Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Która jednostka cieszy się u was największym powodzeniem (tylko z frakcji)

Nordycki huskarl
    127 (32.2%)
    Swadiański rycerz
    134 (33.9%)
    Vaegirski rycerz
    17 (4.3%)
    Vaegirski strzelec
    11 (2.8%)
    Rhodocki strzelec
    12 (3%)
    Sarranidzki mameluk
    54 (13.7%)
    Sarranidzki mistrz łuku
    2 (0.5%)
    Khergicki lansjer
    10 (2.5%)
    Khergicki elitarny łucznik konny
    9 (2.3%)
    Rhodocki sierżant
    11 (2.8%)
    Swadiański sierżant
    8 (2%)

Głosów w sumie: 393

Autor Wątek: Najlepsza jednostka NPC  (Przeczytany 55329 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Shiroken995

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Najlepsza jednostka NPC
    « Odpowiedź #135 dnia: Grudnia 28, 2010, 01:02:41 »
    Zdjęcie nr1: A jednak kozacki maja tylko ten armorek bo staty już takie sobie (as I thought).

Zdjęcie nr2: XD jak on teraz do domu wróci? hehe...

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #136 dnia: Grudnia 28, 2010, 01:08:35 »
    Zapomniałam zmienić rozdzielczość , ale teraz fotki są już mniejsze. Co do tej drugiej fotki to bydlak zaatakował mnie w tawernie. Nie wiedziałam że tak "można" ;) jak grałam w M&B to czegoś takiego chyba nie było, albo zupełnie zapomniałam jak się grało :D W każdym razie śmieszna fotka. Wygląda jakby facet narąbał się i pyskiem padł na ladę :D
    Takie skutki nadmiernego picia panowie. Więc, w sylwestra ostrożniej poproszę ;), chyba że chcecie podzielić los tego pana :D

Offline Shiroken995

• Użytkownik
    « Odpowiedź #137 dnia: Grudnia 28, 2010, 01:21:00 »
    Mnie tam jeszcze kilka innych rzeczy zaskoczyło. Aha ostrzegam nie wchodździe do obozu treningowego > ćwiczenia jazdy i lancą. Ja tam wszedłem, by potrenować cios z przysiadu... Zmieniła mi się twarz na to... coś... i pojawił się bug, że mi wszystkie potrawy dawały +0 do morale (!) i wioski przestały zyski przynosić całkowicie (!!) (szczęście, że gram na "nierealistycznym" trybie i mogłem wczytać - morale wróciły, facjatę trza było od nowa robić). Tak więc uważajcie.

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #138 dnia: Grudnia 28, 2010, 01:38:46 »
    Jako "założyciel" wątku chciałbym przypomnieć Ci jego nazwę, drogi Shirokenie :)
    Wybaczcie, iż nie znajdą się tu siotry miecza, najemnicy, katowie niewolników, ale ankieta dotyczyć będzię wyłącznie jednostek z frakcji.
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #139 dnia: Grudnia 28, 2010, 20:31:21 »
    No cóż ja mogę  tutaj rzec?
    Może zacznę od tego że oddałam swój głos na Swadiańskich Rycerzy. Ich siła jak i prędkość jest godna podziwu. Dlatego też te jednostki jako pierwsze znajdują miejsce w moich szeregach. Ale jako przywódca powiem wam że nie ma jednostek tych naj. Obecnie skłaniam się ku temu że werbuje 20 Swadińskich Rycerzy. Gdy tego dokonam, natychmiast rozpoczynam werbowanie wieśniaków z krainy Nordów. Gdy dorobię się armii składającej się z 20 Swadiańskich rycerzy i 40 Nordyckich huskarli szukam zamku do złupienia. Za pomocą króla jak i poddanych wasali wskazuje mu interesujący mnie zamek. Po czym przystępuje do ataku.
    Muszę jeszcze tylko rozpracować która jednostka najlepiej sprawdza się jako kusznicy. w tedy zacznę myśleć o podboju i utworzeniu własnego królestwa.
    Na końcu chciałabym też powiedzieć że tak naprawdę nie ma tych naj. Każda jednostka została stworzona do tego by sprawdziła się w odpowiedniej dla niej sytuacji. Dlatego ja na otwartej przestrzeni używam Swadiańskich rycerzy, do ataku na zamki Nordyckich huskarli, a do obrony na pewno jakiś kuszników i wspierających ich Nordyckich huskarli.
    Tak więc tyle byłoby ode mnie, na temat jednostek.

Offline Shiroken995

• Użytkownik
    « Odpowiedź #140 dnia: Grudnia 28, 2010, 20:41:51 »
    Nordyccy Huskarlowie na szturmowanie zamku.

Rhodoccy Strzelcy + Sierżanci na obronę zamku.

Swiadiańscy Rycerze na walkę w polu.

I już ;).

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #141 dnia: Grudnia 28, 2010, 23:08:19 »
    No cóż ja mogę  tutaj rzec?
    Może zacznę od tego że oddałam swój głos na Swadiańskich Rycerzy. Ich siła jak i prędkość jest godna podziwu. Dlatego też te jednostki jako pierwsze znajdują miejsce w moich szeregach. Ale jako przywódca powiem wam że nie ma jednostek tych naj. Obecnie skłaniam się ku temu że werbuje 20 Swadińskich Rycerzy. Gdy tego dokonam, natychmiast rozpoczynam werbowanie wieśniaków z krainy Nordów. Gdy dorobię się armii składającej się z 20 Swadiańskich rycerzy i 40 Nordyckich huskarli szukam zamku do złupienia. Za pomocą króla jak i poddanych wasali wskazuje mu interesujący mnie zamek. Po czym przystępuje do ataku.
    Muszę jeszcze tylko rozpracować która jednostka najlepiej sprawdza się jako kusznicy. w tedy zacznę myśleć o podboju i utworzeniu własnego królestwa.
    Na końcu chciałabym też powiedzieć że tak naprawdę nie ma tych naj. Każda jednostka została stworzona do tego by sprawdziła się w odpowiedniej dla niej sytuacji. Dlatego ja na otwartej przestrzeni używam Swadiańskich rycerzy, do ataku na zamki Nordyckich huskarli, a do obrony na pewno jakiś kuszników i wspierających ich Nordyckich huskarli.
    Tak więc tyle byłoby ode mnie, na temat jednostek.

Zgadzam się, że nie ma jednostki uniwersalnej, ale pośród tych są wszechstronne, mianowicie Huksarl, świetnie radzi sobie w obronie zamku jak i w jego zdobywaniu, w polu gdy jest na wzniesieniu bądź powstrzyma ogromnymi tarczami szarżę kawaleri, zazwyczaj miażdżą przeciwników, obsypująich gradem zabójczych toporków i oszczepów, co sprawdza się przeciw najlepszym. Gdy pierwszy raz podchodziłem do przemierzania Calradii związałem się ze Swadią, po 300 dniach zrezygnowałem ze względu na to iż grało się nimi zbyt łatwo, a irytowała mnie nieudolność ich lordów. Co do kwestii jazdy, dobrze spisują się również mamelukowie, ich konie często szybsze, wytrzymalsze tarcze (znacznie), dlatego chyba są oni lepsi o klasę od kwiatu rycerstwa Swadii. Co do kwestii strzelców, ja wolę łuczników, ja grałem Nordyckimi aby nie zakłucać, pewnego porządku w grze, ale lepsi są Sarranidzcy mistrzowie bądź Vaegirscy strzelcy, a co do kuszników nie znam się na ich skuteczności.
    Pozdrawiam

www.pustamiska.pl

Offline Shiroken995

• Użytkownik
    « Odpowiedź #142 dnia: Grudnia 28, 2010, 23:43:06 »
    Nie zgodziłbym się z opinią wyższości Mameluków nad rycerstwo Swadii. Robię często "testy". Włączam "Własną Bitwę", ustawiam 200 Sarranidów vs. 200 Swadian i 100% kawalerii po obu stronach a ja stoję z boku (brak mojej interwencji) i podziwiam. Tak się składa, że Sarranidzi przegrali w każdej potyczce ze Swadianami a to chyba o czymś świadczy. To samo potyczki 200 Nordów (100% piechota) vs. 100% kawalerii Sarranidów/Swadian - Sułtanat tracił więcej jeźdźców niż Swadia.

Offline TenOdZygmunta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #143 dnia: Grudnia 28, 2010, 23:50:38 »
    ja robiłem testa takiego

200 rhodoków (strzelcy 100%) vs 200 rycerzy swadii

po 1 salwie bełtów nie ma więcej niż 10 rycerzy :D

potem to samo tylko, że vs 200 huskarli

i po 10 salwach bełtów zostało 100 huskarli :)
    doszli do rhodoków i potem tniemy tniemy i jeszcze raz tniemy

Huskarl jest najlepszą jednostką ;)
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 28, 2010, 23:55:32 wysłana przez TenOdZygmunta »

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #144 dnia: Grudnia 28, 2010, 23:57:05 »
    Dziwne, ja przykładowo też walczyłam z Khanatem i jakoś moi rycerze nie spadali z koników po pierwszej salwie. Ale wszystko też zależy od ustawień na jakich gramy.

Offline TenOdZygmunta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #145 dnia: Grudnia 28, 2010, 23:59:11 »
    no tak :) ale też zależy jak się ustawią ja jak gram to zawsze:

tarczownicy z przodu
    ci co rzucają/strzelają za nimi i wychodzi czołg huskarlowie niszczą wszystko co do nich podejdzie a ja wędruje z moją wesołą kompanią i zestrzeliwujemy każdego :D

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #146 dnia: Grudnia 29, 2010, 00:19:30 »
    A ja powiem to tak.
    Mając piechotę daje im rozkaz utrzymania pozycji, z przodu stoją kusznicy, a ja wraz swoją kawalerią jadę w bok, a następnie czekam, spokojnie i cierpliwie czekam. Huskarlowie idą do przodu, w tedy ja wydaję rozkaz mojej kawalerii by jechała za mną. Zachodzę ich od flanki, często lewa flanka jest słaba. Troszku dziwne, w każdym razie zachodzę ich od flanki lub od tyłu i nim zorientują się, że główny atak nadchodzi od tyłu, a nie od przodu to moja kopia/lanca wbija się któremuś w żebro. Tuż przed tym nim wjadę mu lancą w żebro, wydaje rozkaz Piechocie do ataku. Gdy piechota ruszy do przodu ja przełamuje ich szeregi w pierwszym starciu, a w tedy piechota dokańcza robotę, którą zaczęła kawaleria. W drugim podejściu kawalerii huskarlowie prawie nie istnieją. :D Głupie jedynie jest to, że kusze, lub strzały nie ranią swoich, tylko wroga. Pozostawia to wielki niesmak.

Offline TenOdZygmunta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #147 dnia: Grudnia 29, 2010, 14:33:24 »
    oj uwierz mi, że gdyby raniły by bełty rhodoków przyjazne jednostki to nie było by co walczyć z rhodokami (zanim dojdziesz to się sami pozabijaja :)) bo rhodocy strzelają zazwyczaj w konie aby sierżanci mogli dobić :)

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #148 dnia: Grudnia 29, 2010, 16:26:39 »
    bo rhodocy strzelają zazwyczaj w konie aby sierżanci mogli dobić :)
    Przeceniasz AI botów...
    Twórcy ustalili aby Ci strzelali jedynie w główy, a w galopie czasem to koń zasłoni górną część ciała jeźdźy, a celność tych jednostek nie jest perfekcyjna, toteż zdarzy się że któryś z nich bełt nie draśnie, a biednego wierzchowca pogrzebie.

www.pustamiska.pl

Offline Darson

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #149 dnia: Stycznia 08, 2011, 08:52:15 »
    Według mnie, najleprza piechota to Nordycki Huskarl, konnica to Swadiański SIerżant, a strzelcy to Vaegirscy STrzelcy.
    ดิ๊กในผู้ดูแลระบบตูด!

นอกจากนี้คุณยัง