Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Komputery-pytania, odpowiedzi, problemy, dyskusje, wasz sprzęt.  (Przeczytany 190067 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Komputery-pytania, odpowiedzi, problemy, dyskusje, wasz sprzęt.
    « Odpowiedź #480 dnia: Czerwca 25, 2010, 08:19:57 »
    Albo kup nowy monitor :D

Osoba zgłaszające ten post miała całkowitą rację, pisząc "kretyńska odpowiedź", gdyż taką ten post jest. Na przyszłość powstrzymaj się od takiego spamu.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 25, 2010, 09:04:22 wysłana przez proud »

Offline Van Hauzer

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #481 dnia: Czerwca 25, 2010, 08:29:53 »
    Standardowo może to też być wina sterowników. Spróbuj zainstalować starsze stąd. Jeżeli problem nie zniknie to oznacza, że prawdopodobnie jest to problem sprzętowy dlatego patrz mój poprzedni post.

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #482 dnia: Czerwca 25, 2010, 12:41:13 »
    Mógłby mi ktoś pomóc?
    Otóż czasami (najczęściej wieczorami) obraz dolnej części ekranu, eeee... się trzęsie... faluje... jest to wina monitora?
    Monitor FLATRON L1918S, karta graficzna Nvidia GeForce 9600 GT.
    Z góry dzięki.
    Też tak kiedyś miałem! Zawsze wieczorami, kiedy przychodziłem do domu u dołu ekranu obraz był jakby ściągnięty w dół i niebieski. Zawinił... magnes. Miałem dwa "bzyczące" magnesiki, którymi spinałem kabelki od słuchawek (ech, ten stary sprzęt). Raz odsunąłem słuchawki, bo mi przeszkadzały i zauważyłem, że obraz się porusza. Może tak samo jest u Ciebie?

Offline arek818

• Użytkownik
    « Odpowiedź #483 dnia: Czerwca 25, 2010, 13:23:41 »
    Karta dźwiękowa zintegrowana z procesorem? Chyba z płytą główną...

Jeśli tak - a zapewne tak jest - to pobierz Realtek HD Audio i na 99% powinno być dobrze, ponieważ wątpię, żeby zintegrowane karty dźwiękowe wymagały specjalnych sterowników jak np. Sound Blaster-X.
    Nie działa.Z tyło budy komputera mam 6 wejść na głośniki mikrofon itp,miałem taki program całe menu niebieskie mogłem ustawiać jak rozchodził się dzwięk (np w kanałach w łazience w pokoju w korytarzu itp)była opcja testowania skąd dochodzi dźwięk (pszczołom lub kulką ruszało się koło głowy).Windows media player nie może odtwarzać muzyki(brak karty).Na obudowie wiatraka(na płycie głównej) jest napisane INTEL
                   D95263-001
                  Dpd727b39
       Obok ramu GIGABYTE  FSB1066
    GA-945GZM-s2
    i to tyle co wiem.
    I co ja mam tu napisać ? I tak mało kto to czyta więc zostawię trochę pustego miejsca.

Offline Kawalek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #484 dnia: Czerwca 25, 2010, 14:40:44 »
    Ściągnąłem wszystko z biurko, póki co jest spokój. thx

Offline Van Hauzer

• Użytkownik
    « Odpowiedź #485 dnia: Czerwca 25, 2010, 22:27:26 »

Jeśli tak - a zapewne tak jest - to pobierz Realtek HD Audio i na 99% powinno być dobrze, ponieważ wątpię, żeby zintegrowane karty dźwiękowe wymagały specjalnych sterowników jak np. Sound Blaster-X.
    Nie działa.Z tyło budy komputera mam 6 wejść na głośniki mikrofon itp,miałem taki program całe menu niebieskie mogłem ustawiać jak rozchodził się dzwięk (np w kanałach w łazience w pokoju w korytarzu itp)była opcja testowania skąd dochodzi dźwięk (pszczołom lub kulką ruszało się koło głowy).Windows media player nie może odtwarzać muzyki(brak karty).Na obudowie wiatraka(na płycie głównej) jest napisane INTEL
                   D95263-001
                  Dpd727b39
    GA-945GZM-s2
    i to tyle co wiem.

Spróbuj tych sterowników: http://en.kioskea.net/download/download-971-drivers-realtek-ac-97-audio

lub jeżeli tamte nie działają to te: http://www.hotfix.pl/infusions/pro_download_panel/download.php?did=208

Offline arek818

• Użytkownik
    « Odpowiedź #486 dnia: Czerwca 27, 2010, 11:59:30 »

D95263-001
                  Dpd727b39
    GA-945GZM-s2
    i to tyle co wiem.

Spróbuj tych sterowników: http://en.kioskea.net/download/download-971-drivers-realtek-ac-97-audio

lub jeżeli tamte nie działają to te: http://www.hotfix.pl/infusions/pro_download_panel/download.php?did=208
    Dzięki za pomoc ale to nic nie dało.Bez głosu da się wytrzymać.
    I co ja mam tu napisać ? I tak mało kto to czyta więc zostawię trochę pustego miejsca.

Offline Cadd

• Użytkownik
    • "There must be some way out of here..."
    « Odpowiedź #487 dnia: Lipca 09, 2010, 12:46:35 »
    Opiszę mały problem techniczny z drukarką hp deskjet 4180. Sprawa wygląda następujaco:
    - nie mogę drukować plików xls stworzonych na obcym komputerze; polega to na tym, że plik idzie do kolejki drukowania, a w oknie 'drukarki i faksy ---> HP Deskjet F4100 series' plik jest 'buforowany', a później szybko znika z kolejki drukowania (wygląda to tak, że drukarka zaczyna pracować, po czym zatrzymuje się i po chwili przechodzi w stan jak po zakończeniu drukowania)
    - jeżeli zawartość obcego xls przekopiuje do nowo utworzonego na moim komputerze pliku xls, wszystko jest drukowane bez zarzutu (tylko trzeba na nowo formatować komórki itd)
    - problem występuje także, jeżeli na obcym pliku nadpiszę zmiany
    - problem nie występuje z żadnym innym formatem pliku ściąganym z sieci lub poczty
    - sprawdziłem wszystkie porty - nie ma żadnych błędów
    - przy włączeniu opcji 'drukuj bezpośrednio do drukarki' w przypadku obcego pliku xls występuje błąd 'wydrukowanie tego pliku nie było możliwe z powodu błędu hp deskjet f4100 series na Ne02' (i tu seria ewentualnych powodów), zaś wszystkie diody w drukarce zaczynają migać (oczywiście wszystko w tym trybie działa dobrze, jeśli drukowany jest plik utworzony na moim komputerze)
    - sprawdzałem, czy to kwestia faktu pobierania plików z poczty - nie, bowiem wysłałem utworzony na moim komputerze plik xls na konto pocztowe, ściągnałem i bezproblemowo wydrukowałem - toteż sprawa rozbija się o pliki utworzone w microsoft excell na innych komputerach.

Powiem szczerze - mam zagwozdkę.

EDIT: znalazłem rozwiązanie - otóż drukarka nie drukowała plików xls, które miały ustawioną jakość wydruku 600 dpi. Po zmianie na 300 dpi pliki są drukowane. Idąc dalej, ustawienie jakości druku na 600 dpi na każdym pliku xls (niezależnie, czy były utworzone na domowym komputerze czy nie) powoduje wystąpienie problemu. Wszystkie inne typy plików są drukowane w rozdzielczości 600 dpi lub 1200 dpi.
    Przyczyna tego stanu jest dla mnie nadal nieznana. Problem nie występuje na innej drukarce z tymi samymi sterownikami (komputer znajomego). Być może to wina Excela?
    « Ostatnia zmiana: Lipca 09, 2010, 15:58:12 wysłana przez Cadd »

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #488 dnia: Lipca 09, 2010, 20:08:17 »
    @Nevader
    Z Twojej konfiguracji wynika, że składasz potężnego kompa do grania. Czy w takim razie według Ciebie dobrym wyborem jest klawiatura i mysz bezprzewodowa? W przypadku myszy to akurat mniejszy problem, chociaż też dosyć istotny, ale jak komp dla gracza to mycha + klawiatura obowiązkowo na kablu. Na dzień dzisiejszy bezprzewodowe niewiele odbiegają od modeli przewowodych, ale ta różnica będzie niezauważalna dla zwykłych śmiertelników :P Dla nas, graczy, sprzęt musi być jak najlepszy o jak najkrótszym czasie reakcji, a tego żadne bezprzewodówki Ci nie zapewnią.
    Jeśli szukasz dobrej klawiatury, to polecam klawiatury z serii dla graczy, np. Saitek Cyborg czy klawiaturki od Logitecha - G15 v2 lub G19. Są naprawdę świetne, do grania wręcz obowiązkowe, pomimo tego, że może się wydawać, że masa bajerków na tych klawiaturach jest zbędna, ale nie jest. Osobiście używałem G15v2, zbieram na G19, Cyborga tylko widziałem u kumpla.
    Mysz to sprawa bardziej indywidualna, bo musi przede wszystkim leżeć dobrze w dłoni, ale płacić dodatkowo za bajer, który pozwala na pracę na szkle? Tym bardziej, że 1500dpi to naprawdę niewiele. Moja pierwsza mycha dla graczy - starusieńki A4Tech X-750 o ile dobrze pamiętam, miała max 2500dpi, przy aktualnej myszy Razer Lachesis mam 4000dpi. Żeby nie było niedomówień. Tyle wynosi max myszy i z takiej rozdzielczości cały czas korzystam (do pisania, pracy w photoshopie czy grania - zawsze 4000dpi). Także jak komp dla gracza to duża rozdziałka musi być.
    Jeśli chodzi o monitory to polecam model z rodziny BenQ G2420HDBL. Nie wiem, czy aby nie będzie za mały. Są to bardzo dobre monitory na podświetlaniu LEDowym. Wiem, że zdanie o BenQ ciężko sobie wyrobić, ale sam korzystam z monitorów tej firmy już od kilku lat i jeszcze ani razu się nie zawiodłem. Jest to bardzo dobry stosunek cena/wydajność, a nawet lepiej - za mniejsze pieniądze niż w przypadku takich firm jak Samsung, dostajemy o wiele lepszy produkt. Model, do którego linka podałem wyżej mam u siebie na biurku od kilku miesięcy i myślę nad zakupem drugiego. Oczywiście podłączenie tylko na DVI.

Inna sprawa, jeśli nie składasz kompa do grania, a ja tu niepotrzebnie wykładam swoje wypociny :P Wtedy najmocniej przepraszam, decyzja należy do Ciebie :)

Offline Kasparus

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #489 dnia: Lipca 10, 2010, 08:33:14 »
    Cześć myszki, opisywałem swój problem z grafiką na poprzedniej stronie. Okazało się że kupno nowej karty było konieczne. No cóż teraz jestem szczęśliwym posiadaczem Radka HD 5830. Ale niestety nie do końca szczęśliwym, gdyż dzień po oddaniu mi kompa przez informatyka komputer resetuje się przy każdym włączeniu i dopiero po resecie i blue screenie się włącza. Potem chodzi normalnie. Jednak jest to niepokojące i chyba nienormalne. Na domiar złego człowiek od komputera wyjechał dziś na urlop, więc piszę do Was. Skąd wziąć raport, ten, który pojawia się na blue screenie, bym mógł go Wam pokazać?

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #490 dnia: Lipca 10, 2010, 11:28:27 »
    Skoro informatyk oddał Ci komputer w takim stanie, to następnym razem już nie dałbym Mu szansy na zarobienie. Ja jakiś czas temu też miałem wymianę karty, a informatyk zrobił nawet więcej niż wymagałem. Najwyraźniej są spece i są "robole".

Jak nic panel sterowania. A jak nic nie poradzisz to to znowu wycieczka do pana informatyka [najlepiej znajomego ;)].

edit down: A to przepraszam......co nie zmienia faktu, że coś jest nie tak.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 10, 2010, 11:39:34 wysłana przez Kalpokor »

Offline Kasparus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #491 dnia: Lipca 10, 2010, 11:31:20 »
    To mój wujek a poza tym komputer dawałem już mu parę razy i zawsze był idealnie. A to coś zaczęło się pojawiać dopiero dzień po oddaniu kompa.

No cóż problem na 2 włączenia ustał i znów wrócił. Czy ktoś może mi powiedzieć która część Blue Screena jest najważniejsza. Bo pojawia się ona na raptem 3 sekundy i oto co zdołałem zapisać:

Bla bla bla.

IRQL_LESS_....

Blaaaa blaaaaaaaaaa.

Może BSoD da się jakoś zapauzować? Jeśli tak to proszę o podanie sposobu. Dziękuje :)
    « Ostatnia zmiana: Lipca 12, 2010, 14:37:36 wysłana przez Kasparus »

Offline Kalsiver

• Użytkownik
    « Odpowiedź #492 dnia: Lipca 12, 2010, 15:35:16 »
    Włącz w kompie by nie resetował go po bluskrinie :D
    Poza tym w kompie zapisuje ci się plik z tym błędem...
    nie pamiętam niestety który katalog ;/
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Offline Kasparus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #493 dnia: Lipca 13, 2010, 13:09:12 »
    Włącz w kompie by nie resetował go po bluskrinie :D

Gdzie to mogę ustawić? Wybaczcie takie pytania, ale od strony technicznej nigdy się komputerem nie interesowałem :)

Offline harryangel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #494 dnia: Lipca 13, 2010, 13:54:13 »
    Kasparus, jeżeli chcesz jakieś dane uratować z dysku a nie miałeś 2 partycji..to wejdz w tryb awaryjny (przytrzymaj klawisz F8..przy starcie)...a przed blue screenem ratuje tylko format/c.., z kolei przyczyna bluescreena moga być zle zainstalowane sterowniki na grafike czy płyte głowna. Nic nie kombinuj z ,,omijaniem bluescreena,, ...rozwalisz sobie bios.

No i jeszcze jedna z przyczyn...^^..2 antywiry zainstalowane w systemie( też takie cyrki widziałem).

..i jeszcze jedno, cos pisałeś ,że masz nową kartę graficzna...moze po wymianie karty stary sterownik na grafe pozostał..sprawdz..chyba ,że formata robiłeś.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 13, 2010, 14:35:16 wysłana przez harryangel »
    ,, Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów,,. Stanisław Lem