Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Ogólne sugestie i pomysły  (Przeczytany 43060 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline VainV

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 22
    Ogólne sugestie i pomysły
    « dnia: Marca 08, 2010, 20:21:36 »
    W tym temacie, możecie zgłaszać wszystkie sugestie i pomysły, związane z modem.
    « Ostatnia zmiana: Marca 08, 2010, 20:39:08 wysłana przez Vain »

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Unsuccesfool
    Odp: Ogólne sugestie i pomysły
    « Odpowiedź #1 dnia: Marca 09, 2010, 20:18:41 »
    Mam nadzieję, że bitwy na mostach będą sensowne, bo w jednym modzie, nie pamiętam jakim, było coś takiego, ale AI olewało mosty, rzeki, i waliło na "pałę" do przodu na wroga, przez oczywiście rzekę, spadało na dół, tak samo robiła strona przeciwna, tłukli się na dnie i wychodziło z tego coś co można by nazwać Mount&Blade Submarine Mod
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline VainV

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 22
    « Odpowiedź #2 dnia: Marca 10, 2010, 15:56:46 »
    Wyeliminujemy ten problem, myślę, że wystarczy mała przebudowa scen;-)

Offline czeslav

• Użytkownik
    • trollface!
    « Odpowiedź #3 dnia: Marca 10, 2010, 16:09:04 »
    -Nowa mapa

Kto tą mapę będzie robił? Jeśli Wy, to muszę powiedzieć, żebyście nie wstawiali "zimowych" wiosek gdzieś nad morze czy inne nizinne tereny, tak jak to jest w HYM.

Co prawda na tym okresie się nie znam, ale do muszkietów/karabinów czy czego oni tam używali były chyba dołączone bagnety. Czy będą one w grze? Jeśli tak to czy będą one dołączone do osobnych broni tak jak w WWII: China Battlefield?
    « Ostatnia zmiana: Marca 11, 2010, 22:16:12 wysłana przez czeslav »

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #4 dnia: Marca 10, 2010, 16:22:11 »
    Przyłączam się do myśli czeslava - bagnet musi być! Najlepiej żeby nie był oddzielną bronią - w Star Wars można za pomocą jednego przycisku zamieniać tryby broni: z miecza do walki wręcz zrobić broń miotaną. Świetny byłyby widok szeregu żołnierzy który na naszą komendę wyciąga bagnety i rusza na wroga.....
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #5 dnia: Marca 10, 2010, 17:31:16 »
    Jeśli to tylko będzie możliwe będzie to na zasadzie jednej broni, trzeba tylko przetestować czy boty jakoś sobie z tym systemem radzą. Jeśli będą problemy to dla botów damy dwie bronie a dla gracza zrobi się jako jedną. Wszystko wyjdzie w testach skryptów.
    A mapą zajmuję się ja i nie masz co się obawiać. Wszystkie lokacje będą dopracowane i prawdopodobnie mało która, w ogóle zostanie z Nativa...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #6 dnia: Marca 10, 2010, 18:57:37 »
    A co z bandytami? Czy w ogóle będą? A jeśli tak - to jak będzie się prezentować ich siła? Bo wg mnie bandytyzm powinien być zjawiskiem sporadycznym - w końcu to nie średniowiecze. Za to powinny pojawić się liczne bandy dezerterów, których można by było przekabacić na naszą stronę. 
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Kacper

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Marca 11, 2010, 15:03:05 »
    "Hej, kto Polak na bagnety..." a nie, to nie to powstanie.
    W sumie jeszcze moim zdaniem powinniście poprawić kosy-mają trochę za krótkie i za szerokie ostrza.
    Zresztą, moim zdaniem powinniście teżściągnąć kilkan mrzeczy-np. niektóre tekstury z Ogniem i Mieczem, gdyż wyglądają ładnie, a na pewno lepiej niż z Native.

Offline Juka

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Marca 11, 2010, 17:12:42 »
    Według mnie, bagnety to niezbyt trafiony pomysł. W tym czasie nie używano jeszcze bagnetów na masową skalę. Były one dopiero raczkującym dodatkiem do broni i choć zaczęto je produkować już pod koniec XVII wieku, to popularność uzyskały dopiero w połowie XIX. Proponuję więc, żeby bagnety były raczej czymś rzadkim i trudnym do uzyskania...

Offline matirta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Marca 11, 2010, 17:19:28 »
    Witam
    Mam pomysł, żeby można było stworzyć podjazdy. Działałoby to mniej więcej tak jak regimenty w SoDzie, tylko zamiast komendy "Stwórz regiment" mielibyśmy "Wyrusz z podjazdem". Przenosiłoby nas to do okna, w którym moglibyśmy przekazać jednostki do podjazdu. Tak przygotowany oddział ruszałby w wybranym przez nas kierunku i odkrywałby mapę. po np. 2 dniach powracałby do armii.
    Kolejnym pomysłem jest nowy sposób rekrutacji. Przybywamy do miasta i ogłaszamy rekrutację do naszych wojsk. Przez tydzień do miasta zjeżdżaliby się chłopi i po tygodniu lub mniejszym okresie czasu dołączaliby do armii. Z drugiej strony gdybyśmy trafili na oddział, który zmierza do miasta w celu zaciągnięcia się do armii i bylibyśmy wrogami armii, która rekrutuje moglibyśmy wcielić ich siłą do naszej armii lub im zapłacić żeby się do nas przyłączyli
    A co z bandytami? Czy w ogóle będą? A jeśli tak - to jak będzie się prezentować ich siła? Bo wg mnie bandytyzm powinien być zjawiskiem sporadycznym - w końcu to nie średniowiecze. Za to powinny pojawić się liczne bandy dezerterów, których można by było przekabacić na naszą stronę. 
    Dezerterzy są dobrym pomysłem, lecz w Rosji mogły by krążyć oddziały jazdy kozackiej oczywiście nie związane z carskim wojskiem. Mogliby spokojnie pełnić rolę bandytów.
    Mam nadzieję, że nie zagmatwałem swojego monologu i nie przedstawiłem pomysłów nierealnych :P
    Pozdrawiam

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Marca 11, 2010, 18:30:57 »
    Według mnie, bagnety to niezbyt trafiony pomysł. W tym czasie nie używano jeszcze bagnetów na masową skalę. Były one dopiero raczkującym dodatkiem do broni i choć zaczęto je produkować już pod koniec XVII wieku, to popularność uzyskały dopiero w połowie XIX. Proponuję więc, żeby bagnety były raczej czymś rzadkim i trudnym do uzyskania...

Przepraszam za ton wypowiedzi ale radziłbym poczytać trochę o historii uzbrojenia... Pod koniec XVIIIw. bagnet tulejowy jest już standardowym wyposażeniem piechoty. Już w połowie tego stulecia powszechnie stosowany był bagnet szpuntowy. Armia Amerykańska i Brytyjska w czasie wojny o niepodległość USA były w pełni wyposażone w bagnety zakładane na lufy karabinów i nie przeszkadzające w oddaniu strzału...
    Śmiem twierdzić że wyspecjalizowane w walce wręcz formacje (chociażby Pruscy grenadierzy) częściej używali w bitwie bagnetu niż oddawali strzał...
    « Ostatnia zmiana: Marca 11, 2010, 18:33:02 wysłana przez sir Luca »

Offline Bolo Chan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Marca 11, 2010, 20:22:41 »
    Podstawowa sprawa
    Czy beda formacje??

Offline Juka

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Marca 11, 2010, 20:32:55 »
    Sir Luca - fakt, kraje takie jak Anglia, Francja, USA, czy też niektóre państwa niemieckie i Holandia wykorzystywały już w tym okresie bagnety. Aczkolwiek Polska, Rosja, Austria i pozostałe kraje Europy środkowo-wschodniej i półwyspu Iberyjskiego pozostawały w tyle za tymi państwami. W Polsce nie wykorzystywano zbyt wielu nowinek militarnych z zagranicy. W sensie militarnym (i nie tylko) w Polsce panował marazm.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Marca 11, 2010, 20:34:15 »
    Formacje są wysoko na naszej liście priorytetów. Zobaczymy co z tego wyjdzie ale z pewnych źródeł wiem że w M&B można zrobić wszystko więc jestem dobrej myśli:-)
    Na pewno nie spodziewajcie się formacji rodem z kozaków. Wielkie czworoboki piechoty odpadają. Skłaniamy się w stronę dwu ewentualnie trójszeregów piechoty i prostych formacji kawaleryjskich. Takie właśnie występowały w epoce i takie były najczęściej używane w bitwie.

Juka, ja ci radzę poczytaj najpierw a potem pogadamy:-)
    Polska Armia w tym czasie była po sporej rewolucji i nie takie nowinki były jej znajome. Z tego co wiem bagnet tulejowy występował u nas mniej więcej od czasów panowania drugiego Sasa.
    « Ostatnia zmiana: Marca 11, 2010, 20:36:34 wysłana przez sir Luca »

Offline czeslav

• Użytkownik
    • trollface!
    « Odpowiedź #14 dnia: Marca 11, 2010, 22:15:30 »
    Formacje są wysoko na naszej liście priorytetów. (...) Na pewno nie spodziewajcie się formacji rodem z kozaków. Wielkie czworoboki piechoty odpadają. Skłaniamy się w stronę dwu ewentualnie trójszeregów piechoty i prostych formacji kawaleryjskich. Takie właśnie występowały w epoce i takie były najczęściej używane w bitwie.(...)

Pierwsze zdanie: ciekawe czy będą takie trójrzędowe formacje jak w kozakach; zapytam się
    trzecie zdanie: heh... czytasz mi w myślach:D

skoro już przy kozakach:
    Czy będzie można przejmować armaty występujące na polu bitwy czy one będą jakoś inaczej wykorzystywane? I czy w ogóle AI będzie miało armaty?