Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [WB] [SP/MP]Shogun - Sengoku Jidai (info-pierwszy post) Update 01.08.2011  (Przeczytany 146857 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds

Witam wszystkich!
    Chciałbym przedstawić Wam mojego moda do Mount & Blade - Warband - Shogun - Sengoku Jidai.
    Mod ten jest o największej wojnie domowej w histori Kraju Kwitnącej Wiśni, okresem zwanym Sengoku.
    Mod jest pod najnowszą wersję Warbanda v1.143
    Większość nowości:
    • zupełnie nowe bronie, jak Katana, Wakizashi, Yari (włócznia), Yumi (łuk), nowe strzały, No-Dachi (dłuuugie miecze), Otsuchi (młot bojowy), Kanabo (maczugo-podobne coś), Kama/Oni (toporki), nowa broń palna oraz wiele, wiele innych
    • nowe zbroje z heraldycznymi flagami, lub bez nich (wybór należy do ciebie, cena jest taka sama w obu przypadkach)
    • nowe tekstury gruntu
    • nowa mapa Japonii; jest OLBRZYMIA :)
    • nowe ikony na mapie
    • masa nowych skryptów (np. atak Ninja - kiedy jeden z klanów cię nie lubi, jest szansa,że podczas odpoczynku w terenie zostaniesz napadnięty przez ninja),
    • ~70 nowych koni z nowymi teksturami
    • cut-scenka seppuku
    • 36 miast, 59 zamków oraz 120 wiosek, wszystko z oryginalnymi japońskimi nazwami
    • 13 klanów samurajskich z liderami (daimyo) oraz generałami (taisho), oryginalne japońskie imiona + jeden lub z pólnocnych regionów, Ajnowie na wyspie Hokkaido
    • OGNISTE STRZAŁY
    • nowe piękne budynki z nowymi teksturami
    • nowa muzyka, dźwięki, nowy interfejs
    • i wiele, wiele więcej

Coś dla oka:
    (click to show/hide)

Nowy interfejs:
    (click to show/hide)

Dodatkowo dwie nowe mapy do trybu multiplayer:
    Miasto Edo - idealne pod klasycznego DeathMatch`a, Team DeathMatch`a oraz Duel`a
    (click to show/hide)
    Two Castles - dwa małe zamki, jedna rzeka, trzy dorgi - idealna mapa do trybu Capture the Flag
    (click to show/hide)

Ogniste strzały!
    (click to show/hide)

Jak używać ognistych strzał?
    By użyć Ognistych Strzał, należy wcisnąć klawisz T podczas bitwy. Ogniste Strzały działają na zasadzie umiejętności, tzn. po aktywacji skilla, ty oraz twoi żołnierze strzelacie ognistymi strzałami (które przy śmierci wroga go podpalają!), ale tylko przez 30 sekund. Później musisz odczekać 2 minuty zanim ponownie będzie można użyć tej umiejętności. Ogniste Strzały powodują podwójne obrażenia!
    Jak używać formacji?
    Wybierz oddział (piechota, łucznicy, kawaleria) i wciśnij F4 - Formation Type
    Jak używać strzelanie salwami?
    Wciśnij Y podczas bitwy.

Możesz miksować Strzelanie Salwami oraz Ogniste Strzały.

Krótkie filmiki

Jeśli nie podoba ci się nowa czcionka, idź do - katalog Sengoku Jidai -->Textures--> usuń font.dds oraz z katalogu Data usuń font_data.xml
    Jeśli nie podoba ci się nowy interfejs, idź do katalogu Shogun - Sengoku Jidai -->Textures i usuń te tekstury:
    (click to show/hide)

Lista Co Następne:
    (click to show/hide)

Aby zobaczyć wszystkie nowe możliwości potrzebujesz Warband Script Enhancer.
    Wszystkie potrzebne pliki znajdziesz w katalogu Shogun - Sengoku Jidai -->WSE Files.
    Skopiuj wszystkie pliki z tego katalogu do głównego katalogu Warbanda, np. C:\Program Files\Steam\SteamApps\Common\MountBlade Warband\
    i odpalaj grę przez WSELoader.exe

Aby zobaczyć nowe intro, idź do Shogun- Sengoku Jidai --> Alternate intro i skopiuj dwa pliki do głównego katalogu Warbanda, zastąp stare filmiki.
    Zanim zaczniesz, zrób kopię zapasową starych filmików

(click to show/hide)
    (click to show/hide)

(click to show/hide)

Naprawdę potrzebuję Waszego wsparcia, więc jeśli jest to możliwe, używajcie mojego linku z FileSonic`a tak długo, jak to możliwe.
    Wiem, że tam trzeba czekać i czasami transfer ssie, ale tylko o to Was proszę.
    Jeśli podoba ci się moja praca i dobrze ci się gra, korzystaj z mojego linku.
    Dzięki z góry.

Link do Shogun - Sengoku Jidai v0.70
    (click to show/hide)

Miłej zabawy ^^

(click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 05, 2012, 13:24:07 wysłana przez Mat Berserker »

Offline Arto

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Mod w klimatach Japonskich Shogunatow
    « Odpowiedź #1 dnia: Marca 21, 2010, 12:03:29 »
    Pokaż więcej. Jednym mieczem nie pokażesz całych swoich umiejętności. Widać że umiesz teksturować, modelować też. Cóż... mogę tylko życzyć Ci powodzenia, bo żeby pomóc muszę się jeszcze sporo nauczyć ;)

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Marca 21, 2010, 12:45:34 »
    nie chodzilo mi o chwalenie sie umiejetnosciami tylko o pokazanie, ze robie sam i nie szukam jeleni, ktorzy beda robic za mnie. moda zaczalem robic jakies 2-3 dni temu wiec wiele nie ma. aktualnie pracuje nad topograficzna mapa Japonii, z modeli to mam narazie tylko buster sword`a, katane i kunaia (dla tych co nie wiedza, tutaj wyjasnienie), wiec wiele tego nie ma. ale prace nadal trwaja :)

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Marca 30, 2010, 09:17:44 »
    Wybaczcie double-posta, ale chcialem odswiezyc troche temat. Pisalem wczesniej, ze najchetniej zrobilbym tego moda sam. Niestety pomimo moich szczerych checi sam chyba nie dam rady. Zajmuje sie narazie robieniem modeli broni, pozniej przyjdzie czas na wszelkiego rodzaju pancerze, ubrania, itd.
    Poszukuje jednak osoby, ktora moglaby zrobic kilka modeli domkow w japonskich klimatach. Nie musza to byc szczegolowe modele, nie musza byc nawet oteksturowane. Post-produkcja moge sam sie zajac w ostatecznosci. Tymi modelami chcialem zastapic sredniowieczne domki w miastach na tyle, na ile to mozliwe. Dodatkowo kilka map-ikonek (zamiast murow i fortecy - swiatynia z palisada, drewniane mosty w japonskim stylu itd).
    Jeszcze mam pytanie do osob, ktore zmienialy fonty w formacie .dds. Czy jest na to jakis szybki sposob, czy pozostaje jedynie wklejac odpowiednie znaki w miejsce starych znakow?
    Dzieki z gory za wszelkie propozycje.
    Pozdrawiam.

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 14, 2010, 21:35:56 »
    Kolejny post pod postem. Mam prosbe do moderatorow i adminow. Jesli jest to mozliwe to w tym temacie chcialbym, abyscie ignorowali multiposting. Caly czas pracuje nad swoim modem i latwiej mi bedzie napisac nowego posta niz edytowac juz istniejacy. Wydaje mi sie, ze bedzie bardziej czytelnie.

A teraz do rzeczy.
    Mam problem. Czy ktos moze zmienial wyglad lub w ogole miejsce odbywania walk treningowych/walk na arenie? Jesli tak, to w ktorym z plikow ms jest to zapisane? Chodzi mi o to, ze chcialbym przeniesc walki na arenie z otwartych terenow do budynkow. Szukalem, niestety nawet nie wiem za dobrze czego szukac. Ktos pomoze?
    Z gory dzieki za pomoc.
    Pozdrawiam.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 14, 2010, 22:01:20 »
    Multiposting odnosi się tylko do sytuacji, gdy kilka postów wysłano w krótkich odstępach czasowych. Jeśli od daty wysłania poprzedniego posta upłynęło kilka dni, to nie ma się czym przejmować. ;)

Sceny, których szukasz to "town_x_arena", gdzie zamiast "x" jest liczba od 1 do 18. Wpisy te oczywiście znajdują się w "module_scenes". W grze nie ma odwołania bezpośrednio do nich, poza skryptem game_start, gdzie są przypinane do slotu "slot_town_arena" każdego z miast i gra później z tego slotu korzysta, by wybrać scenę do walk.

Offline Avenhog

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 16, 2010, 20:51:12 »
    Ogółem pomysł z modem skierowanym w klimaty feudalnej japonii uważam za świetną myśl. Zamiast nacji można podzielić frakcje na wielkie rodziny (jeśli interesuje Cię bardziej fantastyczne podejście do tematu polecam system RPG - legenda pięciu kręgów, genialny klimat dla tego typu modyfikacji). Osobiście byłbym jak najbardziej zainteresowany, gdyby mod w tych klimatach się ukazał.

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 17, 2010, 05:30:53 »
    Jesli chodzi o zmiany krolestw to wzialem nazwy z gry Shogun - Total War, czyli przykladowo rodziny Takeda, Oda czy Imagawa. Dodatkowo zmienilem czas gry, ktora teraz odbywa sie w okresie sengoku, okolo 1490 roku. Tytul krola i sultana (robie juz pod warbanda) zastapily Daimyo, tytuly lordow i hrabiow a takze wszystkie inne podobne zastapily Taisho (odpowiednik generala, lorda czy hrabiego - najwyzszy ranga samurai), kazdy krol oprocz armii bedzie rowniez swoja mala armie przyboczna (jeszcze nie wiem jak to sie spradzi w praktyce poniewaz narazie koncentruje sie na modelach broni i pancerzy).
    Pozmienialem juz imiona wszystkich dowodcow na imiona japonskie (generator imion japonskich okazal sie przy tym bardzo pomocny :)).
    Kolejna sprawa to taka, ze dodalem jednego nowego bohatera - Musashi Miyamoto - mistrz miecza, prawdziwy geniusz walki, oczywiscie uzbrojony w 3 rodzaje mieczy: wakizashi, katane i no-dachi :) Na polu walki po prostu wymiata :)

Ostatnia rzecz to dzisiaj dodalem pierwszy rodzaj "pancerza" a mianowicie ta klasyczna japonska "miske" na glowe. Widok 10 bandziorow w miskach - bezcenny :)
    Niedlugo porobie jakies screeny, moze nawet krotki gameplay.
    Pozdrawiam.

Offline Avenhog

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 17, 2010, 11:31:10 »
    Kolejna sprawa to taka, ze dodalem jednego nowego bohatera - Musashi Miyamoto - mistrz miecza, prawdziwy geniusz walki, oczywiscie uzbrojony w 3 rodzaje mieczy: wakizashi, katane i no-dachi :) Na polu walki po prostu wymiata :)

Obyś nie wpakował się w pułapkę z odtwórstwem (a jak czytam już to zrobiłeś). Wstawiasz takiego Musashiego żeby miótł wszystko (bo przecież wg. podań historycznych był mistrzem fechtunku) i nagle okazuje się, że doprowadzasz do zupełnego zaniku równowagi. W mojej opinii oddanie samego klimatu jest ok, ale dodawanie tam historycznych postaci i silenie się na odtworzenie ich umiejętności to przesada.

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 17, 2010, 14:11:36 »
    Moze niezbyt jasno sie wyrazilem. Musashi wymiata pod wzgledem posiadanego ekwipunku, nie pod wzgledem umiejetnosci. Wlasciwie to zaczyna normalnie jak kazdy inny bohater. W czasie kiedy rekrutujemy go do naszej druzyny jest jeszcze zwyklym laikiem :)

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 06, 2010, 00:33:45 »
    Dzisiaj wkońcu skończyłem malowanie lekkiego pancerza dla samuraja. Jako, że z riggowaniem nie mogę sobie poradzić, zdecydowałem, że bedę zmieniał tylko teksturę na modelach z native`a. Tak oto wygląda moje dzieło:
    tekstura: photoshop
    render: 3ds max + mental ray
    (click to show/hide)

A tak oto zbroja wygląda w grze:
    (click to show/hide)
    Nie zwracajcie uwagi na hełm, bo ten jest jeszcze z wczesnej wersji i jego wygląd ulegnie zmianie, to samo w przypadku butów, za to twarz naszego zabijaki ze zdjęcia jest standardową jaka pojawi się podczas tworzenia swojej postaci :)

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 06, 2010, 12:55:47 »
    Co on trzyma w łapie? To naginata? Jest strasznie gruba.

A, wojo. Jest taki pogram riggujący automatycznie. Tu masz linka do instrukcji i downloadu. http://www.wfas.mountblade.info/index.php?topic=130.0
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 06, 2010, 13:01:30 »
    Nie polecam tego autoriggera. Działać działa, ale... no właśnie ale.

Potrafi zriggowac jedynie model podobny do wzoru (z resztą i tak bardzo kiepsko). Wszelkie odległości vertexów od szkieletu powodują bardzo dziwne anomalie, które można opisać "ręka, noga, mózg na ścianie". Dlatego, wszelkie flagi, czy dodatki do zbroi nie zriggują się w tym skrypcie.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 06, 2010, 13:03:59 »
    To nie jest naginata tylko nagamaki, bardzo często mylone ze sobą :) I nie jest za gruba, chociaż tak może się wydawać (może troszeczkę, ale w niczym to nie przeszkadza, w dłoni się mieści a to najważniejsze :)) Co do tego programiku to próbowałem pobawić się nim jakiś czas temu, ale coś nie chciało działać, jakiś błąd z meshem wyskakiwał. Nie pamiętam dokładnie, a nie chce mi się sprawdzać. Może kiedyś jeszcze raz spróbuję, ale narazie zostane przy malowaniu tekstur na modelach z native`a :)
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2010, 13:06:08 wysłana przez woyo-sensei »

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • -
    « Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 06, 2010, 14:27:31 »
    Mógłbym zobaczyć teksturkę tej zbroi ? Możesz ją pokazać tu albo PW. Sam ją malowałeś?