Osobiście nie mam wpływu na to, żeby cokolwiek zrobić, aby pomóc jakiemukolwiek psiakowi w Chinach - muszę zaakceptować ich kulturę podobnie jak oni muszą naszą, bo tak czy siak będąc u nas - bezkarnie uczty z pieska sobie nie zrobią. Uważam że w Polsce zrobić można bardzo wiele. Po licznych kampaniach, nagłaśnianiu takich spraw kary wzrosły za to przestępstwo. Kary w Polsce za znęcanie się nad psiakami nie przekraczają 2lat pozbawienia wolności ( w większości przypadków i tak są zawieszane), ale to jest naprawdę dużo, do tego kary pieniężne. Cieszy mnie fakt, że karą jest również praca w schronisku lub podobnej instytucji.
Czy przymykasz oko na znecanie sie nad zwierzetami?(sytuacyjnie)
Ps.Nie mam namysli wypadu do Babci,Cioci na wies gdzie ow Babcia czy tez Ciocia chce nam na obiad ubic kure a my lecimy kurze na ratunek.
Gdybym była świadkiem tego, jak ktoś znęca się ...tu jest mowa o psach, więc niech będzie nad psem, z cała pewnością miałby ten "ktoś" na karku, policję ( tą niedobra;p ), straż miejska ( jeszcze gorszą ;p ) i inne służby, które tylko przyszłyby mi do głowy. Mój charakter, sumienie nie pozwoliłoby mi przejść obojętnie obok takiego zdarzenia, więc o przymykaniu oka nie ma absolutnie mowy.
Każda kampania, ankieta, nawet marsze, wiece w obronie praw zwierząt będą spotykać się z moim głębokim poparciem.
Zdzierżę zjadanie psów które zostaną uśmiercone szybko i możliwe bezboleśnie
Jeżeli pojechałbym do Chin też chętnie spróbowałbym jak smakuje taki psiak, bo dla mnie nadal jest to egzotyczna potrawa, której u nas nie dostanę. Nie widzę w tym nic złego.
Ja jednak widzę dużo złego w tym, gdybyś sobie zażyczył takiego "egzotyka" ktoś musiałby go dla ciebie przyrządzić z wcześniej zabitego psa, a tak szczerze, dawałabym spory procent na to, że nie będzie to dla tego psa bezbolesna śmierć. Uważam również, że akceptując naszą kulturę tu w kraju, bardziej powinniśmy uważać psa za przyjaciela, niż potrawę, wiec czemu jadąc poza granice Polski kompromitować swoje poglądy i pokazywać niekonsekwencję tego, co uważa się za słuszne.
Moje zdanie na prośbę o zjedzenie psa byłoby krótkie..moja kultura mi na to nie pozwala.