Hej,
Mam pytania:
Co zamierzacie robić, jak powstanie nowszy patch do gry? Dogranie turnieju/ligi do końca na tym samym, czy przejście na nowego patcha?
Jak zamierzacie sprawdzać, czy dany człowiek z mieczem i tarczą to jest klasa postaci łucznik/konny/piechur ?
Mam wątpliwości czy 6 graczy + 2 rezerwowych to dobry pomysł,
Z argumentów które mi przychodzą do głowy to fakt, że już przewidujecie trudność z ustaleniem terminów meczy, będzie ciężko, bo jak się będzie okazywać, że jakiemuś klanowi w danym terminie 3 osoby nie mogą się zjawić, to nie zgodzi się na dany termin, w przypadku takiej małej ilości osób w skladzie jak 6 strata jednego zawodnika będzie odczuwalna.
Myślę, że najlepszym pomysłem było by albo powiększenie rezerwowych do 6ciu (12 osob w składzie) albo w ogóle nie ograniczona ilość.
W każdej drużynie w jakiejkolwiek 'prawdziwej' - czyli nie komputerowej gry drużynowej jak piłka nożna, piłka nożna liga 6tek, siatkówka, koszykówka, hokej itp itd rezerwowych jest proporcjonalnie dużo więcej niż w tym regulaminie który proponujecie.
Przez zwiększenie liczby rezerwowych nikt nie powinien być skrzywdzony, bo ew posiadanie większej ilości rezerwowych nie powinno być obowiązkowe,
Czyli jak klan chce to może zgłosić 8 osob do drużyny, 10 osób, albo w drużynie mieć tylko podstawową 6tkę.
W tej chwili mogą czuć się pokrzywdzone klany które mają 9 - 11 członków, bo jak wystawią 1 skład, to będzie 1-3 graczy w ogóle nie zgłoszonych do rozgrywki, a jak zgłoszą 2 składy to jeden będzie niepełny.
Dodatkowo myślę, że trzeba pozwolić na transfery wewnątrz klanowe i zewnętrzne, scena gier komputerowych jest dość dynamiczna, dochodzą nowi gracze, starzy zmieniają teamy - nie jest to nic dziwnego.
Można tutaj jedynie zastrzec, terminy zmian, np co 1/4 lub 1/2 turnieju(ligi), czyli jak będzie znana liczba zgłoszonych drużyn, obliczyć ile jest łącznie do rozegrania meczy przez 1 skład, i np gdy wyjdzie liczba 20 to zmiany w składach można by robić co 5 meczy (w przypadku 1/4) bądź w połowie rozgrywek.
Inną możliwością jest ustalenie terminu zgłoszenia, czyli jak do klany doszedł nowy członek to klan zgłasza to organizatorom i np 2 mecze musi ten gracz pauzować czyli:
dochodzi nowy gracz do klanu "A", klan "A" zapisuje go to turnieju do swojej drużyny "A1" i gracz może dopiero zagrać w 3 kolejnym meczu w turnieju(lidze).
nazwa turnieju też jest pewną niedorzecznością, szkoda, że nazwa nie jest np "Mistrzostwa Świata" bądź "Mistrzostwa Galaktyki", zawsze nazwa może brzmieć "liga pod patronatem IPL", "turniej pod patronatem IPL". Niby sama nazwa to tylko szczegół, ale jest trochę osób które napisało już, że "Mistrzostwa Polski" to nie odpowiednia nazwa na tego typu 'event'.
Pozdrawiam
Piotr, Inco