Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Warband - Szybka pomoc (wątek zbiorczy)  (Przeczytany 357729 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Robak

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Warband - Szybka pomoc (wątek zbiorczy)
    « Odpowiedź #330 dnia: Maja 27, 2010, 17:23:28 »
    Mam pytanie dotyczące ułożenia broni w ekwipunku bohaterów.
    Standardowo uzbrajam swoich w łuk, strzały x2 i jakąś białą broń dwuręczną ale nie obuchową. Po zainstalowaniu nowego patcha do warbanda wzrosła kasa za pojmanych jeńców, co sprawia, że jest to bardzo dochodowy biznes. Zmodyfikowałem moje przyzwyczajenia i zamiast jednego kołczanu, herosi dostali broń obuchową. I tu pytanie, co zrobić by domyślnie bohaterowie używali broni ostrej a tylko gdy im rozkażę to przeszli na obuchową? Oczywiście gdy zmienię zdanie i każę wziąć broń dowolną (a nie chcę by była dowolna), chcę by powrócili do broni ostrej. Bohaterowie, czego bym nie zrobił zawsze używają obuchowej co jest mi nie na rękę, bo w sytuacji wielkiego zagrożenia chciałbym by wzięli w ręce dwuręczne szable, które zadają dwukrotnie większe obrażenia niż broń obuchowa i zaczęli siać śmierć. Zamiana kolejności w slotach powoduje tylko zamiane w wyglądzie na plecach, a nie preferencje NP'C-pów'.
    « Ostatnia zmiana: Maja 27, 2010, 17:25:32 wysłana przez Robak »

Offline Horn

• Użytkownik
    • Krwawa opalenizna
    « Odpowiedź #331 dnia: Maja 27, 2010, 17:37:52 »
    Panowie, to dobrze, że każdy ma swoją 'wojenną metodę', ale tą dyskusją nie trzeba dzielić się w dziale, gdzie ludzie szukają szybkiej pomocy - po prostu odbiegliśmy od tematu, więc może do niego wróćmy;]

Robak

NPC działa schematycznie, a mianowicie - wybiera broń, którą potrafi lepiej się posługiwać i jeśli ma dwie bronie tej samej klasy (np. jednoręcznej) to wybierze tą, która ma lepsze statystyki (szybkość/zasięg/obrażenia). Dlatego musisz znaleźć dwie bronie tej samej klasy (tj. np. dwuręczne), z tym, że ta obuchowa musi być wyraźnie słabsza (patrz wyżej). To powinno rozwiązać Twój problem.
    Osobiście polecam młot wojskowy dla jednoręcznych i żelazną buławę dla dwuręcznych (jeśli chodzi o te lepsze). Spróbuj też długą wekierę (z broni drzewcowych).
    Jeśli to nie podziała, to chyba będziesz musiał bawić się w zabieranie niechcianej aktualnie zabawki przed każdą bitwą, ale wiem, że to jest uciążliwe i psuje zabawę.
    Rescipiens post te, hominen memento te, cave, ne cadas.

Offline leuthen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #332 dnia: Maja 27, 2010, 18:08:41 »
    Rozwiązanie jest prostsze. Jeżeli w bitwie wydasz rozkaz użyj broni obuchowej (F2 i coś tam) dla towarzyszy, to na koniec bitwy musisz rozkazać aby użyli zwykłej. Ewentualnie na początku nowej bitwy. Nie mam w tej chwili gry pod ręką, więc nie sprawdzone rozwiązanie, ale kojarzę że jak otworzysz okno rozkazów to masz tam zaznaczone jakie broni oddziały używają. Najwyraźniej oddział zapamiętuje poprzedni rozkaz także w kolejnej bitwie. Chyba ;)

Offline Robak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #333 dnia: Maja 27, 2010, 18:34:38 »
    Nie wydaję nigdy na początku rozkazu co do broni jaką mają użyć, zawsze używają obuchowej. Na rozkaz użycia broni obuchowej/dowolnej nikt nie reaguje. Na wszystkie inne rozkazy bohaterowie reagują prawidłowo. Wypróbowałem metodę podaną przez Horn'a, bez skutku.

Offline leuthen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #334 dnia: Maja 27, 2010, 18:44:52 »
    Aż sprawdzę w nocy u siebie. Jedno rozwiązanie podane przez Horna na pewno zadziała, nie dawaj im broni obuchowej to jej nie użyją ;) Ja tak robię, sam biorę jeńców jeżdżąc z kopią turniejową - błyskawicznie biorę wszystkich do niewoli.  Jak wrogów jest za dużo to najpierw wysyłam wojaków żeby ich przetrzebili i jak zostanie stosownie mało rozwalam ich ową kopią.

Offline oskareczekeczek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #335 dnia: Maja 28, 2010, 00:06:43 »
    Jak zniwelować straty z nieskutecznego zbierania podatków? Mam zwiększać nastawienie w swoich wioskach? Bo mam duże straty z tego powodu...

Offline Horn

• Użytkownik
    • Krwawa opalenizna
    « Odpowiedź #336 dnia: Maja 28, 2010, 02:42:37 »
    Bez grzebania w plikach tego nie zmniejszysz;]
    Polecam bardzo fajny programik - TweakMB, za jego pomocą można wiele denerwujących szczegółów poprawić jak na przykład właśnie ten z podatkami.

Oto link: http://www.mbrepository.com/file.php?id=1751
    Program wymaga .NET Framework 2.0

Offline oskareczekeczek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #337 dnia: Maja 28, 2010, 17:17:44 »
    Och, dzięki! Ten programik jest świetny.

Offline Bolo Chan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #338 dnia: Maja 30, 2010, 12:35:09 »
    Mam pytanie czy mozna wylaczyc napisy o obrazeniach i o tym kto zginal w czasie bitew.Przy duzych bitwach to naprawde klopotliwe

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #339 dnia: Maja 30, 2010, 12:55:38 »
    Mam pytanie czy mozna wylaczyc napisy o obrazeniach i o tym kto zginal w czasie bitew.Przy duzych bitwach to naprawde klopotliwe
    No pewnie że tak - przecież to jest w opcjach. Raport o obrażeniach, o expie, o stratach. Warto czasem zajrzeć do zwykłych opcji - najciemniej pod latarnią.
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Maharradzia

• Użytkownik
    • Kokodżambo i do przodu!
    « Odpowiedź #340 dnia: Maja 30, 2010, 18:43:24 »
    Ja mam pytanie odnośnie edycjii. Jak otworzyć np. jakiś miecz w wings 3D aby móc go edytować??
    Koko dżambo i do przodu

Offline Bolo Chan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #341 dnia: Maja 31, 2010, 17:07:10 »
    Grievous
    Gdzie ty to masz?
    W opcjach sa co prawda obrazenia ale tam mozna dac zeby byly Normalne 1/2 itp.
    A jak moge wylaczyc ich pokazywanie w bitwie?

Offline Gedbard

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #342 dnia: Maja 31, 2010, 17:08:46 »
    Grafika/ Ślady krwi ... i przestawiasz na wyłączone.

Offline Horn

• Użytkownik
    • Krwawa opalenizna
    « Odpowiedź #343 dnia: Maja 31, 2010, 17:37:15 »

Chodzi o te opcje, nie żadne 'hide blood'y'. Czytajcie trochę staranniej.

Offline Shenk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #344 dnia: Maja 31, 2010, 18:16:55 »
    Witam, mam dziwny problem ale to po kolei ......
    Zwiedzajac kraine wraz z moim oddzialem mialem debet, tzw. -1500 denarow
    napadla na mnie grupa bandytow i aby uniknac walki zgodzilem sie zaplacic (uwaga !) 420000000 denarow !!!!
    Jest to chyba jakis blad w grze, i nie wiem jak powrocic do pierwotnego stanu czyli -1500.
    Probowalem skorzystac z kodow ale one daja tylko po 1000 denarow.
    Probowalem zmieniac ceny u kupcow ale zaden nie posiada takiej kwoty dzieki ktorej moglbym jednorazowo wrocic do poprzedniego stanu konta, probowalem zmieniac zold zolnierzy ale udalo mi sie tylko zrobic, ze za kazdego placilem 1 denar, nie da sie tak zeby to oni mi placili.
    Jedyna opcja jaka przychodzi mi do glowy to chyba pogrzebanie w save'ach, ale nie mam pojecia gdzie szukac linijki czy cyfr odpowiadajacyhc za stan konta.
    Czy jest ktos kto mial taki problem badz ktos kto potrafi mi pomoc? (nie chce robic nowej postaci bo przyzwyczailem sie juz do tej :P)