Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Jaka jest twoja ulubioan frakcja ??

Sułtanat Sarranidów
    Królestwo Nordów
    Królestwo Swadii
    Królestwo Vaegirów
    Królestwo Rhodoków
    Khanat Khergitów

Autor Wątek: Jaka jest twoja ulubiona frakcja w Warbandzie  (Przeczytany 104825 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    Odp: Jaka jest twoja ulubiona frakcja w Warbandzie
    « Odpowiedź #270 dnia: Lipca 01, 2012, 07:49:29 »
    Trzeba jeszcze dodać, że ich jednostki najszybciej się trenują. Aktualnie gram z Khergitami, ale nie gram rdzennym wojskiem. Nigdy nie mogłem się do nich przyzwyczaić. Plusem też może być to, że mając ich jednostki najszybciej poruszamy się na mapie.

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #271 dnia: Lipca 01, 2012, 10:22:32 »
    Z początku khergici są właśnie cholernie trudni do pokonania, lub chociaż do osłabienia. Jeśli jesteśmy w średnim stanie wojska (80, może 60) i nie są to ciężkie jednostki kawalerii, jak swadiański czy vaegirski rycerz. Ale po uzbieraniu 150 osobowej armii nie ma z nimi zachodu wielkiego.

A teraz taka sprawa, też do tematu - pamiętam, że ktoś, w tym lub innym temacie, napisał że u Vaegirów brakuje mu LANC!
    Do tego chce się odnieść, bo ten szanowny pan sieje że tak powiem "propagandę" nie wiem w jakim celu. I Vaegirscy jeźdźcy i rycerze mają berdysze, topory, topory i tarcze, ale wielu ma lance i tarcze jeździecką. Wczoraj w bitwie, moja nieudolność znowu doprowadziła do tego, że oberwałem od takiego jeźdźca z 160 damage na full zbroi płytowej!

Chciałbym powrócić jeszcze do tematu o ulubionej frakcji i temacie o khergitach: To jest tylko gra. I nie że ktoś ich nie toleruje, czy nie traktuje na równi z przeciwnikiem (szacunek) czy jeszcze nie wiadomo co.
    Mnie oni po prostu wydają się prymitywni. Bez żadnego szyku (kilka razy ewentualnie coś tak zgrupowali) i pędzą na moje ciężkie rycerstwo. Jeśli ustawi się piechotę i archery w jednym miejscu, a kawalerie zabierze na którąś stronę, to po wbiciu khergitów na nich, ja wraz z kawalerią wbijam na nich od tyłu lub ewentualnie od skrzydła. Potem połowa się rozprasza, dochodzą posiłki, ale po czymś takim to tylko ich ganianie po całej mapie i nic więcej.
    Ich kultura: nie wiem, kompletnie nie pasuje mi do kultur pozostałych, po prostu nie przypadła mi do gustu.
    Ich "puszki" jak dostaną ode mnie headshota to obrywają 70 damage i na tym lansjer kończy swoją robotę. A jeśli ustawi się odpowiednio rozproszonych strzelców i osłaniających ich część piechoty, to są zdejmowani całkiem szybko, czasem kosztem nawet 10 takich strzelców, ale i tak wychodzi to bardzo efektywnie.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline BiLLyPL

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    • Respice finem
    « Odpowiedź #272 dnia: Lipca 01, 2012, 13:51:32 »
    Khergitami można także stosować wiele wymyślnych taktyk,piechota i piesi strzelcy nie stanowią przewagi.
    Prymitywni mogą się bardziej wydawać Nordowie,szczególnie jak ktoś barbarzyńsko gra wymachując tylko toporem bez zastanowienia.
    A frakcja która dobrze jeździ konno i dobrze strzela z łuku na szybkich koniach zasługuje chyba na jakieś uhonorowanie w grze.

I chciałem dodać że w tamtej wypowiedzi mówiłem i o multi i o single.

Ich "puszki" jak dostaną ode mnie headshota to obrywają 70 damage i na tym lansjer kończy swoją robotę. A jeśli ustawi się odpowiednio rozproszonych strzelców i osłaniających ich część piechoty, to są zdejmowani całkiem szybko, czasem kosztem nawet 10 takich strzelców, ale i tak wychodzi to bardzo efektywnie.

Wiadomo że każdy gracz ma pewną przewagę w singlu walcząc z botem,ja też zadaję dużo obrażeń i potrafię sporo zrobić więc nie ma się czym chwalić.
    Gracz zawsze ma większe szanse na zwycięstwo,tak samo jak ty tniesz Khergitów Swadianami,tak samo ja Khergitami tnę Swadian,Vaegirowie mają tylko 1 miasto i kilka zamków za sprawą Khergitów i Nordów,Swadia się nie może zorganizować bo ciągle ją podgryzamy z Nordami a Sutanat stracił bardzo dużo zamków,mamy cały ich środek a Bariqq z 2 zamkami ( czy jakoś tak,to miasto Sułtanatu) jest odcięte od Shariz i pozostałych 2 zamków przy  nim,Emirowie są niezdolni do walki a wszystkie ich wsie płoną,a to dopiero 190 dzień a wszystko było robione powoli,tak więc nie mów że w Khanacie nie ma zorganizowania i że Swadianami spokojnie kładziesz Khanat,bo ja robię odwrotnie to samo,tu chodzi o gracza.

Chodzi mi po prostu o to że niektórzy nie traktują Khanatu jako frakcji i dziwi mnie to że tak mało ludzi potrafi docenić ich zalety.

Każdy gra tym kto mu się podoba,tak naprawdę każda frakcja jest równa drugiej,nie ma frakcji najlepszej,każdy gra według gustu,można wygrać każdą,wystarczy nauczyć się i umieć wygrać strategią danej frakcji,nauczyć się zgaszać strategię wrogów,frakcje różnią się tylko lokacjami,głównym trzonem i siłą armii,strategią,jednostkami i tym że u jednej na początku jest najłatwiej u innej trudniej,np w Khergitach na początku można na samym początku zwalić sobie grę bo Khanat posiada nasilniejszych bandytów

U Swadian jest najłatwiej zacząć,nie wiem jak u was ale u mnie Swadię podgryzają wszystkie frakcje i im jest naprawdę trudno,wystarczy ich zaatakować z jakimś innym państwem i już niszczysz ich główną,najsilniejszą armię,potem idzie gładko bo każdy Hrabia ma rekrutów i bojówkarzy,po jakimś czasie w kampanii czyli koło 200 dnia,jeżeli Swadia nie przetrwa i nie wyjdzie na plusie z silnego uderzenia,ich szanse gwałtownie spadają.

Każdą frakcją można wygrać w wiele różnych sposobów,wiele osób to wie,ale co po niektórzy mówiąc "każdą" ma na myśli tylko 5,bez Khanatu.
    O mnie: W M&B od 08.2011.
     m.i : były dowódca Regimentu Hetmańskiego (OiM: DP), Generał Regimentu Gwardii Pieszej Koronnej (The Deluge), Twórca i dowódca pierwszej wśród polskich pułków formacji piechoty lekkiej (Woltyżerowie 5. Pułku Piechoty), reprezentant Polski w NWEC (2014), były Sierżant, zaś po przerwie szeregowy, następnie gwardzista 5. Pułku Piechoty (mm russia 3, Napoleonic Wars).
    Od momentu wystąpienia z Pułku 7 czerwca 2014, samotny wilk w każdym zakątku M&B.

Offline diego16d

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #273 dnia: Lipca 01, 2012, 15:56:48 »
    Tak się składa, że Khanat również jest moją ulubioną frakcją gram nimi od dawna, i są znakomici. Dlatego zgadzam się całkowicie z BiLLyPL, każda frakcja jest sobie równa.

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #274 dnia: Lipca 01, 2012, 19:11:18 »
    @ Rapodegustator Chodzisz z 150 osobową armią po mapie? No nieźle.

Na starym save miałem sytuację, że Khanat miał jakieś 7-8 miast. W tym czasie założyłem królestwo. I to była świetna decyzja. W mojej armii było tylko 4 Huskarli, ale podczas oblężania ich zamków żaden z nich nie ginął. Dodam, że byli tam sami lansjerzy i elitarni łucznicy konni. Khanat jest słaby jeśli chodzi o oblężenia. Nie chcę nikogo obrażać, ale taktyka jakiej używa CPU tą frakcją stawia ją w złym świetle. Khergici mogą być dobrzy, lecz gdy się gra nimi i z nimi.

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #275 dnia: Lipca 01, 2012, 22:50:50 »
    Nie, nie chodzę z taką armią. Mam 170 slotów na armię, ale gdy nie ma kampanii, rycerzy oddaje na garnizon a chodzę z patrolem ok. 35 osobowym składającym się z jeszcze nierozwiniętych jednostek. Morale jest bardzo okropne już przy 100 osobach.
    Mówię tylko, że nawet jak napadnie nas armia Khergicka, z samymi ciężkimi wojskami, to jest bardzo ciężko ich pokonać, zwłaszcza gdy stanowią ogromną przewagę liczebną. Zaś, po zebraniu ok. 150 ludzi, przestali być dla mnie zagrożeniem, nawet gdy sam sobie chodzę po mapie.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #276 dnia: Lipca 02, 2012, 10:16:29 »
    Bo jak komp gra "Kręgietami" to jedzie na pałe wszystkimi łucznikami, a nie z dumą i gracją zatruwa wragowi życie.

Edit Aż spróbuje khergitami. A i Nordowie mają najtrudniejszych bandytów, a nie khergici :D
    « Ostatnia zmiana: Lipca 02, 2012, 11:46:28 wysłana przez Gregoriian »
    (click to show/hide)

Offline BiLLyPL

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    • Respice finem
    « Odpowiedź #277 dnia: Lipca 02, 2012, 17:06:13 »
    Nie prawda,racja że korsarze są lepiej uzbrojeni i opancerzeni,ale mimo wszystko Stepowcy mają konie i to nie najsłabsze.
    O mnie: W M&B od 08.2011.
     m.i : były dowódca Regimentu Hetmańskiego (OiM: DP), Generał Regimentu Gwardii Pieszej Koronnej (The Deluge), Twórca i dowódca pierwszej wśród polskich pułków formacji piechoty lekkiej (Woltyżerowie 5. Pułku Piechoty), reprezentant Polski w NWEC (2014), były Sierżant, zaś po przerwie szeregowy, następnie gwardzista 5. Pułku Piechoty (mm russia 3, Napoleonic Wars).
    Od momentu wystąpienia z Pułku 7 czerwca 2014, samotny wilk w każdym zakątku M&B.

Offline Wojak

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #278 dnia: Lipca 02, 2012, 17:42:17 »
    Lepiej uważać na bandytów Górskich,korsarzy,z tajgi,i pustynni.Oni są najgorsi :P Prócz tego jeszcze dezerterzy których może być nawet 50 tej samej jednostki...
    Satysfakcja...To coś co kocham....Zawsze przy mnie ! Zawsze czeka na mnie ! Im trudniejsze wyzwanie tym większa SATYSFAKCJA !
    Dobra...Jak ktoś jakiś początkujący gracz ma jakieś pytanie lub potrzebuje pomocy...Z chęcią mu pomogę wystarczy napisać :) Czas nabić trochę postów !
    "Odkopywanie tematów" Jak dla mnie to gówno....
    Renesansowe królestwa ! Polska Was potrzebuje ! Nie koniecznie do wojny z Czechami,lecz dla ekonomi i przyjaznej gry :) !

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #279 dnia: Lipca 02, 2012, 18:03:25 »
    Bandyci górscy - banał
    Korsarze - jeśli mamy piechotę lub jeszcze słabą kawalerie, mogą stanowić swojego rodzaju problem.
    Bandyci z tajgi - moim zdaniem najłatwiejsi bandyci. Chyba że zasypią nas liczebnie.
    Pustynni bandyci - szczerze mówiąc, nigdy nie miałem z nimi do czynienia, wiem jedynie to, że są kawalerią :P
    Dezerterzy - inna sprawa jeżeli jest np. 50 piechurów, a inna jak 70 zbrojnych. Przy nich zależy bardziej rodzaj jednostek, a nie ich ilość.

Nie wiem czy oni są tacy najgorsi...

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #280 dnia: Lipca 02, 2012, 18:12:45 »
    Pustynni bandyci są raczej mocniejsi od khergickich.
    (click to show/hide)

Offline Wojak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #281 dnia: Lipca 02, 2012, 19:00:23 »
    Są,Są...Co to 2xUp Banał,banał a grasz najwyższym poziomie trudności ? Jak nie to weź od początku grę i zawalcz z każdym z nich...Bo co innego ja pójdziesz na nich z armią wyszkolonych,a jak pójdziesz z garstką słabych...Też mogę powiedzieć,że 1000 husarów jest słabych... -.- Bo gram na cheatach i mam 2000 konnicy...itp
    Satysfakcja...To coś co kocham....Zawsze przy mnie ! Zawsze czeka na mnie ! Im trudniejsze wyzwanie tym większa SATYSFAKCJA !
    Dobra...Jak ktoś jakiś początkujący gracz ma jakieś pytanie lub potrzebuje pomocy...Z chęcią mu pomogę wystarczy napisać :) Czas nabić trochę postów !
    Renesansowe królestwa ! Polska Was potrzebuje ! Nie koniecznie do wojny z Czechami,lecz dla ekonomi i przyjaznej gry :) !

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #282 dnia: Lipca 02, 2012, 19:39:27 »
    Możesz powiedzieć że grasz na cheatach? :O

Mówiłem już, że od początku mogą być słabi, ale tacy górscy bandyci w liczbie 20 wcale nie są problemem.

Offline Wojak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #283 dnia: Lipca 02, 2012, 19:59:16 »
    No jak ma się armie wyszkoloną to nie są problemem...Ale dla początkującej kampani w liczbie 10-20 są problemem...

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #284 dnia: Lipca 02, 2012, 20:21:52 »
    E, mówiłem że górscy bandyci nawet na początku nie są problemem...