Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Modowanie - pytania i odpowiedzi  (Przeczytany 462905 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Modowanie - pytania i odpowiedzi
    « Odpowiedź #1605 dnia: Grudnia 09, 2010, 21:36:53 »
    Blender, 3Ds Max, Maya, Wings3D.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #1606 dnia: Grudnia 09, 2010, 22:54:33 »
    Dziękuję zaraz ściągam.
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Theoden

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #1607 dnia: Grudnia 10, 2010, 20:47:38 »
    Mam pytanko znowu. Jak przerzucić mapę z podstawki do Warbanda plus usunięcie Sarranidów z tej mapy żeby ich nie było w ogóle. Proszę o szybką odpowiedź. Z góry
    bardzo dziękuje:)
    Jeszcze jedno pytanko. Jak przerzucić itemki z PoP do Native? Przy pomocy ręcznej bez pomocy z jakich kolwiek programów, a jeśli tak się nie da to proszę o jakiś inny sposób. :) 
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 11, 2010, 18:52:50 wysłana przez Theoden »

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #1608 dnia: Grudnia 10, 2010, 23:56:18 »
    Może i głupie pytanie, zaraz posypią się komentarze, wpisz w "szukaj", a potrzebuję realnej pomocy, otóż czy mozna (chyba napewno) zaimportować (w moim przypadku do Wings 3D) zbroję z Native'a do programu modderskiego?
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1609 dnia: Grudnia 11, 2010, 00:04:14 »
    Chodzi ci o to czy można edytować zbroję w Wingsie?
    Tak! Jeśli masz OpenBRF to klikasz prawym przyciskiem na zbroji export static mesh, potem w Wingsie importujesz ten mesh, edytujesz go i bierzesz export w formacie obj.
    Otwierasz OpenBRF, szukasz zbroi najbardziej do twojej bierzesz Import (z górnego paska) static mesh i importujesz swoj zeedytowany pancerz, klikasz na tej 2 zbroi (nie twojej) klikasz ctrl+c klikasz na swój pancerz i wybierasz z gornego menu Edit > Paste Rigging.
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Theoden

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1610 dnia: Grudnia 12, 2010, 19:27:38 »
    Mam pytanko znowu. Jak przerzucić mapę z podstawki do Warbanda plus usunięcie Sarranidów z tej mapy żeby ich nie było w ogóle. Proszę o szybką odpowiedź. Z góry bardzo dziękuje: Jeszcze jedno pytanko. Jak przerzucić itemki z PoP do Native? Przy pomocy ręcznej bez pomocy z jakich kolwiek programów, a jeśli tak się nie da to proszę o jakiś inny sposób

Ponawiam pytanie odpowie ktoś w końcu?:/

Offline Tapase

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1611 dnia: Grudnia 12, 2010, 19:59:35 »
    Mapę przerzucasz w ostatni sposób jaki pewnie byś próbował (a przynajmniej ja bym nie pomyślał że to będzie kompatybilne)... map.txt z m&b wrzucasz do warbanda. Działa na teren. Musisz tylko w MS pozmieniać kordy miast/wsi/zamków na te z m&b. Z tego co pamiętam miasta z podstawki różnią się scenami z odpowiednikami z warbanda więc przekopiowanie wszystkich miast/wsi/zamków raczej nie wchodzi w grę (ale dla pewności sprawdź). Usuwasz (lub po prostu zakrywasz to wszystko zamiast usuwać znakiem #-kompilator nie czyta linijki za tym krzczkiem) z frakcji moda saranidów. I tu zaczyna się dopiero robić ciekawie. Kompilujesz. Oczywiście wyskoczy kupa błędów. Po kolei usuwasz (haszyszujesz #) każdy błąd (lub zmieniasz go tak aby pasował), kompilujesz, widzisz kolejny błąd i powtarzasz czynność do czystej kompilacji. Żmudna robota, więc na samym początku weź coś do picia. To na prawdę pomaga. Pozdrawiam serdecznie.

Ja.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 12, 2010, 20:03:20 wysłana przez Tapase »
    - próba przeniesienia Wojny o Pierścień na silnik M&B!
    "Mod nigdy się nie spóźnia, nie jest też zbyt wcześnie, lecz właśnie wtedy kiedy ma na to ochotę." - Gandalf do moderów.

Offline Theoden

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1612 dnia: Grudnia 12, 2010, 23:32:46 »
    Tapase dziękuje za pomoc:)

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1613 dnia: Grudnia 13, 2010, 22:51:35 »
    Jak zrobić by przedmiot miał opis tak jak np. niektóre bronie w Rus XIII Century ?

Offline Tapase

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1614 dnia: Grudnia 14, 2010, 00:17:56 »
    Zbroja nie musi być jednym modelem :)
    ...
    Możesz również zrobić osobny model do danego pancerza dodając w OpenBRF odpowiednią końcówkę, np. heavy_armor jako oryginalny pancerz i heavy_armor.1 jako doczepiony do niego model. Warunek jest taki, że dodatek również musi być podpięty pod kości, ale jest to o wiele łatwiejszy sposób, niż riggować od zera scalony pancerz jako całość.
    ...
    Hej. Da się to wytłumaczyć jeszcze prościej? Wyedytowałem sobie pelerynę którą chcę dodać do zbroi "armor", w OpenBRF importowałem statistic mesh nazwałem z końcówką .1 ("armor.1"), w BRFEDIT wygląda pięknie,gra się włącza i wgl ale w grze widać tylko podstawową zbroję. Może być to to że peleryny nie riggowałem (nie przerasta mnie Ctrl+C a potem paste rigging ale opcja ta jest niedostępna >:)? Może mnie przez to ktoś przeprowadzić za rękę? Widziałem już chyba 3 czy 4 podobne prośby o pomoc i myślałem że sobie z nich skorzystam. Jak widać o czymś nie wiem. >: Pozdrawiam serdecznie! I życzę dobrej nocy.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 14, 2010, 00:22:08 wysłana przez Tapase »
    - próba przeniesienia Wojny o Pierścień na silnik M&B!
    "Mod nigdy się nie spóźnia, nie jest też zbyt wcześnie, lecz właśnie wtedy kiedy ma na to ochotę." - Gandalf do moderów.

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #1615 dnia: Grudnia 14, 2010, 08:58:02 »
    Pierwszy i najważniejszy błąd to eksport/import jako static mesh. Pokazywało ci tylko standardowy model pancerza, bo tylko taki był zriggowany. Nie wiem jak można to prościej wytłumaczyć, to może trochę skomplikowane. Wiem. Ściągnij mojego moda, ale wersję starszą, poprzednią, która zawierała flagi samurajów jako właśnie osobne modele. Masz linka http://rapidshare.com/files/415282178/Shogun_Mod.exe Eksportuj sobie do formatu smd, zobacz pod jakie kości zostały podczepione flagi, następnie wyciągnij wnioski i sam spróbuj :) Łatwiej się nie da, jak tylko na przykładzie. Nie wiem z jakiego softu korzystasz, ale ja to robiłem w 3ds max, tobie też polecam. Wersja trial na stronie www.autodesk.com
    Dla ułatwienia dodam, że aby mieć możliwość podłączenia modelu do kości, musisz użyć modyfikatora Skin. Tak więc przyda ci się również podstawowa znajomość tego softu. Inaczej ci już nie pomogę, reszta zależy od ciebie.

Offline Menterus

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1616 dnia: Grudnia 14, 2010, 19:59:12 »
    Mam problem i błagam o pomoc :)

Stworzyłem jednostkę "Pikinier".
    Wyposażyłem go we włócznię, tarcze i miecz.
    Dałem mu umiejętności broni na 200 do drzewcowych a reszta jest na 0

Teraz 2 pytania:

1 - Jak dać mu umiejętność drzewcowych na 200 a resztę na 130?

2 - Dlaczego jak rusza do boju(nawet w tawernie gdy go rekrutuje) czasem nie ma włóczni tylko sam miecz i tarczę. A jak już ma to nie walczy włócznią. Jak zrobić by nią walczył?

Proszę Was bardzo o pomoc...

Pzdr

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #1617 dnia: Grudnia 14, 2010, 20:05:02 »
    Trzeba dać mu tylko pikę.
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline Leinnan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1618 dnia: Grudnia 14, 2010, 20:06:42 »
    Dał mu pikę.

Musisz usunąć pozostałe bronie i usunąć flagę tf_guarante_shield jeżeli taką ma

Offline Menterus

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1619 dnia: Grudnia 14, 2010, 20:07:56 »
    A nie da się tak żeby miał to i to? ;/
    Bo pikinier ma raczej broń drzewcową i w razie czego zapasową broń - miecz