Cześć, gram sobie w Nową Ojczyznę i używam aktualnie Zbroi Zjednoczenia, ale strasznie mi się ona nie podoba. Czy jest jakiś program który pozwoliłby mi zmienić jej wygląd na wygląd którejś ze zbroi z Native?
Dobry kolego, jeśli chcesz zmienić wygląd Zbroi Zjednoczenia (sam kirys opiszę, bo hełm i buty są static mesh i do tego dojdziesz sam), musisz pobawić się w teksturowanie. Są na to dwie metody:
1) Otwierasz plik z rozszerzeniem .brf (za pomocą programu OpenBRF) z folderu Resource, w którym to pliku znajduje się mesh zbroi. W takim okienku po prawej stronie masz " material: ", a pod material masz "texture" - żeby jedynie PODMIENIĆ teksturę, wystarczy skasować po dwukropku w texture daną teksturę i wprowadzić własną. Wystarczy, że znasz nazwę pliku .dds z folderu "textures" i ją wpiszesz, a potem zatwierdzisz enterem. Zmiany zapisujesz CTRL + S.
I voila - tekstura zbroi zjednoczenia podmieniona na inną. Jedyny problem może dotyczyć tego, że Mesh Zbroi Zjednoczenia nie jest bazowany na żadnym istniejącym, dlatego sama podmiana tekstury może nie wystarczyć, albo "puzle" mogą trafić w złe miejsca.
2) Tworzenie własnej tekstury. Aby to zrobić, musisz posiadać pewne umiejętności operowania w programach takich jak np. Blender lub Wings3D (oba są darmowe), a jeśli chcesz stworzyć własną teksturę, potrzebny Ci też będzie skill w takich programach jak np. Paint (najprostszy i oferujący najmniej możliwości), CorelDraw, Photoshop itd. itp.
W skrócie - otwierasz .brf, eksportujesz zbroję zjednoczenia za pomocą opcji Selected/Export Rigged Mesh (jeśli dasz export static mesh, to zbroja się zepsuje i nie będzie miała animacji). Wybierasz miejsce, gdzie chcesz wywalić rigged mesh w formacie .smd
Teraz otwierasz np. Wings3d (tylko na nim pracowałem, nie wiem jak to działa w Blendzie) lub Blendera. Importujesz do Blendera Rigged Mesh Zbroi Zjednoczenia i on powinien być nieoteksturowany. Teraz tniesz zbroję na kawałki, konkretnie jak to zrobić opisane jest W TYM TUTORIALU =>
http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=2601.0, importujesz tekstury, wybierasz ich rozmiar (im większy, tym większa jakość tekstury) i nakładasz dwuwymiarowe części (coś jak puzzle) na obrazek (czyli teksturę - może to być cokolwiek - nawet namalowane buźki). Tę część, którą nakładasz na dany kolor na teksturze, taki kolor będzie miała ona w grze. Lepiej tego nie umiem wytłumaczyć :3 Sam nigdy nie nauczyłem się teksturować inaczej niż na jeden kolor, najczęściej czarny i w paincie xd