Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Problemy z OiM - pytania i odpowiedzi.  (Przeczytany 187466 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ferben

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Problemy z OiM - pytania i odpowiedzi.
    « Odpowiedź #645 dnia: Grudnia 24, 2011, 03:00:49 »
    Siemanko mam problem otóż gdy chcę zaktualizować wersję do najnowszej pojawia mi się komunikat "Program aktualizujący nie może odnaleźć gry. Aktualizacja jest nie możliwa bez jej zainstalowania"

Pomoże ktoś ?

Offline Renji11

• Użytkownik
    « Odpowiedź #646 dnia: Grudnia 24, 2011, 11:08:00 »
    1.Dzikie Pola czy zwykły OiM?
    2.TopSeller? Jeśli tak to nie trzeba aktualizować bo jest w nim najnowsza wersja DP

Offline th44

• Użytkownik
    « Odpowiedź #647 dnia: Lutego 03, 2012, 09:28:28 »
    Witam, mam parę pytań:

1. Zostałem już Królem Polski przy pierwszej możliwości (misja Koalicja Antykrólewska) czy to już koniec wątku fabularnego? Pozostaje mi tylko wytłuc wszystkich wrogów? Pytam się, bo już pomału wymazuję Szwedów a nie chciałbym ich skasować zupełnie jak są potrzebnie jeszcze do jakiegoś questu (a czytałem, że wiele osób miało problemy z wymazywanie frakcji potrzebnej do jakichś zadań).

2. Jaka jest najlepsza jednostka do obrony zamku i do ataku na zamek (najlepiej taka, która można by rekrutować w polskich zamkach). Używam Husarii (bo są świetnie opancerzeni i nawet na piechotę siekają) i Szkockich Mieczników i do ataku i do obrony. Trochę kiepsko, bo żadna z tych jednostek nie strzela. Do obrony całkiem nieźli są też Pancerni Kozacy bo szyją z łuku. Świetni są Szwedzcy Rajtarzy ale nie mogę ich rekrutować więc mam niewielu odbitych (chyba nawet lepsi od Husarii bo bardziej uniwersalni dzięki tym swoim pistoletom) no i fantastyczni są Europejscy Najemnicy (elita) na najlepszym wyposażeniu – ale cena ich utrzymania jest tragicznie wysoka.

W ogóle napiszcie jakie są Wasze ulubione jednostki, jest ich całe mnóstwo więc każdy może znaleźć coś dla siebie :)

Oprócz tych wymienionych wyżej podczas misji z Chanatem Krymskim zrobiłem sobie 40 Przybocznych i byłem z nich bardzo zadowolony. Giną szybciej niż Husaria czy Szw. Rajtarzy ale w ataku są nieźli i dobrze z łuku strzelają. Tak samo Tatarscy Najemnicy (elita) na najlepszym wyposażeniu, długo jak jeszcze nie byłem lordem biegałem z taką armią: 20 Europejskich, 20 Polskich, 20 Tatarskich Najemników a reszta to dobita Husaria. Kozaccy i Moskiewscy Najemnicy nie przypadli mi w ogóle do gustu. Polscy w sumie też tacy sobie. Jak się weźmie cenę/jakość (cenę kupna a nie utrzymania bo ta jest taka sama niestety – duży błąd) to najlepsi są Tatarscy Najemnicy zdecydowanie. A ogólnie najlepsi są Europejscy.

Jeźdźcy Kozaccy (weterani) są ciekawi bo mają jakieś strasznie szybkie konie, jak ich miałem w armii to zawsze na przód się wysuwali.

Strzelców nigdy za bardzo nie szanowałem bo giną okropnie szybko (Członkowie Lejb-Gwardii, Muszkieterzy Cudzoziemskiego i Niemieckiego Autoramentu) ale ciekawych strzelców ma o dziwo Chanat, Sejmeni (weterani) strzelają świetnie a i zbroję mają ciężką a nie jakieś marne ciuchy. Jak wykonywałem misje Nowy Chan to nie raz mi nieźle dali popalić.

No i jeszcze odnośnie piechoty to niesamowicie irytująca jest ta piechota tatarska z tureckimi tarczami (zapomniałem nazwy), ciężko jest ich ugryźć.

Raz odbiłem jeńca Mistrz Miecza (weteran), chyba lepszy od Landsknechta i Szkockiego Miecznika, ale nie mam pojęcia skąd się biorą.

Offline Kasztelan

• Użytkownik
    • znacie mnie jako blood_Kasztelan lub Sierzant_PL
    « Odpowiedź #648 dnia: Lutego 03, 2012, 17:42:51 »
    mistrz miecza weteran to Landsknecht po awansie

Offline Xaxa

• Użytkownik
    « Odpowiedź #649 dnia: Lutego 03, 2012, 23:30:24 »
    Pytanie do dzikich pól. Przez przypadek skopałem sobie relację z jednym z państw (Szwecja -40 za obleganie zamku). Jak naprawić (najlepiej na szybko bądź w ogóle) stosunki i/lub zedytować save by zmienić parametr z -40 na 0 w stosunkach?

Offline robercik8211

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Porucznik Potocki
    « Odpowiedź #650 dnia: Lutego 06, 2012, 08:13:00 »
    Znajdz lorda i poproś o zawarcie pokoju, pewnie zarząda około 49 tysiecy
    Vivat Pomerania!

Offline Piotrekk

• Użytkownik
    Menu nie działa
    « Odpowiedź #651 dnia: Lutego 07, 2012, 17:56:28 »
    Witam!
    Dziś kupiłem grę M&B Ogniem i mieczem: Dzikie pola. Po zainstalowaniu i aktywacji gry uruchomiłem ją. Włączyło się główne menu. Mój problem polega na tym że gdy klikam na: Rozpocznij nową grę, nic się nie dzieje, gra się nie włącza. Podobnie jak wszystko inne: nie działają Opcje, Gra wieloosobowa, nawet wyłączyć się nie da. Jak to naprawić? Czy ponowna instalacja pomoże? Nie znam się za dobrze na komputerach i liczę na Waszą pomoc.

Offline mumin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #652 dnia: Lutego 08, 2012, 20:57:46 »
    Witam
    Czy istnieje możliwość edytowania skryptów(lub jakis mod) tak aby przeciwnicy dawali wiecej punktów....bo szlag mnie trafia gdy tłuke i tłuke i tłuke a postaci niewiele expa przybywa.
    moja wersja gry to OiM Dzikie Pola 1v43....

Offline th44

• Użytkownik
    « Odpowiedź #653 dnia: Lutego 09, 2012, 10:15:19 »
    Mam pytanie – na co dokładnie wpływa poziom trudności gry?

Wyższe ceny w sklepach? Lepiej walczący przeciwnicy? Bardziej taktycznie ustawiający wojsko lordowie? Łatwiej konfliktujący się towarzysze? Mniej expa i łupów po wygranych?

Chodzi mi o OiM:DP 1.143 PL.

@Mumin - przy dużych bitwach, obleżeniach exp b.ładnie idzie. Sam grając kampanię nabiłem 29lvl więc da się (a nie przeszedłem całej gry, raptem wytłukłem tylko Szwedów grając RP). Musisz tłuc własnoręcznie najwyżej punktowanych przeciwników. Ja w bitwie własnoręcznie tłukłem po 20-40 wrogów, a jak się dało to czołgi (np. Szwedzkich rajtarów) wtedy exp b.ładnie idzie do góry. A poza tym to oczywiście questy, te z głównejj fabuły ORAZ uczestniczenie w zakończonych kampaniach wojennych. Nie wiem do końca od czego zależy ilość przyznanych pkt. exp ale za kampanię wojenną (Meldunek dla hetmana) dostawałem od 1tys. do 4tys. pkt. więc całkiem ładnie. Ilość expa zależy chyba od długości kampanii i ilości zadań.

EDIT: Kolejne pytanie - Na co wpływa i co daję SZACUNEK? Przez całą grę nie zauważyłem żadnego wpływu tego parametru na grę. Tzn. zawsze miałem dodatni - może jakbym miał ujemny to by to miało jakieś znaczenie a jak jest dodatni to jego wartość jest obojętna?
    « Ostatnia zmiana: Lutego 09, 2012, 11:31:57 wysłana przez th44 »

Offline robercik8211

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Porucznik Potocki
    « Odpowiedź #654 dnia: Lutego 10, 2012, 17:41:28 »
    Chyba polepsza twoje relacje z lordami.
    Vivat Pomerania!

Offline Kuba67

• Użytkownik
    « Odpowiedź #655 dnia: Lutego 12, 2012, 00:29:21 »
    Jak ODINSTALOWAĆ grę OiM: DP? Głupie pytanie...wiem.

Offline Kamil_PL

• Użytkownik
    « Odpowiedź #656 dnia: Lutego 14, 2012, 16:54:40 »
    Witam czy moglibyście mi pomoc mam taki problem z misją Pafnucy w kampanii kozaków oddałem Pafnucemu książkę i on kazał przyjechał mi za 2 tygodnie przyjechałem i nic gdzie mam go szukać? Z góry dziękuję za pomoc.

Offline Ryba24

• Użytkownik
    « Odpowiedź #657 dnia: Marca 15, 2012, 22:09:07 »
    Witam mam klucz do ogniem i mieczem w TaleWorlds ale tam jest tylko wersja angielska gry, jest możliwość gry na polskiej wersji, albo jakieś spolszczenie?

Offline Gerwazy88

• Użytkownik
    « Odpowiedź #658 dnia: Marca 16, 2012, 20:57:22 »
    Dwa problemy:

1. Żołnierze blokują się podczas oblężenia na drabinkach. Nie pomaga wciskanie TAB. Jest jakaś łatka to naprawiająca lub jakikolwiek inny sposób, by sobie z tym poradzić?

2. Mimo, że mam gościa z Inżynierią na 4 poziom, to gdy chce wysadzić mury, napisane jest, że się na tym nie znam... Z tym coś da radę zrobić?

Te 2 błędy wystarczająco zniechęcają mnie do gry, bo z nimi nie dam rady zdobyć żadnej twierdzy ani miasta...

Offline Kompiotronik

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Salus rei reipublicae suprema lex esto!
    « Odpowiedź #659 dnia: Marca 18, 2012, 18:59:04 »
    1.Używaj rozkazów, to powinno pomóc.
    2.Wywalanie murów to niezbyt dobre rozwiązanie, najlepiej sprawdza się drabinami albo przekupienie i ew. zatrucie wody, ale to trzeba mieć umiejętności i szczęście.

"Machasz waść tą szabelką jak cepem! Ten cios jeno u pachołków trybunalskich w modzie! A ten kurlandzki dobry do psów odganiania!" - H.Sienkiewicz "Potop"
    Salus rei reipublicae suprema lex esto!