Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Komputery-pytania, odpowiedzi, problemy, dyskusje, wasz sprzęt.  (Przeczytany 190049 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Diseant

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • GG - 496616
    Odp: Komputery-pytania, odpowiedzi, problemy, dyskusje, wasz sprzęt.
    « Odpowiedź #495 dnia: Lipca 13, 2010, 14:48:01 »
    BSoD nie wyskakuje także dlatego, że zmieniłeś przykładowo kartę. Jak zmienisz kartę - najlepiej format i na świeżutko systemik postawić, bo czasem stare stery lubią się gryźć z nową kartą i wywołuje to taki mały kałek.

Co jeszcze... Przyczyn jest wiele tego błędu. Wszystko możesz wywnioskować z treści BSoDa (większość), choć nie zawsze (urok M$). Zazwyczaj takowe coś wyskakuje, gdy coś z kompem się robi niedobrego (przegrzewanie gpu/cpu/mo/hdd czy innych) lub z uszkodzenia pamięci RAM. Rzadziej jest to wina software'u.

Osobiście musiałem się przesiąść z Windy na Linuxa z powodu błędu. Co go spowodowało - Microsoft... Tak - nowy .NET Framework to spowodował. Już podziękowałem nawet od ich usług i przesiadłem się na Open Source. Przynajmniej jakoś to chodzi :P

Co do wątku - sprawdź, czy nic się nie przegrzewa, czy RAM działa prawidłowo etc. jeżeli wszystko w normie - wina software (taka niespodzianka od M$).

Pozdr.
    CZOKOKABRA!! Oh yea - I'm back :D

"Windows jest jak winda, Linux jest jak schody. Może i windą jest szybciej i wygodniej, ale schody nigdy się nie zepsują."

Zapraszam do DropBoxa (inna maszyna). Otrzymasz 250 MB EXTRA!!

Offline Kasparus

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #496 dnia: Lipca 13, 2010, 16:26:56 »
    Dzięki za porady, ale połowy z tego (ba 3/4) nie umiem zrobić. A poza tym od kilku włączeń jest już ok, więc niech narazie sobie będzie skoro nic nie da się z tym zrobić.

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #497 dnia: Lipca 14, 2010, 23:49:41 »
     Zna ktoś jakiś darmowy pogram do konwertowania filmików z formatu flv na inne (przede wszystkim 3gp)

Offline arek818

• Użytkownik
    « Odpowiedź #498 dnia: Lipca 15, 2010, 21:01:44 »
    Karta dźwiękowa zintegrowana z procesorem? Chyba z płytą główną...

Jeśli tak - a zapewne tak jest - to pobierz Realtek HD Audio i na 99% powinno być dobrze, ponieważ wątpię, żeby zintegrowane karty dźwiękowe wymagały specjalnych sterowników jak np. Sound Blaster-X.
    Nie działa.Z tyło budy komputera mam 6 wejść na głośniki mikrofon itp,miałem taki program całe menu niebieskie mogłem ustawiać jak rozchodził się dzwięk (np w kanałach w łazience w pokoju w korytarzu itp)była opcja testowania skąd dochodzi dźwięk (pszczołom lub kulką ruszało się koło głowy).Windows media player nie może odtwarzać muzyki(brak karty).Na obudowie wiatraka(na płycie głównej) jest napisane INTEL
                   D95263-001
                  Dpd727b39
       Obok ramu GIGABYTE  FSB1066
    GA-945GZM-s2
    i to tyle co wiem.

Spróbuj tych sterowników: http://en.kioskea.net/download/download-971-drivers-realtek-ac-97-audio

lub jeżeli tamte nie działają to te: http://www.hotfix.pl/infusions/pro_download_panel/download.php?did=208
    Dzięki za pomoc ale to nic nie dało.Bez głosu da się wytrzymać.
    Czy zainstalowanie service pack 2 i 3 coś da ??
    I co ja mam tu napisać ? I tak mało kto to czyta więc zostawię trochę pustego miejsca.

Offline harryangel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #499 dnia: Lipca 16, 2010, 11:01:49 »
    Servicepack 3 sam sie instaluje przy aktualizacji...chyba,ze masz wyłączone aktualizacje (taka opcja w usługach)..lub piracką kopie winzgrozy. Poszukaj w googlach servicepack 3 można sciagnąć i samemu zainstalować.
    ,, Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów,,. Stanisław Lem

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #500 dnia: Lipca 16, 2010, 14:02:25 »
    No pewnie, że jak masz problem z dźwiękiem to jest to zapewne bolączka SP1... Jak Winda zaktualizuje Ci się do SP2 to już wtedy wszystko powinno być ok, choć i tak nie blokuj aktualizacji do SP3.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #501 dnia: Lipca 19, 2010, 19:03:49 »
    Nie dalej to samo (edytowałem posta, wysłały się głupoty przez te błędy, które są tu opisane). Po włączeniu jakiejś gry, są najpierw opóźnione ruchy. Im dłużej coś robię, tym bardziej opóźnia. Dopóki nie włączę gier jest spoko.
    Gdy wychodzę z gry, zaczynają się problemy. Gdy klikam dwa razy na ikonkę, wyświetlają mi się właściwości. Gdy pisałem tutaj tą wiadomość, po naciśnięciu 'S" wysłało wiadomość, to samo po naciśnięciu "P".
     Jakbym teraz włączył grę, dalej byłoby to samo.

Kurde! Pomocy! Nie wiem od czego to.......

EDIT: Wujek Google nie pomógł :/
    « Ostatnia zmiana: Lipca 19, 2010, 19:52:54 wysłana przez Trebron »

Offline MikiBar

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #502 dnia: Lipca 19, 2010, 19:58:30 »
    Trebron - Też mi przez chwilę się tak świrowało kiedyś. Chyba samo przestało po restarcie komputera.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #503 dnia: Lipca 19, 2010, 20:02:16 »
    Tylko, że restartowałem dziesiątki razy. Windows oryginalny, nic ostatnio nie pobierałem poza WoT. Kurde! Nic nie pomaga.

Już i ciężko pisać. Zaduszę czas szukając ciekawych (starych) postów na forum. Jak ktoś może pomóc, będę dozgonnie wdzięczny :)

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #504 dnia: Lipca 19, 2010, 20:25:51 »
    Dobra robaczki, proszę polećcie mi dobry, darmowy program do optymalizacji pracy komputera [usuwanie nieprzydatnych plików, poprawa jakości działania itp]. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #505 dnia: Lipca 19, 2010, 20:29:04 »
    http://www.piriform.com/ccleaner
    Dobry program. Mi i mojemu koledze pomaga.

Dalej czekam na odpowiedź co do mojego problemu........ Zaczynam się bać, czy to nie wina samego sprzętu.....

Offline arek818

• Użytkownik
    « Odpowiedź #506 dnia: Lipca 19, 2010, 20:40:58 »
    Karta dźwiękowa zintegrowana z procesorem? Chyba z płytą główną...

Jeśli tak - a zapewne tak jest - to pobierz Realtek HD Audio i na 99% powinno być dobrze, ponieważ wątpię, żeby zintegrowane karty dźwiękowe wymagały specjalnych sterowników jak np. Sound Blaster-X.
    Nie działa.Z tyło budy komputera mam 6 wejść na głośniki mikrofon itp,miałem taki program całe menu niebieskie mogłem ustawiać jak rozchodził się dzwięk (np w kanałach w łazience w pokoju w korytarzu itp)była opcja testowania skąd dochodzi dźwięk (pszczołom lub kulką ruszało się koło głowy).Windows media player nie może odtwarzać muzyki(brak karty).Na obudowie wiatraka(na płycie głównej) jest napisane INTEL
                   D95263-001
                  Dpd727b39
       Obok ramu GIGABYTE  FSB1066
    GA-945GZM-s2
    i to tyle co wiem.

Spróbuj tych sterowników: http://en.kioskea.net/download/download-971-drivers-realtek-ac-97-audio

lub jeżeli tamte nie działają to te: http://www.hotfix.pl/infusions/pro_download_panel/download.php?did=208
    Dzięki za pomoc ale to nic nie dało.Bez głosu da się wytrzymać.
    Czy zainstalowanie service pack 2 i 3 coś da ??
    Działa i dzięki za pomoc :D
    I co ja mam tu napisać ? I tak mało kto to czyta więc zostawię trochę pustego miejsca.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #507 dnia: Lipca 20, 2010, 05:33:15 »
    Nie dalej to samo (edytowałem posta, wysłały się głupoty przez te błędy, które są tu opisane). Po włączeniu jakiejś gry, są najpierw opóźnione ruchy. Im dłużej coś robię, tym bardziej opóźnia. Dopóki nie włączę gier jest spoko.
    Gdy wychodzę z gry, zaczynają się problemy. Gdy klikam dwa razy na ikonkę, wyświetlają mi się właściwości. Gdy pisałem tutaj tą wiadomość, po naciśnięciu 'S" wysłało wiadomość, to samo po naciśnięciu "P".

Sprawdź dokładnie płytę główną i kartę graficzną. Być może płyta ma problemy z obsługą karty - sam raz tak miałem. Oczywiście jest to rozwiązanie ostateczne, gdyż naprawisz je tylko kupując nową płytę...
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #508 dnia: Lipca 20, 2010, 16:37:13 »

Sprawdź dokładnie płytę główną i kartę graficzną. Być może płyta ma problemy z obsługą karty - sam raz tak miałem. Oczywiście jest to rozwiązanie ostateczne, gdyż naprawisz je tylko kupując nową płytę...

Płyta nie ma żadnych problemów z kartą. Wszystko było OK, aż do wczoraj. Temperatura procka normalna, wydajność też. Gry działają płynnie, jedynie te opóźnione ruchy  w grach. Rozkręcałem kompa, sprawdzałem wszelkie pierdółki. Nic nie pomaga.
    Jest jeszcze jeden symptom:
    1. Włączam MoH.
    2, Z początku jest normalnie (o ile postać stoi w miejscu).
    3. Poruszam ją. Wciskam W, gość idzie.
    4. Puszczam W gość dalej idzie i wykonuje wydane wcześniej polecenia, na które nie reagował.
    5. Wychodzę z gry.
    6. Naciskam np. Google Chrome i wyskakuje...... zapisz plik w......
    7. Dopiero za pomocą PPM i otwórz mogę wejść. Wchodzę w zakładkę "Tawerna Four Ways".
    8. Piszę na forum posta. Gdy wciskam S wiadomość wysyła się......
    9. Musiałem restartować i edytować (pewnie trzeci ost by wbił gdyż pisało mam problem z .....).

Zaznaczam, że problem z samym systemem pojawia się tylko czasem, po wyjściu z gry. W każdej mam ten sam problem, niezależnie od wymagań sprzętowych. Spróbuję dzisiaj formata, może pomoże. Zaczynam myśleć, że to jakiś perfidny wirus, albo poważny błąd w rejestrach.

Czekam jeszcze na ew. pomoc, może uda się bez reinstalki Windowsa :/

EDIT: HURA! Format rozwiązał problem. Post do usunięcia.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 20, 2010, 22:16:04 wysłana przez Trebron »

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #509 dnia: Lipca 21, 2010, 15:47:10 »
     Mam pytanko... Patrząc na oferty sprzedaży monitorów, w danych na temat kontrastów jest często coś takiego:
    kontrast:
     30000:1
       1000:1
    Co to znaczy? Co opisują obie wartości?

PS. 666 post xD