Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Jaka jest twoja ulubioan frakcja ??

Sułtanat Sarranidów
    Królestwo Nordów
    Królestwo Swadii
    Królestwo Vaegirów
    Królestwo Rhodoków
    Khanat Khergitów

Autor Wątek: Jaka jest twoja ulubiona frakcja w Warbandzie  (Przeczytany 104806 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Give_me_wood

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Jaka jest twoja ulubiona frakcja w Warbandzie
    « Odpowiedź #315 dnia: Lipca 23, 2012, 07:55:01 »
    kusze są za wolne na np mamleuków a husklaży to najlatwiejsi tą technika wrogowie bo są STRASZNIE wolni
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Eryk1983S

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #316 dnia: Lipca 23, 2012, 10:34:03 »
    Ale jak trafią raz czy dwa, to spadasz z konia prosto do piekła. Tak dla orientacji: z kuszy oblężniczej przy stalowych bełtach i umiejętnościach kuszniczych nieco pod 300 zadaję mamelukom lub swadiańskim rycerzom jakoś 40pkt. obrażeń, przy strzałach w baniak więcej (50-60, a czasami ponad sto - chyba jak dostanie w oko jak na "Starej Baśni ;) ). Dane mogą nieco byc przekłamane, bo nie zwracam na to szczególnej uwagi, ale już trochę bitew minęło, więc się mimochodem coś tam zauważyło. Rhodoccy strzelcy natomiast też nie są byle jak wyposażeni, ale załóżmy, że zadają obrażenia w okolicach 30-40pkt. (to jeszcze zależy od pancerza ostrzelanego). Popatrzmy na swój współczynnik zdrowia i zobaczymy, ile bełtów możemy przyjąc przed zgonem.

Do tego dodajmy, że kusznicy są lepiej opancerzeni od łuczników. Jeśli nawet kawaleria wpadnie w zbity szyk kuszników, to owszem, strat narobi, ale przez łuczników przejedzie jak przez masło.

Offline Give_me_wood

• Użytkownik
    « Odpowiedź #317 dnia: Lipca 23, 2012, 10:45:56 »
    przez moich nikt nie przechodzi jak przez masło..
    dlaczego?
    bo vaegirscy strzelcy są jak słabe jednostki piechotne...
    z reszta tuż przed atakiem konnicy wysyłam troche vaegirskich rycerzy a potem ich cofam ...
    konnica traci rozpęd ale dalej atakuje i w tedy dostają z łuków w banie...
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Eryk1983S

• Użytkownik
    « Odpowiedź #318 dnia: Lipca 23, 2012, 10:52:00 »
    Wspaniale, ale nadal nie udowodniłeś twierdzenia, że kusznikami nie da się zrobic tego, co łucznikami. Po prostu chyba podjarałeś się jedną frakcją, ale innych nie znasz dobrze.

Offline Give_me_wood

• Użytkownik
    « Odpowiedź #319 dnia: Lipca 23, 2012, 11:00:04 »
    nie oto chodzi...

sprawa polega na szybkosci...

kiedy kusznik strzeli 1 bełt
    to vaegirski strzelec zdąży min 3 a nawet 8
    a np. sarrandzki mistrz łuku wystrzeli od 5 do 12

Offline Eryk1983S

• Użytkownik
    « Odpowiedź #320 dnia: Lipca 23, 2012, 11:21:05 »
    Po pierwsze: ciągniemy dyskusję w dwóch tematach. Skupmy się może w jednym.

Po drugie: Saranidzcy łucznicy na brak celności też nie grzeszą (to odnośnie Twego argumentu z innego tematu). Porównanie z bandytami to akurat obraza dla vaegirskich strzelców, a nie pochwała.

Po trzecie: Tłumaczę Ci od kilku postów, że kusznik co prawda strzela wolniej, ale skuteczniej. Co z tego, że łucznik wystrzeli więcej strzał? Te więcej strzał zrobi +/- tyle samo szkód, co ten jeden bełt... pod warunkiem, że wszystkie trafią. Kusznik musi trafic tylko raz. Nawet jak nie zabije od razu, to już przeciwnik jest na tyle osłabiony, że długo z piechotą nie powalczy.

Po czwarte: Nadal nie udowodniłeś, że kusznicy nie zrobią tego, co łucznicy. Nadal śmiem twierdzic, że są to formacje na równym poziomie, tylko że każda ma inne atuty, ale obie sobie poradzą.

Offline Give_me_wood

• Użytkownik
    « Odpowiedź #321 dnia: Lipca 23, 2012, 11:27:12 »
    kusznicy nie powstrzymaja khergickich konnych kiedy nacierają (z wyjątkiem ich ciężkiej konnicy bo sami strzelcy vaegirscy terz se nie poradzą)

Offline LeperMessiah

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • Como estais amigos ?
    « Odpowiedź #322 dnia: Lipca 23, 2012, 11:31:18 »
    O Boże.....
    Terror, terror leci przez wieś. Ścigani czy ścigający? Szaleni i okrutni z wściekłości czy ze strachu? Przelecą,
    nie wstrzymując koni? Czy też rozjarzy się za chwilę noc ogniem gorejących strzech?
    Cicho, cicho, dzieci...
    Mamo, czy to demony? Czy to Dziki Gon? Zmory z piekła rodem? Mamo, mamo!
    Cicho, cicho, dzieci. To nie demony, nie diabły...
    Gorzej.
    To ludzie

Offline Give_me_wood

• Użytkownik
    « Odpowiedź #323 dnia: Lipca 23, 2012, 11:33:14 »

Offline Eryk1983S

• Użytkownik
    « Odpowiedź #324 dnia: Lipca 23, 2012, 11:48:18 »
    My chyba gramy w inną grę.

1. Jeśli kusznicy kogoś nie zatrzymają, to łucznicy tym bardziej. Jest to podyktowane faktem, że kusznik ma lepszy pancerz i może więcej wytrzymac. Pisałem już o tym wyżej.

2. Khergicka jazda jest właśnie najłatwiejsza do zatrzymania dla jednostek spieszonych (czyt. piechoty i strzelców). Ich siła to nie frontalne uderzenie, a szybkośc i kąsanie z zaskoczenia, jednak AI jest na to za głupia. Opisałem wyżej (albo w temacie, do którego dałem link) bitwę z Khergitami. Na nich właśnie jedzie się kawalerią ciężką, a oprócz tego należy miec dużo strzelców, by ściągali tych, co nam uciekają. To już obojętne, czy są to łucznicy czy kusznicy - i tak w ich towarzystwie powinna stac piechota. Niemniej jednak, gdy piechoty akurat nie ma, to śmiem twierdzic, że kusznik ustoi na nogach dłużej.

3. Nie pisałeś o khergickiej kawalerii, tylko o swadiańskiej:
    żeby pokonac swadinska kawalerie potrzebujesz vaegirskich marksmanów...
    To są opancerzeni kolesie, więc naprawdę dużo strzał musisz im wpakowac. I tutaj tym bardziej twierdzę, że jak wpadną w łuczników, to nie będzie co zbierac. Kusznicy pobronią się odrobinę - ale zawsze - dłużej.

4. Porównaj sobie siłę ognia rhodockich strzelców a vaegirskich łuczników na sobie. Broń twierdzy najpierw przed jednymi, a potem przed drugimi i niech to będzie za każdym razem liczna armia. Wychyl się trzymając tarczę przed sobą. W przypadku rhodockich strzelców po chwili nie będziesz miał tarczy albo będzie dobrze porysowana. Strzały natomiast powbijają się nic tarczy nie robiąc.

5. Łucznicy mają przewagę prędkości, kusznicy przewagę siły. Brak siły łucznicy nie nadrobią w żaden sposób, bo nie zwiększysz mocy łuku. Braki prędkości można jednak zniwelowac: kiedy jedni ładują, inni strzelają i tak na zmianę. Nie jest to taka częstotliwośc, jak z łukami, ale bełty i tak fruwają ciągle.

Na koniec już pewnie nudne podsumowanie: Nadal nie przekonałeś, że używając łuczników Twój plan walki ze swadiańską kawalerią się uda, ale jak wstawimy tam kuszników, to już przegramy.

Offline Give_me_wood

• Użytkownik
    « Odpowiedź #325 dnia: Lipca 23, 2012, 11:52:41 »
    mam trzy grupy
    1.bohaterowie (piechota przeciw konna)
    2.pierwsza linia łuczników
    3. druga linia łuczników

i siedzie z miczem w pierwszej lini wraz ze wszystkimi bohaterami któży są w grze

PS: mam battlesizer i 320 ustawione

Offline Niesamowity

• Użytkownik
    « Odpowiedź #326 dnia: Lipca 23, 2012, 13:13:07 »
    Że się tak wtrącę :)
    Eryk wspominał już gdzieś wcześniej o kusznikach i ja również, a więc przypomnijmy to.
    Rhodokowie to frakcja, który ma na celu zatrzymywanie ciężkiej konnicy, nawet jeden z NPC wspomina o tym, a więc śmiem stwierdzić, że dadzą radę i lekkiej kawalerii. Kusznicy są silni i niewielka ich liczba może spowodować poważne straty na zamku, łucznicy musieliby nadrobić to liczebnością. Czy przypadkiem łucznicy nie wymagają mniejszego żołdu niż kusznicy? To by wyjaśniało sprawę z liczebnością. (Nie wiem, bo nigdy nie grałem kusznikami)
    NIE KLIKAJ!
    (click to show/hide)

Offline Give_me_wood

• Użytkownik
    « Odpowiedź #327 dnia: Lipca 23, 2012, 14:29:21 »
    są dwie opcje i wedlug mnie  łucznicy sa lepsi...
    roznica zdan to roznica zdan, o gustach sie nie rozmawia...

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #328 dnia: Lipca 23, 2012, 16:45:11 »
    Jeśli chodzi o singla, to moją ulubioną frakcją jest Królestwo Rhodoków. Bardzo ich cenie, mimo, iż nie mają konnicy. Strzelców mają lepszych niż Swadia, do innych frakcji ich nie porównuje, bo tylko oni używają kusz. Piechota również bardzo silna i dobrze pomyśleli twórcy, że nie zrobili im kawalerii. Wtedy dość znacznie wyglądaliby tak samo jak Swadia. A powtórzeń w frakcjach chyba chcieliśmy uniknąć.
    Co do multiplayer, to najlepiej gra mi się Nordami lub Vaegirami. Powód prosty, uwielbiam walczyć ciężkimi, dwuręcznymi broniami. A ci mają je chyba najlepsze według mnie, oczywiście, to kwestia gustu, co kto lubi.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Robinek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #329 dnia: Lipca 23, 2012, 21:13:15 »
    Ci powiem że rhodokami ciężko mi było oblegać zamki, chociaż jak czytałem u chłopaków to dobrze ostrzeliwać mury, sprawdziłem na dwóch zamkach na jednym nawet rezultaty na drugim totalna klapa vs swadia.