Zbroja nie musi być jednym modelem :)
Możesz eksportować zbroję do jakiegoś programu 3D, dodawać do niej elementy i znowu eksportować do formatu obj. Większość programów z możliwością eksportu obj automatycznie scala dany model, dodaje odpowiednie kości itd. W grze nadal będzie to widniało jak pojedynczy model, więc konfliktów nie będzie.
Możesz również zrobić osobny model do danego pancerza dodając w OpenBRF odpowiednią końcówkę, np. heavy_armor jako oryginalny pancerz i heavy_armor.1 jako doczepiony do niego model. Warunek jest taki, że dodatek również musi być podpięty pod kości, ale jest to o wiele łatwiejszy sposób, niż riggować od zera scalony pancerz jako całość.
@rybopiotr do czego służy DiffuseB sam jeszcze nie wiem (wydaje mi się, że może to być coś w rodzaju alternatywnej tekstury, lub jeśli chcesz nałożyć jedną teksturę na drugą - takiego mixa), a co do Enviro to chodzi o mapę otoczenia, która będzie się odbijała w broni/pancerzu/jakimkolwiek innym itemie. Jest kilka dosyć ciekawych shaderów tego typu, jest również kilka tekstur w standardzie. Jak dobrze pokombinujesz, to nawet można lustro zrobić :) Mi się prawie udało, trzeba tylko dopracować pomysł :)