Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Problemy z OiM - pytania i odpowiedzi.  (Przeczytany 187191 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Baldor

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Problemy z OiM - pytania i odpowiedzi.
    « Odpowiedź #570 dnia: Lipca 25, 2011, 14:44:21 »
    Witam, mam problem z misją "Powrót Bohatera" Zadanie "Nowy Chan" wykonałem bez problemów, aczkolwiek tracąc większość armii nabytej jeszcze podczas służby Rzeczpospolitej.
    Po rozmowie z królem i wypowiedzeniu posłuszeństwa Chanowi, zgodnie ze wskazówkami Pana Zagłoby, udałem sie do Kmicica, Skrzetuskiego oraz Wołodyjowskiego. Każdy dał mi zadanie. Tutaj zaczyna się problem, gdyż moja armia to zbieranina uwolnionych z jasyru od Kozaków, wojsk Tatarskich, kilku husarzy oraz najemników, w tym dobrze uzbrojonych tylko z Polski, a tych jest najmniej. Złota mam około 30 tysięcy. Ale do rzeczy.
    Częścią każdego z zadań jest pokonanie samodzielnie Lorda z 3 różnych państw. Ze Szwecji by dowiedzieć się gdzie jest ukochana Wołodyjowskiego (Ten quest to najmniejszy problem, wykonałem go mimo, że sam nie dałem rady pokonać Szweckiego generała, ale udało mi się dołączyć do bitwy), Moskiewskiego Lorda i wziąć go do niewoli (Jeszcze do tego nie doszedłem, acz armie ma 3 razy większą niż ja) oraz Kozackiego ( Tego udaje mi się pokonać, ale nie pojawia się żadna nowa wypowiedź. Jak jest w mieście, mogę tylko prosić o sojusz z Kozakami za złoto, jak biorę go do nie woli tak samo, oraz jak go spotykam normalnie. Nie wiem jak zdobyć tego nieszczęsnego konia) Aby wykonać to zadanie nie można walczyć z Kozakami? (Po wykonaniu zadania z dopełnieniem umowy przez Chana, automatycznie dostałem -30 u Kozaków i Rosjan)
    Tak więc sytuacja jest nieciekawa, armia słaba i dość mała oraz brak możliwości zakupienia porządnych wojsk, chyba, że najemników, którzy są drodzy.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #571 dnia: Lipca 25, 2011, 15:07:43 »
    Porozmawiaj z Zagłobą z menu drużyny i wybierz opcję "Co radzisz mi zrobić Panie Zagłoba" (czy coś w ten deseń). Powinien dać Ci wskazówki, a co za tym idzie - aktualizację dziennika z zadaniami.
    Nie wiem, jak się zachowa gra, gdy masz wszystkie 3 misje "przyjęte", ale rozmowa z nim to Twoja jedyna opcja, by cokolwiek ruszyło...

Pozdrawiam!

Offline Baldor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #572 dnia: Lipca 25, 2011, 16:15:43 »
    Wszystko się zgadza, dzięki. Bodaj od pierwszej miski wskazówki daje. Konia zabrałem z wioski, Anusię "Bardzobogatą" uratowałem, więc został mi tylko Kniaź, jakieś rady? Zagłoba tylko wskazuję gdzie on jest, ale walka może być ciężka, na szczęście uwolniłem z jasyru kilku Husarzy

Edit: Kolejne pytanie. Jakie są wymagania zamówienia u płatnerza w mieście jakiegokolwiek pancerza? Miałem bodaj 40k i nic, żadnej zbroi.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 25, 2011, 19:32:37 wysłana przez Baldor »

Offline Baldor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #573 dnia: Lipca 27, 2011, 12:19:02 »
    Dobra, mam kolejny problem. Wróciłem do Króla, zostałem Hetmanem, przejąłem 4 miasta oraz mam własne i 2 wsie. Po tej misji z miastami do przejęcia, rozpoczyna się quest z
    (click to show/hide)
    Zrobiłem 3 save'y. Jeden po stronie Króla, drugi po stronie bunt i ostatni przed wyborem.
    Pierwszy raz próbowałem przejść po stronie króla i moja pytanie: Da się stłumić ten bunt? Na dzień dobry buntownicy mają 3 miasta i z dnia na dzień przechodzą na ich stronę kolejni szlachcice. W momencie chyba 6 kończy się gra z wiadomością o upadku króla i jego ucieczce wraz z moją postacią. Próbowałem kilka razy, ciągle nie daje rady przejmować tych miast, ciągle buntują się nowi, a dodatkowo nie można przekonywać Szlachciców, aby powrócili do Króla. Najgorsze jest to, że od momentu buntu, każdy szlachcic działa sam, a rzeczpospolita nie istnieje, jakby każdy szlachcic w swoim mieście miał własne państwo, toczące wojnę z innymi, więc nici z pomocy przy oblężeniach. Każdy walczy z każdym...

Spróbuję przejść po stronie buntu, aczkolwiek wolałem stronę Króla...

I przepraszam za posta pod postem, ale pewno nikt by nie zwrócił uwagi, jakbym go edytował

Offline NIFN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #574 dnia: Lipca 27, 2011, 13:14:20 »
    Na jakikolwiek zamówiony przedmiot musisz czekać 2 tyg (w grze) - po upływie tego czasu powinien pojawić się stosowny komunikat.

Buntu nie stłumisz - nie ważne, jak bardzo byś się starał.
    Jeśli chcesz pociągnąć tę fabułę jak najdłużej, przyłącz się do buntu, gdy Zagłoba da Ci ostatnią propozycję (po pojmaniu cara, albo po pokonaniu go - nie pamiętam :P ).

Pozdrawiam!

Offline Baldor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #575 dnia: Lipca 27, 2011, 13:58:28 »
    Hm...To, że się czeka wiem, źle zrozumiałeś :P Chodzi mi o to, że nie było żądnej opcji zamówienia zbroi mimo sporej ilości gotówki i jestem ciekaw, co i za ile można zamówić u płatnerza.
    Króla obaliłem i mam zadanie Ostatnia Granica, które jest tak niejasne... Mówisz, że trzeba cara złapać? Zagłoba tym razem mówi mi, żebym zwiększył sławę (?) i wkupił się w łaski Króla (?? Przecież ja jestem Królem!)
    No nic, pokombinuję i zacznę od nowa po stronie Kozaków. Dzięki wielkie za porady NIFN.

Offline Szyder

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #576 dnia: Lipca 27, 2011, 14:44:52 »
    Hm...To, że się czeka wiem, źle zrozumiałeś :P Chodzi mi o to, że nie było żądnej opcji zamówienia zbroi mimo sporej ilości gotówki i jestem ciekaw, co i za ile można zamówić u płatnerza.
    Króla obaliłem i mam zadanie Ostatnia Granica, które jest tak niejasne... Mówisz, że trzeba cara złapać? Zagłoba tym razem mówi mi, żebym zwiększył sławę (?) i wkupił się w łaski Króla (?? Przecież ja jestem Królem!)
    No nic, pokombinuję i zacznę od nowa po stronie Kozaków. Dzięki wielkie za porady NIFN.

Powinna byc pełna lista niezależnie od gotówki. Pewnie bug, a jakiego masz patcha?

Offline NIFN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #577 dnia: Lipca 27, 2011, 14:54:24 »
    Ah... Myślę, że ilość przedmiotów na zamówienie dostępnych u płatnerzy zależy chyba od zamożności miasta - tj im wyższe, tym więcej przedmiotów. Generalnie pancerzy wiele nie ma, a te co są można dostać w normalnych sklepach (ale rzadko kiedy się pojawiają). Lepiej jednak odwiedzać zbrojmistrzów dla ich unikalnych 2-lufowych giwer...

Po odbiciu tych 4 lokacji, Zagłoba rozpoczyna swój bunt. Jeśli nie przyłączymy się do niego od razu, to służąc dalej u Kazimierza, spotkamy się z przepakowanym oddziałem Zagłoby, który będziemy musieli pokonać (choć przed walką prosi nas o ponowne rozpatrzenie zbuntowania się królowi). Jeśli nadal nie zechcemy się przeciwstawić Kaziowi, po pojmaniu cara (misji zlecanej przez króla) i dostarczeniu go do władcy, ponownie pojawi się Zagłoba (tym razem sam) z ostateczną propozycją - jeśli i tym razem odmówimy, zacznie się bunt i RP upadnie.

A w misji "Ostatni granica" chodzi o to, byś podbił 3 frakcje - Wojsko Zaporoskie, Księstwo Moskiewskie i Królestwo Szwecji. Chanat można sobie darować - wszak to tak-jakby sojusznicy.

Pozdrawiam!

Offline Baldor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #578 dnia: Lipca 27, 2011, 20:18:14 »
    Wersja to 1.017 i nie mam nigdy pełnej listy, ani u płatnerza (Odkąd gram, nigdy nie miał ani 1 zbroi) ani u zbrojmistrza, który ma bronie do wyboru tylko jak mam odpowiednią ilość złota.

CO do wątku fabularnego, to wczytałem zapis, poparłem od razu Zagłobę. NIFN, Cara po stronie Króla nie było, musiałeś się pomylić. Po propozycji Zagłoby jak się do Króla przyłączy, oraz po pokonaniu Zagłoby (?? miał 60 husarzy 60 dragonów i ze 100 żołnierzy) Król postanawia zostać władcą absolutnym i albo odmawiamy, a naszym zadaniem jest pokonanie także przekokszonych oddziałów niemieckich, sprowadzonych przez Króla na pomoc (Po tym Zagłoba po raz ostatni daje nam propozycję, jeśli odmówimy, to konieec)

Dobra, wiem, że strasznieee męczę, ale momentami mam ochotę kupić ten karabin 2-lufowy i po wystrzeliwać każdego Atamana, Hetmana, Pułkownika, Setnika, Kniazia, Bojara, Cara, Króla, Radcę, Generała i Murzę.
    Jako, że uznałem za niepotrzebną stratę czasu, pokonywanie 3 państwa, grając po stronie RP. Stworzyłem nową postać, tym razem chcąc stanąć po stronie Zaporoża.
    Z początku wszystko fanie, standardowe q, walka solo z buntownikami koło Lwowa, w celu nabicia sławy, aż trafiłem na zadanie specjalne, "Tajny Azyl" się chyba nazywało.
    Trzeba do wsi pod Kamieńcem pojechać i złoto od starosty odebrać, hasłem ma być zawołanie Kozaków...Wszystko super, pytam się zlecającego o to zawołanie, odpowiada, że "Ogniem i Mieczem". Po drodze spotkałem Murzę Tatarskiego, do którego list miałem zaadresowany (Inne zadanie), list przekazałem i przy okazji także się zapytałem, o owe zawołanie, ten z kolei odpowiedział "Sława". Nieważne, idę do Dunajowców czy jak to się tam nazywa i rozmawiam ze starostą... Za pierwszym razem, odpowiedziałem "OiM" Nie zadziałało, potem "Sława" też nie, wykorzystałem inne dostępne możliwości i nic, tak więc jak rozwiązać tego nieszczęsnego questa?

Edit: Dzięki ;)
    « Ostatnia zmiana: Lipca 28, 2011, 11:48:53 wysłana przez Baldor »

Offline Szyder

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #579 dnia: Lipca 28, 2011, 11:42:18 »
    Musisz iść zapytać się bojara ruskiego. On powie, że Na sławiu i szczaste. To jest poprawne.

Offline Janek Sobieski

• Użytkownik
    « Odpowiedź #580 dnia: Lipca 29, 2011, 15:26:21 »
    Czołem waszmościom. mam problem otóż jestem wasalem rzeczypospolitej mam swoją wioskę w której zbudowałem szkołę,młyn,skarbiec i wynająłem marszałka oraz podskarbiego . chciałem nająć trochę woja w mojej wiosce i gdy zobaczyłem co to za rekruci okazało się że to kosynierzy i nie można ich wogóle awansować jeżdziłem do innych wsi i tam to samo . pojechałem do miasta szukać kasztelana a tu nic w żadnym mieście nie ma kasztelana a mam już ok 40 dnia w grze .co mam robić?   
    mam 70 polskich najemników jeźcców , 10 kozackich najemników jeźcców , 20 kosynierów i 2 husarzy(zdobycznych) chcę sobie zrobić dragonów i wywalić kozackich najem. oraz kosynierów. proszę o odpowiedź

PS. mam M&B O I M edycję rozszerzoną      patch 1.017

Offline Szyder

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #581 dnia: Lipca 29, 2011, 15:45:48 »
    Czołem waszmościom. mam problem otóż jestem wasalem rzeczypospolitej mam swoją wioskę w której zbudowałem szkołę,młyn,skarbiec i wynająłem marszałka oraz podskarbiego . chciałem nająć trochę woja w mojej wiosce i gdy zobaczyłem co to za rekruci okazało się że to kosynierzy i nie można ich wogóle awansować jeżdziłem do innych wsi i tam to samo . pojechałem do miasta szukać kasztelana a tu nic w żadnym mieście nie ma kasztelana a mam już ok 40 dnia w grze .co mam robić?   
    mam 70 polskich najemników jeźcców , 10 kozackich najemników jeźcców , 20 kosynierów i 2 husarzy(zdobycznych) chcę sobie zrobić dragonów i wywalić kozackich najem. oraz kosynierów. proszę o odpowiedź

PS. mam M&B O I M edycję rozszerzoną      patch 1.017

Hmm. Polecam Ci sposób "Na lamę" tzn. napadasz na wrogie patrole i furażerów, i najmujesz odbitych jeńców.

Offline Baldor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #582 dnia: Lipca 29, 2011, 17:56:43 »
    Jeśli nie ma w żadnym mieście kasztelana (Co jest bardzo dziwne) to rób jak mówi Szyder. Trzeba odbijać wojska.

Ja z kolejnym pytaniem dot. kampanii Kozackiej.

Dowiedziałem się o Czarnym Hetmanie i aby wiedzieć więcej, muszę poprzeć Janusza Radziwiłła. W tym czasie pojawił się pretendent do władzy w Wojsku Zaporoskim. (Imienia niestety nie pamiętam) Wcześniej go nie było, wiec pojawia się dopiero podczas wątku fabularnego u Kozaków. Moje pytanie, czy jak pomogę teraz pretendentowi, to będę mógł wykonywać zadanie główne? Wolałbym uniknąć pomagania Radziwiłłowi, a osoba, chcąca zastąpić Chmiela, chce dogadać się z RP.

Edit: Dziękować ;) W takim razie, Bunt czas zacząć!
    « Ostatnia zmiana: Lipca 29, 2011, 18:48:33 wysłana przez Baldor »

Offline Szyder

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #583 dnia: Lipca 29, 2011, 18:09:14 »
    Wszystko w swoim czasie! Podpowiem Ci tylko, że po poparciu Radziwiła ten wątek fabularny przewiduje (jako jedną z opcji) poparcie Iwana Barabasza (owego predenta)

Offline Baldor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #584 dnia: Lipca 31, 2011, 20:44:23 »
    Doobra, kolejny zastój. Tym razem lekko większy bo 2 dzień się meczę!

Nieszczęsny bunt Radziwiłła dobiegł końca, a ja szukam i szukam tego Hetmana.
    Po przejęciu Rygi (Btw. Idiotyzm, że odbiera ci Marszałka po zjednoczeniu RP oraz, ze Szwecja ma wojnę z moją postacią, bo ja zaatakowałem Rygę (Nie mogę wykupić sojuszu)) dowiedziałem się o związku rodu Moskiewskiego z hetmanem, byłęm w Nieświeżu popytałem bandytów i znalazłem owego syna, poszkodowanego pod Nieświeżem.
    I tu stoję. Niestety toczę wojnę z Ks. Moskiewskim, więc znalezienie tego bojara nie było łatwe. Gdy znalazłem i udało mi się zagadac, mam do wyboru 3 opcje dialogowe, każda kończy się walką. Po wygranej, albo ucieka, albo ponownie ukazują się 3 opcje dialogowe, po każdej ponownie atakuje, z tym, że nie ma armii, więc jego postać, zupełnie znika! Nie mam go w niewoli, nie ma go w zamkach, nic.