Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kąt z książkami  (Przeczytany 131663 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Azorixz

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Książki
    « Odpowiedź #195 dnia: Lipca 13, 2011, 11:02:42 »
    moje ulubione książki:

-seria zwiadowców, Johna Flanagana (wczoraj kupiłem 9 część)
    -Trylogie Tolkiena (Władca Pierścieni, Hobbit Silmarilion)
    -powieści Sienkiewicza
    -seria Świat Dysku, Terrego Pratchetta
    -kryminały Agaty Christie

Offline Yokizo

• BANITA
    • Użytkownik
    • Służę pomocą w sprawie Wiedźmina :D
    « Odpowiedź #196 dnia: Lipca 27, 2011, 10:38:33 »
    -seria zwiadowców
    -Władca Pierścieni
    -Hobbit
    -powieści Sienkiewicza
    -seria Nocnego Anioła
    -HyperVersum
    -Zaginiony Heros
    -i oczywiście saga Sienkiewicza- Wiedźmin

było tego jeszcze więcej ale tytułów nie pamiętam...
    Czy robisz kupę, czy robisz hip-hop; rób to do końca!
                                                                                        GrubSon

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #197 dnia: Lipca 27, 2011, 10:54:42 »
    Ostatnio dorwałam świetną książkę:
    Historia Brudu- Katherine Ashenburg
    Książka o tym jak od starożytnej Grecji aż po czasy współczesne zmieniała się definicja czystości i to, co jest higieniczne, a co niechlujne.
    Obala też parę bzdurnych stereotypów o śmierdzącym średniowieczu. Chociaż najlepszy moim zdaniem rozdział dotyczy wieków XVI-XVIII, kiedy to myś przestano się definitywnie, a za człowieka czystego uważany był taki, który często zmieniał koszulę.
    Generalnie polecam, fajnie się czyta. Jest napisana lekkim językiem, także idealnie nada się na wakacje
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Yokizo

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #198 dnia: Lipca 27, 2011, 14:42:00 »
    Jeśli chodzi o książki na wakacje to polecam "Felix, Net i Nika" Rafała Kosika. Super książka, pełna humoru, pokazująca siłę przyjaźni a także nauki. Wbrew pozorom które towarzyszą słowu nauka książka warta jest by ją przeczytać.
                                                                                        GrubSon

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #199 dnia: Lipca 27, 2011, 15:47:05 »

Zastanawiam się który był większym patriotą: Kmicic, Zagłoba czy Jaskier...

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Yokizo

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #200 dnia: Lipca 28, 2011, 09:24:57 »
    Zastanawiam się który był większym patriotą: Kmicic, Zagłoba czy Jaskier...
    Hahaha. Tak na serio to raczej Kmicic... Jaskier był szpiegiem u Dijkisty, a Zagłoba... cóż opój i niezbyt odważny, chociaż łep miał pełen pomysłów... Nie chce go krytykować bo to świetna postać. Zresztą to on zakrzyknął jako pierwszy zdrajca! na Radziwiłła...
                                                                                        GrubSon

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #201 dnia: Lipca 28, 2011, 09:36:02 »
    Oczywiście mogłabym napisać, że Hobbit, bo przyznam się to jedyna książka, którą przeczytałam więcej niż kilka razy ;) Aczkolwiek ostatnio wpadła mi w ręce książka autorstwa Canavan Trudi pod tytułem Gildia magów. Tak więc chciałabym polecić wam książkę Canavan Trudi -  gildia magów. Książka opowiada o dziejach pewnej dziewczyny i o jej tajemniczych, magicznych zdolnościach. Naprawdę warto.
    Teraz zatracam sie w trylogii Canavan Trudi Uczennica Maga. Jest to opowieść o dziejach, które wydarzyły się przed Gildią Magów.

« Ostatnia zmiana: Lipca 28, 2011, 09:41:38 wysłana przez Jagoda »

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #202 dnia: Lipca 28, 2011, 13:50:03 »
    Hahaha. Tak na serio to raczej Kmicic... Jaskier był szpiegiem u Dijkisty, a Zagłoba... cóż opój i niezbyt odważny, chociaż łep miał pełen pomysłów... Nie chce go krytykować bo to świetna postać. Zresztą to on zakrzyknął jako pierwszy zdrajca! na Radziwiłła...

Kolego, on śmiał się w tym momencie z Ciebie, nie z Tobą. Sienkiewicz równa się Sapkowski... nooot. ;-)

A poza tym to w trakcie kilkudniowej wycieczki na Litwę odwiedziłem sporą księgarnię w Akropolis (takie ogromniaszcze centrum handlowe w Wilnie) i kupiłem "Blood Wedding" napisane przez Skomantasa. Dłuższy czas męczył mnie ten pseudonim literacki, ale ostatecznie okazało się, że jest to grupa autorów wiedziona przez Juozasa Almenisa, żyjącego w USA. Śmiesznie. ;-)
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Vernon Roche

• Użytkownik
    « Odpowiedź #203 dnia: Lipca 28, 2011, 19:49:09 »
    Słuchajcie panowie! Otóż ostatnio wypożyczyłem całą trylogię Wojen Husyckich Sapkowskiego. Mniam :P Już mam wielką chęć chwycić w swe łapsy pierwszy tom i zabrać się do czytania. Mam nadzieję, że spędzę z lekturami wiele ciekawych chwil i będę mógł dodać ją do listy moich ulubionych powieści ^^
    Si vis pacem para bellum.

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #204 dnia: Lipca 28, 2011, 20:51:54 »
    Przede wszystkim świetne postacie pokroju Szarleja czy Samsona Miodka. Trylogia jest naprawdę dobrze opowiedziana a akcja na przemian przyśpiesza i zwalnia...dodaje to książkom specyficznego uroku;) Tylko nie zraź się początkiem bo jest średniawy;) Natomiast końcówka pierwszego tomu to już majstersztyk.

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Vernon Roche

• Użytkownik
    « Odpowiedź #205 dnia: Lipca 28, 2011, 22:25:17 »
    Dzięki! Już wiem, że będą to dobre lektury, przy których mile spędzę czas. :)

Z książek mogę polecić powieść pt. "Krzyżowiec" pióra James'a Patterson'a i Andrew Gross'a. Ukazana została w niej sytuacja średniowiecznej Francji oraz przeżycia jednego z uczestników wyprawy krzyżowej, który po powrocie do ojczyzny zastaje...hmmm... właściwie to niewiele pozostało z jego rodzinnej wioski, w której żył wraz z żoną i dziećmi. Dalsze losy książki ukazują jego tułaczkę w poszukiwaniu porywaczy żony i okraszone są dość niecenzuralnymi fragmentami.
    Samą książkę czytało mi się dość przyjemnie. Wygodne, krótkie rozdziały, wciągająca fabuła, spiski, konszachty i wiele innych rzeczy sprawiły, że książkę "pochłonąłem" w niecały tydzień. Szczerze polecam. :)

PS: Mogłem coś poprzestawiać, ponieważ książkę czytałem już dwa lata temu. Za odstępy w opisie z góry przepraszam.
    Si vis pacem para bellum.

Offline MaksJ23PL

• Użytkownik
    « Odpowiedź #206 dnia: Sierpnia 16, 2011, 16:34:29 »
    Hobbit, czyli tam i spowrotem oraz trylogia Władcy Pierścieni Tolkiena.
    Opowiadania i Saga Wiedźmińska Sapkowskiego.
    Opowieści o Arivaldzie z Wybrzeża, bodaj Piekary.
    I wszelakie mity i legendy. : )
    MJ

Offline Elsevier

• Użytkownik
    « Odpowiedź #207 dnia: Sierpnia 19, 2011, 21:15:25 »
     Tak jak już pisałem w temacie o fantasy:
    - Cała seria o przygodach Harrego pottera ( Najlepsza 3 część)
    - Cała seria o walecznym Wiedźminie ( Najlepsza ostatnia część)
    - Seryjni mordercy i masowi mordercy ( To wcale nie jest dziwne jak mogłoby się wydawać)
    - Lubię też czytać książki psychologiczne np o różnego rodzaju fobiach czy też patologiach rodzinnych ( Za każdym razem czytając to wydaje mi się, że powoli i systematycznie wariuję...)
    - Poradniki do gier ( Nie ma to jak przeczytać o położeniu wszystkich 100 złotych chrabąszczy zanim zacznie się grę. Ja jak zbiorę np 99 to już tracę sens dalszego grania, ehh taki już los perfekcjonisty)
    Ja czyli Elsevier. Wiem, że dużo wam to mówi ¦]

Offline Dravic

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #208 dnia: Sierpnia 24, 2011, 11:23:44 »
    -seria zwiadowców
    -Władca Pierścieni
    -Hobbit
    -powieści Sienkiewicza
    -seria Nocnego Anioła
    -HyperVersum
    -Zaginiony Heros

było tego jeszcze więcej ale tytułów nie pamiętam...

To żeś dowalił ;D

Wstawię sobie w sygnaturę!

Offline Solejók

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #209 dnia: Sierpnia 24, 2011, 12:54:12 »
    Napisał to dość dawno, i już 2 osoby zwróciły na to uwagę....