Witam, bez zbędnych ceremoniałów przejdźmy do moich sugestii.
Ostatnią sugestią są zadania poboczne. Poprzednie były mało klimatyczne, w związku z czym zgadzam się z ich usunięciem. Postaram się rozpisać teraz jedną opcję zadania, które moim zdaniem pasowałoby do tej modyfikacji.
Konfiskat
DWD:
Handlarz: Złodzieje, przeklęte szelmy, ukradli mi towar
Handlarz: Jak wojsko może ukraść człowiekowi towary pod pretekstem wspólnego dobra?
DWP Handlarz - Gracz:
Gracz: Cóżto za krzywda się wam dzieje?
Handlarz: Porucznik (jakieś imię) wraz ze swoim oddziałem przybyli do miasta, niedługo potem przybyli do mojego sklepu i zabrali całą broń nie płacąc ani grosza!
Gracz: Czy powiedzieli dlaczego to robią?
Handlarz: Mówili, że na froncie zapasów brakuje, jednak to nie powód by okradać uczciwych ludzi, proszę panie, ukarzcie złodziei
Gracz: Zobaczę co da się zrobić
DWP Porucznik - Gracz:
Porucznik: Kimże jesteście?
Gracz: Jestem (Stopień) (Imię), przychodzę z polecenia handlarza któremu zabraliście broń ze straganu
Porucznik: Wybaczcie, jednak sami wojujecie, wiecie, że bez dobrego wyposażenia ludzie giną. Kilka złotych nie uratuje jego życia a moi chłopcy ocaleją.
MD:
Zgadzam się z wami, ludzkie życie jest najważniejsze
(Perswazja) Zrozumcie, tak również rujnujecie życie
if stopień => kapitan then
MD:
(Rozkaz) Wiecie z kim rozmawiacie?
DP Zgadzam się z wami, ludzkie życie jest najważniejsze
Gracz: Zgadzam się, jego kieszeń aż tak nie ucierpi, a uratuje to życie wielu walecznych chłopców.
Porucznik: Wiedziałem, że roztropny z was człowiek, przekażcie to tamtemu paniczowi, może się opamięta i nam pomoże.
UW = Dobrowolne
DP (Perswazja) Zrozumcie, tak również rujnujecie życie
if perswazja < 3 then
Gracz: Zrozumcie, tak straci na swoim dobytku niewinny człowiek
Porucznik: Właśnie, straci tylko na dobytku, dzięki temu w zamian przeżyje wielu innych, teraz odejdźcie, muszę się do drogi zbierać.
UW = Nieudane
if perswazja => 3 then
Gracz: Zrozumcie, tak również rujnujecie życie, człowiek traci swoją własność, traci to, dzięki czemu może wyżywić rodzinę. Kilkoro dzieci, które mogłyby być świetnymi wojakami zginie przez was.
Porucznik: Tak tego nie widziałem, może macie rację. Nie mogę sobie jednak pozwolić by oddać cały towar, jednak część z tego jestem w stanie odstąpić.
UW = Częściowo
if perswazja => 7 then
Gracz: Zrozumcie, tak również rujnujecie życie, człowiek traci swoją własność, traci to, dzięki czemu może wyżywić rodzinę. Kilkoro dzieci, które mogłyby być świetnymi wojakami zginie przez was. A inne oddziały? Pomyśleliście o nich? Ten biedny człeczyna przez was nie będzie miał za co kupić materiałów na nową broń. Jeśli do miasta przybędzie oddział który będzie potrzebował tej broni bardziej jakowy? Skazujecie na śmierć nie tylko rodzinę handlarza ale i również swoich kompanów!
Porucznik: Ja...eee... chyba macie rację, powinienem zwrócić te towary, proszę, wybaczcie mi, przekażcie handlarzowi moje przeprosiny, zwrócimy towar.
UW = Udane
DP (Rozkaz) Wiecie z kim rozmawiacie?
Gracz: Wiecie kim jestem? (stopień) (imię) i jako starszy stopniem oficer rozkazuję wam zwrócić ukradzione dobra. Cieszcie się że przed sąd nie traficie.
Porucznik: Tak jest, wykonamy rozkaz bezzwłocznie
UW = Udane
DWP Gracz - Handlarz
Handlarz: I co? udało wam się?
if UW = Dobrowolne then
MD Powinniście zrozumieć
if UW = Nieudane then
MD Niestety
if UW = Częściowo then
MD Zwrócą część towarów
if UW = Udane then
MD Zwrócą wam towary
DP Powinniście zrozumieć
Gracz: Powinniście zrozumieć, że życie ludzkie jest najważniejsze.
Handlarz: Do kroćset, kolejny wojskowy fanatyk, zejdźcie mi z oczu
Zadanie = nieudane Honor +5 Renoma +3
DP Niestety
Gracz: Niestety, nie udało mi się namówić ich do zwrotu towarów
Handlarz: Cholera, wiedziałem, na was, żołnierzach, nigdy nie można polegać, lepiej ostrzegę przed wami resztę cechu
Zadanie = nieudane Honor -3
DP Zwrócą część towarów
Gracz: Oficer zgodził się zwrócić wam część towarów.
Handlarz: A resztę sobie zatrzyma? Hę? No cóż, przynajmniej będę miał za co wyżyć. Dziękuję wam, weźcie te kilka złociszy w nagrodę.
Zadanie = udane Złoto + 300 Renoma + 3
DP Zwrócą wam towary
Gracz: Oficer zgodził się zwrócić wam całość zarekwirowanego towaru
Handlarz: O matko przenajświętsza, naprawdę? Z nieba mi spadliście. Dzięki temu będę mógł utrzymać rodzinę i wykupić materiały. Odnowiliście mi wiarę w naszych oficerów. Weźcie to, niech wam zrekompensuje trudy waszej wędrówki.
Zadanie - udane Złoto +750 Honor +3 Renoma +5
Zadanie powinno być dostępne od wybuchu powstania Kościuszki.