Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Która jednostka cieszy się u was największym powodzeniem (tylko z frakcji)

Nordycki huskarl
    127 (32.2%)
    Swadiański rycerz
    134 (33.9%)
    Vaegirski rycerz
    17 (4.3%)
    Vaegirski strzelec
    11 (2.8%)
    Rhodocki strzelec
    12 (3%)
    Sarranidzki mameluk
    54 (13.7%)
    Sarranidzki mistrz łuku
    2 (0.5%)
    Khergicki lansjer
    10 (2.5%)
    Khergicki elitarny łucznik konny
    9 (2.3%)
    Rhodocki sierżant
    11 (2.8%)
    Swadiański sierżant
    8 (2%)

Głosów w sumie: 393

Autor Wątek: Najlepsza jednostka NPC  (Przeczytany 55391 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    Odp: Najlepsza jednostka NPC
    « Odpowiedź #60 dnia: Września 24, 2010, 20:15:03 »
    Co do BTW. to mówisz o realności, a ja o relaiach historycznych np. uzbrojenie i architektura.
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #61 dnia: Września 24, 2010, 20:23:07 »
    Generalnie to byle cieć może ukończyć studia, więc realizm tu nie ma nic do powiedzenia, chyba, że chcesz pomówić o walce, jeździe konnej i bieganiu w full płytówie przez całe pole bitwy...
    Ale do rzeczy: wiesz pewnie, że w średniowieczu rycerzami były osoby szlacheckie i nikt poza nimi. Piechota i strzelcy to był po prostu uzbrojony plebs (albo najemnicy)... ale to już inny temat.

Pozdrawiam!

Offline Kormo

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • All the light makes the shadow...
    « Odpowiedź #62 dnia: Września 24, 2010, 22:11:46 »
    Co do wypowiedzi Ukashqa... Rozmawiamy tu bodajże o starciach pojedynczych jednostek, a nie armii. Już wcześniej pisałem, że jak sprawdzasz kogoś walcząc przeciw niemu to wróg zachowuje się debilnie np. drepta od narożnika do narożnika. Niestety muszę się zgodzić co do tego, że huskarlowie giną najczęściej po bitwie np. wystrzelani przez kuszników jak ich gonią. Jednak porównując statystyki widać jasno kto tu rządzi :P

Pozdrawiam!
    Cytat rodem z tawerny:
    Nordycki huskarl - Najlepsza jednostka w swojej kategorii. Macie szczęście, że nordyccy dowódcy mają najwyżej paru w swoich kompaniach. Niezwykle groźni, świetnie się spisują przy szturmach na mury. Takie małe „chodzące” czołgi.

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #63 dnia: Września 25, 2010, 12:18:50 »
    Huskarl ma najlepsze statysktyki i uzbrojenie wszechstornne.
    Co do wypowiedzi NIFN'a oczywiście, że wiem i denerwuje mnie to gdy wiele osób (niby hisotryków) traktuje tak byle żołnieża, najemika

www.pustamiska.pl

Offline Ukashq

• Użytkownik
    « Odpowiedź #64 dnia: Września 25, 2010, 15:25:06 »
    Hmm zrobilem mały test :) mameluk vs swadianski rycerz:
    1 pojedynek - ja sluząc rhodokom walcze ze swadianskim lordem (Ryis). Mam mameluk on rycerza. Bez ułatwień poziom trudnosci. Na poczataku szarza rycerzy na mnie wiec spuscilem ze smyczy moich rycerzy i akurat doszlo do walki na uboczu rycerz mameluk. Pojechalem za nimi i sie nie wtracalem. wynik: rycerz powalil mameluka.
    2 pojedynek - przeszedlem do swiadii:) i atakujemy sarranidow tylko po mojej stronie rycerz po wroga mameluk o podobna akcja i znowu wygrywa rycerz.

Podsumowanie:
    WIem ze to losowe zdarzenia, ale moim subiektywnym zdaniem rycerz jest lepszy :)

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #65 dnia: Września 25, 2010, 15:46:16 »
    A dlaczego uważasz Swadiańskiego rycerza za lepszego? Uzborjenie?

www.pustamiska.pl

Offline Ukashq

• Użytkownik
    « Odpowiedź #66 dnia: Września 25, 2010, 15:55:50 »
    Skutecznosc rycerza ;)

Lepiej opancerzony od mameluka, wygrywa 90% pojedynkow 1na1, ginie tylko w poczatkowej fazie bitwy gdy jest osaczony 4-5 pikinierami - sami przyznacie ze nie ginie glupio jak huskarl z reki jakiegos rekruta.

Walczylem kiedys z lordem co mial 15 rycerzy z zbrojnym i piechote a ja mialem prownywalna armie rhodokow z nordami. Nie pomogl las pik i pozycja na wzgorzu. Wszyscy padli z mojej armii. Nie wiem czemu zachwycacie sie huskarlami. W polu nie chce ich puszczac bo potrafia ginac w sposob groteskowy, a i w czasie oblezen padaja. Fakt rzucaja toporkami, ale to robia takze nissi lvl wojownicy.

Bez nerwow za pojazd na huskarla, ale nie ma sie tu niczym zachwycac. Nie licza sie statystyki tylko jak jednostka potrafi je wykorzystac w walce.

Offline Kormo

• Użytkownik
    • All the light makes the shadow...
    « Odpowiedź #67 dnia: Września 25, 2010, 22:33:16 »
    Oj i potrafi to zrobić bardzo dobrze... Zresztą w walce nie chodzi tylko o jakieś pozycje. Mieliśmy nie rozmawiać tu o taktykach, ale wszystkie te posty zmierzają właśnie do tego. Oczywiście ustawienie początkowe też jest ważne, ale potem trzeba cały czas rzucać rozkazy. Dla mnie to oczywiste w grze piechotą, ale dla kogoś kto gra głównie konnicą może to być niejasne. Najpierw dajemy rozkaz stać, potem piechota idzie 10(na piechotę)/20(na kawalerię) kroków przed łuczników. Łuczników ustawiamy zawsze w rozproszonej grupce, ale w szyku oczywiście bo w tedy idzie kilka ładnych salw na początku. Piechotę ustawiamy w rozproszonej grupce na piechotę, a w zwartej na konnicę. Sami ustawiamy się w pierwszym szeregu i ostrzeliwujemy wroga zanim do nas dojdzie. Teraz muszę już rozdzielić taktyki na piechotę i konnicę, łuczników nie ruszamy do końca bitwy z miejsca:
    Piechota: Luźny szereg stoi i czeka aż wróg dobiegnie. W pewnej odległości od naszych szeregów zostaje on oprócz strzał dziesiątkowany oszczepami i toporkami. Gdy wróg znajduje się 15/20 kroków od nas atakujemy. Potem pozwalamy naszym gonić niedobitki.
    Kawaleria: Zwarty szereg stoi najlepiej na wzgórzu, łucznicy jak najwyżej, tu także trzeba ich ustawić dalej od piechoty ze względu na "second wave", ale o tym później. Oczywiście w międzyczasie ostrzeliwujemy wroga.Czekamy, aż koniki rozbiją się o nasze szeregi i dokańczamy dzieła otaczając kawalerzystów. Gdy już się z nimi uporamy nadbiegnie piechota, na którą rzucamy się i dziesiątkujemy. Jednak w walce z większym oddziałem kawalerii lepiej nie rzucać się w największy wir walki, gdyż musimy zachować czujność (najlepiej dołączyć się do łuczników). Kilka razy bowiem przez moją nieuwagę zginęło sporo dzielnych ludzi. Bowiem często zdarza się owa druga fala, w której znajduje się czasem tylko kilka konnych, ale bardzo niebezpiecznych. Bowiem, gdy nasi żołnierze walczą z piechotą konni podbiegają do łuczników i zaczynają ich beztrosko wyżynać. Tak więc gdy widzimy nadciągający "second wave" trzeba przegrupować oddział lub samemu wystrzelać kawalerię.
    Mam nadzieję, że się połapiecie.

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Września 26, 2010, 22:54:27 wysłana przez Kormo »
    Cytat rodem z tawerny:
    Nordycki huskarl - Najlepsza jednostka w swojej kategorii. Macie szczęście, że nordyccy dowódcy mają najwyżej paru w swoich kompaniach. Niezwykle groźni, świetnie się spisują przy szturmach na mury. Takie małe „chodzące” czołgi.

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #68 dnia: Września 25, 2010, 22:44:38 »
    Ukashq- jak można porównywać walki NPC-tów!? Tu wszystko zależy od tego kto pierwszy uderzy więc pod uwagę bierzmey teroię nie praktykę! Mameluka przewaga to koń i lanca, huskarl szybsze ataki, broń miotana, większe obrażenia!

www.pustamiska.pl

Offline Lamarr

• Użytkownik
    • Znowu zacząłem grać...
    « Odpowiedź #69 dnia: Października 01, 2010, 20:47:33 »
    Vaegirski rycerz (Ach te czasy z M&B)

Swadiański rycerz bardzo dobra jazda oraz dobrze ofensywna jak i defensywna (chyba ;p)
    W Warbandzie znany jako Sujo

Tak samo w OiM:DP

Gram również w Chivalry:Medieval Warfare

Offline Mikidius

• Użytkownik
    « Odpowiedź #70 dnia: Października 20, 2010, 22:20:20 »
    Nordycki Huskarl :)
    Jest według mnie najlepszą jednostką.Jedzie wszystkich innych w bitwach jak nikt inny.

Offline matilon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #71 dnia: Października 21, 2010, 12:51:47 »
    Ja wahałem się między Mamelukiem a Huskarlem, ale wybrałem Mameluka.

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #72 dnia: Października 21, 2010, 16:18:01 »
    A dlaczegóż tak zadecydowałeś?

www.pustamiska.pl

Offline Mangust

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #73 dnia: Października 21, 2010, 17:03:01 »
    Ja wziąłem Swadiańskiego Rycerza, są świetną konnicą i w piechocie też nie najgorsi :)

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #74 dnia: Października 21, 2010, 17:56:49 »
    Tarcze z papieru, powolne ataki.

www.pustamiska.pl