Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Gry bitewne oraz kącik modelarzy.  (Przeczytany 47470 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Gry bitewne oraz kącik modelarzy.
    « Odpowiedź #30 dnia: Kwietnia 24, 2010, 12:02:10 »
    Nie bój się. Startery do Lotra są stosunkowo tanie. Jeżeli chcesz się szybko nauczyć grać w tą wspaniałą grę, to zakup sobie gobliny. Bardzo fajnie się nimi gra, a jak ma się ich naprawdę sporo, to mogą przyprawić duży ból głowy. Z tego co widziałem ostatnio to pudełko (24szt. - 8 z tarczami i mieczami, 8 z włóczniami i 8 z łukami) kosztuje jakieś 70 - 80 zł. Co do twojej mamy, to się nią nie przejmuj. Moi też dziwnie podchodzili do tego, dopóki starszego nie nauczyłem w to grać ;] Aha, jeszcze jedno. Ważne jest też to, czy ktoś w twojej okolicy gra wogóle w Lotra, bo jeżeli sam będziesz kupował, to na siłę będziesz musiał szukać gracza ;]

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #31 dnia: Kwietnia 24, 2010, 13:42:27 »
    Hmmm... Wy tak gadu gadu o tych bitewniakach, i mnie wzięło. Kolega sąsiad ma stolarnie (jego dziadek) i może byśmy sobie wzięli z 10-20 małych klocków i coś amatorskiego wymodelowali. Mam takie pytanie - czy to jest bardzo trudne? Bo ja mam grę w zeszycie (masa itemów, potworów, questów itp) więc wystarczy wymodelować i pomalować. Stworzenie wilka, człowieczka jest trudne? Jak przeciętne to biorę się do roboty. I czym się modeluje? Mały ostry nożyk z kuchni czy coś specjalnego?

https://www.youtube.com/user/Wojakson <-- mój kanał na YouTube (lets pleje, tutoriale 3D)

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 24, 2010, 16:23:34 »
    Ty już raczej o jakimś rzeźbieniu piszesz. ;D Wątpię żeby ktoś mógł Ci odpowiedzieć na te pytania, bo nawet osoby grające w bitewniaki raczej same nie robią swoich figur, a jedynie jakieś makiety oraz ich wystrój (drzewa, krzewy, mury, etc.), więc czy coś z tego wyjdzie? Sam musisz wiedzieć, czy Twoje zdolności manualne są tak duże żeby temu podołać, bo pewnie łatwa dziedzina sztuki to nie jest...

Offline Angrod

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 24, 2010, 16:40:50 »
    Jeśli chodzi ci o grę RPG ( itemy, potwory, questy) to tam nie używa się zazwyczaj niczego jak tylko kartek i podręczników do gry. Niepotrzebne tam są figurki.

A jeśli po za tym jeśli jednak jakiś figurki są potrzebne i nie ma ich w sklepach to robi się je z masy modelarskiej o nazwie green stuff. A żeby wymodelować trzeba mieć talent albo ciężko pracować, chyba że nie zrazi cię figurka o słabych detalach itp.

Nie próbuję Cię do tego zrazić, ale dużo ludzi ma później pretensje, ponieważ wyszło im to badziewnie a mówiłem, że jest to łatwe do zrobienia. Po za tym jeśli naprawdę Ci na tym zależy to nieważne jakie to trudne, będziesz próbował tak długo, aż Ci się uda.

A co do starterów( a raczej boxów- to prawidłowa nazwa. Starterem może być zestaw Mines of Moria w cenie 300 zł ok.)  bitewniaków to niestety drożeją, u mnie w sklepach są jużpo ok. 105zł. Być może to dlatego, ze zmienili kierownika, bo od tego czasu ceny lecą ostro w górę.

Proud ja robię własną figurkę, a jednak gram w bitewniaki :P
    Namárië! Nai hiruvalyë Valimar.Nai elyë hiruva. Namárië! - Żegnaj! Może ty znajdziesz Valimar. Może ty go właśnie znajdziesz. Żegnaj!

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 24, 2010, 16:49:52 »
    A co do starterów( a raczej boxów- to prawidłowa nazwa. Starterem może być zestaw Mines of Moria w cenie 300 zł ok.)  bitewniaków to niestety drożeją, u mnie w sklepach są jużpo ok. 105zł. Być może to dlatego, ze zmienili kierownika, bo od tego czasu ceny lecą ostro w górę.

Masz na myśli zwykłe boxy z wojownikami? Startery są drogie, to fakt, nie pamiętam aby były takowe po 105 zł, gdy jeszcze się tym zajmowałem. A zwykłe boxy z wojownikami kosztowały 75 zł na cytadeli. Zajrzałem z ciekawości i są raczej tańsze, bo teraz kosztują 72zł

O jakim boxie za 105zł mówisz? Może te boxy z 6 metalowymi jeźdżcami, przykładowo Easterlingów? One z tego co pamiętam kosztowały 140 lub 148zł.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Angrod

• Użytkownik
    « Odpowiedź #35 dnia: Kwietnia 24, 2010, 17:05:21 »
    Nie, chodzi mi o te z 24 figurkami plastikowymi. Być może tylko bard podniósł cenę wyrobów Games Workshop'a
    Namárië! Nai hiruvalyë Valimar.Nai elyë hiruva. Namárië! - Żegnaj! Może ty znajdziesz Valimar. Może ty go właśnie znajdziesz. Żegnaj!

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #36 dnia: Kwietnia 24, 2010, 17:17:50 »
    No to jakiś drogi ten bard. Ja zawsze kupowałem albo w sklepie stacjonarnym (gdy się tym zajmowałem, to mogłem w nich przebierać, bo z 5-7 wtedy było) lub na stronie cytadeli. W sklepie po 80zł, na cytadeli po 75 i cena się nie zmieniła.

"Jeśli nie widać różnicy, to po co przepłacać"
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 24, 2010, 18:08:29 wysłana przez Alkhadias »

Offline Sir Leonidas

• Użytkownik
    • For the Emperor!!!
    « Odpowiedź #37 dnia: Kwietnia 25, 2010, 10:08:30 »
    Na forum poltergeist czy jakoś tak , czytałem o LOTR i jakiś gościu mówił że można zacząć grać już za 30 zł ( sorki że się powtarzam) . Widziałem na allegro starter chyba coś około 200 zł. Ale po co mi wydawać kupę kasy żeby od razu mieć całą armię. Gry bitewne to gry kolekcjonerskie i chyba lepiej kupować figurki po troszku , niż od razu mieć całą armię.

Co do kumpli

Jak im powiedziałem o LOTR to tak się zafascynowali że będą ze mną grać i kupią sobie figurki , czyli będę miał 2 przeciwników.

Offline Angrod

• Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Kwietnia 25, 2010, 12:10:48 »
    No i o to chodzi. Potrzeba do Lotra wielu nowych generałów, że się tak wyrażę ;p. Niestety za 30 zł to tylko na allegro i to góra 10 plastikowych figurek. Bo w sklepach po 30 zł można co najwyżej jednego bohatera w jednej pozie kupić.

A co do gry kolekcjonerskiej to masz rację. Lepiej jest kupować po trochu aby funduszy nie wyczerpać od razu, a po za tym ta satysfakcja z kupowania nowych figurek to jest coś co najbardziej lubię :).

Offline Sir Leonidas

• Użytkownik
    • For the Emperor!!!
    « Odpowiedź #39 dnia: Kwietnia 25, 2010, 14:31:53 »
    OK. Od dołączenia do was , graczy bitewniakowych dzielą mnie - jak możecie się domyślić - jeszcze ostatnie pytania
    1. Jakie figurki kupić (takie na start) ?
    2. Jakie figurki kupić żeby móc nauczyć się na nich malować ( chodzi mi o podstawowe figurki ) ?
    3. Czy farby plakatowe wystarczą żeby pomalować figurki czy potrzeba tych specjalnych , do tego celu przeznaczonych ?

Mam zbierać armię dobra i zła czy ustalić z kumplami kto ma jakie zbierać?

Sorki ale jestem zielony w LOTR.  Jak byłem mały to oglądałem dużo filmów i częściowo znałem język elfów. Hehe. Trzeba powrócić do starych dobrych czasów.

A więc bardzo proszę o odpowiedzi na moje pytanka.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #40 dnia: Kwietnia 25, 2010, 14:38:13 »
    1. Najlepiej jakiś starter, lub box z wojownikami szeregowymi.
    2. Na każdej powinieneś nauczyć się tak samo. Ja nie widziałem różnicy.
    3. Musisz kupić specjalne farby.
    4. Zbieraj co chcesz. Ja zbieram wszystko i mam pokaźną kolekcję. Może nawet jedną z większych tutaj i nie żałuję kasy.

Offline Angrod

• Użytkownik
    « Odpowiedź #41 dnia: Kwietnia 25, 2010, 14:48:30 »
    Po pierwsze: Kup najlepiej takie którymi będziesz grał i na początek lepiej więcej podstawowych figurek niż "jednostek specjalnych"

Po drugie: Zacznij malować figurki którymi chcesz grać. Wszystkie się łatwo maluje bo z początku żadna nie wychodzi ładnie( cuda raczej siew tym przypadku nie zdarzają;p). No może oprócz figurek przedstawiających bohaterów tych lepiej na później odstawi, tak samo figurki potworów itp.

Po trzecie: Raczej muszą to być specjalne farby, gdyż plakatówki nie trzymają się dobrze plastiku ani metalu. Na start najlepiej kupić sobie farbki firmy Games workshop ( Citadel)

Po czwarte:Zbieraj armię która Ci się podoba. Możesz ustalić między kumplami kto jaką armię zbiera, jeśli chcecie aby to nie były walki Elfy vs Elfy, ale pamiętaj że gra musi sprawiać przyjemność a granie frakcja która Ci się nie podoba to żadna frajda.

PS: Jak chcesz mogę pogadać z Tobą po elficku :D, a mianowicie w Quenyi, ale to na GG. Na PW mogę podać Tobie numer GG to będę mógł szczegółowo doradzić w sprawie figurek.

EDIT: zawsze jak coś piszę to ktoś mnie wyprzedza :(.

Offline Sir Leonidas

• Użytkownik
    • For the Emperor!!!
    « Odpowiedź #42 dnia: Kwietnia 25, 2010, 14:54:32 »
    angorod druhu ! nie przejmuj się:
    zawsze jak coś piszę to ktoś mnie wyprzedza :(.

Drogie troszkę te farbki. Kupie ze 4 kolory tak na początek
    siwą , skórkową brązową i ciemnozieloną - chyba będą dobre nie?
    angorod daj mi swoje gg na PW

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 25, 2010, 14:56:14 wysłana przez Sir Leonidas »

Offline Angrod

• Użytkownik
    « Odpowiedź #43 dnia: Kwietnia 25, 2010, 14:58:11 »
    Najpierw kup figurki potem farby, gdyż na opakowaniu od figurek pisze zawsze jakie farbki dla początkujących są potrzebne do pomalowania tych figurek.

EDIT: Jak to miło. Pomylono mnie z moderatorem ;p.
    Alkhadias druhu ! nie przejmuj się:

zawsze jak coś piszę to ktoś mnie wyprzedza :(.

A i jeszcze jedno moja ksywka to Angrod a nie "Angorod". Ale spoko nie jestem zły, ksywa z elfickiego jest trudna do wymówienia:) Na PW powinieneś już mieć wiadomość z moim numerem GG.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 25, 2010, 15:04:48 wysłana przez Angrod »

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #44 dnia: Kwietnia 25, 2010, 15:15:07 »
    Co do farbek to radzę najpierw zaopatrzyć się w czarną. Porządnie malowanie zaczyna się od podkładu. Kolory najlepiej wychodzą na podkładzie czarnym lub białym (ale tu już trzeba mieć trochę wprawy, widać wszystkie błędy a czarny podkład trochę niedociągnięć maskuje). Figurki plastikowe są szare i kolory będą troszkę przytłumione, nie oszukujmy się żadna farba nie kryje w 100%. A jak będziesz miał figurki metalowe to jeszcze dochodzi do tego kwestia trzymania się farby na metalu. Duża powierzchnia podkładu (malujesz całą figurkę) zapewnia lepsze trzymanie.
    Pamiętać jeszcze musisz że na czarnym podkładzie kolory wyjdą delikatnie ciemniejsze niż na białym. Spotkałem się też z malowaniem na bazie zielonej ale nigdy nie próbowałem...

A z akcesoriów dostępnych w domu przyda się jeszcze pilnik, najlepsze są takie stare metalowe do paznokci, poszperaj mamie w kosmetyczce na pewno znajdziesz:-P Tylko nie bierz tych nowego typu, diamentowych czy jak im tam, zupełnie nie sprawdzają się.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"