Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kąt z książkami  (Przeczytany 132219 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Książki
    « Odpowiedź #210 dnia: Sierpnia 24, 2011, 18:46:32 »
    Co do polecania, ostatnio dorwałem książki pana Bernarda Cornwella, który świetnie wprowadza czytelnika do średniowiecza i nie tylko. Jest to brytyjczyk, który stale mieszka w USA. Pan Cornwell napisał wiele książek, które tak wciągają, że nie wiesz, o której zacząłeś czytać książkę i i ile czasu poświęciłeś na nią. W każdym bądź razie najczęściej głównym bohaterem jest łucznik angielski (-lub ogólnie anglicy, ponieważ autor jest anglikiem), który wpada w największe bitwy swoich latach (np. "Bitwa o Azincourt" tak mnie wciągnęła, że zacząłem szukać filmów na podstawie jego książek). Osobiście polecam, bo naprawdę warto poświęcić swój czas nie tylko na gry komputerowe, ale również na czytanie naprawdę dobrych książek (chyba ostatni raz miałem taki ubaw przy "Conanie i karzącej dłoni" Oscara Wocknitta).

Również polecam "Walecznego Rycerza - Historia Williama Marshala" autorstwa pani Elizabeth Chadwick, która opisuje przygody jednego z największych rycerzy średniowiecznej Europy, który zasłynął tym, że jedyny zrzucił z konia podczas turnieju Ryszarda Lwie Serce. Książka przedstawia całe jego życia - od najmłodszych lat do praktycznie śmierci. Tak samo jak pana Cornwella tę autorkę polecam z całego serca.

Pozdrawiam.

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #211 dnia: Sierpnia 24, 2011, 19:01:42 »
    Ja ostatnio czytam Sapkowskiego Wiedźmina.
    Do tej pory czytałem thrillery Harlana Cobena, ale już nic w domowej i gminnej biblioteczce nie zostało czego nie znam :P.
    Po Wiesiu przystąpię do czytania Roberta Ludluma. Mój wujo zachwala, więc chyba się skuszę. Ktoś z Was może czytał?

https://www.youtube.com/user/Wojakson <-- mój kanał na YouTube (lets pleje, tutoriale 3D)

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #212 dnia: Sierpnia 24, 2011, 19:05:35 »
    Przyznaję twojemu wujowi rację, Ludlum potrafi budować napięcie jak nikt inny. Nie wiem, czy mogę napisać coś więcej, by Ci nie sprzedać za wiele, ale polecam Ludluma :D Jeżeli zabierasz się za Ludluma, to od razu polecę Ci Griffina i Cusslera - tak samo jak Ludlum obydwoje potrafią budować ostro napięcie - Griffin wydał wspaniałą serię "Oficerów", ukazując ich od końca II wojny światowej do konfliktu w Wietnamie.

Offline Make My Day

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Go ahead. Make my day.
    « Odpowiedź #213 dnia: Sierpnia 24, 2011, 19:14:03 »
    O, wielkie dzięki za odpowiedź. Po ukończeniu sagi (1 tom przeczytany dopiero :P) zabieram się za R. Ludluma.

https://www.youtube.com/user/Wojakson <-- mój kanał na YouTube (lets pleje, tutoriale 3D)

Offline AramilMaster

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #214 dnia: Sierpnia 29, 2011, 14:38:40 »
    Obecnie zaczytuję się w serii o Czarnej Kompani. Cztery pokaźne tomy dobrej fantastyki. ;) Opisy bitew świetnie ujęte przez pisarza który sam uczestniczył w wojnie ;) No i akcje rodem z operacji "Pustynna Burza". Szczerze polecam. ;)

Offline cziken

• Użytkownik
    « Odpowiedź #215 dnia: Września 25, 2011, 19:18:00 »
    Sapokowski - Saga Wiedźmińska i Hobbit :P

Offline Archimonde

• Lord Płonącego Legionu
    • Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Nadchodzi zima...
      • Mój Deviant
    « Odpowiedź #216 dnia: Września 25, 2011, 19:25:09 »
    Polecam Siewcę Wiatru, Zbieracza Burzi Żarna Niebios Maii Lidii Kossakowskiej oraz książki Terrego Pratchett'a
    "-Czy mogę ci ofiarować mą miłość? -Zwątpienie, zdrada, gorycz oraz ból pamięci bezpowrotnie minionych szczęśliwych chwil zbyt silnie wpisane są w słowo 'miłość', by człek roztropny zechciał jej zawierzyć...”
    "– Pozwól też, że dam ci radę płynącą ze szczerego serca: nigdy więcej nie mów, że jesteś nic niewarta. Bo znaczymy tylko tyle, na ile potrafimy wycenić się we własnych oczach."
    Jacek Piekara

Offline Maszkaros

• Użytkownik
    « Odpowiedź #217 dnia: Września 28, 2011, 16:15:36 »
    Nie wiem, czy Żarna są takie godne polecenia. Są tam same opowiadania, które zostały już opublikowane +1 nowe. Kupując tę książkę, nieźle się zirytowałem..

Offline Zombie

• Użytkownik
    « Odpowiedź #218 dnia: Października 18, 2011, 20:58:19 »
    Ja polecam trylogie Christopher Paoliniego "Dziedzictwo".
    Niedługo czwarta część. :)
    90% nastolatków dostałoby załamania
    nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na
    dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli
    należysz do tych 10%, które wzięłoby
    krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz
    lamusie!" wklej to do podpisu. :)

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #219 dnia: Lutego 27, 2012, 22:40:58 »
    Odświeżam bo w końcu trzeba :P

W zasadzie tym razem nie chciałem niczego polecić, wręcz przeciwnie. Otóż szukam książki...

Generalnie rzecz biorąc chcę by książka była podobna (?) stylem do książek Sapkowskiego. Szukam książki z świetnie wykreowanym głównym bohaterem, masą wyborów moralnych zmuszających tegóż bohatera do refleksji, wątkiem miłosnym i z walką w tle (?).

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Teblar

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #220 dnia: Lutego 27, 2012, 23:07:20 »
    Niekoniecznie Ci zaproponuję, ale polecam wszystkim ''Zwiadowców'' Flanagana, jak dla mnie pisarz robi konkurencję Tolkienowi, gdyż jego utwory są doskonałe :>
      Mistrzostwa Świata 2012 Europejska Liga (ENL) 2012 Puchar Polski 2012 Puchar Polski 2013

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #221 dnia: Lutego 27, 2012, 23:25:21 »
    Jedyną konkurencją dla Tolkiena może być Diuna Herberta. Wszystko inne jest "śmiesznie" małe w porównaniu z każdym z tych dzieł. Flanagana nie czytałem i raczej wątpię bym zrobił to w najbliższym czasie - czyste fantasy po prostu strasznie mnie od jakiegoś czasu nudzi. Jednak mimo wszystko podtrzymuję to co napisałem, że Tolkienowi jedynie Herbert swoją serią Diuny dorównuje. Sam po przeczytaniu parę ładnych lat temu Wiedźmina byłem zachwycony, dziś widzę jak wiele mankamentów mają te książki i jak "prostackie" są w porównaniu z tym co napisał Tolkien bądź Herbert. Oczywiście nie twierdze, że są złe, lecz jest to zupełnie inna półka.

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #222 dnia: Lutego 27, 2012, 23:26:59 »
    Hm...Przeleciałem kilka stron z tego tematu i...cholera przez Was naszła mnie ochota na odświeżenie Sapkowskiego.... :] Gigant, bezprecedensowe teksty, świetny humor, klimat xD
    Druga rzecz to Tolkien....i co tu wybrać?

Pozdrawiam!

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #223 dnia: Lutego 27, 2012, 23:33:00 »
    Hm...Przeleciałem kilka stron z tego tematu i...cholera przez Was naszła mnie ochota na odświeżenie Sapkowskiego.... :] Gigant, bezprecedensowe teksty, świetny humor, klimat xD
    Druga rzecz to Tolkien....i co tu wybrać?

Pratchetta. ;)

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #224 dnia: Lutego 27, 2012, 23:39:41 »
    Niekoniecznie Ci zaproponuję, ale polecam wszystkim ''Zwiadowców'' Flanagana, jak dla mnie pisarz robi konkurencję Tolkienowi, gdyż jego utwory są doskonałe :>

Zacząłem czytać i...nie...nieee to nie dla mnie;)

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012