Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Harce na podwórzu, czyli rekonstrukcja historyczna  (Przeczytany 121498 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    Odp: Rekonstrukcja historyczna
    « Odpowiedź #540 dnia: Lipca 27, 2013, 14:48:37 »
    Ja zaś widziałem w TVN24 wywiad z członkiem grupy rekonstrukcyjno-filmowej "Bemowo". Cały artykuł i wywiad był pod tytułem "Moda na rekonstrukcje". Ciekawe...

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #541 dnia: Lipca 27, 2013, 22:09:44 »
    .Piotr. jeżeli chcesz zająć się rekonstrukcją XVII wieku poszukaj w okolicy jakiejś grupy. I nie rzucaj się od razu na rekonstruowanie husarza. Lepiej zacznij od czegoś wymagającego mniejszych nakładów, np. piechura wybranieckiego. Nie zaczynaj też od uzbrojenia. Wiem, że to jest fajne i w ogóle szpan, ale najpierw skompletuj podstawowe ciuchy, tak żebyś mógł na imprezy jeździć. Poza tym, pozwoli Ci to rozeznać się w terenie- po kilku wyjazdach poznasz rzemieślników i będziesz wiedział, u kogo warto kupić, a kogo unikać jak ognia. Dzięki temu unikniesz kosztownych błędów.
    Za uznanie mnie za faceta pieklić się nie będę. Dość często mnie mylą. Pewnie dlatego, że i zawód i zainteresowania mam raczej mało kobiece.

Tortugan- w Cedyni kiedyś jakieś imprezy się odbywały, ale czy są tam w dalszym ciągu to nie wiem. O inscenizacji Kircholmu nie słyszałam. Trzy lata temu odbyła się w Warszawie inscenizacja z okazji 400 rocznicy bitwy pod Kłuszynem, ale to była jednorazowa akcja.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Wald

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #542 dnia: Lipca 27, 2013, 22:40:08 »
    dla zainteresowanych "sportem" HMB,    pierwsze wydanie magazynu o tego typu walkach   http://bohurt.net/   można pobrać za darmo w formacie PDF, a w nim, min.   "trening" na podstawie średniowiecznych manuskryptów :)   

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #543 dnia: Lipca 31, 2013, 23:45:47 »
    Emocje opadły, wrzawa w mediach przycichła, to może podzielicie się swoją opinią, nt. takich inscenizacji jak np. ta w Radymnie, z okazji rocznicy Rzezi Wołyńskiej?
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #544 dnia: Sierpnia 02, 2013, 13:39:15 »
    To są takie? I jak to wygląda, rekonstruują palenie i gwałty?

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #545 dnia: Sierpnia 02, 2013, 13:45:07 »
    Gra światłem, muzyką, po czym palenie wioski. Sam się zdziwiłem gdy przeczytałem, że powstała taka inscenizacja. Brakuje jeszcze zrobienia takowej z Auschwitz...
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline huth

« Odpowiedź #546 dnia: Sierpnia 02, 2013, 16:45:44 »
    Brakuje jeszcze zrobienia takowej z Auschwitz...
    Chyba nie powinienem się przyznawać, że taki czarny humor mnie rozśmieszył :)
    W każdym razie to jest nawet ciekawa sprawa, bo to działa na wyobraźnie, gdy coś się dzieje na żywo

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #547 dnia: Sierpnia 02, 2013, 18:23:02 »

W każdym razie to jest nawet ciekawa sprawa, bo to działa na wyobraźnie, gdy coś się dzieje na żywo

No ba, i aż samemu by się chciało takiego spalić co niem ;)

Offline huth

« Odpowiedź #548 dnia: Sierpnia 02, 2013, 22:01:48 »
    heh, no nie o takie pobudzenie wyobraźni mi chodziło :P

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #549 dnia: Sierpnia 05, 2013, 22:57:58 »
    Ja nie mam nic przeciwko takiej akcji. Tym bardziej gdy rzeź wołyńska jest zupełnie przemilczana i "tuningowana" na potrzeby polityki. Nie ma tam sądów, a jedynie ukazanie tego co było.
    A w ogóle jak sezon? Ja za 2 tygodnie pewnie go zamknę, ew. jeszcze 1 impreza. Wystarczy siniaków :D
    Sława!

Offline Kamil z Częstochowy

• Użytkownik
    • Chawtowanie wycieraczek. Tanio, solidnie.
    « Odpowiedź #550 dnia: Sierpnia 06, 2013, 12:31:31 »
    Ja nie mam nic przeciwko takiej akcji. Tym bardziej gdy rzeź wołyńska jest zupełnie przemilczana i "tuningowana" na potrzeby polityki. Nie ma tam sądów, a jedynie ukazanie tego co było.
    A w ogóle jak sezon? Ja za 2 tygodnie pewnie go zamknę, ew. jeszcze 1 impreza. Wystarczy siniaków :D
    Oj, nie wymiękaj. Ja to dopiero się załapałem w tym roku. Jakiś baran strzelił z rusznicy nie parzą gdzie i poparzył mi całe ramie, myślałem że sk**wego syna zabiję. A jak by tego było mało to koń jednego z pocztowych wściekł sie ostaniu na mnie i ugryzł mnie do krwi w ręke.
    Jak tak dalej pójdzie to wracam na wczesne średniowiecze, może jest już w tym okresie mniej mroku niż było.
    Ja tam kończe sezon dopiero we wrześniu na Byczynie. No chyba że w tym roku znowu mnie weźmie na kretyństwa w postaci zimowych marszów.
    "Przyprowadźcie tego sk***go syna!" - Wojewoda Stefan Czarniecki
    "Okupacja niemiecka robi z Polaków bohaterów, opupacja sowiecka robi z nich gówno"
    "Póki kopii i husarza staje, będzie Polak pan w polu. Skoro kopia zginie, zginie i polska cnota" - Andrzej Maksymilian Fredro

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #551 dnia: Sierpnia 06, 2013, 13:49:24 »
    Nie wymiękam, ale nie widzę jakiś mega fajnych wyjazdów po prostu, a tłuc się pół Polski na coś lokalnego, to trochę bez sensu :P
    Mroku czy mniej to ciężko powiedzieć. Więcej nitowanek, drewnianych tarcz na pewno. :P
    Sława!

Offline Kamil z Częstochowy

• Użytkownik
    • Chawtowanie wycieraczek. Tanio, solidnie.
    « Odpowiedź #552 dnia: Sierpnia 06, 2013, 15:48:10 »
    Nie wymiękam, ale nie widzę jakiś mega fajnych wyjazdów po prostu, a tłuc się pół Polski na coś lokalnego, to trochę bez sensu :P
    Mroku czy mniej to ciężko powiedzieć. Więcej nitowanek, drewnianych tarcz na pewno. :P
    Toteż tak myślałem że się poprawia. Ciekawe jak z częstotliwoscią super-mega bufiastych szarawarów które mogą i za spadochron służyć. Względnie różnych "słowian" biegających z Gjermudem (Gjermundbu) na głowie. W Kutnie w tym roku trochę tego było. 
    "Przyprowadźcie tego sk***go syna!" - Wojewoda Stefan Czarniecki
    "Okupacja niemiecka robi z Polaków bohaterów, opupacja sowiecka robi z nich gówno"
    "Póki kopii i husarza staje, będzie Polak pan w polu. Skoro kopia zginie, zginie i polska cnota" - Andrzej Maksymilian Fredro

Offline Alpaka

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    • MC Rhodok
    « Odpowiedź #553 dnia: Sierpnia 19, 2013, 01:02:16 »
    Toteż tak myślałem że się poprawia. Ciekawe jak z częstotliwoscią super-mega bufiastych szarawarów które mogą i za spadochron służyć. Względnie różnych "słowian" biegających z Gjermudem (Gjermundbu) na głowie. W Kutnie w tym roku trochę tego było.

Mrocznych szarawarów mało, a cd okularów nie każdy polak odtwarza słowian. Gdyby się tak o mroki przyczepiać to i miecze są mroczne, a raczej tak duża częstotliwość ich w bitwach. Do tego duńczyki gdzie rozmiary wynoszą 108 -120 cm a nie 180 -220. Do tego lamelki skórzane, sklejki, tarcze wielkości drzwi oraz szabelki ważące 400 - 900 gram. Mrok zawsze będzie, ale niema co sie o niego tak spinac, dzieki niemu jest bardziej hm widowiskowo.
    WARBANDOLOGIA 2 - najnowsza płyta Zakonu Templolów, najlepszej raperskiej grupy na Polskiej, a nawet światowej scenie warband. Zapraszam do słuchania.
    MC Rhodok

http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=15625.0

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #554 dnia: Sierpnia 19, 2013, 10:01:18 »
     Duńczyki już nie będą wynosić 180 - 220 cm, bo ktoś wpadł na gejalny pomysł iż jego rozmiar nie może przekraczać powyżej brody właściciela. Choć zabawnie wyglądały wędki, widziałem gdzieś na filmiku że i ponad 2,50 metrowe kolesie mieli xD Włócznia też mnie dobiła, że ponoć już tylko korpus się liczy, a nie uda jeszcze. Bo co, bo ktoś w jaja trafi? Celując w brzuch jest taka sama szansa trafienia jak niższą część uda. Tarcza z drzwi od zakrystii, magiczna szabla, włócznik może iść do domu xD