Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Mistrzostwa Polski - Ogólne  (Przeczytany 37915 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline inco

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Mistrzostwa Polski - Ogólne
    « Odpowiedź #60 dnia: Września 29, 2010, 18:53:45 »
    W każdej drużynie w jakiejkolwiek 'prawdziwej' - czyli nie komputerowej gry drużynowej jak piłka nożna, piłka nożna liga 6tek, siatkówka, koszykówka, hokej itp itd rezerwowych jest proporcjonalnie dużo więcej niż w tym regulaminie który proponujecie.

A zauważyłeś, że np. w piłce nożnej mogą pojawić się tylko 3 rezerwowi na murawie w trakcie meczu? Albo to, że np. w Premiership ławka liczy tylko 5 rezerwowych (z bramkarzem), a przecież drużyna na boisku liczy 11 zawodników.

Chociaż nie mam oczywiście nic przeciwko wam i cieszę się, że dostaliście nawet subforum, ponieważ każda oddolna inicjatywa jest godna pochwał. :)

Proud - masz rację, ale jest duża różnica pomiędzy tymi rezerwowymi siedzącymi na ławce a całym składem. W Premiership są 3 zmiany w czasie meczu - w samych potyczkach Warbandowych jak dla mnie takich zmian w ogóle może nie być.
    Chodzi mi o cały skład zespołu zgłoszonego do rozgrywek, dla przykładu Manchesteru United - w tym samym czasie po boisku biega 11 zawodników, ale do całego sezonu jest zgłoszonych 34graczy!  czyli ponad 3 razy więcej niż jednocześnie może wystąpić na boisku w jednym czasie. Gdyby zastosować te proporcje w tym turnieju to klany mogły by zgłosić do rozgrywek 18 graczy do jednej drużyny!
    Ja nie widzę minusów tego, że każdy zespół będzie mógł mieć nieograniczoną ilość rezerwowych, a plusy to takie, że:
    - łatwiej będzie ustalać termin meczu - przy aktualnych założeniach, to wystarczy by 3 graczy nie mogło grać w danym dniu i już dana drużyna zrobi wszystko by nie grać w tym terminie, jak graczy w składzie będzie więcej dużo łatwiej będzie się dogadać co do terminu.
    - klany które mają 9 - 11 członków, to albo wystawią 1 skład, i 1-3 graczy w ogóle nie zgłoszonych do rozgrywki - przez co nie zagrają w ogóle, albo klany zgłoszą 2 składy to jeden będzie niepełny.

Wystarczy, że 1 osoba na weekend (czas w którym rozgrywany jest mecz) wyjedzie, jedna nie będzie miała netu, a jedna zachoruje i już nie mamy pełnego składu na dany mecz.

Oczywiście też się cieszę, że będzie okazja pograć większą ilość i bardziej regularnie mecze, więc naprawdę wielki plus za inicjatywę!

Offline rara

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #61 dnia: Września 29, 2010, 19:01:17 »
    klany które mają 9 - 11 członków, to albo wystawią 1 skład, i 1-3 graczy w ogóle nie zgłoszonych do rozgrywki - przez co nie zagrają w ogóle, albo klany zgłoszą 2 składy to jeden będzie niepełny

Odpowiem na to pytanie  po Twojemu, używając odwołań do piłki nożnej: Nie każdy dostaje powołanie do reprezentacji :)

@ Tajulek
    Za długi pierwszy post do przeczytania co nie?
    « Ostatnia zmiana: Września 29, 2010, 19:21:32 wysłana przez rara »

Offline inco

• Użytkownik
    « Odpowiedź #62 dnia: Września 29, 2010, 19:16:11 »
    @up
    Na Mistrzostwa Świata w RPA zespoły mogły zgłosić do 23 piłkarzy (11 grało, a reszta była w kadrze).

Możecie podać czym się kierowaliście ograniczając liczbę rezerwowych? bo chyba nie rzucaliście kostką...

Offline rara

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #63 dnia: Września 29, 2010, 19:24:53 »
    Chcemy aby każdy klan miał taką samą liczbe rezerwowych, a liczba 2 to dla żadnego klanu nie jest za dużo, to że za mało dla niektórych to niestety, ale trzeba wybrać najlepszych.
    Z jakiego klanu w ogóle jesteś Inco?

Offline rmenel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #64 dnia: Września 29, 2010, 19:29:28 »
    @up
    Na Mistrzostwa Świata w RPA zespoły mogły zgłosić do 23 piłkarzy (11 grało, a reszta była w kadrze).

Możecie podać czym się kierowaliście ograniczając liczbę rezerwowych? bo chyba nie rzucaliście kostką...

Skąd wiedziałeś?! Tak właśnie było -  k6+k4.
    Oczywiście żartowałem. Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać.

Offline inco

• Użytkownik
    « Odpowiedź #65 dnia: Września 29, 2010, 19:46:03 »
    @rara
    Jestem w miarę nowym nabytkiem klanu JZ, nie pisałem od razu, bo wiem, że są jakieś animozje na Polskiej Scenie Warband-a. Uważam, że nie należy mieszać kłótni między klanami do organizowanego przez Was turnieju. Wydaje mi się też, że sprawy które poruszyłem nie są związane w jakikolwiek sposób z jakimś klanem, czy należałbym do klanu A, B czy XYZ to bym uważał, że na turniej który będzie trwał przez 2-3 miesiące (a może nawet dłużej?, zalezy jaką formułę przyjmiecie i ile klanów się zgłosi) 2 rezerwowych, o ile klan może wystawić więcej to mało.

Patrze też na wszystko z perspektywy, że w klanie jestem najstarszy, szkołę licealną mam już za sobą, czas wolny też mam w innych terminach co inni moi młodzi współklanowicze, jeżeli nadal będzie utrzymana mała ilość rezerwowych to o ile CL zgłosi chęć uczestniczenia w turnieju to będę musiał głęboko się zastanowić czy zgłosić się do drużyny wewnętrznej naszego klanu czy sobie odpuścić, bo wiem idealnie że piątki i soboty w których pewnie zwykle będą rozgrywane mecze nie są moimi idealnymi dniami do grania. Zakładając że sam mógłbym pewnie grać co drugi (może nawet co trzeci mecz) to już skazuje mój klan na "jednego rezerwowego".

Dlatego przedstawiłem propozycję zmiany w tym punkcie regulaminu, na taki gdzie każdy klan mógłby sam podjąć decyzję o rezerwowych.
    Tutaj każdy CL będzie miał problem czy zgłosić 16 osob do jednej drużyny, wtedy 6 osób w jeden weekend gra a reszta się denerwuje czemu gra "on" a nie "ja", czy wystawia 2 teamy po 8, czy bierze inny sposób ustalenia składu odpowiedni dla jego klanu i dla jego ludzi.

Pozdrawiam
    Inco

Offline rara

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #66 dnia: Września 29, 2010, 20:10:43 »
    Ja wszystko rozumiem. Słuchaj w razie czego jak okaże sie że ktoś nie ma czasu można wymienić rezerwowego.
    Na razie z mojej strony moge Ci zagwarantować, że porusze jeszcze temat liczby rezerwowych :)

Offline inco

• Użytkownik
    « Odpowiedź #67 dnia: Września 29, 2010, 22:05:55 »
    Dzięki za zainteresowanie sprawą.

Pozdrawiam
    Inco

Offline Hector

• Użytkownik
    « Odpowiedź #68 dnia: Września 30, 2010, 08:01:01 »
    jezu. Zbanowali mlotki i kopie. Kazda nacja ma swoje + i minusy. Moze zbanujecie jeszcze toporki nordyckie, obuchy veagierow i i sarradzkie luki dla wyrownania?
    To jest smieszne.
    Native: Hektor

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #69 dnia: Września 30, 2010, 08:59:03 »
    Człowieku, czytaj...
    Ten problem już dawno został rozwiązany i wyjaśniony a ty dalej to wałkujesz... Przecież to bez sensu. Będziemy tak w kółko krążyć?
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Apollo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #70 dnia: Września 30, 2010, 09:56:16 »
    No to pozostaje zgłosić drużyny i rozpocząć rozgrywki, świetna sprawa, że ktoś podjął się organizacji tego przedsięwzięcia  :]

Offline rara

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #71 dnia: Września 30, 2010, 11:47:11 »
    Mamy oficjalne informacje na temat zasad i tak jak mówiłem nie było o co się tak burzyć, ponieważ w turnieju będzie można używać wszystkich broni

Postanowiliśmy również lekko zmienić system 2 2 2, na bardziej korzystny, w którym grupy będą miały większe pole manewru w doborze armii, konkretnie: W sześcioosobowej armii będzie miało się znajdować maksymalnie trzech wojowników z jednej sekcji (strzelec, piechur, kawalerzysta), a minimalnie jeden, czyli możemy rzeczywiście grać systemem 2 2 2, ale także 3-2-1 w jakiej chcemy postaci.

Mam nadzieje że wyjaśniłem to dość jasno i każdy zrozumiał, jeśli nie prosze pytać :)

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #72 dnia: Września 30, 2010, 12:37:00 »
    Rara to bardzo dobrze, a czy poruszyłbyś sprawę rezerwy?
    Wystarczy że, jeden gracz odejdzie z klanu drugi zachoruje i już niestety stwarza się ogromny problem może zróbcie jakoś tak
    minimum 2 maximum 5?

Offline Hrabia Darkula

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • "There's daggers in men's smiles"
    « Odpowiedź #73 dnia: Września 30, 2010, 15:26:52 »
    Mam takie pytanko odnośnie systemu 2-2-2, co się stanie, jeśli będzie taka sytuacja: 2 piechurów bierze miecz i po dwie tarcze, konni biorą miecze i tarcze, ale nie biora koni, a łucznicy biorą miecze, a tarcze dostają od piechurów którzy kupili ich więcej. Mamy w ten sposób 6 piechurów. Takich manipujacji ekwipunkiem może być od groma, stad pytanie, czy to będzie tolerowane, bo przecież każdy wziął odpowiednią klase postaci. Jeśli to miałoby być niedozwolone, to potrzeba jeszcze jednego punktu w regulaminie, tylko problem byłby ze sformuowaniem go.

Offline rara

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #74 dnia: Września 30, 2010, 15:38:52 »
    Ale przecież napisałem o zmianie, więc po co teraz roztrząsać co by było gdyby ;)