Mógłbym się tu szerzej wypowiedzieć na temat oręża w siódmym wieku, ale nie mam na to ani czasu, ani ochoty. Napiszę tylko, że broń dwuręczna w tych czasach oczywiście istniała, lecz była ona mało popularna. Na pewno nie była ona obecna w taktyce muru tarcz, gdzie nie było wystarczająco dużo miejsca na walkę obiema rękami. Nie wiem jak było na kontynencie, ale na Wyspach Brytyjskich stwierdzono tylko kilko dowodów użycia tego typu uzbrojenia. Kilka iryjskich mieczy znalezionych w crannogach, z wydłużoną rękojeścią i sztychem, zapewne było trzymanych w obu rękach przez goidelskich nobilów. Jak sugeruje postać jednego z wojowników wyrytego na kamieniu z Aberlemno, Piktowie być może używali dwuręcznych włóczni przeciwko Northumbryjskiej kawalerii (która była rekrutowana spośród Brytów, ale mniejsza o to). Dodam tu też, że żołnierz walczący dwuręcznym orężem wcale nie musiał rezygnować z ochrony przedniej części ciała w postaci tarczy. Pikt przedstawiony na wspomnianym kamieniu, ma na lewym boku tarczę przymocowaną rzemieniami. Z czymś takim nie zgadza się część odtwórców historycznych, ale według mnie ta metoda mogła być powszechna przynajmniej u Piktów.
Jak dla mnie realizm walki w modzie jest całkiem niezły, choć przydałoby się aby oszczepów było mniej i zadawały więcej obrażeń, dlatego że właśnie one były przeznaczone do szybkiego niszczenia tarcz przeciwnika. Jeśli wierzyć opisowi bitwy pod Casilinum pióra Agatiasza Scholastyka, germańskie włócznie do rzucania zwane angonami miały specjalne zadziory, które wyginały się w momencie trafienia w tarczę nieprzyjaciela, co sprawiało że bardzo trudno było je wyjąć. Natomiast wyjęcie angonu z ciała równało się zazwyczaj ze śmiercią trafionego nieszczęśnika. Tak ociężałą i nieprzydatną tarczę należało szybko porzucić, gdyż stawało się wtedy łatwym celem wroga, który mógł z łatwością wytrącić ją z rąk. Po straceniu tarczy nieprzyjaciel jednym ciosem topora lub innej włóczni przeszywał gardło przeciwnikowi i ten prędko ginął.
Przepraszam za jakiekolwiek błędy, ale pisałem ten post szybko i bez większego namysłu.