Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Piractwo  (Przeczytany 28413 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MikiBar

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Piractwo
    « dnia: Kwietnia 07, 2010, 18:40:20 »
    Temat założyłem, aby nie zaśmiecać innych wątków w których zawsze następowała gorąca dyskusja na temat piractwa, więc teraz będzie to w jednym miejscu. No właśnie, piractwo... Chciałbym się dowiedzieć, co o tym myślicie. Możecie tutaj także pochwalić się swoimi oryginalnymi kolekcjami gier, książek czy muzyki - jeśli takie macie.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2012, 19:33:32 wysłana przez MikiBar »

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    Odp: Piractwo
    « Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 07, 2010, 18:53:23 »
    No to ja się wypowiem, tudzież po krytyce sposobu "polowań" jestem nazywany piratem.

Skrytykowałem ogólną podnietę tym, nie pisałem też że każdy ma, ma wielu, nawet polujących, ma lub miało.
    Piractwa nie popieram, nie stać nie kupuj lub oszczędź i wtedy kup, poza tym jeśli masz komputer który udźwignie nowe gry, to jak może cię nie stać na jakąkolwiek grę.
    Gry poza tym po jakimś czasie wychodzą w tanich seriach.

A ja co do polowań na piratów to banować i się nie podniecać, oskarżani są ludzie o spam, a posty z piracką podnietą zajmują często dużo więcej.

Pozdrawiam.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 07, 2010, 18:55:28 wysłana przez Lord_OF-AtoM »

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 07, 2010, 19:17:20 »
    Dobra, temat zostanie w zależności od tego jak będzie się tu rozwiajała dyskusja. Póki co jest to dobre wysypisko tematów o piractwie i różnych podobnych.

Więc co ja sądzę o piractwie? Proste, to jest kradzież. Dodatkowo kradzież zbędna moim zdaniem. Ten, kto naprawdę musi sobie w coś pograć (co moim zdaniem jest dziwne), to na pewno znajdzie sposób na zarobienie tych kilku złotych. Rozumiem że jest się nieletnim, ale to nie jest żadna przeszkoda. Ja sam nie jestem pełnoletni, a sam potrafię zarobić na siebie.
    Można roznosić ulotki, starać się udochodowić swoje różne hobby, kombinować. Do tego dochodzą takie "eventy" jak urodziny itp. Zawsze można poprosić rodziców, dziadków itp.

Nie widzę sensu w bawienie się, czasem nawet tygodniowe szukanie cracka do czegoś, ponieważ przez te 2 tygodnie można legalnie i z satysfakcją zarobić na swoje. Co więcej, gdy grę się ukończy, a nie jest się w pełni zadowolonym, zawsze można ją sprzedać za połowę ceny.
    Niektórzy tłumaczą się tym, że ściągają muzykę, czy gry, aby sprawdzić, czy warto kupić. Ależ od czego są wersje demonstracyjne? Ponad to jeżeli chodzi o muzykę są tam odtwarzacze i można sobie prawie każdą płytę przesłuchać, także w wersji skróconej. To tak, jakbym poszedł do marketu, minął stoisko z próbkami i zamiast wziać tą próbkę, ukradłbym batona by sprawdzić czy smaczny i wart kupienia.

Wiele razy ludzie posądzali mnie o pirackie oprogramowanie. Przyznam, że takie bezpodstawne zarzuty są bardzo denerwujące. Większość ludzi (co mnie przeraża) woli sobie ściągnać mp3, zamiast legalnie pójśc i kupić sobie płytę, która udekoruje mu półkę, a także sama jakość będzie niebywale lepsza. Osobiście niegdy nie ściągałem żadnych mp3, bo moim zdaniem jest to czysta głupota i niedocenianie takiej sztuki, jaką jest muzyka. To samo tyczy się gier oraz filmów.

Nie piracę, ponieważ czuję się z tym lepiej. Jest to legalne i daje satysfakcję z kilku różnych względów. I zachęcam do takiego myślenia wszystkie osoby, które może nie sa jeszcze zbyt dojrzałe do tego, aby spojrzeć na wszystko pod innym kątem. Nie wyłącznie kątem własnego lenistwa czy skrajnej oszczędności, ponieważ jak ktoś chce oszczędzać, to nie gra w gry, a muzykę słucha w radiu.

Aby nie było, jeszcze pochwalę się swoimi kolekcjami, by nikt nie miał wątpliwości. ;]

Gry (Kilku nie mam aktualnie w domu, a wiele sprzedaję po ukończeniu. Wiec w zasadzie niczego się nie traci.)
    (click to show/hide)

Muzyka (głównie na nią wydaje pieniądze... i nie jest to majątek, bo płyta kosztuje od 30 do może 70zł, a to da się zarobić w niecały tydzień.)
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 07, 2010, 19:22:50 wysłana przez Alkhadias »
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline matizz

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Give me 100 SpaceMarines or thousands other troops
    « Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 07, 2010, 19:41:47 »
    Ogólnie mój tata twierdzi że gry są złe be itp. i że gry wymyślili mądrzy ludzie do produkcji idiotów i takie tam...
    Więc rzadko kupuję gry bo nie chce mi się słuchać przez kilka następnych dni jaki jestem frajer itpe.
    Dlatego też kupuję CDAction , Play i Click! jak są tam ciekawe gry i tym sposobem mam już pełną szafkę gier :D
    czasem też dostanę gierkę od rodzinki w prezencie a czasem sobie sam kupuje ale to jest rzadko :D
    Zawsze się znajdzie jakiś sposób :D

(click to show/hide)
    89% graczy uważa, że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11%, wklej to do podpisu!
    "W każdym normalnym kraju Król jest Królem,jest skarb i jest wojsko! A u Nas? Sejm decyduje o każdym groszu, a szlachta zbiera się na wojnę jak sójka za morze !"

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 07, 2010, 19:55:39 »
    Mój ojciec też taki jest, po prostu dziwactwo i zacofanie, najlepszy sposób na mojego to ignorowanie tychże głupot.

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 08, 2010, 15:07:43 »
    Mój ojciec też taki jest, po prostu dziwactwo i zacofanie, najlepszy sposób na mojego to ignorowanie tychże głupot.

To nie do końca głupota. Choć nazywanie tego idiotyzmem i ciemnotą jest ździebko nienormalne. Piractwo=kradzież i wszystko jest jasne.

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Abes

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 08, 2010, 20:12:23 »
    Oczywiście  że to złodziejstwo .Abstrachując od tego grę, którą kupisz traktujesz inaczej....zagrywasz się w nią godzinami, przechodzisz pare razy, a taki pirat po 3 grach przestaje cie interesować, pozatym odbierasz sobie przyjemność gry w multi w takie gy jak Starcraft,M&B czy np. L4D2,a privat server to nie to samo...

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 09, 2010, 08:15:58 »

Chłopcze trochę szacunku dla rodziców... jak można powiedzieć o żywicielu rodziny że jest zacofany i dziwaczny i jeszcze gada głupoty... szkoda mi Ciebie chłopcze i nie życzę Ci, żeby tak kiedyś Twój syn albo córka wypisywali na necie o Tobie... jakbym był Twoim ojcem i dowiedziałbym się o takich rzeczach to bym Ci porządnie sprał dupsko... i komputera, gier i internetu już długo byś nie zobaczył...

Co do piractwa... hmmm... powiem tak, szkoda, że w moim empiku jest tak mało gier do wyboru, bo chętnie bym u nich kupował... do tego szkoda, że stare 10 letnie, dobre gry nie są już w sprzedaży lub legalnie do pobrania...

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 09, 2010, 09:39:23 »
    Chłopcze trochę szacunku dla rodziców... jak można powiedzieć o żywicielu rodziny że jest zacofany i dziwaczny i jeszcze gada głupoty... szkoda mi Ciebie chłopcze i nie życzę Ci, żeby tak kiedyś Twój syn albo córka wypisywali na necie o Tobie... jakbym był Twoim ojcem i dowiedziałbym się o takich rzeczach to bym Ci porządnie sprał dupsko... i komputera, gier i internetu już długo byś nie zobaczył...
    Ja bym nikogo "nie sprał" - jak to powiedziałeś... Chociaż może ja nie jestem dobrą osobą do wypowiadania się na ten temat z kilku powodów. :p Chociaż o tym nie chce mi się pisać. Co do tego, to wolałbym usłyszeć prawdę taką jak napisał LoA - oczywiście bezpośrednio, niż żeby miał grać codziennie jakąś rolę. Co by dało tzw. "spranie"? Raczej nic... Gówno warta metoda i tyle, a nic prócz naładowania "dumy" i "potęgi" tatusia nie daje. Jak widzę takich chojraków co "piorą" dzieciaki to niech wyskoczą do kogoś z kim mają równe szanse, a nie wyżywają się na dzieciakach. Zresztą od kiedy to prawda jest dobrym powodem do takiego prymitywnego sposobu wychowania?

Co do piractwa... hmmm... powiem tak, szkoda, że w moim empiku jest tak mało gier do wyboru, bo chętnie bym u nich kupował... do tego szkoda, że stare 10 letnie, dobre gry nie są już w sprzedaży lub legalnie do pobrania...
    Masz tyle sklepów internetowych, że nie wiem w czym problem... Sam mam tylko trzy gry, które kupiłem "manualnie" w sklepie: Wiedźmin - przy okazji w poznaniu jak byłem, FSW oraz Earth 2160 - tak sobie w sklepie w serii wydawniczej. Reszta jest tylko i wyłącznie z dostawy "internetowej". :p Po co mam płacić drożej za coś co kupię nawet 40% taniej w sieci? Ostatnio widziałem Batman AA w sklepie. Cena... 99zł, a ja tę grę mogę sobie kupić za 49zł w sieci. Z przesyłką wyjdzie mnie 55 zł, więc rachunek jest prosty...

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 09, 2010, 09:46:41 »
    Oczywiście "spranie" było jedynie przenośnią...swojego dziecka w życiu bym nie uderzył i znam inne metody wychowania go... ale tutaj wystąpił ewidentny brak szacunku dla ojca i chciałem temu dzieciakowi (choć może nie powinienem się wtrącać) uświadomić kilka rzeczy...

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 09, 2010, 15:23:23 »
    Oczywiście "spranie" było jedynie przenośnią...swojego dziecka w życiu bym nie uderzył i znam inne metody wychowania go... ale tutaj wystąpił ewidentny brak szacunku dla ojca i chciałem temu dzieciakowi (choć może nie powinienem się wtrącać) uświadomić kilka rzeczy...

Hmm...a mówią że temat "Gry a Rodzina" nie nadaje się do niczego:D Tam możecie się swobodnie wypowiedzieć co o tym sądzicie.

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline MikiBar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 09, 2010, 15:26:32 »
    Moi rodzice czasem mi kupią jakąś tam grę, ale głównie kupuję za swoje. I ja ich rozumiem.
    "Jak chcesz to kupuj za swoje, ale my Ci takiej* gry nie kupimy." :)

* Głównie przy strzelankach...

A co z Waszymi znajomymi? A wy znacie kogoś kto piraci? Próbowaliście go "nawrócić"? xD

PS. Może kiedyś wrzucę tutaj zdjęcia mojej skromnej kolekcji. :)
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2012, 19:38:56 wysłana przez MikiBar »

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 09, 2010, 16:06:43 »
    A wy znacie kogoś kto piraci? Próbowaliście go "nawrócić"? xD
    Malo znam osób które nie piracą - to jest plaga, ale plaga która w Polce ma się fantastycznie. Mówisz o nawracaniu? Człowieku ile ja usłyszałem barwnych epitetów na temat mojej uczciwości. Do dziś każdemu kto jest piratem mówię jakie to paskudne i chamskie, ale bez przekonania że coś w tej osobie zmienię - tu trzeba kar administracyjnych, społeczeństwo samo nic nie zrobi... 
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline MikiBar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 09, 2010, 16:19:49 »
    Z drugiej strony zamiast robić te beznadziejne i śmieszne zabezpieczenia, które tylko wkurzają uczciwych graczy, mogliby rozwiązać sprawę lepszym marketingiem, cenami gier, tak aby nie opłacało się piracić... tylko troszeczkę mniej by na tym zarabiali, więc pewnie dlatego tego nie zrobią...
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2012, 19:38:00 wysłana przez MikiBar »

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 09, 2010, 20:41:54 »
    Co do czego, nie wiedziałeś pwi7aaf, o jakim człowieku piszę.
    A zacofanie w przypadku mojego ojca jest prawdziwe, wielu znajomych tak uważa.