Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Harce na podwórzu, czyli rekonstrukcja historyczna  (Przeczytany 121815 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    Odp: Rekonstrukcja historyczna
    « Odpowiedź #525 dnia: Maja 11, 2013, 16:11:40 »
    Malbork się zrobił mroczny do tego stopnia, że my wcześni widzimy nawet bijący mrok po oczach :D
    A wczesnośredniowieczne bitwy same w sobie są hardkorowe. A jak ktoś szuka bardzo guza to pojedzie na Wolin czy Ogrodzieniec i gitarka. Tam na prawdę trzeba uważać żeby wyjść z kompletem zębów, parą oczu i całymi łapami. :D
    Sława!

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #526 dnia: Maja 11, 2013, 19:54:53 »
     Lol, właśnie wróciłem z treningu, trening z roboczą nazwą ,,nakur... bohurty,,.
    Wszystko było fajnie, do czasu gdy pod koniec Troll dostał czekanem po brwi (miał giermunda, nie pytajcie), nieźle leciało czerwonego, a Dżon poszedł poklepać się z Elagami i wrócił hmm pojechał do szpitala, coś w nos koło oka. Taka sytuacja.
    Cóż, mam tylko nadzieje że za tydzień będzie z kim porobić minutówki, bo ała jak w każdym innym sporcie, zdarza się :D
    Nie wiem czy też tak macie, ale zawsze jakoś wychodzę z założenia że najczęstsze kontuzje i inne ałały wychodzą na treningach niż w prawdziwej bitwie. Nawet jeśli się kiedyś trenowało tylko na palcaty :D
     Malbork -.-

Offline Alpaka

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    • MC Rhodok
    « Odpowiedź #527 dnia: Lipca 11, 2013, 18:48:58 »
    Mylisz sie. Najwiecej kontuzji wychodzi na pokazach dla przedszkoli ;> toż to okropieństwo jest. I te teksty 'przyjechali rycerze' ;x
    WARBANDOLOGIA 2 - najnowsza płyta Zakonu Templolów, najlepszej raperskiej grupy na Polskiej, a nawet światowej scenie warband. Zapraszam do słuchania.
    MC Rhodok

http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=15625.0

Offline Garond_PL

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Garrrrond!
      • Mój profil na Steam
    « Odpowiedź #528 dnia: Lipca 12, 2013, 15:44:36 »
    Mogę trochę zmienić temat i zapytać się jak sobie radzicie z wyśmiewaniem i ciągłymi kpinami ze strony rówieśników?
    Jestem rozczarowany :oo ze nikt na mnie nie  głosuje :)
    Chociaż się przyznam nie zasługuję.

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #529 dnia: Lipca 12, 2013, 16:43:44 »
     O tak:
    (click to show/hide)
    ;)

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #530 dnia: Lipca 19, 2013, 22:59:29 »
    Garond, wyśmiewanie kończy się tak mniej więcej od ukończenia gimnazjum.
    A tak na serio- siedzę w rekonstrukcji od 6 lat. Nigdy nie spotkałam się z wyśmiewaniem.
    Owszem, często ludzie nie rozumieją o co w tym chodzi. Czasem są zainteresowani, czasem nie. Ale nigdy nie zostałam wyśmiana.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #531 dnia: Lipca 19, 2013, 23:11:58 »
    Mogę trochę zmienić temat i zapytać się jak sobie radzicie z wyśmiewaniem i ciągłymi kpinami ze strony rówieśników?

W dziwnych grupach się obracasz, człowieku...

Offline Apocalyps

• Użytkownik
    • Piwa: -6
    « Odpowiedź #532 dnia: Lipca 19, 2013, 23:33:20 »

Jak kiedyś zacząłem opowiadać o tym znajomym, to do 5 nad ranem nam zeszło...
    Ludzie śmieją się z rzeczy, których nie rozumieją-prosta zasada. Może warto im wytłumaczyć, czasami pomaga pokazanie jakiegoś przedmiotu, a może warto poczekać aż dorosną?

Offline .Piotr.

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #533 dnia: Lipca 26, 2013, 12:45:57 »
    A ja mam pytania do ludzi, którzy ''wyśmiewają'' ludzi bawiących się w wojów/szlachtę/itp.

Pytanka:
    1). Czym się różni człowiek, biegający z mieczem/rusznicą[lub inną bronią palną] i całym średniowiecznym ''eq'', od człowieka biegającego z karabinem z 2 wojny światowej oraz ''eq'' żołnierza z tamtego okresu?
    2). Co wam przeszkadza, że mają takie hobby?
    3). Co w nich jest takiego zabawnego? [np. podczas rekonstrukcji]

_______________________________________ _______________________________________ _________________________

Pytanie do rekonstruktorów lub ludzi interesujących się uzbrojeniem husarskim.

Ile by kosztowała zbroja husarza z szablą i ewentualnie z pistoletem strzałkowym?
    "Dulce et decorum est pro patria mori - słodko i zaszczytnie jest umrzeć za ojczyznę." - Horacy.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #534 dnia: Lipca 26, 2013, 20:58:58 »
    Nie wiem co to jest pistolet strzałkowy. Wiem co to pistolet skałkowy.
    Uzbrojenie husarza tanie nie jest. Sama szabla z pochwą to minimum 800 zł. A pewnie i bliżej tysiąca, bo przecież na sznurku jej nie zawiesisz. Porządna zbroja to jakieś 5-6 tysięcy. Do tego strój-husaria wywodziła się z warstw najbogatszych, więc w lnach wstyd by było biegać. Tu w rachubę wchodzą jedwabie, posrebrzane guzy etc. No i nie zapomnij o koniu, bo co to za husarz, co na piechotę lata. Jakby nie patrzeć, odtwarzanie husarza wymaga zainwestowania pokaźnej, pięciocyfrowej sumki.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline .Piotr.

• Użytkownik
    « Odpowiedź #535 dnia: Lipca 26, 2013, 22:08:34 »
    Nie wiem czemu napisałem strzałkowy... no cóż, ważne że się domyśliłeś o co mi chodziło.
    Hm, niestety takiego nadmiaru kasy nie mam, więc najpierw szabelka a potem składam zbroję. No chyba, że się rozmyślę.

Kolejne pytanko, gdzie warto kupować tego typu przedmioty? (mam na myśli szablę i zbroję)
    « Ostatnia zmiana: Lipca 26, 2013, 22:19:56 wysłana przez .Piotr. »
    "Dulce et decorum est pro patria mori - słodko i zaszczytnie jest umrzeć za ojczyznę." - Horacy.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #536 dnia: Lipca 26, 2013, 22:33:04 »
    ważne że się domyśliłeś
    pssst... to jest, ehem, niewiasta :P

Offline .Piotr.

• Użytkownik
    « Odpowiedź #537 dnia: Lipca 27, 2013, 10:22:01 »
    Olaboga! Przepraszam za to przeoczenie. Zazwyczaj na tego typu forach nie widuje się niewiast, więc ''z rozpędu'' tak napisałem. I po części w błąd wprowadziła mnie ranga tej niewiasty, ''sierżant''. Jeszcze raz lady przepraszam :D.

Offline Torguan

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • I'am the Emperor's will made manifest.
    « Odpowiedź #538 dnia: Lipca 27, 2013, 10:39:52 »
    Mam pytanie czy są odtwarzane bitwy pod Kircholmem albo Cedynią?

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #539 dnia: Lipca 27, 2013, 12:05:58 »
    I po części w błąd wprowadziła mnie ranga tej niewiasty, ''sierżant''. Jeszcze raz lady przepraszam :D.
    Z tego co się orientuję, to niestety, wprowadzenie osobnych rang dla płci jest domyślnie niemożliwe, a wykodzenie tego problematyczne.

Btw dzisiaj rano w tv widziałem relację z hmm obozu w związku z odtwarzaniem jakieś bitwy z okresu napoleońskiego w Polsce, tylko wyleciało mi z głowy co to za bitwa, gdzie i w ogóle.
    W każdym razie po bitwie ma być również "odtwarzana" amputacja kończyny, no ciekawe :P