Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Jak założyć własne królestwo?  (Przeczytany 149478 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: Jak założyć własne królestwo?
    « Odpowiedź #75 dnia: Stycznia 08, 2011, 22:48:02 »
    1. Po wsiach i w karczmach, opcjonalnie werbować jeńców i ocalonych.
    2. Nie można, ale jest nowa frakcja i można mieć własne królestwo.
    3. Cos koło 70 złotych. Co za problem wpisać w googlu Warband sklep ceny itp?

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #76 dnia: Stycznia 09, 2011, 07:22:13 »
    Osobiście uważam, że założenie własnego królestwa jest niemożliwe. No chyba, że toś jedzie na cheatach. Obojętnie jakiejkolwiek frakcji zajmę zamek, to za jakiś czas wracają z tak olbrzymią armią, że to jest po prostu niedorzeczne.

Czy ktoś wie jakie współczynniki decydują o podpisaniu pokoju pomiędzy nowo powstałą frakcją gracza a frakcja z której zagarnęłam zamek z wioską? W tym przypadku jest to frakcja Nordów. Bije ich bez przerwy na łeb, bo po wojnie z królestwem Swadii ich oddziały liczą sobie pomiędzy 25-165. Nastawienie frakcji Nordów mam -103. Lecz honor, reputacje mam bardzo wysoką. Wysłałam emisariusza (NPC Rolf), ma wrócić z misji dyplomatycznej za 3 dni. Ale gdy sama osobiście rozmawiałam z Królem Nordów, to nie chce nawet myśleć o pokoju ze mną. Król Swadii też ostatnio "sapie" do mnie, bo mam Prawo Do Rządzenia 51 i mówi do mnie tak: " Ludzie mówią o tobie jak o przyszłym królu. Kiedy zaprzestaniesz tych bzdurnych i bezsensownych opowieści" Coś w tym stylu, z głowy piszę :D. W każdym razie robi się naprawdę nieciekawie. Królestwo Nordów też zaczyna stawać na nogi, a ja biedna zaczynam tracić przewagę nad Nordami.

« Ostatnia zmiana: Stycznia 09, 2011, 07:46:01 wysłana przez Jagoda »

Offline Shakyor

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #77 dnia: Stycznia 09, 2011, 09:25:57 »
    Jagoda jak wysyłasz emisarjuszy to wysyłaj tych co mają dużo charyzmy i trochę inteligencji (to sprawia że mają szansę wykonać powieżone im to zadanie np zaoferować pokój). Najlepiej mieć prawo do rządzenia 100 (jest to maximum) ponieważ większość osób traktuję Cię już jako króla i nie musisz bawić się z nimi w jakieś przekupstwa itp. I pamiętaj że jeśli przejmiesz coś np. Nordom to będą oni się o tą włość ciągle upominać (tz będą z Tobą dużo wojowali). Dobrze by również było jak byś miała za przyjaciół wszystkich króli (bardzo to ułatwia dogadanie się ze sobą). A co do pokoju wydaję mi się że Król Ragnar pragie za wszelką cenę odzyskać utracone ziemie, tak więc trudno będzie się z nim dogadać.

Mam nadzieję że chociaż trochę pomogłem :D
    Pozdrawiam!

Offline milicja

• Użytkownik
    « Odpowiedź #78 dnia: Stycznia 09, 2011, 10:08:49 »
    Jagoda bo załozenie własnego państwa sie własnie z tym wiąrze;) idzie ugrac coś ale przy poziomie 22 czy mniejszym bo gralem zeby sprawdzic to staraty w walkach były niskie jak juz gram normlanie cos kolo  80% to nie daje rady i musiałem wrocic do starego save i jeszcze duzo czasu upłynie zanim własne załoze;)

Jak chcesz załozyc własne państwo to musisz miec odrazu duzo npc i czekac az nacje bd miec z sobą wojne co bd sie wiązac z zdobywaniem zamków szybko zarz po tym jak Nacja X odbierze go Nacji Y

Offline Shakyor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #79 dnia: Stycznia 09, 2011, 10:39:34 »
    milicja ma rację, czekaj aż ktoś zacznie dużo wojować i poodbijaj im te zamki co sobie przywłaszczą podczas kampanii (z reguły takie zamki mają może i duże garnizony ale nie takie silne jak zazwyczaj :D)
    Pozdrawiam!

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #80 dnia: Stycznia 09, 2011, 11:07:37 »
    Dzięki chłopaki :D

Na razie to podjeżdżają mi tylko pod wiochę Mechin, w liczbie 50 chłopa. Ja w zamku mam 201Swadiańskich rycerzy z którymi wyjeżdżam na przeciw każdej ramii i ją w dosłownym tego słowa znaczeniu miażdżę. Nawet odbyłam 4 walki jedna za drugą, gdzie Nordowie wszystkich jednostek mieli razem około 1000 ja 8 NPC i 201 Swadiańskich rycerzy.
    W tych walka straciłam tylko 30 rycerzy a pojmałam ponad 60 jeńców. Wszystkie te amie zostały rozgromione, ale boje się ze po jakimś czasie przyjadą wszystkie armie Nordów i w tedy nie dam już im rady.
    Myślę że dobrze byłoby mianować kogoś moim wasalem. Czy mogę z tych NPC stworzyć dowódców moich kolejnych armii? Bo ja obecnie mam limit na 211 jednostek. Jak miałabym z około 3 dowódców i każdy z nich miałby przynajmniej 100 to w tedy mogłabym się bronić w zamku przed wszystkimi nacjami i nic by mi nie zrobili. Obecnie kawaleria Swadiańskich rycerzy czeka wa zamku na wszelką aktywność wroga. Ja tym czasem, wraz z Lazaitem szkolę w obozie Rhodeickich kuszników, którzy niebawem będą musieli stanąć na murach zamku, bo to raczej jest nie nieuniknione kiedy nordowie "zakminią" żę może lepiej wysłać wszystkie swoje siły na mnie :D

BTW mając 201 Swadiańskich rycerzy przeciwko 170 osobowej armii nordów walka trwa dosłownie kilka sekund :D szkoda że skerena nie mogę wam pokazać :( Walki wyglądają naprwdę epicko. Jak moja kawaleria uderza w linię obronną nordów niczym wale wzburzonego morza . Ojjj jest na co popatrzeć :D

Offline FTR

• Użytkownik
    « Odpowiedź #81 dnia: Stycznia 09, 2011, 11:13:19 »
    Ja tam gram na poziomie 74-106 (czasami zmieniam obrażenia w gracza bo to lekkie przegięcie gdy rycerz uzbrojony w zbroję płytową ginie od strzału w nogę) i mam już ichamur, tulge i narrę. Niestety nie moge odebrać khergicom zamków bo mają w nich po 99 najlepszej klasy łuczników.. Podczas szturmu z wieżą słyszę co chwile pękanie tarcz moich rycerzy od nadmiaru strzał, włóczni i toporów, a potem wiadomo co się dzieje.. Moje najlepsze zwycięstwo do tej pory to rozgromienie szturmu 1800 ludzi na moich 100. :)

edit up: Jagoda zazdroszczę Ci, że walczysz z nordami. :) Moi zginęli w dosyć wczesnej fazie gry. :(

Offline milicja

• Użytkownik
    « Odpowiedź #82 dnia: Stycznia 09, 2011, 12:06:16 »
    swoich NPC moze mianowac Lordami jak masz dla nich jakies Lenno (nie wiem czy musi byc zamek czy tylko wioska)

@FTR no u mnie tez Nordowie dostaja baty zostało juz im tylko Tirh i 3 zamki a na poczatku gry mieli Prave zdobty i Curaw no ale niestety zaczeli wojowac na 4 fronty ;)

Offline piti_112

• Użytkownik
    « Odpowiedź #83 dnia: Stycznia 09, 2011, 12:06:35 »
    Jagoda. Doskonale rozumiem to o czym teraz piszesz. Sam właśnie wczoraj zdecydowałem się na założenie własnego królestwa odchodząc od ragnara, a że miałem sporo posiadłości to mogłem zaryzykować takie posuniecie. Niestety wszystko pięknie ale jestem teraz w tak makabrycznej sytuacji że walczę sam ze wszystkimi czyli 3 państwa które pozostały czyli Nordowie, Sarranidzi i Rodocy wszyscy wypowiedzieli mi wojnę i nikt nie chce pokoju a do tej pory już straciłem 3 zamki i miasto(były wpisane na listę strat). Przyznaje że już nie bardzo jestem w stanie ogarnąć to co się dzieje w moim królestwie które ma można powiedzieć mało ciekawą lokalizacje bo obejmuje tereny dawnej Swadi. Mam już paru wasali 3 swoich NPC i już chyba ze 2 czy 3 innych lordów do mnie dołączyło tylko przysięgę wierności muszę od nich odebrać ale mam problemy czasowe z dotarciem do stolicy bo cały czas walczę nie dość tego wygrywam. Teraz mam pytanie. Czy będę miał większe szanse na zawarcie pokoju jak zniszczę armie króla czy to nie ma żadnego znaczenia? I kolejne moje pytanie czy też wydarzyła się u was taka sytuacja że jak byliście oblegani i na chwile opuściliście zamek to odbywał sie kolejny szturm tym razem już bez wrogich generałów?? Pytam się bo właśnie miałem taką sytuację jak oblegał mnie Ragnar z Claisem z armią 800 chłopa na moich 200 i niestety po 3 takim szturmie uległem bo moi ranni nie mieli czasu wyzdrowieć aby stanąć do ponownej walki a imałem sporo rannych. Zaznaczam że gram na trudnym poziomie.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #84 dnia: Stycznia 09, 2011, 12:08:18 »
    No nie wiem, Nordowie są bardzo prostą frakcją do pokonania. W terenie oczywiście :D i jak mamy kawalerię:D

Offline Araden

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #85 dnia: Stycznia 09, 2011, 12:46:42 »
    Z tego co piszesz Jagoda wnioskuję że preferujesz obronę pasywną czyli siedzisz w zamku i atakujesz tych którzy podejdą do ciebie. W ten sposób dajesz Nordom czas na przygotowanie armii do oblężenia, tym większy będziesz miała garnizon tym Nordowie będą się starali zgromadzić większą armie. Ja wolę obronę aktywną wchodzę w głąb terenów wroga i atakuję każdego Lorda który nieopatrznie wylazł ze swojej twierdzy, w końcu po to mam kawalerię. Tym więcej Lordów pokonam w polu tym mniej pojawi się pod murami mojej twierdzy. Mając samą kawalerie szybko wrócisz do zamku gdy dowiesz się że jest oblegany a komputerowi dłużej zajmuje obleganie niż tobie. Mając rycerzy bez problemu pokonasz nawet trzykrotnie liczniejszego przeciwnika, a jak ma słabe jednostki to nawet i liczniejsze armie padną.

Własne państwo najlepiej tworzyć jak na mapie jeszcze w miarę dobrze funkcjonują wszystkie Frakcje ponieważ każda się zajmuje sobą i mamy czas na rozbudowę. Tym mniej frakcji tym trudniej.
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline milicja

• Użytkownik
    « Odpowiedź #86 dnia: Stycznia 09, 2011, 14:16:45 »
    Jagoda Nordowie wcale nie sa łatwi do pokonania (no chyba ze jak ty i sie ma 200 swadianskich rycerzy) ale mało kto tak gra hehe ... (podziwiam Cie mi by sie nie chciało az tylu ich wyszkolic biegał bym pewnie cos okolo 100 armia i brał tylko jeńcow;) ale to tak nawiasem mówiac) jak sie gra na armie losowe i sie gra np. Rho~ (jak ja) to w polu wcale nie sa tacy fajni do rozwalenia jak podejda Huskarzy to jest prawdziwa jadka i tylko pojawiaja sie napisy w bardzo brzydkim czerwonym kolorze;)

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #87 dnia: Stycznia 09, 2011, 15:18:00 »
    No i stało się.

W kierunku Zamku Knudarr zmierza armia Nordów składająca się z następujących sił prowadzonych przez 5 Nordyckich lordów w skład których wchodzą następujące armie.

(click to show/hide)

Razem armia liczy sobie 567 chłopa.

Natomiast na północy wykryłam wzmożoną aktywność wrogich oddziałów.
    (click to show/hide)

To jest idealną szansą na to by zadać frakcji Nordów ostateczny, decydujący cios. Po którym raczej nie powinni się podnieść. Lecz tutaj mam pytanie, co powinnam uczynić. Wyruszyć w "pole" i mierzyć się z pierwszą armią na bezkresnych równinach gdzie Swadiańscy rycerze nie mają sobie równych, czy może po prostu siedzieć i czekać na murach i tam dziesiątkować ich armię?

(click to show/hide)

Moja armia liczy sobie 579 chłopa.

I mam jeszcze jedno pytanie. Mój nowo mianowany Lord Marnid otrzymał ode mnie wioskę Mechin z której dotychczas zwerbował 38 Wojaków. Biorąc ich pod swoją pieczę wyszkoliłam je na elitarne jednostki. Lecz osobiście uważam że to wcale nie wystarcza. i teraz Jak zrobić bym mogła mu dać moich wojaków, a przynajmniej ich część? Ponieważ w zamku Knudarr posiadam iście przedni komitet powitalny dla moich nadgorliwych wrogów.

I powiem że każdy z naszych NPC-ków powinien mieć rozwinięty poziom szkolenia, bo to przedkłada się zdobywane przez naszych wojaków wyszkolenie. Bo dzięki temu posiadam armię nie do pogardzenia, a i nie jeden król Cardalii chciałby mieć taki garnizon jak ja mam w zamku Knudarr.

Offline milicja

• Użytkownik
    « Odpowiedź #88 dnia: Stycznia 09, 2011, 16:07:08 »
    no Jagoda twoja armia moze budzic strach :) myśle ze mniejsze straty bd miec jak bd wyłapywac lordów pojedynczo na rowninach

Offline Araden

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #89 dnia: Stycznia 09, 2011, 16:32:51 »
    Ta armia która zbliża się do twojego zamku na pewno go nie będzie szturmowała jak będziesz siedziała w środku, jest za słaba a komputer nie jest głupi. Podejdzie pod zamek założy oblężenie i będzie czekał na posiłki jeśli nie nadejdą to zwieje. Powinnaś wyjść w pole zaatakować armie która się zbliża, na pewno bitwę wygrasz i straty powinny być niewielki, ewentualne braki w żołnierzach po bitwie uzupełniasz i idziesz na króla prosisz go o pokój, jeśli się nie zgodzi i jest sam to miecz między żebra załatwi sprawę. Tymi dwoma zwycięskimi bitwami powinnaś przetrącić Nordom kręgosłup.
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor