Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kąt z książkami  (Przeczytany 132582 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: Kąt z książkami
    « Odpowiedź #540 dnia: Sierpnia 21, 2014, 18:44:09 »
    Nigdy na ten program nie trafiłem, ale to pewnie dlatego, że omijam History Channel z daleka, natknąłem się tam na zbyt wiele efekciarskich programów dla amerykanów jak na Discovery(albo nie ma go w polskiej wersji?)
    Co do modów, to w sumie nie pamiętam czy to było na M&B czy na jakiegoś totalwara, ale był pomysł na zrobienie moda z mapą odwzorowującą ówczesne(chyba takie środkowośredniowieczne) wyobrażenie świata przez kartografów, czyli byłaby, jakby nie było, fantastyczna, bo różniłaby się od rzeczywistości. Ale nie powiem, ciekawy pomysł.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #541 dnia: Sierpnia 21, 2014, 19:54:56 »
    Oktawian, mimo wszystko na wczesne średniowiecze mamy o niebo więcej źródeł niż na czasy biblijne.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #542 dnia: Sierpnia 21, 2014, 22:10:33 »
    Poważnie mówicie, że jest więcej źródeł na temat Słowian niż Babilonu, jakie? Tylko nie rozśmieszajcie mnie Gallem Anonimem czy Wincentym Kadłubkiem - bo to jak odtwarzanie bitwy pod Grunwaldem na podstawie podań ustnych spisanych w XX wieku. No chyba mi tego nie zrobicie po się posikam ze śmiechu. Z tego co kojarzę tak na szybko armia Perska liczona była po obszarze jaki zajmowała, bo nie dało jej się inaczej policzyć - nie było widać jej końca no wiecie - "nasze strzały zakryją słońce". To wskazuje na rozbudowaną administrację. Jak już serio zaczynamy w to wchodzić to świetnie się wychodzi na źródłach pisanych z średniowiecza polecam pieśń o Rolandzie - walnijcie takiego moda do MiB, gdzie można walczyć z wylewającym się mózgiem, dla wkurzanie ludzi od headshotów. :)
    Przecież wyglądu wojsk nie odtwarza się z opisów jak mi tu wciskacie ale z ilustracji, czy rzeźb, jak w przypadku figurek wkładanych do grobowców faraonów, albo płaskorzeźb z posągów czy kafelków. Byłem w berlińskim Pergamonie, widziałem bramę Isztar itp. nie mam problemów z wyobrażeniem sobie jak wyglądał wojownik perski czy egipski. Jak tam wasz dorobek Słowian w tym temacie? No nie chce sobie robić jaj z dziedzictwa kulturowego ale jest to inna estetyka i na pewno nie stawiano tam na realizm.
    Po za tym właśnie takie programy jak Conquest weryfikują to co masz w źródłach, czyli Rolandy i inne takie, np. to, że wbrew temu co widnieje na ilustracjach średniowiecznych nie można przeciąć mieczem hełmu na pół czy tego typu ciekawostki. No na tym właśnie polega ta zabawa, że się sprawdza co jest a co nie jest możliwe i że z gruntu są to tylko przypuszczenia, więc nie ma powodu, żeby się w tym wszystkim spinać i podchodzić tak serio. Gilgamesz, kodeks Hammurabiego, biblia,... no a co tam Słowianie? Co to za źródła pisane mówią nam tak wiele o naszych przodkach - walcie śmiało.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #543 dnia: Sierpnia 21, 2014, 22:16:10 »
    Co do wypływającego mózgu: da się zrobić na bazie skryptu na dekapitację, tylko niech ktoś zrobi model :P Co do Rolanda - jak chodziłem do gimnazjum, to była chyba moja ulubiona lektura szkolna, chociaż nie jest do końca prawdą to, co jest tam napisane.
    Co do źródeł pisanych nt. Słowian: był jakiś arabski kupiec, ale nazwiska nie pamiętam.
    EDIT: chodziło mi o Ibrahima ibn Jakuba.

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #544 dnia: Sierpnia 21, 2014, 22:27:54 »
    W Vikingu można nawet taką głową kogoś pokonać. ; )
    Słowian pewnie odtwarza się na podstawie pozakopywanych na terenie Polski naszej wspaniałej przeróżnych pancerzy, mieczy i innych wszelakich do zabijania stworzonych narzędzi. Jak zgaduję, źródeł takowych, czyli, jak mniemam, archeologicznych, jest więcej w przypadku Słowian, niż Egipcjan - co nie zmienia tego, iż Egipt pozostaję w źródła bogatszy i tak dzięki innym źródłom, które już wymieniłeś. Mniemam, że w przypadku Słowian trudno określić, jaką barwę miały ubrania, czy tatuowali się w jakiś sposób, czy nosili jakieś skóry i jakież tkali tkaniny... (choć to pewnie też można w jakimś stopniu każde z osobna poddać rekonstrukcji)

A kroniki Polski Wspaniałej, a raczej Kaganatu Słowiańskiego, znajdziesz na tej stronie odważnej http://chrobacja.prohosts.org
    Pozdrawiam, stop katopropagandzie, co cywilizację naszą bogatą spaliła!
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #545 dnia: Sierpnia 22, 2014, 03:04:50 »
    A kroniki Polski Wspaniałej, a raczej Kaganatu Słowiańskiego, znajdziesz na tej stronie odważnej http://chrobacja.prohosts.org
    o rany, to sobie ktoś hobby znalazł...

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #546 dnia: Sierpnia 22, 2014, 07:21:04 »
    http://chrobacja.prohosts.org
    "Polakotolicy" ciekawe sformułowanie :P Robienia z Chrobrego "Chrobackiego" nie wspomnę. W ogóle opierania się na mapach sprzed rozbiorów (kiedy część szlachty wierzyła, że pochodzi z Sarmacji) czy z okresu romantyzmu, również nie skomentuję.
     O żałosnych błędach ortograficznych również nie wspomnę. BTW: podawanie Hitlera przy badaniach dotyczących Niemców jest niepoważne, bo był de facto Austriakiem.
    Mimo tego wszystkiego (połowy zastrzeżeń i tak nie wymieniłem :P), z częścią muszę się zgodzić.

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #547 dnia: Sierpnia 22, 2014, 09:02:32 »
    Ta Chrobacja to taki archeologiczny odpowiednik homeopatii w medycynie. Czyli totalna ściema śmiechu warta.
    A co do źródeł dot. wczesnego średniowiecza- jest ich o niebo więcej niż dla takiego Babilonu. Zacznijmy od źródeł pisanych- o Słowianach pisali nie tylko Słowianie ale przede wszystkim ludy ościenne. W dodatku pisali w języku znanym do dzisiaj- po łacinie. Z odczytaniem babilońskich źródeł nie jest już tak łatwo. Dużo więcej mamy też źródeł archeologicznych (wiem ze muzea w Iraku czy Iranie są pełne zabytków, ale one pochodzą z bardzo szerokiego zakresu chronologicznego. Jakbyś chciał się dowiedzieć szczegółów o walce w konkretnym stuleciu to miałbyś sporo problemów).
    Pomocna jest też ikonografia zachodnia. Taka męczona na wszystkie sposoby tkanina z Bayeux to istna kopalnia wiedzy o sztuce prowadzenia wojny od A do Z. Dla późniejszego średniowiecza jest jeszcze lepiej- mamy multum zachowanych traktatów o wojnie, inżynierii wojskowej, szermierce etc.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #548 dnia: Sierpnia 22, 2014, 09:33:51 »
    Bez przesady z tymi słowianami. Źródła są ubogie. Nie znamy nawet etymologi. Biskupin jak wiadomo już dawno pozostał mrzawką a nie przykładem kolebki pra-słowiańskiej czy germańskiej. Tak samo z wierzeniami wiemy bardzo niewiele, u German zachowały się chociaż runy. Słowianie niestety nie mieli tyle szczęśćia. Są jakieś pojedyńcze runy słowiańskiej z późnego okresu z tego co mi wiadomo. Do tego wzmianki o słowianach są przeważnie jednostronne i subiektywne. Czasami mi się wydaję nawet, że wiemy więcej o Bliskim Wschodzie niż o słowianach. Kto zna jakieś spory wewnętrzne o władze u słowian to ręka do góry. Wojny tak samo. No chyba, że ja jestem niedoczony to proszę o sprawadzenie na ziemię. Jednak z mojej wiedzy wynika, że słowianie są właśnie taką czarną dziurą, niewypełnioną z powodu braku źródeł. Tu króluje rekonstrukcja archeologiczna. Znaczy się ja piszę w sumie o wierzeniach i sytuacji przed Mieszkiem, to może teraz gafę walnąłem i nie przeczytałem dokładnie o czym piszecie.

No z tą Chrobacją to wyjechałeś..

Najbardziej podoba mi się fragment:

rzeł biały na biało-czerwonej fladze ? Czy to Polska ? Nie !
    To gmina Markt Schwaben w ziemi Swewów zwanej obecnie Szwabią (Górna Bawaria)

Biało czerwona flaga gminy jako przykład, że w Szwabii działali słowianie, to się uśmiałem XDDDDDDDDD

Dalej mamy jeszcze Bin-Landeda.. o ja cię kręciole, skąd ty to wytrząśnałeś xD

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #549 dnia: Sierpnia 22, 2014, 10:08:12 »
    E tam, najlepszy jest słowniczek polsko-hinduski jako dowód na obecność Słowian w Indiach. Jakby pan autor zapomniał, że język polski jest językiem indoeuropejskim.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #550 dnia: Sierpnia 22, 2014, 10:12:09 »
    E tam, najlepszy jest słowniczek polsko-hinduski jako dowód na obecność Słowian w Indiach. Jakby pan autor zapomniał, że język polski jest językiem indoeuropejskim.

Przeoczyłem :D No jednak rzeczywiście jak flaga jest przykładem to taki smaczek też musiał się znaleźć :D

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #551 dnia: Sierpnia 22, 2014, 20:09:04 »
    Nie nadążam o co tu chodzi, więc uporządkujmy podstawowe fakty - wczesne średniowiecze trwa od V do XI wieku. Pierwsze podanie o Słowianach to Ibrahima ibn Jakub - wiek X. Kronika Słowian mnie rozczuliła ale to ponoć wiek XII. Pięknie wygląda argument odnośnie traktatów szermierczych odnośnie średniowiecza, ale nie wczesnego, jeszcze lepiej tkanina z Bayeux - co to ma w ogóle wspólnego z Słowianami?!?
    Już nie jesteśmy w Kansas Toto!
     Babilon to 250 tysięcy przetłumaczonych tabliczek pisma klinowego. Podobnie jak gliniane tabliczki na których pisali egipscy urzędnicy, bo papirus był za drogi pozwoliły stworzyć bardzo szczegółowy obraz społeczeństwa Mezopotamii, Egiptu i co tam sobie chcecie Hetytów i innych Nubijczyków, na pewno są tam luki, ale błagam nie takie jak w przypadku Słowian. Jeny, można powiedzieć, że biblia jest spisana przez Żydów i zawiera wypaczony obraz Babilonu, to jeszcze miało by sens, ale chyba tylko IvE zauważył, że trzeba porównywać ziguraty i piramidy z Biskupinem, a to de facto kilka desek pod wodą, tak wygląda to monumentalne dziedzictwo naszych przodków.  Jajcarze jesteście i tyle. A królestwa Afryki zawierają więcej świadectw historii niż chcieliby to widzieć biali, spokojnie starczyło by na moda, a nawet dwa.
    Jeśli jest miasto Ur, albo Babilon czy inne Jerycho to te osady istotnie się tak nazywały tysiące lat temu, a jaka jest prawdziwa nazwa Biskupina? Teraz załapali  Państwo myśl przewodnią odnośnie biblia jako materiał na moda? - przynajmniej wiedziałbyś jak nazwać planszę.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #552 dnia: Sierpnia 22, 2014, 20:24:25 »
    1. Chyba nie zrozumiałeś kilku ostatnich postów: śmialiśmy się z linku, który podał Sefirot.
    2. Tego co napisałeś o chociażby państwach afrykańskich: tak, ale kto się tego podejmie? Tak jak już pisałem wcześniej, zainteresowania nie ma także wśród modderów, chcesz zrobić moda? To zbierz grupę ludzi takich jak ty, i zróbcie takiego moda.

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #553 dnia: Sierpnia 22, 2014, 21:06:09 »
    Oktawian, w archeologii cezurą kończącą wczesne średniowiecze jest rok 1250. Na okres 1000-1250 źródeł jest już bardzo dużo. Nie tylko kroniki ale i rachunki, dokumenty sądowe, akty nadań etc.
    Tkanina z Bayeux ma się do słowiańszczyzny całkiem nieźle. W Europie zachodniej walczono dość podobnie jak u nas. Stąd można wnioskować np. o sposobie użycia włóczni przez konnych, szyku bojowym czy samej organizacji wyprawy.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #554 dnia: Sierpnia 22, 2014, 22:18:05 »
    Dobry pomysł chętnie zrobię moda - ale na pewno to nie w najbliższym czasie. Załapałem, że mówicie o linku forumowicza znanego niegdyś jako Jan Sobieski. Nie kumam tylko po co upierać się przy tym, że nie można by walnąć moda o Afryce, Persji czy Akadyjczykach? Jest taki głupi, ale strasznie fajny film "Król Skorpion", może być taki mod, może, co by komu szkodziło zrobić to w taki sposób by udawało to chociaż z pozoru prawdziwe państwo w Afryce, danych by starczyło. Nie ma czegoś takiego właśnie dla tego, że średniowiecze, a nawet starożytność  nie kojarzy się nam z Afryką, zupełnie - jakby jej nie było - nie chodzi o informacje jak sugerujecie. Nie wiem czy można odnosić rok 1000 do Biskupina, bo to trochę naciągane. Gdyby podchodzić poważnie to należałoby zacząć właśnie od rekonstrukcji historycznych w styl Wolin itp., niż upierać się przy tym, że nie można zrobić moda o Asyrii, czy Babilonie z powodu braku danych. Ciekawy pogląd z tą tkaniną z Bayeux, ale do czego się to odnosi, to znaczy co takiego przypomina nam owy dywanik w naszej kulturze, że dopatrzono się podobieństw?
    No dobra - mówiłem wcześniej o filozofie - Ernst Cassirer. W tym kontekście to jest na temat, bo jakie jest prawdziwe brzmienie nazwy osady na którą mówimy Biskupin? MARDUK, ISZTAR, HAMMURABI, jakoś tak fajnie brzmi. Znamy język Babilonu ich symbole, ich myśli, ich psychikę! Takie rzeczy łapiesz na poziomie skojarzeń w sposób instynktowny. Gorzej jest moim zdaniem z nieszczęsnymi Słowianami, bo przypuszczam, że mówisz o prawie osadniczym wzorowanym na prawie niemieckim i stąd te dokumenty, ale stoi za tym słownictwo niemieckie - pan burmistrz, ratusz itp, a nie słowiańskie. Podsumowując chodzi mi o odwołanie się do innych skojarzeń w sensie zmysłowości, doznań emocjonalnych niż te otrzaskane przez liczne schematy i kalki. Biblia to idealne narzędzi do takiej zabawy.