Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Modowanie - pytania i odpowiedzi  (Przeczytany 462340 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tyr

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    • Wódka Sobieski - Ten smak jest królewski!
    Odp: Modowanie - pytania i odpowiedzi
    « Odpowiedź #2760 dnia: Września 06, 2015, 16:45:44 »
    Czyli w tym fragmencie:

(click to show/hide)

Tam, gdzie jest (assign, ":cur_year", 1257), #i to

Wystarczy, że zmienię pogrubiony rok, tak? :)
    Ulubiony cytat?

"I'll shot your brain out, you stupid meat-bag!"
    HK-47!

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #2761 dnia: Września 06, 2015, 16:49:03 »
    Jeszcze linijkę wyżej masz miesiąc. Ale faktycznie powinno to wystarczyć.

Offline Tyr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2762 dnia: Września 06, 2015, 16:51:20 »
    Ok, dzięki Mat.

Mam kolejny problem, chodzi mi teraz o dodanie zwiadowców/patroli dookoła miast, tak jak jest to np. w modach Warsword, gdzie dookoła miasta jeździ patrol danej frakcji. To pewnie jest bardzo skomplikowane, ale chciałbym spróbować najpierw na zwykłym Native w Warbandzie, żeby się tego nauczyć. Pomoże ktoś?

EDIT: Czym w zasadzie różni się module_system w wersji 1.163 od 1.158?
    « Ostatnia zmiana: Września 13, 2015, 15:00:12 wysłana przez Tyr »
    Ulubiony cytat?

HK-47!

Offline Tyr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2763 dnia: Września 14, 2015, 01:11:47 »
    Dalej nie uporałem sobie ze zwiadowcami/patrolami dookoła miast, ale całą resztę rzeczy, które mi były potrzebne do moda (muzyka, paczki OSP, .brf'y, module_system itd. itp.) ogarnąłem.

Mam teraz tylko (ostatnie już chyba poza tymi patrolami) pytanie:

Mam dwa muszkiety z bagnetami, które można przełączyć klawiszem X, aby stały się bronią do walki wręcz. Jeden z nich po przełączeniu zostaje w rękach postaci, czyli tak jak powinno być, a drugi wraca na plecy, zupełnie jakby postać go schowała i ja tego nie rozumiem, co tu jest źle. Parametry przedmiotów i ich modyfikatory są dokładnie takie same, flagi także.

EDIT: Dobra, już ogarnąłem. Chodzi o to, żeby ustawić i dla broni palnej i dla jej odpowiednika do walki wręcz tę samą flagę "carry_spear" (bo moim zdaniem "carry_spear"  to najlepsze miejsce do trzymania karabinów i strzelb). Co nie zmienia faktu, że teraz chcę patrole ^^
    « Ostatnia zmiana: Września 14, 2015, 02:45:24 wysłana przez Tyr »
    Ulubiony cytat?

HK-47!

Offline sermen

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #2764 dnia: Września 18, 2015, 09:18:00 »
    Witam,
    na jakiej podstawie tworzy się obecnie mody; module system do najnowszego warbanda czy wtfas?
    A może na warband script enhancer do wersji warbanda1.53?
    Chyba,ze jest jakiś jeszcze lepszy wybór.
    Zależy mi najbardziej na skryptach.
    Pozdrawiam

Offline Tyr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2765 dnia: Września 18, 2015, 17:59:02 »
    Zależy do czego chcesz stworzyć moda, to po pierwsze.

Po drugie, do With Fire and Sword jest stosunkowo mało modów. Spróbuj się domyślić, czemu.
    Po trzecie, najnowsza wersja Warbanda to jest bodajże 1.167 wraz z DLC Napoleonic Wars i Viking Conquest.

Ogólnie rzecz biorąc im nowsza wersja module_system tym większych zmian możesz się spodziewać. Jednak podstawą do stworzenia Twojego moda jest wybór PRZEZ CIEBIE wersji Warbanda (lub WFAS), na którą będziesz chciał wypuścić swojego moda. Ja na przykład zostałem przy 1.153 bo nowsze wersje i DeElCeki nie przypadły mi do gustu :3

O WSE Ci nie opowiem, bo nie korzystam z tego od dawna i nie bardzo ogarniałem, jak tego używać xd
    Ulubiony cytat?

HK-47!

Offline Tyr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2766 dnia: Września 23, 2015, 20:06:08 »
    No nie, znowu multiposting. Jak tak dalej pójdzie, to admin mi zaje*** to znaczy, wlepi bana xd

Przypominam, że potrzebuję pomocy, chodzi mi o PATROLE żołnierzy danej frakcji, którzy jeżdżą dookoła miasta.

(click to show/hide)

No a poza tym przeglądałem OSP skrypty z tawerny i zaciekawił mnie skrypt Garedyra na Rekrutantów w Tawernach. Ale zanim go sobie użyję (oczywiście w creditsach znajdzie się Garedyr na mocy licencji OSP), chciałbym się dowiedzieć, czy Rekrutant, którego ten skrypt dodaje będzie podróżował pomiędzy miastami, czy będzie NA STAŁE w jednym mieście, tak jak np. Ramun w Tihr?

Ja chciałbym w swoim modzie mieć dwóch rekrutantów, którzy NA STAŁE siedzieliby w stolicach swoich królestw i oferowaliby INNYCH najemników, zależnych od danej frakcji.

Albo zamiast tego skryptu na rekrutantów po prostu chciałbym, żeby z menu miasta można było rekrutować ludzi, tak jak jest to w The Eagle And The Radiant Cross (gdzie po dołączeniu do frakcji, możemy rekrutować w miastach naszej frakcji nowe, droższe, lepsze jednostki, których nie uzyskalibyśmy normalną drogą rekrutacji z wiosek).

W skrócie: Szukam patroli oraz jakiekolwiek sposobu na uzyskanie "elitarnych, drogich i rzadkich" jednostek :3
    Ulubiony cytat?

HK-47!

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2767 dnia: Września 24, 2015, 11:37:24 »
    Co do patroli, to zdaje się że jest skrypt OSP na forum TW. Natomiast jeśli chodzi o skrypt Garedyra, to dodawał - o ile dobrze pamiętam - po jednym rekrutancie do kadencji karczmy.

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • Piwa: 75
    • fear the bonerlords
    « Odpowiedź #2768 dnia: Września 24, 2015, 14:29:58 »
    [...]Natomiast jeśli chodzi o skrypt Garedyra, to dodawał - o ile dobrze pamiętam - po jednym rekrutancie do kadencji karczmy.

Ten skrypt jest już stary i radziłbym go nie używać. Jeśli zajdzie taka potrzeba, to mogę napisać go od nowa i uwzględnić czyjeś zachcianki.

"Szukaj po omacku ch*ja w cieście" ~Prußak
    "Jakbym miał pasztet to bym zjadł kanapkę z pasztetem ale nie mam chleba" ~Mat Berserker
    "Bieg na kilometr w ramach biegania, to jak picie piwa bezalkoholowego w ramach picia alkoholu" ~Dyktator

Offline Tyr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2769 dnia: Września 25, 2015, 18:09:35 »
    Przeszukałem całą TW forum w poszukiwaniu skryptu na patrole i nie mogę go znaleźć. Poratuje ktoś linkiem? A może to jednak nie jest OSP skrypt? :/

Kolejne pytanie - chciałbym dodać książkę do gry, która w zamyśle ma dodawać +2 do siły (nie power strike, tylko siła jako atrybut) po jej przeczytaniu, ale wiem, że muszę dodać ją przez module_system, bo programami Morgh'sa czy innymi nie da się edytować m. in. właściwości książek, towarów i jedzenia. Dlatego mam pytanie - jak w module_items mogę sprawić, że po przeczytaniu mojej książki dostanę +2 do siły? Analogicznie chciałbym dodać inną książkę, która dodawać nam będzie +2 do Iron Flesh, ale po przeczytaniu, a nie tak jak te książki, co dodają +2 do trenera za samo jej posiadanie w ekwipunku.
    Ulubiony cytat?

HK-47!

Offline fidif

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #2770 dnia: Października 01, 2015, 14:53:22 »
    Cześć, gram sobie w Nową Ojczyznę i używam aktualnie Zbroi Zjednoczenia, ale strasznie mi się ona nie podoba. Czy jest jakiś program który pozwoliłby mi zmienić jej wygląd na wygląd którejś ze zbroi z Native?

Offline Tyr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2771 dnia: Października 01, 2015, 16:22:28 »
    Cześć, gram sobie w Nową Ojczyznę i używam aktualnie Zbroi Zjednoczenia, ale strasznie mi się ona nie podoba. Czy jest jakiś program który pozwoliłby mi zmienić jej wygląd na wygląd którejś ze zbroi z Native?

Dobry kolego, jeśli chcesz zmienić wygląd Zbroi Zjednoczenia (sam kirys opiszę, bo hełm i buty są static mesh i do tego dojdziesz sam), musisz pobawić się w teksturowanie. Są na to dwie metody:

1) Otwierasz plik z rozszerzeniem .brf (za pomocą programu OpenBRF) z folderu Resource, w którym to pliku znajduje się mesh zbroi. W takim okienku po prawej stronie masz " material: ", a pod material masz "texture" - żeby jedynie PODMIENIĆ teksturę, wystarczy skasować po dwukropku w texture daną teksturę i wprowadzić własną. Wystarczy, że znasz nazwę pliku .dds z folderu "textures" i ją wpiszesz, a potem zatwierdzisz enterem. Zmiany zapisujesz CTRL + S.

I voila - tekstura zbroi zjednoczenia podmieniona na inną. Jedyny problem może dotyczyć tego, że Mesh Zbroi Zjednoczenia nie jest bazowany na żadnym istniejącym, dlatego sama podmiana tekstury może nie wystarczyć, albo "puzle" mogą trafić w złe miejsca.

2) Tworzenie własnej tekstury. Aby to zrobić, musisz posiadać pewne umiejętności operowania w programach takich jak np. Blender lub Wings3D (oba są darmowe), a jeśli chcesz stworzyć własną teksturę, potrzebny Ci też będzie skill w takich programach jak np. Paint (najprostszy i oferujący najmniej możliwości), CorelDraw, Photoshop itd. itp.

W skrócie - otwierasz .brf, eksportujesz zbroję zjednoczenia za pomocą opcji Selected/Export Rigged Mesh (jeśli dasz export static mesh, to zbroja się zepsuje i nie będzie miała animacji). Wybierasz miejsce, gdzie chcesz wywalić rigged mesh w formacie .smd

Teraz otwierasz np. Wings3d (tylko na nim pracowałem, nie wiem jak to działa w Blendzie) lub Blendera. Importujesz do Blendera Rigged Mesh Zbroi Zjednoczenia i on powinien być nieoteksturowany. Teraz tniesz zbroję na kawałki, konkretnie jak to zrobić opisane jest W TYM TUTORIALU => http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=2601.0, importujesz tekstury, wybierasz ich rozmiar (im większy, tym większa jakość tekstury) i nakładasz dwuwymiarowe części (coś jak puzzle) na obrazek (czyli teksturę - może to być cokolwiek - nawet namalowane buźki). Tę część, którą nakładasz na dany kolor na teksturze, taki kolor będzie miała ona w grze. Lepiej tego nie umiem wytłumaczyć :3 Sam nigdy nie nauczyłem się teksturować inaczej niż na jeden kolor, najczęściej czarny i w paincie xd
    Ulubiony cytat?

HK-47!

Offline Gandalf7

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • "noc najciemniejsza jest przed świtem"
    « Odpowiedź #2772 dnia: Listopada 29, 2015, 13:00:33 »
    jak dodać nowy entry point np w mieście w zamku? Dodałem w samej scenie entry point, w mission_templates i w module script żeby się gamoń respił i nie działa -,- coś pominąłem ?
    https://clips.twitch.tv/HotQuaintArugulaAllenHuhu

"Dobra robota Azorek, po każdym wywiadzie leciała dla Ciebie kość leciało dla Ciebie piwko ode mnie i zaraz poleci jeszcze jedno, za świetną robotę i aby mam nadzieję zmotywować Cię do tej idei w przyszłości." Kamillo

https://www.youtube.com/watch?v=wYoxNbQGS94

Offline firentis

• Użytkownik
    • Piwa: 130
    « Odpowiedź #2773 dnia: Listopada 29, 2015, 13:20:30 »
    Chcesz, żeby konkretna osoba Ci się zrespiła w tym entry poincie? Zobacz, jaki ma numer w edit mode, a potem przypisz go do konretnej postaci w module_troops.py, dodając kod:
    entry(numer EP)np.
    entry(3)

Offline Gandalf7

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • "noc najciemniejsza jest przed świtem"
    « Odpowiedź #2774 dnia: Listopada 29, 2015, 13:37:17 »
    tak tylko że to jest nowy entry point który dodałem . entry point 50
    i miałem przy jednostce :
    scn_town_1_castle|entry(50),

no ale to nie działało więc dalej grzebałem w mission templates w visit_town_castle i w module script: script_enter_court
    https://clips.twitch.tv/HotQuaintArugulaAllenHuhu

"Dobra robota Azorek, po każdym wywiadzie leciała dla Ciebie kość leciało dla Ciebie piwko ode mnie i zaraz poleci jeszcze jedno, za świetną robotę i aby mam nadzieję zmotywować Cię do tej idei w przyszłości." Kamillo

https://www.youtube.com/watch?v=wYoxNbQGS94