Witam pozwólcie, że zgłoszę swoje drobne obiekcje, lub udzielę poparcia w w pewnych kwestiach dotyczących zasad. Co z tym zrobicie wasza wola.
- Format 6vs6 + po(najlepiej) dwóch rezerwowych
Mam obiekcje co do liczby rezerwowych, ta liczba jest zbyt mała. Zasady dopuszczają, o ile dobrze je rozumiem, grę nawet 6:4... z tym się zgodzę. jednak tak wąska ławka doprowadzi może do sytuacji w której ponad połowa tych spotkań będzie rozgrywana właśnie w tej w takich wymiarach. Doprowadzi to do niepotrzebnych sporów, dlatego postuluję o zwiększenie liczby rezerwowych do przynajmniej 4! Jednocześnie mam nadzieję, że zapisy do drużyn, oraz zmiany w nich nie zostaną zamknięte w dniu rozpoczęcia mistrzostw, a będzie możliwa podmiana/zastąpienie ludzi w trakcie. Wiadomo, z różnych powodów ludzie odchodzą, zwieszają się na jakiś czas, zjawiają się nowi. Zmiany personalne, są często bardzo dynamiczne, więc nie ma potrzeby tego hamować. Taka uwaga ode mnie. Kwestii balansu drużyn nie poruszam, ma swoje złe i dobre strony, szczerze mówiąc nie wiem do końca co o niej myśleć.
- Obowiązek przeprowadzenia ofensywy
W połączeniu ze
sztuczną zasadą ataku po najpóźniej dwóch i pół minucie wygląda to dziwne. Rozumiem wasze obiekcje połączone z kampieniem po krzakach całą rudnę. Czego sam nie lubię jak cholera, ale tryb Battle czasem, nie zawsze, do tego doprowadza. Jeżeli do tego dodamy to:
- Master nie obowiązuje
to czyni to battle zupełnie bezużytecznym i chybionym trybem! Sam go uważam za nudnego jak flaki z olejem na bitwach klanowych. Dlatego mocno sugeruję tryb Fight and Destroy. Załatwia powyższe problemy,
bez potrzeby ustalania sztucznych zasad! - Zakaz gry Khergitami
Xd Sam bym tego lepiej nie ujął xd
- zakazana bron: rhodockie młotki, swadiańskie kopie
Są talenty które mogą w pojedynkę z użyciem młotka narobić bajzlu w szeregach wroga, ale uważam to za marginalne przypadki, w bitwach 6 vs 6 trudno dać pierdyknąć młotkiem od tyłu, zwłaszcza przy zachowaniu tego balansu klas. Jednak nie będę podważał tej zasady.
- Zakaz gry tymi samymi frakcjami na innych mapach jednej drużynie
Nie widzę takiej potrzeby, chciałbym wiedzieć czym jest argumentowane.
- Obowiązek rozegrania wyznaczonego meczu w przeciągu maksymalnie tygodnia.
Ten czas ograniczyłbym nawet do 3 dni, obserwowałem NC jako kibic, rozciąganie tego w czasie nie ma sensu! Byłbym nawet za wyznaczaniem sztywnych dat rozegrania meczy, ktoś się nie stawi to kij mu w ryj xd.
- Początkowe złoto 1500
Odbiega to od ogólnie przyjętych zasad choćby na serwerach, ale nie będę się czepiał. Choć wymaga nieco innego zarządzania ekwipunkiem. jednocześnie pozwala na wykorzystanie pewnych elementów ekwipunku o różnym stopniu balansu między frakcjami. Choćby opancerzone konie, które stosunkowo ciężko zabić. Weźcie to pod uwagę
Teraz najważniejsza kwestia, system rozgrywek, nie znalazłem nigdzie wzmianki o tym, a chyba tak stary i ślepy jeszcze nie jestem. Więc jak to ma wyglądać? Na wzór ligi? Może coś jak mistrzostwa świata w piłce nożnej, czyli system pucharowy z podziałem na grupy. Nazwa tego wskazuje na ten drugi, czyli mistrzostwa. Jednak znowu odwołując się do Pucharu narodów, gdzie w nazwie jest jak byk puchar, a rozgrywane było jak liga! Chciałbym wiedzieć.