Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Gry bitewne oraz kącik modelarzy.  (Przeczytany 47413 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sir Leonidas

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • For the Emperor!!!
    Odp: Gry bitewne oraz kącik modelarzy.
    « Odpowiedź #45 dnia: Kwietnia 25, 2010, 15:45:25 »
    Bardzo Dziękuję !

dziękuję wam wszystkim za non-stopowe odpowiedzi na moje wyczerpujące pytania. Już nie zadam żadnego pytania odnośnie wyboru bitewniaka ( tak , tak , cieszcie się ;P ) Mimo że to forum jest poświęcone M&B to nawet na offtopie są porządni ludzie.
    Dziękuję Bardzo : Angrodowi mojemu nowemu kumplowi , Alkhadiasowi , Sirowi Luca , Corleonowi i wszystkim innym którzy wciągneli mnie w bitewniakowanie. Na pewno spotkamy się na imprezach LOTRa. ;-P

Offline Angrod

• Użytkownik
    « Odpowiedź #46 dnia: Kwietnia 25, 2010, 15:54:01 »
    Podkładem może być każdy kolor w zależności jaki odcień reszty farb nakładanych na nią  ma wyjść. Najczęściej używane to czarny(jeśli kolory mają wyjść ciemniejsze niż normalnie), biały(jeśli kolory mają być jaśniejsze niż normalnie) i szary(jeśli kolory nie maja zmieniać odcienia). Na początek polecam kupić farbę w sprayu do podkładu. Lepiej pokrywa, bo warstwa farby jest idealna po sprayowaniu, lepiej nanosi się na nią inną farbę, i bardziej opłacalne, jeśli ktoś w to nie wierzy to proszę: w puszce firmy Games Workshop jest 400ml po ok 50 zł, a w słoiczku tej samej firmy jest 12 ml po 12zł. Resztę sami wyliczcie ;)

Co do pilników to najlepiej iść do Castoramy ;p czy coś tym stylu i kupić sobie zestaw pilników. Ja bodajże kupiłem zestaw 10 specjalnych pilników ( takie normalne po prostu niszczą się po pierwszym razie używania ich do obróbki figurki)  po 15zł.

EDIT: Nie ma za co Leonidas :). To czysta przyjemność pomagać nowym graczom bitewniaków, a przede wszystkim nowym "generałom" w LotRze
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 25, 2010, 16:04:57 wysłana przez Angrod »
    Namárië! Nai hiruvalyë Valimar.Nai elyë hiruva. Namárië! - Żegnaj! Może ty znajdziesz Valimar. Może ty go właśnie znajdziesz. Żegnaj!

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #47 dnia: Kwietnia 25, 2010, 16:47:33 »
    To ja nie wiem co ty za pilniki dorwałeś... Mam jeden taki od paznokci i bardzo dobrze się sprawuje od dobrych paru lat.

A co do podkładu, to owszem spray sprawdza się doskonale ale najlepiej i najekonomiczniej malować nim od razu parę figurek położonych czy postawionych obok siebie. Należałoby jeszcze co nieco o pędzelkach wspomnieć. Najlepsze oczywiście jak najcieńsze, rozmiar 00, ale ja sobie sam przycinam zwykłe tanie pędzle i też dobrze wychodzi...

Co do podkładu, już polecałem czarny i uważam że dla początkujących jest najlepszy, pozwala zamaskować część błędów i nie ma strachu że kolory za jaskrawe wyjdą. Pamiętaj że próbnik na opakowaniu nigdy nie odda prawdziwej barwy na figurce. Kolor na papierze wygląda inaczej niż na plastiku czy metalu.

EDIT: Nie wiem jak to jest w LotRe ale w Konfrontacji armie są zazwyczaj dość ciemne, więc jak zaczynałem swoją przygodę z malowaniem to lepiej mi było na czarnym podkładzie. Będę miał chwilę to wrzucę parę fotek:-)
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 25, 2010, 21:31:41 wysłana przez sir Luca »
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Angrod

• Użytkownik
    « Odpowiedź #48 dnia: Kwietnia 25, 2010, 16:59:12 »
    Pilniki do paznokci ścierają się jak papier ścierny( sam tak miałem) chyba że masz jakiś pilnik do paznokci wersja PRO ;p.

Co do podkładu to  nie można mówić że czarny jest lepszy dla początkujących, bo na przykład figurki Ghaladrimów z LotRa trzeba pomalować białym podkładem aby złota farba wyszła jaśniejsza.

A pędzel najlepiej 00, to jest standard.

EDIT:

Jeśli chodzi o próbnik na opakowaniu to nie trzeba się przejmować bo dla początkujących to nie ma żadnego znaczenia, bo i tak odcień na pudełku jest minimalnie jaśniejszy lub minimalnie odbiega odcieniem od oryginału. Po za tym po użyciu odpowiedniego podkładu i odpowiedniej ilości warstw farby powinno wyjść tak samo.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 25, 2010, 17:04:48 wysłana przez Angrod »
    Namárië! Nai hiruvalyë Valimar.Nai elyë hiruva. Namárië! - Żegnaj! Może ty znajdziesz Valimar. Może ty go właśnie znajdziesz. Żegnaj!

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #49 dnia: Kwietnia 25, 2010, 20:38:57 »
    Genialne, nie? Zrobiłem w mydle za jeden złoty i pięć groszy.
    http://i44.tinypic.com/21etc3q.jpg
    Po lewej goblin (sklejony modeliną, bo nogi odleciały od podstawy)
    Po prawej ork. Plasteliną dorobię speara czy coś :P.

https://www.youtube.com/user/Wojakson <-- mój kanał na YouTube (lets pleje, tutoriale 3D)

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    « Odpowiedź #50 dnia: Kwietnia 25, 2010, 21:26:48 »
    Hahahahahahahaha, bardzo fajne figurki ;] Długo nad nimi siedziałeś???

Offline Angrod

• Użytkownik
    « Odpowiedź #51 dnia: Kwietnia 25, 2010, 21:32:16 »
    Nie żebym się Ciebie czepiał ale robiąc figurki z mydła daleko nie zajdziesz. A jak pójdziesz z nimi na jakąś imprezę bitewniaków to jeszcze ktoś umyje ręce za ich pomocą ;p i będzie po nich.

Jak tak Ci się podoba rzeźbienie w mydle to może zrób jakąś firmę sprzedającą mydło w unikalnym kształcie :)

A teraz tak na serio: Na początek to zacznij ćwiczyć na modelinie. tani, łatwy sposób.

Ale ogólnie fajny pomysł.

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #52 dnia: Kwietnia 25, 2010, 21:54:05 »
    Z modeliny mi się przewraca wszystko (nie trzyma się podstawy). A modelowanie tego zajęło z 20-30 minut.

https://www.youtube.com/user/Wojakson <-- mój kanał na YouTube (lets pleje, tutoriale 3D)

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #53 dnia: Kwietnia 25, 2010, 22:00:22 »
    To dla porównania powiem ci że ja rzeźbę na zajęciach robiłem jakieś 60- 70 godzin...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Angrod

• Użytkownik
    « Odpowiedź #54 dnia: Kwietnia 25, 2010, 22:02:24 »
    A ja rzeźbię własną figurkę w green stuff'ie ( jak ktoś nie wie co to to na google wpisać XD) oraz w poxilinie czy jakoś tak. Tego drugiego używam do większych rzeczy jak np. ozdoby makiet itp.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 25, 2010, 22:07:29 wysłana przez Angrod »

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #55 dnia: Kwietnia 25, 2010, 22:04:40 »
    Moje potworki służą do gry "podwórkowej" gram sobie o tak z kolegą, bo obaj lubimy rozwalać potworki i zdobywać ekwipunek :P. Nie dbam aż tak o wygląd. Bardziej chcę, żeby się nie rozpadały tak łatwo jak plastelina. Ale dzięki za rady.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #56 dnia: Kwietnia 26, 2010, 07:12:42 »
    Z modeliny mi się przewraca wszystko (nie trzyma się podstawy). A modelowanie tego zajęło z 20-30 minut.

Kilka spraw:

1. W 30 minut można wyrzeźbić kulkę, albo co najwyżej wężyka. Trzeba poświęcić na to nawet kilka dni i bardzo powoli wykonywać dalsze części. Już chyba nawet nie muszę wspominać, że najlepiej podzielić pracę na poszczególne etapy.

2. Nie trzyma się podstawy i się przewraca, ponieważ trzeba troche pomyśleć. ;]  Otóż, rzeźbiąc od tak sobie model, to wiadomo, że póki nie wyschnie, to będzie się poddawał grawitacji. Modelując w tym wypadku należy zastosować metalowy szkielet, który będzie to trzymał. Wystarczy kawałek drutu, aby uformować z niego takie coś

(click to show/hide)

Dopiero na tym szkielecie rozpoczynasz modelowanie. Rzecz jasna szkielet najpierw ustawiasz w takiej pozie, jaką potem ma przedstawiać Twój model. Rzecz jasna mocujesz go najpierw do podstawki.

3. Wyobraźnia, samozaparcie, dokładność i precyzja.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Angrod

• Użytkownik
    « Odpowiedź #57 dnia: Kwietnia 27, 2010, 16:41:07 »
    Szkielet robiony własnoręcznie ma pewną wadę. Wszystkie detale typu twarz dłonie trzeba zrobić samemu co jest bardzo, baardzo trudne dla początkujących i nawet dla średnio-zaawansowanych, co nie zmienia faktu, że i tak ułatwia robotę.

Najlepiej jest stosować tzw. puppets'y. Są to szkielety do robienia własnych figurek, tylko mają dodatkowo wymodelowane już  podstawowy kształt figurki przedstawiający człowieka czy krasnoluda( w zależności jakie wymiary puppetsa kupimy). Oczywiście są to odlewy z metalu, pozwalające na wyginanie figurki tak aby ustawić wybraną przez siebie pozę jaką dana figurka ma przyjąć.

Najczęściej używane są puppetsy firmy eBob( nie wiem czy jakaś inna firma jeszcze to robi). Niestety są dosyć drogie.

Poniżej jest podgląd podstawowego puppets'a.
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Maja 04, 2010, 20:49:15 wysłana przez Angrod »

Offline Sir Leonidas

• Użytkownik
    • For the Emperor!!!
    « Odpowiedź #58 dnia: Maja 07, 2010, 23:02:47 »
    Troszeczkę odkopię temat chodzi mi o wh40k nie bardzo dotyczy gry ale historii tej gry jak najbardziej. A więc co łączy Eldarów z Gwardią Imperialną? Wiem że gubernator IG na Kronusie poleciał żeby zgładzić eldarów i Taldeer - ich przywódczynie.

Tutaj screeny

Taldeer gada z kasrkinem:
    (click to show/hide)

Mój kumpel mówił że Taldeerka i gubernator są rodzeństwem (chyba kłamie)
    jednak jak przeczytałem poniższy komiks to chyba mój kolega ma racje.

kolejne foto:
    (click to show/hide)

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #59 dnia: Maja 07, 2010, 23:14:13 »
    Troszeczkę odkopię temat chodzi mi o wh40k nie bardzo dotyczy gry ale historii tej gry jak najbardziej. A więc co łączy Eldarów z Gwardią Imperialną? Wiem że gubernator IG na Kronusie poleciał żeby zgładzić eldarów i Taldeer - ich przywódczynie.

Tutaj screeny

Taldeer gada z kasrkinem:
    (click to show/hide)

Mój kumpel mówił że Taldeerka i gubernator są rodzeństwem (chyba kłamie)
    jednak jak przeczytałem poniższy komiks to chyba mój kolega ma racje.

kolejne foto:
    (click to show/hide)

He? Co to za farmazony? Człowiek spokrewniony z Eldarem? To może jeszcze Ultramarines są krewnymi Nekronów...
    "I never risk my own skin if I don't have to."