Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Pomysły na mody (pisz tu zamiast zakładać osobny temat)  (Przeczytany 92070 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: Pomysły na mody (pisz tu zamiast zakładać osobny temat)
    « Odpowiedź #435 dnia: Marca 21, 2015, 23:19:39 »
    doskonały kamuflaż

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #436 dnia: Marca 21, 2015, 23:23:13 »
    https://www.youtube.com/watch?v=jAAFczOyLVo        - włączyć i oglądać od początku, pierwsze 2 minuty bezcenne!

Offline Hybryt

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #437 dnia: Czerwca 05, 2015, 20:19:07 »
    Mam takie pytanko może mądre może głupie nie wiem.
    Dlaczego jeszcze nikt nie stworzył moda na kampanię, czy chociaż kooperację multiplayer? To byłoby naprawdę aż tak ciężkie?
    Można by było usunąć pauzę przy dojściu do celu, podczas przebywania w miastach i bitwach czas wciąż normalnie by leciał (dzień oczywiście też powinno się wydłużyć). Miło by było spotykać się wielkimi armiami na polu bitwy.   

Nie linczować nie umiem w modowanie i jestem głupi xD

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • Piwa: 75
    • fear the bonerlords
    « Odpowiedź #438 dnia: Czerwca 05, 2015, 21:14:15 »
    Mam takie pytanko może mądre może głupie nie wiem.
    Dlaczego jeszcze nikt nie stworzył moda na kampanię, czy chociaż kooperację multiplayer? To byłoby naprawdę aż tak ciężkie?
    Można by było usunąć pauzę przy dojściu do celu, podczas przebywania w miastach i bitwach czas wciąż normalnie by leciał (dzień oczywiście też powinno się wydłużyć). Miło by było spotykać się wielkimi armiami na polu bitwy.   

Nie linczować nie umiem w modowanie i jestem głupi xD

Istnieje bardzo prosta odpowiedź na twoje pytanie- bo to niemożliwe. Były już dwa projekty modów, który miały być pełnym coopem z mapą świata, czatem, itp. Skończyło się na tym, że ci goście wydali samo chodzenie 2 ludzi online po mapie (co i tak jest trudne do ogarnięcia) i napisali, że dokończenie projektu jest niemożliwe. Niektóre rzeczy po prostu siedzą zbyt głęboko w silniku gry, więc nie da się ich zmienić. Jeśli interesuje cię coś w stylu kampanii multiplayer (oczywiście bez mapy świata i niektórych rzeczy z singla), to możesz zagrać w moda CRPG, lub Persident World.

"Szukaj po omacku ch*ja w cieście" ~Prußak
    "Jakbym miał pasztet to bym zjadł kanapkę z pasztetem ale nie mam chleba" ~Mat Berserker
    "Bieg na kilometr w ramach biegania, to jak picie piwa bezalkoholowego w ramach picia alkoholu" ~Dyktator

Offline Rzepson

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #439 dnia: Czerwca 25, 2015, 15:12:45 »
    UWAGA! PONIŻSZY TEKST JEST BARDZO DŁUGI! USZANUJ AUTORA I PRZECZYTAJ GO DO KOŃCA, JEŻELI NIE MASZ ZAMIARU TO NIE CZYTAJ W OGÓLE!
    MIŁEGO CZYTANIA :)

Witam wszystkich, postanowiłem podzielić się z wami moją fantazją. Fantazją bo wiem że nigdy nikt takiego czegoś się nie podejmie i nawet nie wiem czy to jest możliwe, no ale cóż...

Modyfikacja o której marze jest to w większości strategia i EKONOMIA. Dlaczego podkreślam ekonomię? Ponieważ w modyfikacji był by to najbardziej rozwinięty aspekt, bogatszy o wiele różnych możliwości. O co mi konkretnie chodzi, mógł by się ktoś zapytać. Głównie chodzi mi o gospodarkę,handel,dyplomację i nawet takich małych rzeczy jak na przykład liczba ludności wiosek. Ale żeby bardziej wprowadzić was w szczegóły to po kolei wszystko opiszę...

1.Dyplomacja
    Jak każdy wie, różne kraje prowadzą ze sobą wojnę, handlują ze sobą itp. Ten wariant miał by na celu wzbogacić nasze możliwości w tym kierunku. Gdy mamy już własne państwo/królestwo, to gdy rekrutujemy osobę odpowiedzialną za dyplomację, będziemy mieli możliwość zaoferowania paktu handlowego którymś z krajów. Będziemy mogli na przykład zaoferować pokój/rozejm i przy tym dyktować warunki takie jak Danina w denarach,zamki lub nawet ślub z jakąś kobietą.

2.Ekonomia wewnętrzna
    Tak jak wspomniałem wcześniej, czyli na przykład liczba ludności w wioskach, zapotrzebowanie chłopów/ludzi w miastach, rozwój, zarządzanie podatkami, więcej możliwości dzięki którymi mogli byśmy polepszyć relacje z chłopami w wioskach i mieszkańcami miast.

3.Handel
    Głównie tu chodzi o pakty handlowe z innymi krajami ale nie tylko... Moglibyśmy tak jak by ''rekrutować karawany'' które by podróżowały od miasta do miasta i nie tylko od miast swojego kraju do inne go ale też wewnątrz królestwa czyli miasta ze sobą handlują, bo wiadomo, każde miasto produkuje inne rzeczy i mają różne zapotrzebowania, przez co dobrobyt miast i wiosek by się zwiększał przez co ludność by się zwiększała, więcej rekrutów by się pojawiało (Też w miastach) także produktywność by się zwiększała i szansa na bunt/rebelie w wioskach i miastach by się zmniejszała.

4.Rebelie i bunty
    Tak jak wspomniałem w punkcie wyżej, była by możliwość wybuchu buntu lub rebelii. Gdybyśmy nie dbali o potrzeby miast/wiosek to wieśniacy i mieszczanie mogli by się z buntować i zaprzestać pracować i przejąć miasto ( nie jako nowa frakcja tylko po prostu byśmy musieli do takiego miasta się udać i negocjować z buntownikami lub po prostu ich wysprzątać ) przejąć miasto miałem także na myśli że wieśniacy/mieszczanie po prostu wytłukli garnizon i zaczęli by blokować miasto, czyli żadna karawana i wieśniacy nie mogli by wejść do miasta przez co handel zacznie upadać i dobrobyt innych miast też by spadł, przez co szansa na bunt w innych miastach też rośnie. Wtedy gracz i inne npc (lordowie) zmuszeni by byli do działania.
    Rebelie mogły by też powstawać w naszych szeregach i innych lordów. Chodzi mi o to, gdy nie będziemy dbali o żołnierzy, czyli nie wypłacać im żołd, nie dawać chleba a nawet dyby byli za długo w podróży i na wojnach to wiadomo, ludzie odchodzą z oddziału ale też mieli by możliwość skierować się przeciw dowódcy i gdy wystarczająca ilość żołnierzy się ze sobą spikną, mogą zaatakować przywódcę, który pozostaje tylko z lojalnymi żołnierzami.

5.Polityka wewnętrzna
    Nie widziałem żadnego moda który by rozbudował ten aspekt na poziomie, który chociaż trochę by mnie zadowalał. Przez całą grę wszędzie możemy otrzymywać zadania, od wieśniaków,władców itp. My takiej możliwości nie mamy... My nie możemy dawać zadań prawie nikomu, tylko naszym wasalom możemy rozkazać iść tam, zaatakować to itp. Ten aspekt moim zdaniem jest bardzo ważny, powinien dawać nam możliwość dać zadanie naprzykad chłopom pod tytułem ''Wyprodukujcie tyle i tyle jednostek chleba w jak najszybszym czasie'' lub ''Zbliża się wojna, szykujcie rekrutów''. Ale to nie wszystko, możemy też dawać zdania naszym lordom takie jak np. ''Zapewnij ochronę tym i tym w podróży'' lub ''Obroń to i to'' albo ''Przeprowadź patrol tam i tam''. To są tylko takie przykłady a możliwości może być o wiele więcej. Żeby też nie było nie jasności, nie które zdania mogą trochę kosztować a walutą nie były by tylko denary ale także stosunki,honor,renoma.

6.Kobiety
    Nie będę tu pisał o seksie z naszą ukochaną :D Lecz o możliwościach oraz skutkach jakie daje nam ślub z panną. Bo jak wiadomo, gdy poślubimy kobietę to zwiększa nam się prawo do panowania, poprawia stosunki z teściem oraz daje nam parę innych małych możliwości. Ten aspekt może nie jest najważniejszy ale na pewno było by ciekawe gdybyśmy mieli możliwość ''zrobienia'' potomka, który był by potem naszym wasalem. Jest wiele różnych wariantów i możliwości które mogły by wzbogacić ten aspekt.

7.Formalne granice
    To nie jest jakaś duża rzecz by stworzyć formalne granice. Co by nam to dało? Lordowie z naszego kraju nie szlajali by się po terenie innych krajów (no chyba że z kimś mamy wojnę lub mają jakieś ważne sprawy do załatwienia) Trzeba by było poprawić jeszcze przynależność niektórych wiosek do miast bo naprawdę niektóre przypadki są dziwne.

8.Taktyka i Bitwy
    Oczywiście miło by było zobaczyć bitwy większych rozmiarach np. 200-300 w bitwie, żołnierzy którzy wykorzystują formację i inne rozbudowane taktyki.
    Wiadomo, wszystko do ustawienia w opcjach żeby na na słabych komputerach też chodziło...

9.Nowe frakcje
    Żeby nie było nudno to można by stworzyć nowy obszar na którym były by nowe królestwa itp. Oczywiście jakieś mniejsze frakcje które nie posiadają swoich ziem, lecz mogą je zdobyć.

10.Modele i tekstury,sceny itp.
    Na szarym końcu to co jest najmniej ważne czyli to co w temacie punktu...

Większość rzeczy można zapożyczyć z innych modyfikacji (oczywiście za pozwoleniem) a pozostają te rzeczy które nie widzimy w innych modyfikacjach...
    Nie znam się na modowaniu ale myślę że to nie było by takie trudne do zrobienia ale czasochłonne. Tak jak już wspomniałem tam gdzieś na samej górze, to są tylko moje fantazję i jestem pewny że chociaż połowa z tych aspektów nie zostanie zrealizowane w innych modach. Pewnie nie którzy mogli by mi proponować mody, które by chociaż trochę przybliżyły się do mojego pomysłu i pewnie w większości były by to mody które są historyczne a takich nie trawię, gdyż wolał bym taki klimat jak chociaż by w native/floris. Wiem że lektura jest dosyć długa i w 80 % przypadkach ludzie nie przeczytają tego do końca ale musiałem w końcu to napisać. Dziękuję za uwagę i zapraszam do komentowania.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 26, 2015, 21:39:47 wysłana przez huth »
    Wojna nie rozstrzyga, kto ma rację, lecz kto ma odejść.

Bertrand Russell

Offline alexbobi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #440 dnia: Lipca 20, 2015, 21:28:28 »
    Bardzo fajna idea, ale raczej nikt nie będzie chciał tworzyć nowych modów. Ze swojej strony oferuję pomoc w tworzeniu ewentualnych modów w przyszłosci - jakieś historyjki, biografie czy opisy frakcji mogę napisać.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #441 dnia: Lipca 20, 2015, 21:35:22 »
    raczej nikt nie będzie chciał tworzyć nowych modów.
    Niby dlaczemu? Może lata świetności polskiej społeczności WB przeminęły, ale nadal mogą powstawać mody... szczególnie że są wakacje, ludzie mają sporo czasu, więc kto wie, może jakiś projekt się zacznie.

Offline alexbobi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #442 dnia: Lipca 20, 2015, 21:39:12 »
    To może niech w tym wątku wypowie się ktoś kto chce tworzyć nowego moda, a ja spróbuję pomóc tej osobie w wymienionych aspektach ;)

Offline firentis

• Użytkownik
    • Piwa: 130
    « Odpowiedź #443 dnia: Lipca 20, 2015, 21:51:02 »
    Niby dlaczemu? Może lata świetności polskiej społeczności WB przeminęły, ale nadal mogą powstawać mody... szczególnie że są wakacje, ludzie mają sporo czasu, więc kto wie, może jakiś projekt się zacznie.
    Na przykład ten o kibolach :P Wciąż możemy się tym zająć ^^

Offline alexbobi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #444 dnia: Lipca 20, 2015, 22:13:55 »
    Ja mam już pomysł n mod osadzny mniej więcej na podstawie świata realnego, ale jako że nie każdy lubi historię to mocno zmieniona bedzie. Np. panstwa wzorowane na państwie kościelnym, jakieś dwa cesarstwa, królestwa. Co wy na to? Fabułą mogę zająć się ja, lecz skrypty itp. to już nie ogarniam prawie wcale.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #445 dnia: Lipca 20, 2015, 22:25:12 »
    Problem leży w tym, że zazwyczaj jak ktoś się moddingiem zajmuje, to nad własnymi projektami woli pracować niż dla kogoś kto ma tylko pomysł, ale umiejętności "technicznych" nie ma (swoją drogą, nie kojarzę żadnego projektu, w którym lider nie robiłby modeli/nie pracował nad MS a projekt zakończył się sukcesem) - sad but true. Ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby się modować nauczyć :)

Offline alexbobi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #446 dnia: Lipca 20, 2015, 22:43:02 »
    Nie musze byc liderem moda - wystarczy bym odpowiadał tylko za fabułę, bo pełno jest ludzi którzy mają zdolności techncizne, ale nie mają humanistycznych.

Offline Hybryt

• Użytkownik
    « Odpowiedź #447 dnia: Sierpnia 27, 2015, 16:45:07 »
    Mam tylko pomysł na mały dodatek, który trochę utrudniłby grę. Chodzi mi o to żeby lordowie i nasz bohater mogli umrzeć podczas bitew zamiast przeżywać każdy strzał bełtem przez czaszkę. Szanse przeżycia powinni mieć takie same lub trochę większe niż normalni żołnierze. Jeśli komuś by sie chciało to mógłby sie tym zająć xD

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #448 dnia: Sierpnia 27, 2015, 16:53:34 »
    Gdyby mieli szansę przeżycia niewiele większą od zwykłego żołnierza, po tygodniu w Calradii zabrakło by przywódców :P

Offline Hybryt

• Użytkownik
    « Odpowiedź #449 dnia: Sierpnia 27, 2015, 17:44:49 »
    Wystarczy że będą mieli dobrze rozwiniętą chirurgię xD