Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Śmierć - boisz się?  (Przeczytany 19256 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Vernon Roche

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Śmierć - boisz się?
    « Odpowiedź #120 dnia: Lipca 04, 2011, 16:56:44 »
    Polecam naprawdę dobry serial, który leci ostatnio na HBO. Serial nosi nazwę "Rodzina Borgiów".
    Nie to, że coś sugeruję, ale chcę po prostu powiedzieć, że Kościół jako instytucja czynił czasami i czyni nadal rzeczy, które w niektórych przypadkach nie przystoją osobom duchownym tym samym tracąc w oczach co niektórych wierzących. Przykładem może być znany wszystkim i "uwielbiany" Ojciec Tadeusz (tak to ten od radia).
    Aczkolwiek wiara potrafi także czynić cuda niezależnie od tego, czy wierzymy w Chrystusa, czy Allaha, lub nie wierzymy wcale, czy chodzimy do kościoła, modlimy się regularnie, czy też nie.
    Zgodzę się z Hallerem, że każdy wierzy w co innego oraz z Hofiko, że niektórzy radzą sobie bez wiary i religii. Argaleb także ma rację, gdyż pewne reguły rozwinęły się właśnie przez religie, lub zostały przez nie rozpowszechnione.
    Nie da się stwierdzić i postawić jednoznacznej tezy, czy wiara i religia są złe, czy dobre, czy przydadzą się w życiu, czy będą tylko piątym kołem u wozu.

Szczerze mówiąc niektórzy ateiści są lepiej poinformowani o innych religiach od wyznawców danego kultu za co my, momentami, powinniśmy się wstydzić.

Odpowiadając na pytanie nie boję się śmierci. Czego się tu bać? Boję się jedynie, że nie zdążę się pożegnać z rodziną, załatwić spraw, założyć rodziny, czy wychować potomstwa. Tego, że śmierć przyjdzie nieoczekiwanie i nie będę mógł już zobaczyć bliskich oraz tego co będzie po drugiej stronie.
    Si vis pacem para bellum.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #121 dnia: Lipca 05, 2011, 10:58:54 »
    Polecam naprawdę dobry serial, który leci ostatnio na HBO. Serial nosi nazwę "Rodzina Borgiów".
    Nie to, że coś sugeruję, ale chcę po prostu powiedzieć, że Kościół jako instytucja czynił czasami i czyni nadal rzeczy, które w niektórych przypadkach nie przystoją osobom duchownym tym samym tracąc w oczach co niektórych wierzących. Przykładem może być znany wszystkim i "uwielbiany" Ojciec Tadeusz (tak to ten od radia).
    Aczkolwiek wiara potrafi także czynić cuda niezależnie od tego, czy wierzymy w Chrystusa, czy Allaha, lub nie wierzymy wcale, czy chodzimy do kościoła, modlimy się regularnie, czy też nie.
    Zgodzę się z Hallerem, że każdy wierzy w co innego oraz z Hofiko, że niektórzy radzą sobie bez wiary i religii. Argaleb także ma rację, gdyż pewne reguły rozwinęły się właśnie przez religie, lub zostały przez nie rozpowszechnione.
    Nie da się stwierdzić i postawić jednoznacznej tezy, czy wiara i religia są złe, czy dobre, czy przydadzą się w życiu, czy będą tylko piątym kołem u wozu.

Szczerze mówiąc niektórzy ateiści są lepiej poinformowani o innych religiach od wyznawców danego kultu za co my, momentami, powinniśmy się wstydzić.

Odpowiadając na pytanie nie boję się śmierci. Czego się tu bać? Boję się jedynie, że nie zdążę się pożegnać z rodziną, załatwić spraw, założyć rodziny, czy wychować potomstwa. Tego, że śmierć przyjdzie nieoczekiwanie i nie będę mógł już zobaczyć bliskich oraz tego co będzie po drugiej stronie.

Może dlatego nie wierzą, bo przez dużą wiedze stracili wiarę?
    (click to show/hide)

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • -
    « Odpowiedź #122 dnia: Lipca 05, 2011, 11:33:00 »
    Może dlatego nie wierzą, bo przez dużą wiedze stracili wiarę?
    Nie, to nie to.

Tak na poważnie: czyli twierdzisz, że nie powinniśmy się rozwijać bo możemy stracić wiarę? Kościół do tego dążył, bo głupkom można było łatwiej wciskać kity.
    To, że ktoś nie wierzy nie znaczy że jest mądrzejszy (ja jestem Ateistą, a jednak nie uważam się za mądrzejszą osobę od kogoś wierzącego)

(click to show/hide)

Śmierci jako takiej się nie boję, obawiam się tylko reakcji rodziny, kiedy umrze nam ktoś bliski nagle ogarnia nas pustka.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 05, 2011, 11:36:09 wysłana przez ShadowBlade »

Offline Vernon Roche

• Użytkownik
    « Odpowiedź #123 dnia: Lipca 05, 2011, 19:13:31 »
    ShadowBlade masz rację, ta dyskusja zmierza do nikąd. Niedługo może dojść nawet do kłótni, a przecież nie o to tu chodzi.

Pragnę więc przeprosić wszystkich, jeżeli ktoś czuje się urażony.

PS: Serial jest naprawdę the best. Polecam.
    Si vis pacem para bellum.

Offline Dravic

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #124 dnia: Lipca 09, 2011, 13:25:34 »
    Czy boję się śmierci?

To pytanie jest dla mnie banalne. Nie, nie boję się śmierci, bo czego miałbym się bać?
    Staram się żyć dobrze, w zgodzie z Chrystusem. I wiem, że nagrodą będzie Niebo.
    Kiedy nadejdzie odpowiedni czas, moja dusza odpłynie do nieba i koniec, kropka, jeśli chodzi o ten świat.
    A w Niebie - nikt dokładnie nie wie, jak będzie, ale wszyscy wiedzą, że będziemy tam szczęśliwi.
    Ufam Bogu i wierzę w Chrystusa, wierzę w zbawienie oraz wierzę w Niebo.
    -i oczywiście saga Sienkiewicza- Wiedźmin

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • -
    « Odpowiedź #125 dnia: Lipca 09, 2011, 13:43:08 »
    I wiem, że nagrodą będzie Niebo.
    Ty nie wiesz, ty tak poprostu myślisz, wierzysz w to. Wiedzieć można coś jeśli jest to namacalne i pewne.
    Nikt nie może powiedzieć, że wie że jednorożce istnieją bo ich nikt nie widział.
    I proszę Cię nie pisz mi tu o jakichś objawieniach.

Sorry za offtop, ale nie mogłem.

Offline Dravic

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #126 dnia: Lipca 09, 2011, 14:09:18 »
    Ja - wiem. Ty - nie musisz wiedzieć.

Wiem, bo tak mówi Pismo Święte.  Bo w nie wierzę. A ono jest namacalne i pewne.
    -i oczywiście saga Sienkiewicza- Wiedźmin

Offline Solejók

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #127 dnia: Lipca 09, 2011, 14:45:20 »
    Podaj mi racjonalny dowód :)

Offline Ozwan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #128 dnia: Lipca 09, 2011, 15:15:00 »
    Wiem, bo tak mówi Pismo Święte.  Bo w nie wierzę. A ono jest namacalne i pewne.

Ja tam jednak wolę wiarę w królewnę Śnieżkę. Przynajmniej tam nie ma ściem co parę stron odnośnie okoliczności jej narodzin i do tego są skrzaty. Skrzaty są fajne.

PS. Na twoim miejscu to bym srał po gaciach przy takiej postawie, bo ta twoja religia za jeden z kardynalnych występków nominuje pychę, a niby czym innym jest taka niezachwiana pewność żeś godzien i w ogóle.
    PS2. Z cyklu ciekawostki religioznawcze, żeby czytanie tego tematu miało jakąś wartość dla czytelnika: wiecie że instytucja niewolnictwa zaczęła się od Noego? 

rzekł: Niech będzie przeklęty Kanaan! Niech będzie najniższym sługą swych braci … Niech Kanaan będzie sługą Sema", Rdz 9, 20n

« Ostatnia zmiana: Lipca 09, 2011, 15:21:25 wysłana przez Ozwan »

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #129 dnia: Lipca 09, 2011, 16:51:43 »
    http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=1105.195

W innym już temacie przypominałem Wam, abyście dyskusje o religii i takich tam kontynuowali w odpowiednim miejscu.
    Radzę Wam przenieść cały ten cyrk do tematu, który dałem powyżej.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Crims

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #130 dnia: Lipca 28, 2011, 13:45:12 »
    Śmierci zaczynamy się bać gdy robimy się starzy i zdajemy sobie sprawę, że już coraz bliżej, lub gdy leżymy w szpitalu/domu i wiemy że może przyjść po nas w każdej chwili. Młodość sprawia iż myślimy, że jesteśmy nie śmiertelni. Mimo wszystko nawet z tego tematu można wywnioskować iż bardziej boimy sie odejścia osób , które szczerze kochamy niż nas samych.

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #131 dnia: Sierpnia 05, 2011, 20:16:25 »
    Wszyscy dowiemy się tego po śmierci.

Offline anagram999

• Użytkownik
    « Odpowiedź #132 dnia: Sierpnia 16, 2011, 14:45:24 »
    A co myślicie o przepowiadaniu daty śmierci? Znalazłem ciekawy artykuł na ten temat.
    oto link:
    http://sites.google.com/site/news048/

Offline Haller

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Ponad gór omglony szczyt...
    « Odpowiedź #133 dnia: Sierpnia 16, 2011, 15:13:19 »
    Hahaha! Kolejny test trzepiący kasę na kretynach... Nie mów mi, że wierzysz w takie bzdety -_-
    Z ciekawości sam miałem zamiar zrobić ten test, ale nie będę płacił za poznanie daty śmierci...
    "Chwal dzień wieczorem, żonę - gdy spalona,
    Miecz, gdy wypróbowany, dziewicę, gdy za mąż wydana
    Lód - gdy się przeszło, piwo - gdy wypite."

Offline Solejók

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #134 dnia: Sierpnia 16, 2011, 15:54:45 »
    To coś jest obfite w rzeczy typu ''Powinienem umrzeć już 2 lata temu'' i nie warto o takim gów*ie dyskutować.