Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Na kogo zagłosowałeś/aś podczas wyborów?

KACZYŃSKI Jarosław Aleksander
    21 (19.8%)
    KOMOROWSKI Bronisław Maria
    36 (34%)
    CTHULHU Wielki Przedwieczny - bo po co wybierać mniejsze zło...
    49 (46.2%)

Głosów w sumie: 104

Autor Wątek: Rozmowy o polityce oraz Polsce. (ex. Wybory prezydenckie 2010)  (Przeczytany 30760 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Rozmowy o polityce oraz Polsce. (ex. Wybory prezydenckie 2010)
    « Odpowiedź #225 dnia: Września 11, 2010, 22:27:23 »
    A co sądzicie o obecnym stanie psychicznym prezia Jarka ? Uważam jak tak dalej pójdzie to nic tylko kaftan będzie potrzebny...

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #226 dnia: Września 12, 2010, 11:56:16 »
    Cóż... Jacy doradcy taki prezes. Ludzie, którzy odpowiadali za umiarkowaną politykę i za klęskę w wyborach zostali odsunięci w cień. Z odmętów niebytu wrócili (od dawna cisi) Macierewicz i Ziobro. Zbyszek pewnie zaraz znów się uspokoi (jak po raz kolejny pojawią się głosy iż byłby świetnym liderem), ale Antek jest w swoim żywiole... Żywiole brutalnych i często bezpodstawnych fobii i paranoi. Ja obserwuję to nielichą satysfakcją... Głupek wytraci cały ten elektorat, który zdobył w ostatnich wyborach i jestem niezmiernie ciekaw jakie będą nowe samorządy... Myślę że tylko Podkarpacie wezmą, a reszta dla koalicji rządzącej. Bardzo mi się podoba że PiS się radykalizuje i wyrzuca z partii wszystkich, którzy myślą choć trochę inaczej niż prezes. Im słabszy PiS tym lepiej dla Polski. 
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #227 dnia: Września 12, 2010, 12:45:33 »
    Taaa, tylko żeby nie osłabił się za bardzo...jakiś niezbyt podoba mi się wizja SLD w opozycji. Teraz mniej więcej się to równoważy ale już wkrótce może wybuchnąć wojna o władzę nad opozycją. Obstawiacie że wygra SLD czy może PIS?

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #228 dnia: Września 12, 2010, 16:18:39 »
    SLD już nie wróci... Czasy z 2001 nie mają szans na powtórkę. Napieralski gra o elektorat socjalny, a on był niedoceniany zarówno przez Millera jak i Olejniczaka, więc ktoś już go zabrał... A tym kimś jest Kaczyński. PiS będzie raczej ewoluować w stronę takiego Sinn Féin czyli partii socjalistyczno-nacjonalistycznej - to właśnie ludzie o takich poglądach dominują pod pałacem prezydenckim, w radiu Rydzyka i jak widać także w parlamencie. Więc SLD może odbierać co najwyżej liberalną lewicę Platformie, ale jak pokazują wybory i sondaże niezbyt sobie w tym radzi. Mnie bardziej ciekawi co się stanie jak wymrą SB-ki, ORMO-owcy i stare partyjniaki... Oczywiście zostaną jeszcze prawosławni i Białorusini, ale kto wie czy Sojusz nie będzie miał problemów z utrzymaniem się ponad progiem... 

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #229 dnia: Września 13, 2010, 09:50:23 »
    Im słabszy PiS tym lepiej dla Polski. 

Sam PiS'u nie lubię, ale nie jestem wcale taki pewien, że "im słabsza opozycja tym lepiej dla Polski". Głosowałem na PO podczas ostatnich wyborów parlamentarnych. głosowałem na PO podczas ostatnich wyborów samorządowych. Nie głosowałem na PO podczas ostatnich wyborów prezydenckich (nie głosowałem wcale w II turze). Nie zagłosuję na Platformę w każdych kolejnych wyborach...

Po tym jakie ostatnio decyzje podejmuje ten rząd w moim odczuciu widać, że za cholerę nie znają się na rządzeniu. Oczywiście podobnie uważam o poprzednim rządzie Prawa i Sprawiedliwości oraz ostatnich latach przy władzy SLD - których to nieudolność w okresie wzrostu gospodarczego była jeszcze gorsza niż obecnego rządu w dobie kryzysu. Jednak decyzje gospodarcze jakie podejmuje Platforma są wręcz tragiczne... Osoba po głupiej szkole ekonomicznej wie, że podnoszenie podatków od wartości dodanej jest tym co może zarżnąć nawet najlepszą gospodarkę, a nie oszukujmy się, że do tej grupie Polsce daleko... Już nie mówię o podniesieniu kosztów życia pojedynczych osób - choć to już jest dla części społeczeństwa tragedią - ale o makroekonomicznych kosztach tego posunięcia. To można porównać do zaciągnięcia ręcznego w wooolno toczącym się samochodzie. Takim samochodem jest polska gospodarka, stromizną po której zjeżdża koniunktura, a hamulcem ręcznym podatek od wartości dodanej. Myślę że przenośnia jest zrozumiała...

Jednak oczywiście takich decyzji PO ma wiele więcej. Nie wiem skąd oni biorą swoich "ekspertów" i "doradców" gospodarczych, ale czym prędzej powinni ich odesłać tam gdzie pieprz zimuje. :/ Wystarczy posłuchać co prawdziwi ekonomiści jak np. Marek Zuber mają do powiedzenia... Oczywiście to prawda, że Polska z obecnym kryzysem poradziła sobie całkiem dobrze, ale wcale nie dzięki nieudolnemu rządowi, lecz dzięki zacofaniu polskiego sektora bankowego oraz dzięki zachowaniu samych polaków. Rząd przypisuje sobie zasługi, które wcale mu się nie należą... Jednak oczywiście abstrahuję od pomysłu PiS'u by zamiast oszczędności, powiększać deficyt.

Zresztą już zaczynają się pojawiać głosy, że kryzys wcale nie przeleciał jeszcze jak wątpliwa treść przez gęś. Dlaczego? W przeciągu kilku ostatnich dni pojawiła się informacja o dość znaczących problemach Irlandii. Kryzys powraca? A przecież Polska gospodarka zaczyna jawić się w coraz gorszych barwach i mimo tego skromnego 3,5% (prognozowanego) wzrostu, deficyt rośnie w zatrważającym tempie i niedługo Tusk nie będzie mógł się lansować na "zielonej wyspie" bo sytuacja może się odmienić diametralnie i to Polska zostanie czerwoną wyspą na zieleni europy...

Oczywiście jeśli chodzi o złe decyzje nie ma już co wyciągać tragicznego postępowania w sprawie wypadku w Smoleńsku. Oczywiście nie mam na myśli podobnego zdania jak Kaczyński z jakimiś wydumanymi serwilistycznymi teoriami, ale jednak decyzje rządu w/s śledztwa były i są nieudolne...

A co sądzicie o obecnym stanie psychicznym prezia Jarka ? Uważam jak tak dalej pójdzie to nic tylko kaftan będzie potrzebny...
    Głupek(...)
    Bez komentarza...

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #230 dnia: Września 13, 2010, 10:32:38 »
    Bez komentarza...
    No chyba nie powiesz, że to co wygaduje i wyprawia ostatnio jest normalne....

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #231 dnia: Września 13, 2010, 16:11:34 »
    Oczywiście że nie jest różowo, ale jaka jest alternatywa? Nie ma żadnej sensownej... Opozycja ma niezbyt trafne pomysły, pogrąża się marazmie, a że rząd nic nie robi... Teraz jest rok wyborczy i następny będzie rokiem wyborczym: Decydenci nie będą przeprowadzać bolesnych reform - tak jest prawie wszędzie (poza Łotwą) i tego nic nie zmieni. Co prawda rząd nie zaczął rządzić od wczoraj, ale to już będzie płacz nad rozlanym mlekiem. Zauważ że podwyżka VAT-u została "kupiona" przez obywateli, więc może i negatywnie wpłynie na gospodarkę, ale na razie jawi się jako maluteńka danina. Hmm... Marek Zuber... Słyszałem to nazwisko - O ile mnie pamięć nie myli doradzał Marcinkiewiczowi... A jakoś nie pamiętam przeprowadzonych przez niego ekonomicznych reform. Eksperci dużo mówią... Ale albo nie potrafią z teorii zrobić praktyki, albo źli politycy nie chcą ich słuchać...

Offline Agrest

• Użytkownik
    • Valamis PL dla obcokrajowców
    « Odpowiedź #232 dnia: Października 09, 2010, 16:25:10 »
    Nie mogę marnować tu czasu, bo można o tym gadać w nieskończoność, a jest to temat, który mnie bardzo interesuję. Jednak podzielę się moimi spostrzeżeniami w dużym skrócie i tylko niektórymi, które pasują do poruszanych tu wątków.
    Przepraszam, ale postanowiłem być szczery:
    1) Jeśli ktoś uważa PO za najlepszą obecną partię, to wie tylko o polityce co moja siostra, bądź się wymądrza. Ktoś kto naprawdę wie co to za partia nie powiedziałby czegoś takiego.
    2) Jeśli ktoś uważa, że PO jest lepszą partią od PIS. To nie wie, że to drugie to też zło, ale najmniejsze w sejmie.
    3) Platforma Obywatelska to żadni liberałowie ( w sensie gospodarczym) tylko zachowawchy socjalizm hmm...kumpradowski ( proszę mnie poprawić jeśli źle napisałem)
    4) Jeśli mam oceniać polityków po ich obecnej działalności i po tym jak kształtują opinie innych ludzi swoimi wypowiedziami to Janusz Korwin-Mikke nie kłamie i nie mówi o czymś czego nie wie i nie da się go pokonać w debacie, bo on w większości mówi po prostu prawdę. Jarosław już dawno przestał być naprawdę konkretny, a D.Tusk ma korzenie wspólne ze środowiskiem JKM, ale kompletnie z niego zrezygnował na rzecz bardziej "wygodnego" stanowiska. Reformy są pracochłonne i wymagają trudów. Kto wie czemu jest taki jaki jest teraz.
    5) Komorowski ze swoimi związkami ze środowiskiem bezpieki i GRU oraz agentów Moskwy i byłego WSI to osoba podejrzana, której intencje i prawdziewe działania są ukryte. Jest to jednak karierowicz, bezideowy i jego wygrana to porażka Polski i wzmocnienie się obecnego układu polityczno-społecznego.
    6) Wydaje się, że w dzisiejszych czasach większy procent społeczeństwa orientuje się w polityce i potrafi obrać dobre stanowisko. Niestety jak zawsze prawdziwą elitę w sensie intelektualnych, osoby, które naprawdę wiedzą co się dzieje i są mniej podatne na manipulacje stanowią powiedzmy 3% ogółu. Tu go nie widzę...
    7) No proszę. Napisałem o samych ogółach i tyle tekstu. Dlatego nie ma sensu rozmawiać tu o polityce, bo zbyt wiele osób musiałoby się nauczyć podstaw. Ludzie! Wybierajcie ostrożnie. Mamy w swych rękach przyszłość kraju.

- Premierze, inwigilują obywateli! - Przecież widzę!

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #233 dnia: Października 09, 2010, 17:17:15 »
    HA! Rzucać błotem to każdy potrafi... Podaj mi dowód współpracy Komorowskiego z GRU. No śmiało, pokaż mi coś takiego... Korwina nie da się przegadać... Hmm... Lepper też nigdy nie dawał się przegadać - Czyli wniosek jest jeden! Andrzej Lepper mówi prawdę. Wg mnie to z Korwina żaden kapitalista, ani wolnorynkowiec. Śmierdzi na kilometr anarchizmem: "Decydenci to złodzieje!, Należy ich pogonić!" Tak samo "Czarni" określali bolszewików i białych. No i jeszcze feudalizmem (no bo jak inaczej nazwać podatek pogłówny?)
    Mógłbym powiedzieć: Ten kto popiera Korwina zna się na polityce tyle co noworodek, ale ja się nie ucieknę się do takich gówniarskich określeń, bo trzeba szanować przeciwników politycznych.

PS: To zdanie o socjalizmie kumpradowskim... Ja jak się na czymś nie znam to o tym nie piszę.

Offline TheSpecialOne

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #234 dnia: Października 16, 2010, 15:10:53 »
    Też się dołączę do dyskusji, podziele moimi spostrzeżeniami.
    Podaj mi dowód współpracy Komorowskiego z GRU. No śmiało, pokaż mi coś takiego...
    GRU to rosyjski odpowiednik WSI (i to mafia, i to też). Znany jest od dawna tzw. tajny aneks do raportu o likwidacji WSI, i że zawiera istę osób współpracujących z WSI, przez co mogą być przez nie szantażowane. Ów tajny aneks znajdował się w Pałacu Prezydenckim, i wyjaśnia to pośpiech z jakim ludzie Komorowskiego ładowali się do Pałacu po wypadku w Smoleńsku. Nawet nie czekali na oficjalne potwierdzenie śmierci Kaczyńskiego. Poza tym Komorowski był jednym z nielicznych posłów, którzy głosowali PRZECIWKO rozwiązaniu WSI. Będąc ministrem obrony narodowej zlecał wszystkie kontrakty firmom, w których zarządach zasiadali oficerowie WSI, działając tym samym na szkodę państwa. Będąc marszałkiem sejmu agitował, aby remont typolewów odbył się w rosyjskiej firmie prowadzonej przez tamtejszych oficerów wywiadu. Likwidacja WSI przyczyniła się do zdemaskowania wielu oficerów rosyjskiego wywiadu, którzy aktywnie działali na terenie Polski. Fakt ten rodzi podejrzenia, iż byli komunistyczni oficerowie WSI nadal są informatorami GRU, tak jak przed '89 rokiem. Potwierdzili to amerykanie mówiąć, że "starym oficerom w Polsce nie można ufać". Uniemożliwia to ścisłą współpracę z Zachodem, który nie chce się zdradzać przed Rosją.
    Korwina nie da się przegadać... Hmm... Lepper też nigdy nie dawał się przegadać - Czyli wniosek jest jeden! Andrzej Lepper mówi prawdę.
    Cóż, jak się prosiak/hipopotam rozpędzi, to też się nie da go zatrzymać. To była tajemnica "sukcesu" Leppera. Korwina nie da się "przegadać", bo przeważnie mówi niewygodną prawdę dla oponentów. Na tym polega różnica. Nie głosuję na niego, ale od czasu do casu czytam jego gazetę "Najwyższy Czas". I Tobie ją polecam.

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #235 dnia: Października 17, 2010, 17:30:04 »
    Nie zamierzam być adwokatem Komorowskiego, ale to są poszlaki. Jako jedyny poseł PO głosował przeciwko i także mam mu to za złe, lecz nie wyciągam aż tak pochopnych wniosków. A co do tej firmy prowadzonej przez GRU... Znajdź mi w takim autorytarnym reżimie jakim jest Rosja tak ważną firmę która nie ma w swoich szeregach agentów wywiadu? Państwo, które nie wie co prawa człowieka i standardy demokratyczne musi być opanowane przez służby siłowe.
    Do wszystkiego da się dorobić teorię, nie neguje Twoich zarzutów, ale łatwo oskarżać ludzi a potem ciężko naprawić zszarganą opinię.
    Jako zwolennik pluralizmu równoważę "Wyborczą" "Dziennikiem". Po przeczytaniu "Najwyższego czasu" musiałbym sięgnąć po "Krytykę Polityczną", a Bóg mi świadkiem że brzydzę się nią jak mało czym.   

Offline harryangel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #236 dnia: Października 18, 2010, 13:20:39 »
    Jarosław Kaczyński po raz pierwszy przyznał, że już w dzieciństwie bawił się w prezydenta..ooooo. Grzegorz Schetyna zapewnia, że jest zwolennikiem IPN^^^ i wcale nie pragnie władzy. Janusz Palikot otwarcie mówi, że polityka to biznes, ...........dlatego zleca badania nawet tego czy jego fryzura jest.... akceptowana przez wyborców..(któż by się spodziewaał)^^. Dla reżysera i posła Jerzego Fedorowicza polityka to teatr i kolejna rola do zagrania..hyhy....., zaś Marek Balicki, poseł i lekarz psychiatra w jednej osobie, ostrzega: polityka bardzo źle wpływa na psyche... uuu..także dajta se spokój^^
    ,, Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów,,. Stanisław Lem

Offline TheSpecialOne

• Użytkownik
    « Odpowiedź #237 dnia: Października 18, 2010, 20:06:58 »
    Grievous
    A ja zamierzam być prokuratorem. Tuż po katastrofie smoleńskiej zostały wystosowanie następujące pytania do Komorowskiego. Do tej pory nie wystosował żadnej odpowiedzi na postawione mu pytania. oto pytania
    (click to show/hide)
    Ja, jako polski obywatel chciałbym poznać odpowiedzi na te pytania, w końcu Komorowski jest reprezentantem mojego kraju na świecie. Po prostu wokół Komorowskiego za dużo naraz śmierdzi, i BARDZO wiele wskazuje na to, że owe zarzuty nie są bezpodstawne.
    Nie zamierzam być adwokatem Komorowskiego, ale to są poszlaki. Jako jedyny poseł PO głosował przeciwko i także mam mu to za złe, lecz nie wyciągam aż tak pochopnych wniosków. A co do tej firmy prowadzonej przez GRU... Znajdź mi w takim autorytarnym reżimie jakim jest Rosja tak ważną firmę która nie ma w swoich szeregach agentów wywiadu? Państwo, które nie wie co prawa człowieka i standardy demokratyczne musi być opanowane przez służby siłowe.
    Do wszystkiego da się dorobić teorię, nie neguje Twoich zarzutów, ale łatwo oskarżać ludzi a potem ciężko naprawić zszarganą opinię.
    Jako zwolennik pluralizmu równoważę "Wyborczą" "Dziennikiem". Po przeczytaniu "Najwyższego czasu" musiałbym sięgnąć po "Krytykę Polityczną", a Bóg mi świadkiem że brzydzę się nią jak mało czym.   
    Stawiasz "wyborczą" i "dziennik", the times, jak przypuszczam, po przeciwnych stronach "barykady"? To dziwne, bo niewiele się różnią w kwestiach ideologii. Chyba że masz na myśli jakiś inny dziennik.

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #238 dnia: Października 19, 2010, 15:28:12 »
    Nie wiem czy wiecie, ale dzisiaj doszło do zabójstwa w łódzkim biurze PiS, w wyniku którego zginął Marek Rosiak, asystent jednego z europosłów. A samo Prawo i Sprawiedliwość jak zwykle wykorzystuje tego typu wydarzenia do bluzgania na partię rządzącą. Właśnie przeczytałem też chyba najgłupszą - jak do tej pory - wypowiedź Marka Migalskiego, który porównuje dzisiejszy zamach do śmierci Gabriela Narutowicza i wskazuje winnych, czyli Palikota, Kutza i Niesiołowskiego. Natomiast Kaczyński, jak było do przewidzenia, zamiast choćby współczuć rodzinom ofiar to jęczy, że wszystkiemu winne jest PO. Powiedzcie mi, czy ci ludzie nie mogą się powstrzymać przy każdej wypowiedzi od plucia na rząd Donalda Tuska? Rozumiem, że jak zacznie padać śnieg, to prezes PiS powie, że wynikiem takich zmian w pogodzie jest premier?

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,8534580,_To_wynik_kampanii_nienawisci_zapoczatkowanej_przez.html
    « Ostatnia zmiana: Października 19, 2010, 15:46:12 wysłana przez Kolba »

Offline TheSpecialOne

• Użytkownik
    « Odpowiedź #239 dnia: Października 19, 2010, 17:42:02 »
    Jeśli się mówi o 'dożynaniu watahy', czy też do opozycji 'wyginięcie jak dinozaury', to troszkę się ponosi odpowiedzalność. Dlaczego? Jeśli statystyczny idiota posłucha czegoś takiego, potem dowie sie z radia i tv, że to jest ok, to chwyta za siekiere i morduje, żeby 'spełnić polityke rządu'. Oczywiscie do tego trzeba być niezłym debilem (tych niestety nie brakuje). A nazbyt agresywna postawa niektórych (na pewno nie wszystkich) polityków z obozu rządzącego tylko napędza idiotów, i sprawia, są przekonani o słuszności własnych czynów. Tyle w skrócie.