Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Znęcanie się nad zwierzętami-dyskusja  (Przeczytany 33191 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    Odp: Znęcanie się nad zwierzętami-dyskusja
    « Odpowiedź #135 dnia: Stycznia 10, 2011, 19:35:14 »
    Próbowałbym im przemówić do rozsądku, żeby zmienili swój stosunek do psów i innych zwierząt

To co dla Ciebie jest rozsądne, dla innych nie musi takim być i odwrotnie. Chciałbyś ingerować w kulturę chińską, która od wieków jest niezmienna i kształtowała się pod innymi wpływami i prawami, wciskając tam zasady, które są uznawane za normalne tylko w Twoim społeczeństwie. W chińskiej kulturze, jadanie psów nie jest niczym złym, a wręcz przeciwnie. Jest to normalne, ponieważ u nich pies tak samo jak u nas krowa, czy kaczka jest częścią jadłospisu. Niech sobie zarzynają psy i niech je jedzą, ponieważ u nich jest to normalne. Jeżeli nam to nie pasuje, to trudno. Jeżeli pojechałbym do Chin też chętnie spróbowałbym jak smakuje taki psiak, bo dla mnie nadal jest to egzotyczna potrawa, której u nas nie dostanę. Nie widzę w tym nic złego.

Różnie się wyraża emocje, ja swoim zdaniem o wymordowaniu Chińczyków, inni bluzgami.
    Generalnie tak, ale na forum proszę się powstrzymać od takich słów, ponieważ posypią się ostrzeżenia.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Kakashi

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #136 dnia: Stycznia 10, 2011, 19:57:21 »
    "Jeżeli pojechałbym do Chin też chętnie spróbowałbym jak smakuje taki psiak" padłem na kolana i błagałem boga żebyś tego nie zrobił jak i ty to i inni i by ten "jadłospis" rozprzestrzenił po całym świecie jak by ci zasmakowało ... strach by pomyśleć... ;]

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #137 dnia: Stycznia 10, 2011, 20:01:48 »
    Jakby zasmakowało to dobrze, w końcu po to jem, aby mi smakował. Nie widzę problemu, bo gorzej jakbym wydał kasę i okazało się wstrętne :P
    Ale rozpowszechniać tego nie miałbym zamiaru, bo jak już wspomniałem. To jest ich kultura, nie nasza, ale też nasza kultura nie jest ich kulturą. My sobie zarzynamy świnki i krówki, a oni pieski i jest ok.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Kakashi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #138 dnia: Stycznia 10, 2011, 20:24:42 »
    No tak tylko hodowla "bydła" trzody chlewnej była już w średniowieczu jakoś nie widzi mi się jedzenie psów w tamtych czasach a co dopiero w tych ale dobra koniec tematu ale żal żyć sciska jak się patrzy na takie psa ... jeszcze raz dzięki temu co ten film wysłał ponieważ dowiedzialem się pewnych rzeczy.

Offline Dravic

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #139 dnia: Stycznia 10, 2011, 20:52:25 »
    Chciałbyś ingerować w kulturę chińską, która od wieków jest niezmienna i kształtowała się pod innymi wpływami i prawami, wciskając tam zasady, które są uznawane za normalne tylko w Twoim społeczeństwie.
    -i oczywiście saga Sienkiewicza- Wiedźmin

Offline Crims

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #140 dnia: Stycznia 11, 2011, 10:24:43 »
    Chiny

Dla mnie osobiście dziewiętnastowieczny teleologiczny pogląd, że krowa jest po to, żeby człowiek miał co jeść jest do przyjęcia tylko jeśli przyjmiemy równocześnie, że człowiek jest po to, żeby lew miał co jeść. Człowiek nie różni się niczym jakościowo od zwierząt i, pomijając zdominowanie planety jak zaraza po zaistnieniu bardzo szczególnych warunków umożliwiających rozwój, należy do tego samego kręgu istnień.

PS. A tym skurwysynem odzierającym żywcem lisa ze skóry bardzo chętnie bym się zajął. Są pewne granice.

Nie wiem czy śmiać się z takich poglądów czy płakać... Człowieka zrównać ze zwierzęciem i to na podstawie jednostek...
    Chłopie rozum to to co odróżnia nas od zwierzat i jesli śmiesz twierdzić że jesteśmy na równi z reszta zwierzaków to nisko się cenisz.
    Każdy gatunek ma zakodowaną  "żądzę" przetrwania, rozmnażania swojego gatunku. Zapytaj się rodziców czy Twój poród matka nazwie rozprzestrzenianiem się zarazy :) ? Albo pójdź dalej w Tym kierunku pozbaw się możliwości rozmnażania... Chcesz zmieniać świat zacznij od Siebie...

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #141 dnia: Stycznia 11, 2011, 16:17:25 »
    Nie wiem czy śmiać się z takich poglądów czy płakać... Człowieka zrównać ze zwierzęciem i to na podstawie jednostek...
    Chłopie rozum to to co odróżnia nas od zwierzat i jesli śmiesz twierdzić że jesteśmy na równi z reszta zwierzaków to nisko się cenisz.

Lekko offtopując, mam pytanie do Crisms'a. Według ciebie czym jest człowiek jeśli nie jest zwierzęciem? Nie jest to pytanie retoryczne i interesuje mnie odpowiedź, bo argumentacja przeciw "zwierzęceniu" człowieka może być naprawdę mocna i chciałbym ją przeczytać. Sam w sumie nawet nie wiem jak można wytłumaczyć sensownie taki pogląd (tj. o tym, że człowiek nie jest zwierzęciem) i uzyskując odpowiedź "poszerzę horyzonty". xD

Offline Axel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #142 dnia: Stycznia 11, 2011, 16:34:17 »
    O ile się orientuje w tym temacie było już coś na temat "Człowiek - zwierze czy wyższa forma (głupoty - dop.Axel)", było coś o tym że tylko człowiek myśli, ma uczucia i samoświadomość, a zwierzęta to tylko jeść, jeść, zabijać i robić dzieci.

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #143 dnia: Stycznia 11, 2011, 16:35:53 »
    Każdy gatunek ma zakodowaną  "żądzę" przetrwania, rozmnażania swojego gatunku. Zapytaj się rodziców czy Twój poród matka nazwie rozprzestrzenianiem się zarazy :)

Powiedział Crims do gościa ze dwa razy starszego od siebie o:

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline MikiBar

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #144 dnia: Stycznia 11, 2011, 17:57:35 »
    Każdy gatunek ma zakodowaną  "żądzę" przetrwania, rozmnażania swojego gatunku. Zapytaj się rodziców czy Twój poród matka nazwie rozprzestrzenianiem się zarazy :)
    Powiedział Crims do gościa ze dwa razy starszego od siebie o:
    Błagam, nie nazywaj mnie więcej spamerem. Aż żal. Hmmm... kwestia wieku jest nieistotna.

Człowiek jest zwierzęciem jak każde inne. Również jestem zdania że to po prostu chińska kultura (jedzenie psiaków) i nawet jeśli nam to "nie smakuje" (w sensie - nie pasuje :D) to nie mamy prawa mieszać się w to, bo równie dobrze hindus mógłby zakazać Ci bicia krowy (czyli jak niektórzy powiedzieli - bydła). Dla każdej kultury co innego jest nienormalne. Posunę się jeszcze dalej - do kanibali też nie możemy mieć pretensji - mieli taką kulturę, tak się wychowywali i tak żyli. Wg. kultury w której żyjemy my jedzenie ludzi jest nienormalne, ale dla nich jak najbardziej wszystko jest w porządku. Nie musisz jeść psów i nie musisz się z tym zgadzać, ale nie masz prawa "nawracać" na swoją kulturę innych. Gdyby każdy tak "nawracał" to wszędzie byłyby wojny lub świat by był urządzony wg. jednej kultury... nudno by było.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 03, 2011, 20:22:16 wysłana przez MikiBar »

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #145 dnia: Stycznia 11, 2011, 19:16:47 »
    Matko Boska! Zobaczyłęm jak kręcą tymi klatkami, to odrazu wyłączyłem, jak już mają psy jeść to niech chociaż bezboleśnie je zabijają...

Z tym mordowaniem wszystkich Chinoli, to nie jest mądry pomysł, ale surowe kary powinny być wszędzie za takie coś...
    (click to show/hide)

Offline Axel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #146 dnia: Stycznia 11, 2011, 20:15:40 »
    Matko Boska!
    Ktoś mnie wzywał?
    Mikibar ma rację, nie możemy zmuszać chinoli aby przestali jeść psy, to jest ich kultura i to wszystko, nie może być rzeczy typu "rezolucja onz #53532 - zakaz jedzenie psów i innych zwierząt domowych" czy innego rodzaju zmuszania ich do tego.
    A co do kar :
    Z tym mordowaniem wszystkich Chinoli, to nie jest mądry pomysł, ale surowe kary powinny być wszędzie za takie coś...
    Wszędzie, umm, może najpierw zaczniemy od polski, w której kary są po prostu śmieszne, i nie wnioskuje odrazu o dożywocie/25 lat, bo to by zepsuło komuś całe życie, najlepiej max 10 lat i jakaś resocjalizacja + grzywna na schroniska (nie na żadne greenshit i inne idiotyzmy).Co do kar w innych krajach, nie może być globalizacji i globalnych kar, każdy rząd ustala jak chce i tyle, mogę se nawet dać karę 2 miesięcy za okrutne morderstwo psa, możemy protestować przeciwko takim rzeczom, ale nie możemy zmuszać, pozdrawiam i życzę miłego dnia.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #147 dnia: Stycznia 11, 2011, 20:24:12 »
    No nie możemy zmusić, ale mile widziane by to bylo, bo jak zwierze może zabić to z człowiekiem też problemu nie bedzie miał..
    (click to show/hide)

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #148 dnia: Stycznia 11, 2011, 22:51:41 »
    No nie możemy zmusić, ale mile widziane by to bylo, bo jak zwierze może zabić to z człowiekiem też problemu nie bedzie miał..
    Weź nie chrzań takich głupot... Jak zabiłem suma na święta to uwierz mi że potem nie poczułem żadnej żądzy mordu. Nie ganiałem z nożem, ani nie obmyślałem żadnych zbrodniczych planów.

Axel ma rację - Prawo powinno uwzględnić różnice kulturowe. Wg Twojej logiki tacy np Hindusi wymogli by obowiązujący na całym świecie zakaz spożywania wołowiny, muzułmanie dorzucili by zakaz dotyczący wieprzowiny... Totalna paranoja. Na dalekim wschodzie jada się psy, w Europie nie do pomyślenia. Ale przecież w Europie jada się świnie, co jest z kolei nie pomyślenia na bliskich wschodzie.
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #149 dnia: Stycznia 11, 2011, 22:54:51 »
    Idziecie w złą strone. Nie chodzi o pożeranie ale sposób zabijania. Wszyscy wiemy że istnieją humanitarne sposoby zabicia tych psów, tak aby nie cierpiały. I to dałoby się wyegzekwować nagłośnieniem sprawy w mediach międzynarodowych. Jednak nie jest to na rękę większości państw zadłużonych u chinoli :-)
    Sława!