Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Pomysły na mody (pisz tu zamiast zakładać osobny temat)  (Przeczytany 92379 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Amberthil

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Pomysły na mody (pisz tu zamiast zakładać osobny temat)
    « Odpowiedź #195 dnia: Grudnia 22, 2011, 14:14:21 »
    Witam

Od kiedy gram w Mount&Blade, marzy mi się mod traktujący o wojnach husyckich. Jest to temat bardzo ciekawy, wciągający, ale... nieznany. Konkretnie interesują mnie lata między czwartą (1427), a piątą krucjatą antyhusycką (1431). Był to czas, w którym husyci zaczęli swoją rajzę na Śląsk.

Frakcje:
    - Husyci - dowódca: Prokop Wielki, ważne postacie: Jan Rohac z Dube, Zygmunt Korybutowicz
    - Cesarstwo Niemieckie - dowódca: Zygmunt Luksemburski
    - Śląsk (bez podziału na poszczególne księstewka) - dowódcy: Konrad IV Starszy, Konrad V Kącki, Konrad VI Dziekan, Konrad VII Biały, Konrad VIII Młody

Chcę, aby ten mod - jeśli by powstał - był jak najbardziej zbliżony do realiów historycznych tamtejszego okresu. Jeśli chodzi o aspekt zachowania historyczności, to nie ma problemu, ponieważ pasjonuję się okresem: od 1380 do 1430 roku, tak więc w sprawie strojów, uzbrojenia - zarówno ochronnego, jak i zaczepnego, heraldyki, postaci historycznych czuję się obeznany.

Jeśli chodzi o mój wkład w wyżej przedstawiony projekt, to z modelowaniem 3D nie jest u mnie najgorzej (ale będę jeszcze nad tym pracował). Poza tym oczywiście będę dbał o zachowanie realiów historycznych. Wyzwaniem będą skrypty.

Uważam, że mój pomysł nie jest najgorszy - realia są ciekawe i wciągające. Zapału mi nie brakuje. Sam z pewnością nie dam rady tego ogarnąć, ale na pewno zacznę coś dziubać. Myślę, że należałoby zacząć od mapy, później przejść do heraldyki, a na końcu zająć się uzbrojeniem i wszystkimi wykończeniowymi pierdołami. Jeśli ktoś jest chętny mnie wesprzeć w jakikolwiek sposób, będzie mi miło :)

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #196 dnia: Stycznia 07, 2012, 23:20:54 »
    Ponieważ sam nie mogę takiego moda stworzyć, a mam wizje i naprawdę, jestem pewien że miałby szanse. Ale przejdę do rzeczy.
    Mod nazywałby się: 2281 Fallout. Byłaby to przeróbka fallout'a. Zdaje sobie sprawę że istnieje już taki mod, ale jest BARDZO niedopracowany. I tutaj wkroczyłaby ZNACZNA przeróbka tego moda.
    Mogłyby powstać lokacje takie jak właśnie były w fallout, i nie miasta, tylko opuszczone fortece zajęte przez bandytów z prawdziwymi teksturami fallout'a a nie mury miast z native, spustoszałe krypty, opanowane przez wrogów itp. Jeśli pancerze i bronie to bardzo rzadko, amunicja w większych i mniejszych ilościach oczywiście, bronie to brzydkie brudne, dające klimatu, jakieś strzelby, karabiny, nawet wyrzutnie granatów, pancerze słabe, ale wspomagane także, pożywienia dość mało, i na jedno pole ekwipunku, i ogółem u kupca, no i oczywiście bardzo drogie.
    Ważne jednak, aby bronie, lokacje itp. były jak np. w modzie 1866, nie te z native a zupełnie nowe. Również sposób wchodzenia do nich, tak samo jak np. na cmentarz w 1866 lub do miasta duchów to tak w tym modzie do jakiejś nieznanej krypty lub "opuszczonego" fortu lub lokacji. Także mapa, w obecnym modzie jest w ogóle niezmieniona, jedynie kolor i pagórki co jest praktycznie niczym, w tym by miało prawdziwą mapę bo wojnie atomowej, to masa ruin budynków, masa bunkrów, podziemnych metr itd.
    Również warto by było kompletnie usunąć jazdę konną i jakąkolwiek szybszą formę przemieszczania się jak na piechotę. W modzie byłoby bardzo duże ograniczenie co do ilości kompanów i wojska, bez opcji rekrutacji w miastach, jedynie rekrutowanie podczas przynależności do frakcji, a początkowo max. kompanów to 3 a aby powiększyć tę liczbę o 1 to 2 punkty charyzmy lub 150 reputacji co by naprawdę wprowadziło w klimat fallout'a.

Przechodząc dalej dokończę pomysły lokacji, byłoby jedynie kilka cywilizowanych miejsc, w tych większych lub ważniejszych lokacjach (bunkry, siedziby, większe miasta) byłoby więcej ludzi oraz kilka osób w garnizonie, w tych mniejszych i kompletnie nie ważnych od 1 do kilku osób na garnizon, a chyba w 3 miejscach, o wiele wiele większych, byłyby prawdziwe garnizony, może nawet po 30 żołnierzy w garnizonie (Tempenny Tower, Rivet City i baza Enklawy).
    Co do zarządzania nie można by zostać zarządcą całej lokacji, jedynie części np. dowódca garnizonu, szef laboratorium itp.Co raczej przynosiłoby jedynie kilka opcji i raczej niewielki zysk pieniężny.
    Aby było oczywiste, aby widzieć mapę i lokacje trzeba ją najpierw zwiedzić i odkryć, bo inaczej nie będzie jej wcale na mapie, co już da smaczek "ryzyka". Oczywiście jedne lokacje przynależałyby do prawdziwych frakcji, niektóre po prostu cywilizowane, bez przynależności do frakcji, oraz reszta opuszczona, jako siedziby bandytów którzy ciągle tam przyłażą.

Frakcje jakie miałyby powstać to:
    -Supermutanci (wrogie nastawienie)
    -Bractwo Stali (neutralne nastawienie)
    -Wygnańcy Bractwa Stali (początkowo podejrzliwe, jednak nie będą nas atakować dopóki ich nie sprowokujemy)
    -Enklawa (wrogie nastawienie)

Tutaj dodatkowo pewne urozmaicenie, frakcje, każda z nich, nie ma od początku zbadanych całych terenów, więc np. Wygnańcy nie posiadają informacji o tym, gdzie znajduje się baza Bractwa, a bractwo nie posiada także informacji o tym, gdzie co dokładnie leży, i czy w ogóle istnieje. Więc gracz po odkryciu czegoś jeśli przynależy do frakcji mógłby sprzedać informacje o jednej lokacji o której on wie a państwo nie za np. 50 kapsli. Wtedy zwiadowcy państwa zaczynają krążą wokoło tych terenów.

Frakcje z początku miałyby różne nastawienie które właśnie było wymienione wyżej.

Przechodząc dalej bitwy byłyby na terenie obok którego znajduje się lokacja, czyli jak w ruinach, to w ruinach i różnych dziurach, jak na skałach, to na skałach itp.

Jednak rozgrywka rozgrywką, najważniejszego jeszcze nie powiedziałem. Byłaby tu pewnego rodzaju "fabuła" lub pewnego rodzaju "misja". Celem będzie dokończenie normalnego fallout'a. Jak wiadomo dział się on w 2277, a teraz akcją będzie przeskok o 4 lata później. Jako pewien, nic nie warty mieszkaniec, mamy za cel sprawić (w formie misji pierwotnej) aby zapewnić największy spokój i dobrobyt na świecie, jako że jest wielka nadzieja.
    Musimy naturalnie zjednoczyć krainę, pokonując wszystkie frakcje dołączając się do jednej z nich (1 dobra, 1 neutralna i 2 złowrogie, wiadomo jakie) po czym zdobędziemy opcje aby założyć siedliska ludności i podporządkować wszystkie lokacje, które są zwyczajnymi siedliskami bandytów. W tym celu idzie się z wybranymi żołnierzami (część trzeba zostawić na wypadek faila aby wykonać odwrót i wycofać się, chyba że przyprowadzimy patrole) i po prostu zdobywamy fort, metro, bar czy co tam jest innego.
    Po tym misja 2281 jest praktycznie ukończona i mamy swobodę do gry.

Resztę opcji i rozgrywki można już wymyślać i rozwijać, bo myślę że wymieniłem wystarczająco tyle, aby powstała pewna wizja, zresztą kto grał temu łatwiej się domyślić o co w tym chodzi.

Moim zdaniem, gdyby pomysł zostać rozpatrzony, faktycznie przemyślany, i nawet zrealizowany przez grupę zawodowych moderów to byłby nawet jednym z najlepszych modów Mount&Blade, jako że podobnych modów jest faktycznie bardzo mało. Mod niósłby ze sobą klimat rozgrywki, trudnego poziomu gry, pewnej mini-fabuły, i innych ciekawych tajemnic świata, który dokładnie przemyślany i zrealizowany wypadłby genialnie. Nie mówiąc o tym ile taki gracz przeżywałby emocji z odkryć brudnych, starych, zniszczonych i epickich lokacji zabezpieczonych przez masę wrogów.
    Mam nadzieje że znajdzie się grupa ludzi którzy by chętnie ten pomysł zrealizowali na podstawie Fallout'a, ponieważ ten pomysł jest genialny, przynajmniej ciekawy.
    Jestem pewien że ktoś się przynajmniej zastanowi nad stworzeniem takiego moda.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline Heru

• Użytkownik
    « Odpowiedź #197 dnia: Stycznia 08, 2012, 00:10:39 »
    Krótko:

1. Mod oparty na grze, książce i jednocześnie serialu Game of Thrones.

Popieram, ale taki mod już jest robiony. Jest już beta, poszukaj sobie "A clash of King 0.4"

Offline maciko19

• Użytkownik
    « Odpowiedź #198 dnia: Stycznia 09, 2012, 19:07:58 »
    pomysł na I wojne światową lub wojne amerykańsko-rosyjską

Offline maciko19

• Użytkownik
    « Odpowiedź #199 dnia: Stycznia 09, 2012, 19:15:38 »
    spoko był by mod w którym pokazana by była III wojna światowa różne miejsca na świecie klimat bitew jak w batelfildzie 3

kraje typu: polska, niemcy, rosja, ameryka i td itp

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #200 dnia: Stycznia 09, 2012, 19:29:01 »
    Nie ma wyjścia aby takie coś wyszło jak w battlefield 3. Zwłaszcza na silniku mb.

Offline Alchonit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #201 dnia: Lutego 14, 2012, 15:01:48 »
    Witam chciałbym wam przestawić pomysł na fajnego moda którego nie umiem zrobić nie mam wiedzy na ten temat dopiero kończę gim to wiedzy się nie ma.Mod w trybie multiplayer.

W modzie by się chodziło własnym gostkiem z małym odziałem(żeby nie zamulać gry) i można było by walczyć z innymi graczami można by było walczyć kilku na kilku.Gracze mogli by tworzyć sojusze które mogły mieć zamki,miasta i walczyć o nie terminy były by wcześniej ustawiane.A to wszystko było by połączone z stroną www jak w innych modach(crpg,nordinvasion) i takie tam inne rzeczy.
    Ja nie wiem czy to można wogule zrobić jak nawet tak to będzie ciężko ja tego nie umiem zrobić więc jak by ktoś byłby chętny do zrobienia tego moda to pisać ja mogę jeszcze kilka pomysłów podrzucić najwyżej pomóż w czymś bo ja w tym zielony jestem.
    Komentować :)

Scaliłem z istniejącym tematem. Polecam na przyszłość sprawdzić czy taki temat już nie istnieje. Tym bardziej gdy ma się już dwa ostrzeżenia.

nie znalazłem tematu takiego więc dałem nowy na kolejny raz będę lepiej szukał.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 16, 2012, 08:57:46 wysłana przez Alchonit »

Offline gracjan96xd

• Użytkownik
    « Odpowiedź #202 dnia: Lutego 16, 2012, 07:11:24 »
    Przecież jest strategus .
    No to tak , nie wiem za bardzo co tu napisać więc może lepiej nic tu nie napisze

Offline adrianno1000

• Użytkownik
    « Odpowiedź #203 dnia: Lutego 21, 2012, 20:09:42 »
    Ja mam taki pomysł na moda że:
    1.Żeby były szersze drzewa rozwoju(czyli zamiast max.2 Wyborów np jeździec i piehociarz,by było max.przynajmniej 5 u grabieżcy).
    2.Zasoby takie jak kamień drewno itd,.itp.
    3.Możliwość budowy np wiosek tartaków kamieniołomów.
    4.Możliwość polepszenia niektórych wiosek do zamku i niektóeych zamków do miast.
    5.Możliwość najmowania łowców glów w miastach aby atakowali bandytów.
    6.Możliwość zostawiania jednostek w obozie i wyjścu z obozu nie zwijając niego.
    7.Więcej bohaterów.
    8.Nowe jednostki aby dało się poszerzyć te drzewka rozwoju.

Offline Rotanev

• Użytkownik
    « Odpowiedź #204 dnia: Lutego 21, 2012, 22:32:49 »
    Witam

Ja mam pomysł na moda do Warbanda 1.143, który opierał by się na XI-XII wieku w europie i na bliskim wschodzie ( do tego rejony Ziemi Świętej z kawałkiem północnej afryki). Mod byłby oparty na historii. Można było by zostać rycerzem na usługach króla, najemnikiem, bandytą, czy przyłączyć się do Templariuszy lub innych zakonów rycerskich.
    W modyfikacji było by kilka frakcji, w tym:
    -Królestwo Polski
    -Królestwo Francji
    -Królestwo Anglii
    -Państwo Papieskie
    -Cesarstwo Niemiecki
    -Królestwo Hiszpanii itd.
    Można by było dodać skrypty na pływanie łodzią, jeśli to możliwe to na bitwy morskie, każda frakcja miała by unikalne jednostki. Coś jak w Medieval II Total War, ze szczyptą czegoś nowego, ale także zostając przy M&B. Modyfikacja dodawała by nową mape, nowe przedmioty, historyczne jednostki i historyczne postacie. Zacząłem już prace do moda, w postaci nowych flag, tekstur. (Tak wiem, są już podobne modyfikacje, jak 1257 AD, czy Europe 1200, ale chciałbym zrobić coś własnego, oczywiście z pomocą innych). Osoby, które są zainteresowane pomocą w tworzeniu moda, prosiłbym o napisanie PW. Najlepiej, żeby to był ktoś, kto mniejwięcej ogarnia grafikę 2/3D. I żeby nie było - nie szukam "jelenia", który by to za mnie zrobił, lecz osób chętnych do współpracy. Pozdrawiam i zapraszam :D

Offline adrianno1000

• Użytkownik
    « Odpowiedź #205 dnia: Marca 12, 2012, 16:43:58 »
    eeee czyli innymi słowy mount and blade medival total war?

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #206 dnia: Marca 13, 2012, 11:56:53 »
    spoko był by mod w którym pokazana by była III wojna światowa różne miejsca na świecie klimat bitew jak w batelfildzie 3

kraje typu: polska, niemcy, rosja, ameryka i td itp

Jest, albo przynajmniej powstaje
    http://www.youtube.com/watch?v=T5ZgGEOfHsg

Offline madninja

• Użytkownik
    « Odpowiedź #207 dnia: Marca 19, 2012, 19:51:02 »
    ja mysle ze mozna zrobic taki mod MM tyle ze do native

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #208 dnia: Marca 19, 2012, 20:33:05 »
    Podoba mi się twoje rozumowanie madninja.
    To może dostosuje się do poziomu poprzedniego postu,i ja mam taki pomysł,aby przerzucić może mod MM na wersje 1.010 M&B.Ktoś zrealizuje mój jakże fantastyczny projekt?
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline matiflo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • O RLY?
    « Odpowiedź #209 dnia: Marca 20, 2012, 10:27:25 »
    Mod do singla traktujący o wojnach napoleońskich już powstaje. Temat:http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=8987.0. Oczywiście do Warbanda.

A ty mi jaraj te baranki na Eli na grzanki.