Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Brytenwalda  (Przeczytany 217538 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wachu

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Brytenwalda
    « Odpowiedź #75 dnia: Października 19, 2010, 15:38:21 »
    włączyłem moda dla próby zarazie bo zacznę może poważniej grać ale ze spolszczeniem i jest kilka rzeczy które mi się nie podoba,
    -mam ustawienia na max a brzegi nad wodą i rzekami są kanciate jak obraz z nurtu abstrakcjonizmu geometrycznego
    - coś co strasznie mi obrzydziło Litusa, możliwe ze to tylko przez to ze zrobiłem własna bitwę a nie bitkę w kampanii ale na 25 jeźdźców to tylko 4 było na koniach ;/ ( można by powiedzieć ze to się nazywa punkt zaskoczenia dla wroga i dla mnie ;/)

jeśli któryś z wymienionych punktów jest błędny to proszę o sprostowanie było by super się w tej kwestii myśleć bo mod interesujący
    « Ostatnia zmiana: Października 19, 2010, 17:05:11 wysłana przez wachu »
    Po co się martwić rzeczami na które się nie ma wpływu

Offline korkoranek

• Użytkownik
    • aka Korkoran
    « Odpowiedź #76 dnia: Października 19, 2010, 16:47:47 »
    Rdzenny Angielski?! Kurzczę najdalej za dwa dni miałbym skończone spolszczenie ;/. No cóż sami rozumiecie, że w takim przypadku to jeszcze trochę potrwa :(.

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #77 dnia: Października 19, 2010, 18:12:35 »
    Jeżeli chodzi o te brzegi, to racja, ale jak dla mnie to mało istotny problem, ponieważ ważniejsza jest stabilność...Poza tym PL nie jest jeszcze w finalnej wersji, także może i to poprawią, wraz z tymi "spieprzonymi" drzewami...

Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tymi jeźdźcami...Masz na myśli, to, że jeźdźcy mając problem z poruszaniem schodzi z konia?Za ten numer, to nie raz warbanda, klawiszem "Delete" z dysku usunąłem!

No ale co do samego Moda, hm...
    Ogromnych zmian nie ma, ale dodanych zostało wiele smaczków, takich jak:
    -Zwiększone stawki na turniejach do 300, a oprócz nagrody w postaci złota dostajemy nagrodę rzeczową...
    -podniesiona została cena za statek do 5000,
    -Piktowie są teraz nie lada wyzwaniem
    -utalentowani zbrojmistrzowie, od których można zakupić coś specjalnego
    -kiedy gonimy wojsko,lecz bezowocnie, można wysłać "zaczepników",do których można dołączyć :D
     i wiele innych

Co mi się nie podoba?
    -aktualny PL, jest po prostu bałaganiarski (krzywe drzewa, źle wyskalowane gałęzie, wyglądające czasami na pień na czubki drzewa...)
    -błędy na turniejach(dodanie zawodnikom toporu, którego nie można używać na koniu - masowa walka na pięści ) - już to zmieniłem
    -tym razem przesadzili z tymi końmi...Jedną z nagród z turnieju jest Koń arabski...Wielce zadowolony, poleciałem w bitwę, a tu zdziwko: siedzę na źrebaku :-O
    -pewne jednostki jeździeckie nie mają koni
    -coś pewnie się jeszcze znajdzie

-problemy z żołdem oraz nieuzasadniony spadek morałów armii

Offline wachu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #78 dnia: Października 19, 2010, 18:57:51 »
    no właśnie o to mi chodziło że jeźdźcy zapomnieli wsiąść na konia nim ruszyli do boju jade szarza wciskam backspace i okazujęsie że jestem sam ;/
    nie przeszkadzają ci brzegi a gałęzie tak? hehe nieźle xD a ten topór na plecach którego nie można używać nie do końca jest bugiem moim zdaniem, możliwe że to jest dodatkowa opcja wyboru broni w przypadku starty konia,

już bardziej irytujące było gdyby mieli 2 tarcze i bron 2 ręczna a spotkałem się już z czym takim ( mając 2 tarcze i dwuręczny brzeszczot oczywiście wojownik walczył na pięści xD ale to inny mod był)

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #79 dnia: Października 20, 2010, 17:22:23 »

no właśnie o to mi chodziło że jeźdźcy zapomnieli wsiąść na konia nim ruszyli do boju jade szarza wciskam backspace i okazujęsie że jestem sam ;/
    nie przeszkadzają ci brzegi a gałęzie tak? hehe nieźle xD a ten topór na plecach którego nie można używać nie do końca jest bugiem moim zdaniem, możliwe że to jest dodatkowa opcja wyboru broni w przypadku starty konia,

już bardziej irytujące było gdyby mieli 2 tarcze i bron 2 ręczna a spotkałem się już z czym takim ( mając 2 tarcze i dwuręczny brzeszczot oczywiście wojownik walczył na pięści xD ale to inny mod był)

no jest to wkurzające...taki zwykły jeździec(horsemen) jest bezwartościowy w walce pieszo, gdy na koniu potrafi ubić kilku wrogów wykorzystując prędkość...

no ale zwróć uwagę, co jest bardziej widoczne!Kanciaste brzegi, czy zmutowane drzewa z pniem na czubku?...(może to taka odmiana?ups..)

Dobra, jest to jakaś alternatywa, ale zauważ, że podczas turniejów jeździec ginie przeważnie na koniu.Jaką on ma szanse waląc na pięści, jeżeli wróg ma miecz i tarczę, kopię, albo broń dystansową...Zrozumiałbym to, jeżeli mieli by przynajmniej kij.Daje im to szansę w przypadku osłony...W PoP było tak, że strażnicy karawany mając tarczę, miecz, i włócznię, szarżowali z gołymi rękoma...

Oblegałeś już jakiś zamek?Wczoraj dołączyłem się do Celtów(Cait).Jest rzeźnia.Wchodząc pod jebitną górę, dopiero doceniłem mur tarcz.Przy pierwszym podejściu postawiłem na rozsypkę i szarżę, kompletna klapa.Podczas podejścia straciłem ok. 40 wojaków...sam ledwo co doczłapałem się do murów tracąc 1/3 zdrowia.Po długiej walce, w końcu zajęli przyczółek.Co po chwili okazało się lipą, ponieważ wróg dostał posiłki i pomimo heroicznej walki, zostali powystrzelani, przez łuczników z zamkowej wieży...
    Przy drugim podejściu, użyłem mur tarcz, dodatkowo zbijając, piechotę w kupę(reszta za nami).Tutaj ukształtowanie terenu się przydało, ponieważ piechota zasłoniła i jeźdźców(było ich kilku) i łuczników.Z tarczy to mieliśmy jeżyka, ale nikt nie zginął do momentu wspinania się na drabinę - zaczęli nadrabiać ;) Po kolejnej długiej bitwie o przyczółek, w końcu wbiłem się na mury i wraz z bohaterami(4), uciekłem po murze do wieży(trzeba było się śpieszyć). Tu się zaczęło..Kilkoro Hearware'ów, wleciało z odsieczą, po walce zostałem z jakąś tam piktyjką(Brdei, czy jakoś tak), która na szczycie padła od strzały.Zająłem się "kamperami", lecz po chwili zauważyłem,  że walka przeniosła się po za mury :O
    Znalazłem kołczan i powystrzelałem paru łuczników, siedzących na murze.Zbiegłem na dół, rozbiłem parę czerepów, ale pomimo tego, że walka już ucichła, nie było końca...skierowałem się do wyłomu, aby dać się zabić.Ku mojemu zdziwieniu po drabinie wgramoliło się moich trzech wojaków(Faid-coś, i szpieg, weteran wojenny). :O Pech chciał, że ten faid-coś, wchodząc jako ostatni dostał strzałą i runął do tyłu pod mur.Po ubiciu "Legolasa", koniec!
    Stosunek sił to 318 vs 225(ja)
    Z całej afery zostało przy życiu 20(wraz ze mną)
    To chyba dlatego lubię tą grę :D

Pozdrawiam!

Offline wachu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #80 dnia: Października 20, 2010, 21:01:17 »
    hehe umiesz zbudować napiecie w opowiadaniu xD te drzewa to a nawet jak by były korzeniami do góry to by mnie to tak mało obeszło a te brzegi to tylko wspomniałem bo się przestraszyłem że mam jakieś nieaktualne stery lub cos

ja mam inną taktykę, granie konnicą jest totalnie nudne bo zbyt łatwe i schematyczne więc gram jako łucznik, co za tym idzie moje oblężenia wyglądają zupełnie ianczej, staje z całym wojskiem przed murem i próje do wszyskiego co wystaje, gdy się skoncza strzały to zbieram te które znajde na dole a gdy to też się skończy dopiero wtedy jadę resztą w ciągu tego podchodu moich zginie hmm 8% wroga co najmniej 30%

(moja armia zakłada się zawsze z 60% łucznik 10% jazdy na niedobitki i 30% piechoty na za3manie jazdy gdyby jej odbiło i by się rzuciła, bitwy są ciekawsze ;] )

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #81 dnia: Października 21, 2010, 02:49:19 »
    A dziękować, dziękować... :]
    kurna...zaraz 3., a ja właśnie odpuściłem sobie dwugodzinne zmaganie o miasto...trza spać:] jutro wolne :D
    Otóż jak wspomniałem, działam pod sztandarem Cait, ale już jako wasal...najemnik przestał mi się opłacać, po tym jak opróżniłem sobie skarbiec, zdobywając kilka zamków(liczę tu tez wsparcie przy zdobywaniu).Zagadałem z Królem, ten z wielkim zadowoleniem przyjął mnie do siebie,a jako nagrodę na początek dał mi wojaków do przeszkolenia, oraz lenno na wyspie - ale wdzięczność...ma najwięcej posiadłości na wyspach i jeszcze daje jakąś dziurę...;/
    A więc, jako wasal postanowiłem się zrewanżować wypowiadając wojnę z sąsiadem.Goutodini nie mają zbyt dużo posiadłości- 1 miasto, dwa zamki 7 wsi...Skoncentrowali się na wojnie z Lindwere(?), grabiąc im coraz to większe tereny...
    Taktyka moja była taka...Podesłałem szpiega do Din Eidyn, po jakimś czasie dostałem raport o znajdujących się tam 540 wojakach.Przy moich możliwościach jestem w stanie zorganizować 314, a więc mała przesada, ale co tam...Po przeglądzie wojsk stwierdziłem, że mając 56 heartware, i jeszcze raz tyle na takim samym poziomie, do tego 22 szpiegów(dobry łucznik), 36 innych łuczników, cos na "U", 12 Telue(czy jak tam), i reszta to garść najemników, reszta piktowie(mieszane).Powiedziałem sobie dam radę!
    Dałem?Nie!Obsadzenie przez AI każdego wolnego miejsca przy murze łucznikiem, a mur od strony respawnu, murem tarcz utworzonym przez telue, heartware, i innymi wyszkolonymi jednostkami, tworzy z tego miasta taką fortecę, że nawet tysiącem bym jej nie zdobył...Każdy kto wejdzie na drabinę, jest ostrzeliwany z murów, a zbliżenie się do wystawionych ciasno włóczni na sam widok odstrasza!Długo zaś podumać tam nie można, gdyż łucznicy stojący na podwyższeniu za plecami elity, w przeciągu 5s, są w stanie nadziać delikwenta kilkunastoma strzałami, dzidami, itp.Próbowałem wszystkiego...Najbardziej nadająca się strategia to wypuszczenie na starcie jak największej ilości łuczników, który odpowiednio posprzątają przy wyłomie, i nie tylko, piechota i Ci którzy sprawdzają się w zwarciu, ustawiam przy samym murze.W większej mierze osłania ich to przed ostrzałem, ale jednocześnie zmusza wrogich łuczników do wychylenia się zza krawędzi, co czyni go łatwym celem.Może i jest to jakieś rozwiązanie, ale po chwili jestem już tak wykrwawiony, że nie jestem w stanie przebić się przez piechotę!Ledwo co to mogę ich drasnąć..

Jeżeli chodzi o walkę w polu...troszkę poczytałem na temat brytenwaldy...
    Z założenia Twórców(na podstawie historii), mod ma opierać się głównie na piechocie!Mur tarcz!Gra jest tak zmodyfikowana, że żadna konnica nie jest w stanie przebić się przez ustawione w rzędzie tarcze z wystawionymi udekorowane włóczniami...
    Sam nie znam za bardzo historii wysp, także wypowiadać się czy jest to zgodne, czy nie, nie będę....Prawdę mówiąc udało im się!Ja jak i dwóch bohaterów,na wyposażeniu mamy ciężkiego Ario, i przydaje się, ale tylko do zaczepki, czy wybicia wroga...

co za tym idzie moje oblężenia wyglądają zupełnie inaczej, staje z całym wojskiem przed murem i pruje do wszystkiego co wystaje, gdy się skończą strzały to zbieram te które znajdę na dole a gdy to też się skończy
    kurna...jak Ty to robisz?ja za długo co stać nie mogę, bo powyrzynają nas jak kaczki...Używam mocnego kompozytowego łuku, także też troszkę postrzelam, ale z celnością 75%, to i tak za mało..., no ale mniejsza z tym...
    Takie pytanko...czy widziałeś w grze jakiś miecz dłuższy niż 100?Ja używam  "wyważonego brytyjskiego"(25c/11k 85d/93s), i z tego co widzę to lepszych nie ma....
    « Ostatnia zmiana: Października 21, 2010, 12:55:20 wysłana przez ałtsajder »

Offline wachu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #82 dnia: Października 21, 2010, 14:30:43 »
    mnie jak kaczki nie a bardzo mogą bo więcej leci moich strzał niż ich większe straty są gdy szturmuje łucznikami ale ci i tak sobie radzą, miecz dłuższy, nie spotkałem się bo jak wspomniałem nie gram w moda na razie, wole poczekać na spolszczenie i cieszyć sie pełnią moda xD (nie pisz takich postów długich bo czuję się jak w  szkole z lekturą xD )

Offline leasy2

• Użytkownik
    « Odpowiedź #83 dnia: Października 21, 2010, 15:20:48 »
    Ja mam taki dość dziwny problem, tzn. czy to normalne że zostały mi w bretywanlandi stare jednostki, państwa i miasta? Tzn. te z "nativa"?

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #84 dnia: Października 21, 2010, 16:54:47 »
    mnie jak kaczki nie a bardzo mogą bo więcej leci moich strzał niż ich większe straty są gdy szturmuje łucznikami ale ci i tak sobie radzą, miecz dłuższy, nie spotkałem się bo jak wspomniałem nie gram w moda na razie, wole poczekać na spolszczenie i cieszyć sie pełnią moda xD (nie pisz takich postów długich bo czuję się jak w  szkole z lekturą xD )

A tam...przesadzasz.... :p

Nie grasz?nie wiesz co tracisz...Jeżeli chodzi o angielski  jest tam dużo z języka rdzennego, także pewne zwroty będą nieprzetłumaczalne, reszta zaś jest w dużej mierze z podstawowego M&B...Poza tym, korkoranek, nie prędko się z tym upora, co nie znaczy, że mu nie dopinguję!!
    Zaznaczę,że jednostki w porównaniu z poprzednią wersją, różnią się, są bardziej zbalansowane, o czym przekonałem się w ostatnich bitwach.Nie licz w 100% na sprawdzoną taktykę, bo możesz się rozczarować...

Ja mam taki dość dziwny problem, tzn. czy to normalne że zostały mi w bretywanlandi stare jednostki, państwa i miasta? Tzn. te z "nativa"?

Miałem to samo...Przed rozpoczęciem kampanii, zmień język na angielski.Ważne, że przed rozpoczęciem, ponieważ po późniejszej zmianie nie wszystko wróci do normy(informacje o lordach znajdujących się w miastach pochodzą nativa, "kawaleria, hear me",itp.)

Aha!Tak teraz zauważyłem, że bitwy przy oblężeniach mają ograniczoną ilość "fal".W tym przypadku, jeżeli wróg mając 1000 wojaków, a BS jest ustawiony na 100, to przy domyślnym limicie "fal" (7), wykorzysta tylko 350 wojaków.Oczywiście biorąc pod uwagę respawn 50/50, czyli bezsens!Nie uwierzę, że gdy z 1000 zginie 350 to reszta się podda!
    Tutaj http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,46290.msg1230011.html#msg1230011, jest pewien poradnik jak to zmienić, ale jakoś nie mogę ogarnąć, za bardzo tych liczb.Nie wiem co do czego!Jeżeli ktoś miałby pojecie, to proszę o radę.
    Dzięki!

Offline leasy2

• Użytkownik
    « Odpowiedź #85 dnia: Października 21, 2010, 16:56:07 »
    Dzięki, za odpowiedz.

Offline wachu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #86 dnia: Października 21, 2010, 17:31:53 »
    wiem że jest dużo ze starszego spolszczenia, ja jadę na spolszczeniu z Litusa, ale i tak wole poczekać, a czy spolszczenie będzie długo? ja obstawiam ze do soboty wieczorem korkoranek się wyrobi ;] i mi się nie śpieszy z graniem muszę trochę odpocząć, M&B jest kultowa grą do której można bez przerwy wracać ale mało jest ludzi którzy gra w jednego moda przez pewien czas a gdy im się znudzi to jada kolejnego ;/ ja tak nie umiem

Offline korkoranek

• Użytkownik
    • aka Korkoran
    « Odpowiedź #87 dnia: Października 22, 2010, 19:09:24 »
    Do soboty wieczorem to raczej nie bo jakiś problem z kodowaniem się wkradł i zamiast opuść jest opu, a zamiast np. Obóz jest OBZ i muszę trochę pokombinować. Wydaje mi się, że coś przestawiłem w rodzaju kodowanie i teraz muszę to naprawić :(.

Offline wachu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #88 dnia: Października 22, 2010, 21:57:52 »
    ahhh szkoda szkoda no ale cóż na spolszczenie z dobrej firmy można poczekać ;p

a właśnie korkoranek  mam pytanie, czy w spuszczeniach dało by się zrobić hmm jak by to ująć , czy idzie w tych plikach językowych dopisać linijki z nowym tekstem tak aby rozmowy w grze były dłuższe, np. napadają cie bandyci , gadają standardowo że chcą srebra  a ty ze nie ale za to dasz im stal i normalnie zaczyna się bitwa ,no i czy dało by się zrobić by dialog kontynuować? czyli on znowu coś gada ze stal tania na złomie a gracz ma kolejne opcje wyboru odpowiedzi (to z tymi bandytami to luźny przykład tylko) xD  , rozumiesz? mam nadzieje ze napisałem to w miarę przejrzyście

Offline Jakobosik

• Użytkownik
    « Odpowiedź #89 dnia: Października 22, 2010, 22:59:42 »
    ahhh szkoda szkoda no ale cóż na spolszczenie z dobrej firmy można poczekać ;p

a właśnie korkoranek  mam pytanie, czy w spuszczeniach dało by się zrobić hmm jak by to ująć , czy idzie w tych plikach językowych dopisać linijki z nowym tekstem tak aby rozmowy w grze były dłuższe, np. napadają cie bandyci , gadają standardowo że chcą srebra  a ty ze nie ale za to dasz im stal i normalnie zaczyna się bitwa ,no i czy dało by się zrobić by dialog kontynuować? czyli on znowu coś gada ze stal tania na złomie a gracz ma kolejne opcje wyboru odpowiedzi (to z tymi bandytami to luźny przykład tylko) xD  , rozumiesz? mam nadzieje ze napisałem to w miarę przejrzyście

Spadłem z krzesła po tych spuszczeniach xD . Wracając do tematu to  te dialogi to trochę zbędna robota by była. No i tłumacz nie jest od tego by edytować pliki moda, nawet pewnie nie ma takich uprawnień .

Ps. UP Czemu ty nie zaczynasz zdań wielką literą?