1. Wydaje mi się, że to kwestia skyboxów, ale dokładniej to musisz wypytać Daedalusa, on się przy tym grzebał przy swoim modzie.
2. Wejdź do tematu "Poradniki i tutoriale", a następnie w pierwszy lepszy temat o nazwie Edit Mode, tam znajdziesz tutki. A tak ogólnie, to kiedy uruchamiasz grę, w tym okienku wejdź w Konfiguracje, czy tam Ustawienia, zakładkę zaawansowane, i kliknij "Uruchom w trybie edycji", a w ogólnych konfiguracjach zaznacz "Uruchom w oknie". Teraz, kiedy wejdziesz do jakiejś lokacji, kliknij Ctrl+E, no i możesz edytować sceny.
3. Oj, tu to ja sam chcę się dowiedzieć.
4. Modelujesz, byle by kształtem ogólnym choć trochę przypominał konia, teksturujesz, konwertujesz na .brf, znajdujesz w plikach z grą jakiegoś konia, gdzieś tworzysz nowy folder, kopiujesz i konia, i twój model tam, oba nazywasz "in", ściągasz
to, wrzucasz to tamtego folderu, odpalasz ten program, plik "out", który powinien powstać nazywasz jak chcesz, a dalej to wg.
tego poradnika, od miejsca w którym konwertujesz plik .wing, do .brf. Mam nadzieję, że zrozumiałeś.
A, no i ten coś będzie poruszał się jak koń, stawał dęba, rżał kiedy zostanie raniony.