Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [WB] [SP/MP]Shogun - Sengoku Jidai (info-pierwszy post) Update 01.08.2011  (Przeczytany 146342 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Skrabek

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: ShogunMod - nowe wcielenie Japonii w XV wieku (info - pierwszy post)
    « Odpowiedź #75 dnia: Sierpnia 17, 2010, 10:04:22 »
    4 screen: z tego łuku dwóch ludzi strzela?

Tak poza tym skoro robisz betę to skasuj all nie-samurajskich przedmiotów i frakcje(niech będą choćby tylko 3 w tej becie).

Jak będziesz potrzebował misji dla Shinobich to pisz, wymyślę kilka. No a ja czekam na betę lub info o Shinobich.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #76 dnia: Sierpnia 17, 2010, 10:09:10 »
    A ja się przyczepię...
    Robisz świetne tekstury, są bardzo szczegółowe i charakterystyczne dla ciebie (bardzo rozpoznawalne) tylko... Ni cholery nie pasuje do nich grafika M&B. Będziez zmieniał architekturę w grze? Chociaż tekstury?
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Aroxan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #77 dnia: Sierpnia 17, 2010, 10:21:45 »
    Mam pytanie dało by się zwiększyc liczbę bandytów, ponieważ jak jeździłem wczoraj wieczorem po mapie to było i bardzo mało.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #78 dnia: Sierpnia 17, 2010, 11:15:43 »
    4 screen: z tego łuku dwóch ludzi strzela?
    Co prawda na Japonii nie znam się prawie wcale, ale to jest chyba coś zwanego "Yumi" i te łuki miały nawet około 2,5 metra.

Tak poza tym skoro robisz betę to skasuj all nie-samurajskich przedmiotów i frakcje(niech będą choćby tylko 3 w tej becie).
    Ale z tym byłoby pewnie więcej roboty, która poszła by na marne, niż zostawienie tego tak jak jest i sukcesywna ewolucja. :)

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #79 dnia: Sierpnia 17, 2010, 11:51:24 »
    A ja się przyczepię...
    Robisz świetne tekstury, są bardzo szczegółowe i charakterystyczne dla ciebie (bardzo rozpoznawalne) tylko... Ni cholery nie pasuje do nich grafika M&B. Będziez zmieniał architekturę w grze? Chociaż tekstury?
    Tak,  budynki również będą zmienione. No i... dzięki :)

Co prawda na Japonii nie znam się prawie wcale, ale to jest chyba coś zwanego "Yumi" i te łuki miały nawet około 2,5 metra.
    Ale z tym byłoby pewnie więcej roboty, która poszła by na marne, niż zostawienie tego tak jak jest i sukcesywna ewolucja. :)
    Tak, te łuki to Yumi i miały faktycznie nawet do 2.5 metra. Tak, były obsługiwane przez jednego samuraja :) Nie, nie są źle ustawione w dłoni. Samuraje strzelali z nich trzymając je mniej więcej na 1/3 wysokości (łatwiej było manewrować takim długim łukiem podczas jazdy konno).
    Stare przedmioty z native`a póki co jeszcze będą, bo nie wiem, które wykorzystam, a które wywalę. Obstawiam, że 90% wywalę i zastąpię swoimi.

Mam pytanie dało by się zwiększyc liczbę bandytów, ponieważ jak jeździłem wczoraj wieczorem po mapie to było i bardzo mało.
    Co do bandytów to nic nie zmieniałem. Ich ilość jest chyba losowa. Jednego razu musiałem się naszukać, żeby coś znaleźć, innym razem nie mogłem się ruszyć bez walki.

Jak będziesz potrzebował misji dla Shinobich to pisz, wymyślę kilka. No a ja czekam na betę lub info o Shinobich.
    Z misjami dla ninja/shinobi to sobię poradzę, bo mam już kilka fajnych spisanych, poza tym robiłem wcześniej historyjkę do obliviona, właśnie dla Shinobi, więc zawsze mogę stamtąd je wziąć.

Ludzie, robię praktycznie sam tego moda, dajcie mi się zając chociaż jedną rzeczą na raz. Co prawda i tak robię kilka rzeczy, ale modele robię tak szybko jak się da i ile się da. Wiele razy mówiłem, że jak ktoś chce pomóc, to niech pomoże, bo narazie kończy się tylko na gadaniu. Skończę pancerze, zabiorę się za kolejne modele broni, bo jest ich mało, później (jak nikt się nie znajdzie) zabiorę się za architekturę. Nie wszystko na raz, bo mnie wykończycie :P

Offline Skrabek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #80 dnia: Sierpnia 20, 2010, 15:33:23 »
    Tak się zapytam. Jak tam tworzenie moda? Pewnie powoli idzie, ale nie mamy żadnych wieści i nie wiemy czy będzie czy nie.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #81 dnia: Sierpnia 20, 2010, 16:29:38 »
    No tak to że autor całe 3 dni temu pisał post w temacie to niesamowity szmat czasu... Tak serio. Chyba nikt nie liczy, że codziennie Woyo-Sensei będzie wchodził na forum i pisał: "Mod nie upadł, wciąż nad nim pracuję!".

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #82 dnia: Sierpnia 20, 2010, 17:20:28 »
    Święte słowa Proud :) Napisałem, że pracuję nad tym, aby wypuścić kolejną wersję na ten weekend, a staram się naprawdę szybko to robić, gdzie szybko nie znaczy w tym przypadku niedbale, chociaż pewnie błędy i tak się pojawią ze względu na ilość zmian.

Offline Skrabek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #83 dnia: Sierpnia 20, 2010, 18:38:35 »
    Zależy dla kogo 3 dni to niesamowity szmat czasu. Poza tym taka cisza na forum i w tym temacie... No i 3 to że autor mógł chcieć coś dodać a nie chcąc robić duble czekał aż ktoś odpisze. Wiecie nigdy nic nie wiadomo.

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #84 dnia: Sierpnia 21, 2010, 06:48:06 »
    A ja kompletnie nie rozumiem tego pytania się o postępy w pracach nad modem, skoro autor umieszcza prawie codziennie nowe informacje (a jeśli nie codziennie to w odstępach kilkudniowych). Cierpią chyba na to ludzie z nadmiarem wolnego czasu, którzy muszą go wykorzystać pisząc nic nie wnoszące do tematu posty. I tak macie o tyle dobrą sytuację, że woyo-sensei pisze rozbudowane posty w krótkich odstępach czasu, abyście byli zawsze na bieżąco.

Natomiast - jak już kiedyś pisałem - mod zapowiada się bardzo dobrze i bije o głowę wiele projektów przedstawianych na forum Taleworlds. Trochę nudzą mnie już te zbroje, które pokazujesz (nie mówię że są brzydkie, wręcz przeciwnie - jedne z ładniejszych, które widziałem w grze), dlatego chętnie pomogę w innych aspektach moddingu, pod warunkiem że dodasz do moda nowe utwory i od czasu do czasu wykonasz dwa czy trzy modele do mojego moda (mam już stałego grafika, ale dodatkowa pomoc zawsze się przyda, zwłaszcza że uwielbiam ten Twój miecz i rzutkę). Właśnie, czy planujesz dodać nową muzykę? Szczerze mówiąc, rycerskie melodie raczej kiepsko pasują do średniowiecznej Japonii. Nie znam się za bardzo na muzyce z tamtych czasów (mimo że uwielbiam czasami posłuchać japońskiej muzyki), ale chyba najlepszy nawiązujący do niej soundtrack jaki słyszałem, pochodzi z gry Shogun: Total War. Świetnie by było, gdyby udało Ci się odnaleźć trochę darmowej i przede wszystkim klimatycznej muzyki. Historyczne instrumenty nie są najważniejsze, według mnie priorytetem jest właśnie klimat. Te spokojne, idealne do medytacji pieśni zawsze mnie cholernie intrygowały. Może podam linki do kilku utworów, które znalazłem przeglądając YouTube (tytuły nadałem sam):

Górskie ścieżki:
    http://www.youtube.com/watch?v=2qqmwsxFOK4

Bitwa:
    http://www.youtube.com/watch?v=kLldAZBJHAc

Muzyka z Shoguna:
    http://www.youtube.com/watch?v=F3pplpOywyE

I jeszcze jeden kawałek z Shoguna:
    http://www.youtube.com/watch?v=RxeHMXN82Lw

Ale tak, myślałem żeby połączyć to mostami lub w nadmorskicm mieście dodać opcję przeniesienia na drugą wyspę. Osobiście bardziej podoba mi się druga opcja.

Z tym akurat nie będzie problemu, wystarczy dosłownie parę linijek skryptu, aby dodać do miasta możliwość przepłynięcia na drugą wyspę. Z menu można będzie wybrać cel podróży, czasami będzie to jedna wysepka, a czasami więcej. Proponuję też dodać niewielką opłatę dla przewoźnika, która będzie niezbędna do prawidłowej podróży. Jeśli chcesz, mogę to zrobić.

Oczywiście, że jest to możliwe. Wystarczy zmiana paru cyferek w module_scripts.py. Ja bym jednak posunął się dalej i zmienił wszystkich bandytów (jeśli woyo jeszcze tego nie zrobił), oraz dodał nowe grupki.

No to ja czekam z niecierpliowością na te Twoje nowe skrypty. Pamiętam, że Kolba też już próbował ze skradaniem tylko z nieznanego mi powodu porzucił swój projekt. W każdym razie mam nadzieję, że Ci się uda zrobić wszystko co zaplanowałeś.

Oj, nie porzuciłem niczego. Po prostu mod czeka na lepsze czasy, a jeśli chodzi o sam skrypt skradania się, to już dawno go zrobiłem i umieściłem nawet w dwóch modach. Pierwszy to Return of Zendar, do pobrania w dziale Polskie Mody. A drugi to Song of Taliesin - tam też będzie kilka misji skrytobójczych. Premiery nowej wersji póki co nie planuję, ale kiedyś to nastąpi. Być może ów skrypt wystąpi też w modzie woyo-sensei, bo z tego co wiem planuje dodać kilka questów z ninja (dobrze odmieniłem?).

Podsumowując, chciałbym aby ten mod jak najlepiej oddawał klimat japońskich szogunatów, dlatego nie chcę aby finalna wersja przedstawiała tylko napierdalanki paru frakcji, używających nowego uzbrojenia, w dodatku na mapie z Native. Jak już napisałem, chętnie pomogę w skryptach, oczywiście w miarę swoich możliwości. Będzie trochę z tym roboty, ale efekt sumaryczny może być nadspodziewanie dobry.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 21, 2010, 07:30:54 wysłana przez Máel Dúin »

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #85 dnia: Sierpnia 21, 2010, 12:50:48 »
    Muzyka nowa będzie, właściwie jest cały czas w przygotowaniu. Nie będzie to muzyka z Shoguna, bo... to już było. Chciałem, żeby to było coś oryginalnego, więc muzyka będzie zupełnie oryginalna :) Mam dwóch dobrych znajomych, którzy mają swój mały zespół. Chłopaki grają fajnie na gitarkach coś w stylu alt-rocka, czy lekki metal, ale naprawdę fajnie to brzmi. I pasuje, a to najważniejsze chyba. Zresztą muzyka to kwestia gustu. Większość z was lubi mocniejsze rytmy, więc myślę, że może wam się spodobać :)
    Tutaj link do jednego z kawałków: http://woyosensei.wrzuta.pl/audio/9eC4UbzbtS0/warband_-_main_menu_music
    Sami oceńcie jak się wam podoba :)

Co do pancerzy, to póki co skoncentrowałem się tylko na nich. Jak skończę, zabiorę się za pozostałe modele, a będzie co oglądać jeszcze :)
    Pozdrawiam.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 21, 2010, 13:17:22 wysłana przez woyo-sensei »

Offline Skrabek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #86 dnia: Sierpnia 21, 2010, 15:27:59 »
    A ja kompletnie nie rozumiem tego pytania się o postępy w pracach nad modem, skoro autor umieszcza prawie codziennie nowe informacje (a jeśli nie codziennie to w odstępach kilkudniowych). Cierpią chyba na to ludzie z nadmiarem wolnego czasu, którzy muszą go wykorzystać pisząc nic nie wnoszące do tematu posty.
    Nie muszę wykorzystywać pisząc nic nie wnoszące posty. Ale tak mam nadmiar czasu i nie wiem co z nim zrobić.

Co do muzyki ten rock pasuje do scen walki samurajów i armii, ale dla shinobich niezbyt...  Może wykorzystaj Muzykę z jakiegoś anime? "Naruto" ma fajną muzykę dla Shinobich. Tak poza tym mało jest modów które stawiają na samotne/w małych grupkach podróże. Mam nadzieję, że nie będę się nudził biegając w 10 osobowej grupie.

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #87 dnia: Sierpnia 21, 2010, 16:09:18 »
    Chyba nie doczytałeś, jak się mod nazywa. Nazywa się SHOGUN, a Shinobi są tylko dodatkiem, tak jak najemna armia, czy łowcy głów. Nie robię moda-skradanki, tylko przedsmak nadchodzącego wielkimi krokami Shogun 2: Total War :)

Offline Skrabek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #88 dnia: Sierpnia 21, 2010, 20:41:46 »
    ...Shinobi są tylko dodatkiem, tak jak najemna armia, czy łowcy głów. Nie robię moda-skradanki...
    czyli chcesz żeby:
    ...finalna wersja przedstawiała tylko napierdalanki paru frakcji, używających nowego uzbrojenia, w dodatku na mapie z Native... .
    Wiesz rozumiem twoje intencje, ale skoro dodajesz Shinobi zrób to porządnie a nie na odwal. Nie każe ci całej muzyki zasypywać motywami shinobich ale proponuje dodać dźwięki lub coś podczas misji itp. Dodatkowo jak pisałem mało modów jest ukierunkowane na małe grupy najemników/łowców przygód. Dlatego zrobił byś coś oryginalnego(choć nie mówię ze jako jedyny, bo nie wszystkie mody sprawdziłem). A Samuraj to nie lord. Lord miał ziemie a Samuraj niekoniecznie, więc niektórzy będą chcieli być choćby samotnymi mistrzami miecza wyzywającymi wszystkich na walki.
    PS.
    ...tylko przedsmak nadchodzącego wielkimi krokami Shogun 2: Total War :)...
    I 500 złotych wędruje do pana.(chyba nie muszę tego wyjaśniać)

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #89 dnia: Sierpnia 21, 2010, 20:48:30 »
    ...Shinobi są tylko dodatkiem, tak jak najemna armia, czy łowcy głów. Nie robię moda-skradanki...
    czyli chcesz żeby:
    ...finalna wersja przedstawiała tylko napierdalanki paru frakcji, używających nowego uzbrojenia, w dodatku na mapie z Native... .
    Wiesz rozumiem twoje intencje, ale skoro dodajesz Shinobi zrób to porządnie a nie na odwal. Nie każe ci całej muzyki zasypywać motywami shinobich ale proponuje dodać dźwięki lub coś podczas misji itp. Dodatkowo jak pisałem mało modów jest ukierunkowane na małe grupy najemników/łowców przygód. Dlatego zrobił byś coś oryginalnego(choć nie mówię ze jako jedyny, bo nie wszystkie mody sprawdziłem).
    A gdzie ja napisałem, że nic prócz modeli się nie zmieni? Hmm, rozumiem, że nasza dyskusja będzie polegała na tym, że czego ja nie powiem od razu, ty sobie dopowiesz sam, w dodatku błędnie.
    Dla twojej wiadomości to samurajowie dostawali również swoje ziemie od swoich panów -Daimyo. Zanim zaczniesz komentować - łyknij trochę wiedzy.
    Poza tym, co to za przyjemność poruszać się małymi grupkami? Duża armia, dużo trupów, o to chodzi w całym M&B i tego się trzymajmy :)
    Chcesz małe grupki to sobie pograj w Dragon Age lub coś podobnego. To jest M&B i systemu jako takiego zmieniać nie mam zamiaru.
    Powtarzam jeszcze raz, mam nadzieję, że ostatni. THIS...IS...SHOGUN! :)
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 21, 2010, 20:52:17 wysłana przez woyo-sensei »