Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Piractwo  (Przeczytany 28553 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Joker

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Piractwo
    « Odpowiedź #45 dnia: Grudnia 29, 2010, 20:25:56 »
    Ja nie pirace chociaż kiedyś się pewnie 2-3 piosenki prześlizgneły o kompa(...)
    Jeśli na własny użytek to to nie jest piractwo ;)
    Ja ściągam muzyki i trzymam je u siebie na kompie na własny użytek. Jakby rozpowszechniał je, wtedy byłoby to piractwo.
    Nie pirace i nie mam zamiaru, bo uważam że jest to złe - Pirat nie szanuje pracy autora, który wypuścił coś do sprzedania.

Pzdr

Offline rmenel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #46 dnia: Grudnia 29, 2010, 20:37:46 »
    Ja nie pirace chociaż kiedyś się pewnie 2-3 piosenki prześlizgneły o kompa(...)
    Jeśli na własny użytek to to nie jest piractwo ;)
    Ja ściągam muzyki i trzymam je u siebie na kompie na własny użytek. Jakby rozpowszechniał je, wtedy byłoby to piractwo.
    Nie pirace i nie mam zamiaru, bo uważam że jest to złe - Pirat nie szanuje pracy autora, który wypuścił coś do sprzedania.

Pzdr
    Jak jesteś tego taki pewny, to zgłoś się na najbliższy komisariat i powiedz im co tutaj napisałeś. Pożegnasz się z komputerem ( przepadek ) a w najlepszym przypadku z twardym dyskiem.

Offline TenOdZygmunta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #47 dnia: Grudnia 29, 2010, 20:42:52 »
    hah no to by było niezłe :P (sry za spam ;P)

Offline MikiBar

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #48 dnia: Grudnia 29, 2010, 20:46:24 »
    Hehe, Joker... nie dość że cziter to jeszcze pirat. :p
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2012, 19:40:13 wysłana przez MikiBar »

Offline Joker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #49 dnia: Grudnia 29, 2010, 21:15:20 »
    Nie! Może i jestem cziterem ale nie piratem!
    Zanim coś napiszecie to dowiedzcie się co to "piractwo"
    Ściąganie czegoś na własny użytek nie jest zabronione. Poczytajcie potem się wypowiadajcie.
    Nie mam zamiaru konwersować z osobami które nie mają pojęcia o czym piszą.

http://www.uplook.net/piractwo-komputerowe/

I jeszcze cytat:
    "Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego"

I jeszcze:
    http://www.dobreprogramy.pl/Mp-z-sieci-proba-uporzadkowania-dyskusji-cz,Artykul,11352.html
    W tym:
    Zasada w prawie autorskim jest taka: utwory (w tym muzykę) można kopiować i wymieniać się nimi w gronie rodziny i bliskich znajomych. Można też je nagrywać - jak nadaje w radiu trójka, możemy włączyć "rec". Jak nadają coś w tv - uruchamiamy video, dvd czy inny recorder. Oczywiste i instynktowne, prawda? Obecnie nie ma przepisu który inaczej traktowałby Internet - jeśli coś jest w Internecie, możemy teoretycznie z niego korzystać, tak jak z radia czy tv - innymi słowy możemy ściągnąć sobie film czy mp3. Cała ta konstrukcja nazywa się dozwolonym użytkiem prywatnym (osobistym) (art. 23 prawa autorskiego)

Pozdrawiam i radzę się zapoznać z informacjami co jest legalne a co nie.

I jeszcze zachęcam do lektury:
    http://pl.wikisource.org/wiki/Prawo_autorskie_(ustawa_z_10_lipca_1952_r.)
    http://pl.wikisource.org/wiki/Prawo_autorskie_(ustawa)
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_autorskie

Jeszcze to:
    http://www.abc.com.pl/serwis/du/2000/0904.htm
    Przyda Wam się dodatkowa wiedza.
    Cytat: Art.23
    1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. Przepis ten nie upoważnia do budowania według cudzego utworu architektonicznego i architektoniczno-urbanistycznego.
    2. Zakres własnego użytku osobistego obejmuje krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 29, 2010, 21:41:11 wysłana przez Joker »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #50 dnia: Grudnia 29, 2010, 22:06:14 »
    Joker, piratem (w świetle prawa) może nie jesteś, ale debilem - jak najbardziej. Jeśli niedociągnięcia w Polskim systemie prawnym sprawiają, że z czystym sumieniem i radością zasysasz muzykę z netu i korzystasz z tych wszystkich utworów nie zapłaciwszy autorom ni złotówki, uważając że to jest w porządku, to żal mi zarówno Ciebie, jak i Twoich rodziców. Zwłaszcza Twoich rodziców, bo będą musieli żyć ze świadomością, że spłodzili coś takiego, jak Ty. Jakże przykre...

I tak, jak najbardziej zachęcamy Cię do tego, byś przestał z nami "konwersować". Po prostu weź i wyjdź. Jesteś zwykłym gówniarzem mentalnym i jeśli dalej będziesz zaniżał poziom forum poprzez przedstawianie nam tych Twoich "wspaniałych inaczej" myśli i twierdzeń, to osobiście Cię zbanuję.

Offline Joker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #51 dnia: Grudnia 29, 2010, 22:10:16 »
    Jeżeli prawo tego nie zabrania to nie jestem piratem.
    Oraz wypraszam sobie, abyś nazywał mnie debilem. bo nie masz podstaw, aby tak twierdzić.
    Ale w porządku. Ty jesteś adminem i Ty masz władzę, więc nie będę się wypowiadał, gdyż nie chcę otrzymać bana.

Pozdrawiam

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #52 dnia: Grudnia 29, 2010, 22:20:48 »
    Cytat: Joker
    Jeżeli prawo tego nie zabrania to nie jestem piratem.

Wiesz co, zrób sobie mały eksperyment:

Spotkaj się ze swoim ulubionym wykonawcą i powiedz mu, że lubisz jego muzykę, a wszystkie jego albumy ściągnąłeś z neta. Zobaczysz, co Ci powie (albo co Ci zrobi). :)

wypraszam sobie, abyś nazywał mnie debilem. bo nie masz podstaw, aby tak twierdzić.

Po raz pierwszy tak się do kogoś zwróciłem, bo nie jestem typkiem, który lubi obrażać innych. Jednak po tym, co na naszym forum pokazałeś, nazwanie Cię debilem jest nie tyle obrazą, co stwierdzeniem stanu faktycznego. Smutne, ale prawdziwe. Chcesz, żeby przestano do Ciebie mówić per "debilu", to wybij sobie z głowy wszystkie te iście debilne myśli i zmień to debilne spojrzenie na świat. I dorośnij. Albo przynajmniej się postaraj. Wtedy pogadamy.

Offline Joker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #53 dnia: Grudnia 29, 2010, 22:28:16 »
    (...)
    zmień to debilne spojrzenie na świat. I dorośnij. Albo przynajmniej się postaraj. Wtedy pogadamy.
    No dobra.. To mam taki pomysł. Ja opuszczę forum na jakiś czas(odpoczniesz/odpoczniecie ode mnie ;D). Nie będę się wypowiadał lub postaram się wypowiadać "normalnie".
    Zależy mi na tym forum, ponieważ jest to jedyne i najlepsze forum o M&B, więc... postaram się dostosować :)

Tylko proszę Cie o jedno. Nie nazywaj mnie debilem, ponieważ nie znasz mnie wystarczająco dobrze, prawie w ogóle więc nie masz podstaw, aby tak twierdzić..

Pozdrawiam

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #54 dnia: Grudnia 29, 2010, 22:34:33 »
    (...)
    zmień to debilne spojrzenie na świat. I dorośnij. Albo przynajmniej się postaraj. Wtedy pogadamy.
    No dobra.. To mam taki pomysł. Ja opuszczę forum na jakiś czas(odpoczniesz/odpoczniecie ode mnie ;D). Nie będę się wypowiadał lub postaram się wypowiadać "normalnie".
    Zależy mi na tym forum, ponieważ jest to jedyne i najlepsze forum o M&B, więc... postaram się dostosować :)

Tylko proszę Cie o jedno. Nie nazywaj mnie debilem, ponieważ nie znasz mnie wystarczająco dobrze, prawie w ogóle więc nie masz podstaw, aby tak twierdzić..

Pozdrawiam

Podstawy ma...przecież widać to po twoim zachowaniu:) To aż bije od ciebie blaskiem:)

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #55 dnia: Grudnia 29, 2010, 23:35:24 »
    (...)

Pozdrawiam
    Będziesz nazywany takim jakim Cię postrzegamy, czy nie znając "wystarczająco" kogokolwiek nie możesz się wypowiadać na jego temat, to nie są odczcuia, zaprezentowałeś małą część z siebie więc na niej będziemy bazować, nie możesz być neutrealny z takimi (pożal się Boże) wypowiedziami.
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #56 dnia: Grudnia 29, 2010, 23:38:16 »

Et cetera, et cetera.
    Naszemu kochanemu Jokerowi wysłałem prywatną wiadomość z propozycją, by usunął się na minimum miesiąc z forum, a przy sprzyjających okolicznościach emocje mogą nieco ostygnąć, pozwalając mu na - o zgrozo, ja w to niemal uwierzyłem - ukazanie swego prawdziwego siebie z jakimśtam poczuciem moralności i zrozumieniem spraw wszelakich. Ów odrzekł wiele mogące znaczyć 'Wiem dzięki' i począł kontynuować swą wypowiedź, żaląc się, że nie wie, 'dlaczego wszyscy robią z tego (hackowania - Barudo) takie wielki "halo"'. Cóż, jak widać, owo 'wiem dzięki' wcale nie znaczyło 'niezwłocznie usunę się, co będzie cichsze i prawdopodobnie da większe efekty niż uprzednie zawiadomienie wszystkich, kiedy i po co to robię'.

W każdym razie, ze ściąganiem muzyki jest dziwna sprawa. W takich Stanach Zjednoczonych za kilka utworów na dysku można otrzymać kilkadziesiąt tysięcy dolarów grzywny i/lub ładny okresik w więzieniu, którego dokładnej ni przybliżonej długości nie pamiętam, a znów w Polsce jest to jak najbardziej legalne. Na YouTube krąży pełno utworów muzycznych, które usuwane są wyłącznie na rozkaz wytwórni płytowych, których większość się naszą kochaną tubą nie przejmuje. I oto pytanie: czy na pewno 'moralnie legalne' jest odsłuchiwanie muzyki ze źródeł nie tylko moralnie nielegalnych? 'Mój znajomy dał mi sztabkę złota. Wiem, że ją ukradł z banku, ale co z tego? Nie moja sprawa'. Pewnie.
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #57 dnia: Grudnia 30, 2010, 09:27:24 »
    Joker, na prawdę... Jeżeli Daedalus tak się do Ciebie zwrócił, to coś jest nie tak, przecie to najpoważniejszy (moim zdaniem) członek tego forum. Ja również potępiam wykorzystywanie takich luk w prawie.

Offline kubektheone

• Użytkownik
    « Odpowiedź #58 dnia: Grudnia 30, 2010, 10:31:47 »
    Ja również potępiam wykorzystywanie takich luk w prawie.

A wykorzystywania jakich luk w prawie nie potępiasz ? Czy można wprowadzać tutaj jakikolwiek relatywizm ? Czy w zależności od okoliczności i podmiotu można popierać albo potępiać wykorzystywanie luk w prawie ? No i wreszcie kiedy mówimy o wykorzystywaniu niejednoznaczności prawa, a kiedy o jego interpretacji ? Czy są to synonimy mające "jedynie" diametralnie różny wydźwięk moralny?

Offline Voland_s

• Użytkownik
    « Odpowiedź #59 dnia: Grudnia 30, 2010, 11:09:50 »
    Wiecie co, tak czytam co tu piszecie i co do potępienia piractwa to moja pełna zgoda. Piractwo to kradzież i tyle. Wydaje mi się jednak, że nazwanie kogoś debilem wykracza poza dyskurs publiczny i ponieważ dokonane jest publicznie także stanowić może przestępstwo zniewagi. To raz. Joker ma poglądy jakie ma, ale przedstawił swoje zdanie i je przynajmniej składnie uzasadnił. Jak widzę, nie brakuje tu strużów moralności, zwłaszcza nastoletnich. Nie akceptuję metody obrażania innych i mam nadzieję, że nie będzie to powszechna praktyka na tym zacnym forum.

Smutno mi Dedalu, że tak napisałeś. Nie oceniajcie osób, tylko ich poglądy.