Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Gry bitewne oraz kącik modelarzy.  (Przeczytany 47228 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Angrod

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Gry bitewne oraz kącik modelarzy.
    « Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 16, 2010, 15:42:32 »
    Trudno jest doradzić w takiej sprawie ale jedną z tańszych i popularnych gier bitewnych jest LotR ( sam w niego gram). lecz nie można się sugerować ceną bo trzeba też lubić klimat takich bitewniaków np. LotR to fantasy, Warhammer 40k to sci-fi. Wybór bitewniaka zależy od tego co tak naprawdę lubisz ponieważ później jeśli ci się spodoba to kupisz to bez względu na cenę.

Ale ostatecznie polecam LotRa. Jeśli lubisz fantasy i Tolkiena to na pewno bitewniak dla ciebie :)
    Namárië! Nai hiruvalyë Valimar.Nai elyë hiruva. Namárië! - Żegnaj! Może ty znajdziesz Valimar. Może ty go właśnie znajdziesz. Żegnaj!

Offline Sir Leonidas

• Użytkownik
    • For the Emperor!!!
    « Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 16, 2010, 18:01:30 »
    A co byś powiedział na Star Warsy ? Lubie sci fi a warhamery są drogie za to Star Warsy wyglądają ciekawie Starter jest drogi ( 50 zł = 6 figurek ) ale za to boostery tanie ( 30 pare zl = 7 figurek) czytałem recenzję i gościu napisał że są bardzo mobilne i nie trzeba zbierać 100 figurkowej armii. Wystarczy oddział 15 osobowy.
    Co do LOTRa zgadam się figurki są tanie ale jak w Toruniu popytałem w swoich znajomościach XD to 3 gra w Gwiezdne Wojny. Mi tam wystarczy. Lubie też robić makiety. Według mnie ta jest zaczypista. Muszę zrobić podobną!!! ( choć dla mnie to nie możliwe XD)

Offline Angrod

• Użytkownik
    « Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 17, 2010, 00:18:12 »
    Star wars i tak jest drogi strasznie bo to nie jest 30 zł za 7 figurek tylko właśnie 50 zł za booster; a nawet gdyby kosztowały 30 zł po 7 figurek to by kosztowały więcej niż 7 figurek warhammera( tych podstawowych rzecz jasna :) )

jeśli jednak mówisz że aż tyle osób gra w twoich okolicach w SW to zacznij to zbierać.
    Jedynym minusem tej gry jest to że jak na bitewniaka to bardzo mało modeli się wystawia w rozgrywce.
    No dobra jest jeszcze jeden minus; pozbawia to co najprzyjemniejsze w grach bitewnych- malowania figurek, a trzeba to przyznać że figurki SW są słabo pomalowane, bo gdyby nie to to moze bym jeszcze to zniósł , ale te nie dociągnięcia są mocno widoczne na figurkach i przez to wyglądają jak tanie podróby z Chin.

Przepraszam, jeśli kogoś uraziłem tą opinią, lecz uważam że to istotne błędy tego bitewniaka i trzeba o nich wspomnieć.
    Namárië! Nai hiruvalyë Valimar.Nai elyë hiruva. Namárië! - Żegnaj! Może ty znajdziesz Valimar. Może ty go właśnie znajdziesz. Żegnaj!

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 17, 2010, 00:45:28 »
    Co do ilości figurek w bitwie to kwestia gustu, ja na przykład wolę Konfrontację gdzie na polu walki mam oddział złożony z parunastu wojowników. Choć Warhammer też miał swój urok. Ale kupować pomalowane figurki... To się mija z celem... Najfajniejsze jest właśnie nadawanie swojej armii własnych barw i klimatyczne pomalowanie. wiem że może to trwać nawet latami (sam jeszcze nie wszystkie figurki pomalowałem) ale to o to chodzi...To jak by modelarz kupował gotowe modele. Bez sensu...
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 17, 2010, 21:19:36 wysłana przez sir Luca »
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Sir Leonidas

• Użytkownik
    • For the Emperor!!!
    « Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 17, 2010, 19:31:52 »
    To , że figurki w SW są pomalowane to dla mnie plus ponieważ nie lubię wszystkiego związanego z pędzlem i farbą. Może kogoś uraziłem tą wypowiedzią ale nie chcę niczego malować bo tego bardzo nie lubię. Z tv na pewno wiecie że w Toruniu był zlot fanów Star Warsów a ja je uwielbiam. Mam wujka który zaczął zbierać figurki Gwiezdnych wojen mówił że da mi je pod warunkiem że będę wygrywać konkursy bitewniaków hehe. Ma 3 najrzadsze figurki ( te co na allegro kosztują 60 zł - pojedyncze). Mam już na oku startera i chyba go kupie chyba że post pod spodem którego ktoś napisze naprawdę mnie przekona. Wtedy jeszcze raz sprawę przemyślę.

Offline Angrod

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 17, 2010, 23:37:51 »
    Nie będę cie przekonywał do tego abyś zrezygnował ze SW bo jeśli tak bardzo to lubisz to graj w to. Nie mozna w końcu na przymus graćw inną grę której sienie lubi.
    Ale zastanów siebo figurki SW są naprawdę drogie( nowsze boostery od 50 do 70 zł po 7 figurek)

Po zna tym jak byś spróbował malować figurki to byś zmienił zdanie bo ja też nie lubię malować farbami... oczywiście wyjątek stanowią figurki.
    Być może u Ciebie też tak będzie i spodoba ci się malowanie figurek. Polecam spróbować na jakiś targach lub coś w tym stylu z modelarstwem ( często rozdają plastikowe figurki i uczą malować za darmo).

Offline Sir Leonidas

• Użytkownik
    • For the Emperor!!!
    « Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 18, 2010, 14:18:04 »
    No dobra przekonałeś mnie figurki SW są drogie i do d*** pomalowane. Co do malowania - malowanie własnych barw i późniejsze pokazywanie ich na turniejach rzeczywiście jest super. Ok. Ostatnie moje offtopowe pytanie XD. Czy są jakieś tanie bitewniaki osadzone w czasach II wojny światowej albo sci - fi ( coś jak warhammer Wk40 )? Chodzi mi o to że krucho u mnie z kieszonkowym mogę wydać stówe góra to 150 zł. Innych rodzajów bitewniaków nie lubię. Nie obrażaj się ale nie cierpię LOTRa , D&D i tym podobne fantasy , za to bardzo lubię klimaty II wojny światowej czy Warhammera ( tego z przyszłości ) bo sam w niego gram na pececie i w dodatku figurki są ekstra. Lecz z tego co mi wiadomo Warhammer jest drogi czyż nie?

Offline Angrod

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 18, 2010, 19:16:45 »
    Jeśli chodzi o bitewniaki osadzone w II wojnie światowej to chyba Axis & Allies jest najlepszy. Ale czy tani tego nie wiem musisz sobie sprawdzić. A sci - fi n oto raczej nie znajdziesz już nic tak dobrego jak WH. Chociaż różnie to bywa. Wystarczy jedna rzecz aby polubić jakiegoś bitewniaka. W moim przypadku to był świat Tolkiena.

A co do Warhammera 40k to też go lubię ale jako bitewniak ma za dużo zasad. I faktycznie jest dość drogi ale i tak tańszy od SW( oczywiście porównując podstawowe figurki do WH z tymi z boostera SW).

Offline Sir Leonidas

• Użytkownik
    • For the Emperor!!!
    « Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 19, 2010, 19:20:36 »
    Dzięki stary !
    Jak dotąd nie znałem takiego bitewniaka jak axis & allies ale jak zobaczyłem na allegro starter ( chyba 10 figurek ) za 60 zł to myślę że jest spoko jak na początek. O te pojedyncze figurki jest na allegro chyba trudno ale co tam kupie boostery i poczeka się do tej wigilii ;) wujek z Niemiec da stówkę i się skompletuje pokaźną armię. W tej grze jest dla mnie jeden minus - figurki są pomalowane. Ale myślę że to nie będzie mój jedyny bitewniak. Może poźniej spodoba mi się LOTR XD Tego nie wiadomo ;)

żeby post nie był za krótki zadam małe pytanko : Jak można zrobić dioramę ruin zbombardowanego miasta?
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 21, 2010, 22:41:47 wysłana przez Sir Leonidas »

Offline Angrod

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 22, 2010, 17:31:21 »
    Przepraszam, że tak późno odpowiadam, ale jakoś tak ostatnio czasu nie mam.

No więc:

Axis & Allies niestety właśnie mam pomalowane figurki ale to jest raczej najlepszy bitewniak opierający się na II WŚ( do reszty nawet nie warto sięgać nawet gdyby figurki samemu by się malowało). No i też jest dość drogie, ale to raczej cecha każdego bitewniaka, chociaż niektóre są tańsze od innych, ale te bitewniaki, które mają figurki w blisterach  zazwyczaj są droższe.

A co do pytania na temat dioramy:

No to jest już ciut trudniejsze pytanie. Kiedyś widziałem taki poradnik jak coś takiego zrobić; niestety strona  z tym poradnikiem wygasła:( .
    Ja ci dużo nie powiem gdyż, to zajęłoby dużo czasu( no i nie che mi się pisać ;p). Po za tym bardziej  się specjalizuję w budowie makiet takich  ze świata Śródziemia( oczywiście to nie oznacza, ze bym nie potrafił zrobić takiej dioramy :)) 

Zawsze na PW można się mnie pytać o takie rzeczy, jeśli ma ktoś jakieś wątpliwości co do spraw modelarskich.

Offline Sir Leonidas

• Użytkownik
    • For the Emperor!!!
    « Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 22, 2010, 19:57:13 »
    Spoko , z tą dioramą mogę sobie odpuścić. Jeszcze żadnej nie zrobiłem , ale chciałbym zrobić coś łatwego a zarazem efektownego. sorki za moją dopytliwość ( nie wiem czy tak się to pisze XD ) ale pozwolę sobie zadać jeszcze jedno pytanie. Otóż nie ma startera axis & allies na allegro. Można go kupić w sklepie stacjonarnym? Słyszałem że empiku są bitewniaki. To prawda?

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    « Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 22, 2010, 20:37:40 »
    Nie kupuj w empiku, bo zdzierają tak kasę na bitewniakach, że szok. Poszukaj bardziej w swoim mieście jakiegoś DOBREGO sklepu modelarskiego typu Bard lub coś w tym stylu

Offline Sir Leonidas

• Użytkownik
    • For the Emperor!!!
    « Odpowiedź #27 dnia: Kwietnia 23, 2010, 21:16:21 »
    No więc gdzie mogę takowy starter axis & allies nabyć jeśli w Toruniu nie ma sklepów z bitewniakami?
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 23, 2010, 21:37:32 wysłana przez Sir Leonidas »

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    « Odpowiedź #28 dnia: Kwietnia 24, 2010, 02:24:00 »
    Wbij na Bard.pl i tam sobie zamów. Kolesie mają bardzo duży asortyment, jeżeli chodzi o bitewniaki ;] Sam u nich zamawiam i jestem bardzo zadowolony

Offline Sir Leonidas

• Użytkownik
    • For the Emperor!!!
    « Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 24, 2010, 09:44:11 »
    O jejciuuu! Jak pierwszy raz usłyszałem o grach bitewnych myślałem że to tylko będzie jeden zakup i tyle , ale sprawa się tak zmieniła że już się totalnie pogubiłem ;( nie banujcie mnie za to że zmieniam tak upodobania w bitewniakach jak dzieciuch ( no co mam 13 lat XD ) ale teraz spodobał mi się LOTR :) na forum poltergeist czy jakoś tak ktoś mówił że w LOTR można pograć już za 30 zł i nie trzeba zbierać całej armii ( chociaż jej zbieranie nie jest drogie ). Można grać skirmishowo czyli kilka figurek na kilka figurek. Przysięgam że to już moje ostatnie pytanie dotyczące wyboru bitewniaka a oto one :
    Jak zacząć grać w LOTRa ? czyli co najpierw kupić jaki starter i jakie figurki za nie więcej niż 100 zł bo to jedyne moje oszczędności a starsza powiedziała że na " żołnierzyki " nie ma sensu wydawać wiecej kasy.