tak malo?), za to swietnej jakosci serwery gwarantuja transfer rzedu 15 kilo [oklaski].

Acha, opublikowano tez nowa przygode nazwana "Efekt uboczny"... orientuje sie ktos na podstawie ktorego opowiadania tym razem zostal stworzony?

edit: Dzisus... pol dnia sie meczylem z tym updatem, wiedzmin nie dawal sie uruchomic... po czym na forum doczytalem ze to wina wlaczonego EAX`a. Grr oznacza to kolejnego buga przez ktory bede miec zwalony dzwiek:/ W dodatku nowej latki ani widu ani slychu.
    « Ostatnia zmiana: Września 23, 2008, 01:13:38 wysłana przez Józef Sztacheta »

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #74 dnia: Października 29, 2008, 22:36:39 »
    Może ktoś mi powiedzieć czy jest jakiś mod, czy konfiguracja zmieniająca wymagania Wiedźmina?