Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Mistrzostwa Polski - Ogólne  (Przeczytany 37890 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dalhi

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Pancakes Fans Master
    Odp: Mistrzostwa Polski - Zapraszamy do walki
    « Odpowiedź #15 dnia: Września 28, 2010, 10:37:09 »
    Witam pozwólcie, że zgłoszę swoje drobne obiekcje, lub udzielę poparcia w w pewnych kwestiach dotyczących zasad. Co z tym zrobicie wasza wola.

- Format 6vs6 + po(najlepiej) dwóch rezerwowych

Mam obiekcje co do liczby rezerwowych, ta liczba jest zbyt mała. Zasady dopuszczają, o ile dobrze je rozumiem, grę nawet 6:4... z tym się zgodzę. jednak tak wąska ławka doprowadzi może do sytuacji w której ponad połowa tych spotkań będzie rozgrywana właśnie w tej w takich wymiarach. Doprowadzi to do niepotrzebnych sporów, dlatego postuluję o zwiększenie liczby rezerwowych do przynajmniej 4! Jednocześnie mam nadzieję, że zapisy do drużyn, oraz zmiany w nich nie zostaną zamknięte w dniu rozpoczęcia mistrzostw, a będzie możliwa podmiana/zastąpienie ludzi w trakcie. Wiadomo, z różnych powodów ludzie odchodzą, zwieszają się na jakiś czas, zjawiają się nowi. Zmiany personalne, są często bardzo dynamiczne, więc nie ma potrzeby tego hamować. Taka uwaga ode mnie. Kwestii balansu drużyn nie poruszam, ma swoje złe i dobre strony, szczerze mówiąc nie wiem do końca co o niej myśleć.

- Obowiązek przeprowadzenia ofensywy

W połączeniu ze sztuczną zasadą ataku po najpóźniej dwóch i pół minucie wygląda to dziwne. Rozumiem wasze obiekcje połączone z kampieniem po krzakach całą rudnę. Czego sam nie lubię jak cholera, ale tryb Battle czasem, nie zawsze, do tego doprowadza. Jeżeli do tego dodamy to:
    - Master nie obowiązuje

to czyni to battle zupełnie bezużytecznym i chybionym trybem! Sam go uważam za nudnego jak flaki z olejem na bitwach klanowych. Dlatego mocno sugeruję tryb Fight and Destroy. Załatwia powyższe problemy, bez potrzeby ustalania sztucznych zasad!

- Zakaz gry Khergitami

Xd Sam bym tego lepiej nie ujął xd

- zakazana bron: rhodockie młotki, swadiańskie kopie

Są talenty które mogą w pojedynkę z użyciem młotka narobić bajzlu w szeregach wroga, ale uważam to za marginalne przypadki, w bitwach 6 vs 6 trudno dać pierdyknąć młotkiem od tyłu, zwłaszcza przy zachowaniu tego balansu klas. Jednak nie będę podważał tej zasady.

- Zakaz gry tymi samymi frakcjami na innych mapach jednej drużynie

Nie widzę takiej potrzeby, chciałbym wiedzieć czym jest argumentowane.

- Obowiązek rozegrania wyznaczonego meczu w przeciągu maksymalnie tygodnia.
    Ten czas ograniczyłbym nawet do 3 dni, obserwowałem NC jako kibic, rozciąganie tego w czasie nie ma sensu! Byłbym nawet za wyznaczaniem sztywnych dat rozegrania meczy, ktoś się nie stawi to kij mu w ryj xd.

- Początkowe złoto 1500

Odbiega to od ogólnie przyjętych zasad choćby na serwerach, ale nie będę się czepiał. Choć wymaga nieco innego zarządzania ekwipunkiem. jednocześnie pozwala na wykorzystanie pewnych elementów ekwipunku o różnym stopniu balansu między frakcjami. Choćby opancerzone konie, które stosunkowo ciężko zabić. Weźcie to pod uwagę

Teraz najważniejsza kwestia, system rozgrywek, nie znalazłem nigdzie wzmianki o tym, a chyba tak stary i ślepy jeszcze nie jestem. Więc jak to ma wyglądać? Na wzór ligi? Może coś jak mistrzostwa świata w piłce nożnej, czyli system pucharowy z podziałem na grupy. Nazwa tego wskazuje na ten drugi, czyli mistrzostwa. Jednak znowu odwołując się do Pucharu narodów, gdzie w nazwie jest jak byk puchar, a rozgrywane było jak liga! Chciałbym wiedzieć.

Offline dzioOb

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #16 dnia: Września 28, 2010, 10:58:22 »
    Witajcie. Pozwólcie, że i ja się wypowiem na ten temat.

Co do zakazu broni. Moim zdaniem jest to niedopuszczalne. I już to argumentuję. Nie umiesz walczyć przeciwko młotom i kopią? Nie możesz być Mistrzem Polski ! Proste prawda? Jeżeli mamy wyłonić najlepszego to musi on być najlepszym we wszystkim, a nie w wyznaczonych sztucznie dziedzinach, inaczej nie można nazwać tej grupy mistrzowską.

Co do systemu 2+2+2. Jestem temu przeciwny i to bardzo. Kolejne usztywnienie rozgrywek. Po to dowódca grupy wybiera taktykę na danego przeciwnika, by go czymś zaskoczyć, a tak to będzie monotonne bicie się i każdy będzie wiedział czego się spodziewać. Dajcie się wykazać dowódcom, który jest MISTRZEM w podejmowaniu decyzji i dobierania taktyki.

Lista rezerwowych - tak samo jak Dalhi

Złoto - tak samo jak Dalhi

Zakaz gry na mapach tymi samymi frakcjami?? To już jest przesadzone maksymalnie. Dlaczego tak ma być ?? Nie nie i jeszcze raz nie !!

Daty rozgrywania - Ustalałbym sztywne daty i godziny, z możliwością przesunięcia meczu po dogadaniu się między dwoma stronami. (Oczywiście godziny muszą być rozsądne, a nie 12 czy 24... W granicach 19-21.

Tryb gry - F&D i wszelkie wątpliwości co do kampienia będą rozwiane.

Samą ideę mistrzostw popieram, ale muszą one być zrobione z jajem ! A narazie im tego brakuje.

gorNN22:42:25Wysyła wiadomość w Sens życia.

Offline rara

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #17 dnia: Września 28, 2010, 11:26:29 »
    Cóż panowie powiem tak: System 2 2 2 się nie zmieni , młoty i kopie też.

System rozgrywek będzie zależeć od ilości grup, ale najprawdopodobniej będzie to podział na grupy. Jeśli chodzi o f&d to zastanawiamy się nad tym i bardzo możliwe, że własnie na tym trybie rozegramy mistrzostwa. Sztywne daty nie są potrzebne, tydzień na rozegranie dogadnie się i rozegranie w przeciwnym razie remis bądź walkower na korzyść drużyny wykazującej większe chęci na gre.

Co do zakazu gry tymi samymi frakcjami jednej drużynie - jest to prawdopodobnie przyzwyczajenie starszych kolegów z turniejów total warowych.

Dwóch rezerwowych w zupełności wystarcza i daje możliwość gry małym klanom

Na koniec jeszcze - Dzioob nie oceniaj jak mistrzostwa są zrobione skoro jeszcze się nie zaczęły i są w fazie ustaleń...

Offline Libertine

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #18 dnia: Września 28, 2010, 11:38:02 »
    Zgadzam się z DziOobem, nazwanie tego turnieju czy eventu Mistrzowstwami Polski jest w moim mniemaniu trochę nad wyraz. Zasady są komiczne, już widzę jak się będą ludzie kłócić. "Wy nie zaatakowaliście, uderzyliście dopiero o 2:31" :), tak mała precyzja w regulaminie doprowadzi do tego typu zabawnych sytuacji, które przyniosą wiele nieporozumień.

System 2-2-2, też zostawia wiele do życzenia w precyzji. Znaczy się, mogę wziąć klasę konnego bez konia albo konnego z koniem tylko go potem utłuc? Albo kusznika bez kuszy, któremu kumpel zakupi 2h? Brzmi bardzo regulaminowo ;).

Zakaz młotów i lanc też uznaję za jedynie "słabość" niektórych graczy. Ja osobiście mam równe problemy walcząc z dobrym młociarzem co z właścicielem innej broni, to tylko kwestia innej taktyki w walce.

Podsumowując, aby to były Mistrzostwa Polski, każdy, a przynajmniej delegacja Polska, powinna potwierdzić tego typu zdarzenie oraz wspólnymi siłami dopracować regulamin. To co jest aktualnie mi się nie podoba i czekam na zmiany ;].

Offline Dalhi

• Użytkownik
    • Pancakes Fans Master
    « Odpowiedź #19 dnia: Września 28, 2010, 13:15:21 »
    System rozgrywek będzie zależeć od ilości grup, ale najprawdopodobniej będzie to podział na grupy. Jeśli chodzi o f&d to zastanawiamy się nad tym i bardzo możliwe, że własnie na tym trybie rozegramy mistrzostwa. Sztywne daty nie są potrzebne, tydzień na rozegranie dogadnie się i rozegranie w przeciwnym razie remis bądź walkower na korzyść drużyny wykazującej większe chęci na gre.

Dzięki za odpowiedź odnośnie systemu rozgrywek. Jednak nadal uważam, że tydzień to długo, tym bardziej pozostawienie terminów do obgadania przedstawicielom drużyn, nie jest dobrym pomysłem. Siedzę w tym bajzlu na tyle długo (uprzedzając głupie komentarze, nie uważam się za jakiegoś "guru"), że mogę wysnuć obiekcje co dawania wolnej ręki w tej kwestii.
    Prosty przykład:
    drużyna A z drużyną B ma rozegrać mecz pomiędzy 10 a 17 październikiem, jednak nie odbył on się. Co wtedy? Wyciąganie brudów, PW i innych pierdół kto się wymigiwał, kto próbował ustalać mecz, a kto nie? W końcu komu przyznać punkty, za walkower, czy może obie drużyny ukarać zerowym dorobkiem punktowym?
    To rodzi dużo niejasności, ale ścisły termin również może kolidować z planami klanowymi. Dlatego proponuję rozwiązanie:
    Każda z drużyn musi mieć obowiązek podania, wraz ze złożeniem zgłoszeniem, dni tygodnia, oraz godzin w jakich będą dostępni i gotowi do rozegrania sparingu. W ten sposób planując mecz do rozegrania porównuje się kiedy daty dostępności drużyny A oraz drużyny B się pokrywają i na tej podstawie ustalony zostanie termin. Ktoś się nie stawi, kara jest wiadoma. W przypadku gdy daty się nie pokrywają szukamy konsensusu.
    Moim zdaniem rozwiąże to wiele problemów natury organizacyjnej, jak i zaoszczędzi niepotrzebnych sporów!

Co do zakazu gry tymi samymi frakcjami jednej drużynie - jest to prawdopodobnie przyzwyczajenie starszych kolegów z turniejów total warowych.
    Rozumiem, dziękuję za odpowiedź.

Dwóch rezerwowych w zupełności wystarcza i daje możliwość gry małym klanom

Słuszny argument, ale jeszcze raz ponawiam pytanie czy będzie możliwość zmiany składu w trakcie trwania mistrzostw? Jednocześnie czy gracze będą mogli wystąpić w trakcie trwania turnieju w dwóch różnych drużynach? Wiadomo, są pewne rotacje osobowe między klanami, a już zwłaszcza wewnątrz klanów (choć tak naprawdę 3 może 4 klany wystawią więcej niż jedną drużynę). Ja osobiście bym zakazał takiemu gostkowi występu w więcej niż jednej drużynie. Chcąc uniknąć sytuacji w której powiedzmy klan X wystawi dwie drużyny, jedna odpadnie, a do drugiej zostaną przetransferowani najlepsi gracze z tej pierwszej.

Zasady muszą być precyzyjne i teraz jest czas na omówienie szczegółów.

PS Poważnie rozważcie sugestię rozgrywania mistrzostw na FnD. To będzie coś nowego dla wielu, oraz wyeliminuje pewne sztuczne ograniczenia z Battle. Dziękuję za uwagę.

« Ostatnia zmiana: Września 28, 2010, 13:54:24 wysłana przez Dalhi »

Offline rara

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Września 28, 2010, 14:13:22 »
    Zmiany składów osobowych będą dozwolone z prostego powodu, który już podałeś - muszą ;) Będą musiały być oczywiście ładnie zgłoszone.

drużyna A z drużyną B ma rozegrać mecz pomiędzy 10 a 17 październikiem, jednak nie odbył on się. Co wtedy? Wyciąganie brudów, PW i innych pierdół kto się wymigiwał, kto próbował ustalać mecz, a kto nie? W końcu komu przyznać punkty, za walkower, czy może obie drużyny ukarać zerowym dorobkiem punktowym?
    To rodzi dużo niejasności, ale ścisły termin również może kolidować z planami klanowymi. Dlatego proponuję rozwiązanie:
    Każda z drużyn musi mieć obowiązek podania, wraz ze złożeniem zgłoszeniem, dni tygodnia, oraz godzin w jakich będą dostępni i gotowi do rozegrania sparingu. W ten sposób planując mecz do rozegrania porównuje się kiedy daty dostępności drużyny A oraz drużyny B się pokrywają i na tej podstawie ustalony zostanie termin. Ktoś się nie stawi, kara jest wiadoma. W przypadku gdy daty się nie pokrywają szukamy konsensusu.
    Moim zdaniem rozwiąże to wiele problemów natury organizacyjnej, jak i zaoszczędzi niepotrzebnych sporów!

To jest niemal identycznym rozwiązaniem jak nasze z tą różnicą, że jeśli jakąś drużyna sie nie stawi w terminie, a nie będzie to tak zwany deadline, będzie ona miała jeszcze szanse się poprawić jeśli nie walkower na korzyść przeciwnika.

EDIT: Uwaga oficjalna ważna zmiana w zasadach gramy w trybie Walcz i Niszcz
    « Ostatnia zmiana: Września 28, 2010, 14:18:47 wysłana przez rara »

Offline Dalhi

• Użytkownik
    • Pancakes Fans Master
    « Odpowiedź #21 dnia: Września 28, 2010, 14:53:06 »
    Nadal, uważam, że aby to miało ręce i nogi potrzeba sztywnego terminu. Ciężko będzie wam wyegzekwować kto się miga, a kto nie.
    Po raz kolejny co w przypadku gdy obie drużyny się nie stawią, lub go nawet nie umówią, bądź nie osiągną porozumienia w sprawie daty.

Zastanówcie się jeszcze nad tymi "transferami" graczy, czy warto temu zapobiec i w ogóle reagować na takie zabiegi.

Jeszcze jedna sprawa. W obecnej chwili niezbyt wiele klanów dysponuje własnym serwerem, oczywiście to zależy od ilości drużyn, ale mogą być czasem problemy z dostępnością ich, ze względu na treningi, czy własne mecze z których nikt nie zrezygnuje. Jak zamierzacie tą kwestię rozwiązać? oczywiście nie sądzę, aby ktoś rzucał ewentualnym uczestnikom kłody pod nogi, ale sami wiecie jak to jest.

Offline rara

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Września 28, 2010, 16:35:21 »
    Nadal, uważam, że aby to miało ręce i nogi potrzeba sztywnego terminu. Ciężko będzie wam wyegzekwować kto się miga, a kto nie.
    Po raz kolejny co w przypadku gdy obie drużyny się nie stawią, lub go nawet nie umówią, bądź nie osiągną porozumienia w sprawie daty.

Myśle że jeszcze to przedyskutujemy, ale akurat tą kwestie można zostawić na później ;)

Nie ma szans na żadne transfery, jeden gracz - jedna drużyna.

Jeśli chodzi o serwery to mamy trzy i klany ustalające termin meczu muszą również wziąć pod uwage dostępność adminów

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #23 dnia: Września 28, 2010, 16:41:09 »
    Ehh miejmy nadzieje że, nie skończy się to terminowo jak Jesień Średniowiecza (Medieval II ) w którym wszystko się pomieszało...chciałem zdobyć punkty na Rikarcie ten odszedł zamiast jednego gościa dali drugiego z  którym nie da się ustalić terminu bo on może  około 23-24 gdzie ja już po prostu nie myślę nad taktykami tylko o śnie...
    Jednym słowem trzeba coś z terminami zrobić

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #24 dnia: Września 28, 2010, 16:50:42 »
    Proponuję ustalić daty meczy przez zarządzających mistrzostwami a już dokładniejsza informacja, czyli godzina meczu powinna być ustalona przez dowódców obu drużyn.
    System 2-2-2 wydaje mi się być dosyć dziwny, choć nie jest zły. Może niech przy zgodzie obu drużyn przed meczem, owy system zostanie porzucony na dany mecz?
    Najbardziej jednak nie podoba mi się wybór map... Czy nie lepiej byłoby dać dowolność w ich wybieraniu?

Offline rara

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Września 28, 2010, 16:53:57 »
    Tak jak mówiłem daty i organizacja meczy to jeszcze jest otwarta sprawa, jednak będziemy o tym dyskutować troszke później.

System 2 2 2, cóż on pozostanie raczej niezmienny

Teraz skoro zmieniliśmy tryb na f&d możliwe, że dobór map się zmieni.

Offline Dalhi

• Użytkownik
    • Pancakes Fans Master
    « Odpowiedź #26 dnia: Września 28, 2010, 16:58:13 »
    Jeżeli chodzi o wybór map, tu chyba (przynajmniej ja tak myślę) chodzi o to, że część map faworyzuje jedną ze stron (Villige) bądź jest za duża (FbtR) dla bitew 6vs6. Nie wiem jakie dokładnie dostępne są mapy w F&D nie mam jak teraz sprawdzić.

Oczywiście liczę, że niedługo zobaczymy wasze mapy! ;)

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #27 dnia: Września 28, 2010, 17:02:12 »
    Moim zdaniem trzeba by było zmienić nazwe turnieju... wyobraźcie sobie że klan xxxxx nazwie się mistrzem Polski...bo wygra turniej 2-2-2 vs 2-2-2 na F&D...Wiecie to tak ja bym teraz ogłosił się Pogromcą Rusi bo na RS Weekend zabiłem kilku...

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #28 dnia: Września 28, 2010, 17:04:30 »
    Mapki przy F&D są identyczne jak w Battle.

Offline rara

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Września 28, 2010, 17:05:23 »
    ehh tygrys czy naprawde nie masz nic lepszego do roboty niż zaśmiecanie tego tematu? Dobrze nazwiemy turniej tak: Turniej na najlepszy polski klan w formacie 2 piechurów 2 kawalerzystów i 2 strzelców na trybie znajdź i niszcz - chwytliwe co?

Edit:
    Mapki przy F&D są identyczne jak w Battle.

nie o to mi chodzi, ale nie ważne. Wieczorem postaram się podać oficjalną informacje na temat mapek