Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Harce na podwórzu, czyli rekonstrukcja historyczna  (Przeczytany 121584 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    Odp: Rekonstrukcja historyczna
    « Odpowiedź #510 dnia: Maja 08, 2013, 19:11:17 »
    Mi majówka wenecka nie pasi. Wszystkie epoki w tym 3/4 zrobione totalnie po łebkach. Bardziej zjazd grillowy niż festiwal historyczny :P
    Sława!

Offline Aharo

• Użytkownik
    • Piwa: 60
    « Odpowiedź #511 dnia: Maja 08, 2013, 19:27:35 »
    Nie tylko słyszałem, ale i byłem ;)

Co prawda załapałem się tylko na "Bitwę czołgów", która była... uhm, słaba, i spodziewałem się czegoś ciekawszego, ale nie było źle.
    Największa atrakcja? Godzinne wyciąganie czołgów zakopanych w błocie.

A czego więcej się spodziewałeś? Jakieś uwagi na przyszłość? :)

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #512 dnia: Maja 08, 2013, 21:28:35 »
    Mi majówka wenecka nie pasi. Wszystkie epoki w tym 3/4 zrobione totalnie po łebkach. Bardziej zjazd grillowy niż festiwal historyczny :P

I właśnie to w niej lubię, że można na luzie, z pompą, poznać ludzi, poturniejować, a w szczególności najebać się jak szpadel. I to dosłownie, bo Troll postanowił Sauronówkę ze szpadla wypić -.- Dlatego na poważniejsze imprezy zostawiam Leśno, i to co u nas na grodzie jest/będzie ;)

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #513 dnia: Maja 08, 2013, 22:05:32 »
    Może mi takie coś przeszło, albo po prostu nie trawie paru osób które tam jeżdżą. Za dużo mroku się naoglądałem wiele lat temu :D Tym bardziej że od paru sezonów dość skutecznie odmraczam się w aspektach nie tak bijących po oczach, w stylu kolczuga nitowana, tunika bojowa zamiast przeszywnicy. A pasiaste pirackie portki i hełm wz. 63 to słaby widok :D
    Sława!

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #514 dnia: Maja 09, 2013, 18:56:45 »
    Dziś we Francji, w Aigues-Mortes, rozpoczęła się kolejna edycja Bitwy Narodów. W rywalizacji biorą udział 22 reprezentacje narodowe z całego świata (w tym tak odległe jak Argentyna, Japonia czy Nowa Zelandia).
    Tu można oglądać zmagania na żywo:
    http://usaknights.org/
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #515 dnia: Maja 09, 2013, 20:13:40 »
    Jakie są zasady tego całego 21 na 21? Akurat na to trafiłem i ciężko ogląda się coś, czego zasad zupełnie się nie łapie. xD Widziałem akurat jak Polacy chyba ostry wpieprz dostali od Białorusinów, ale nie ogarniam o co w tym chodzi... Jest jakiś spis zasad? Może być nawet po angielsku albo francusku.

edit: Ale ruscy roz***ali Włochów. xD

Offline Wald

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #516 dnia: Maja 09, 2013, 20:38:09 »
    Najprościej mówiąc zasada tej walki to "każdy na glebe, bez ciosów w nieosłonięte miejsca, ale podhaczenia itp. są dozwolone-wygrywa drużyna która ustoi na ziemi większości"  ;)
    ale przeczytaj też to  http://www.pswr.pl/index.php/turnieje/edycje-bitwy-narodow/item/96-bitwa-narod%C3%B3w

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #517 dnia: Maja 09, 2013, 21:04:53 »
    Tak jak napisał [CR]Wald{M}- chodzi o to, żeby obalić wszystkich przeciwników. Nie wolno sztychować, dusić, walić w kark, stopy, dłonie i tył kolan. Przeciwnik nie może wstać, jeżeli dotknie ziemi co najmniej 3 punktami podparcia. Można używać dowolnej broni, musi jednak mieścić się ona w datowaniu  1201-1500, musi być tępa i bez ostrych zadziorów. Każda walka to 3 starcia.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #518 dnia: Maja 10, 2013, 08:47:50 »
    Dzięki. ;) Z czasem też tak zacząłem podejrzewać, bo oglądało się to całkiem znośnie i do ogłoszonej przerwy obejrzałem to co było do obejrzenia.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #519 dnia: Maja 10, 2013, 17:13:48 »
    Oglądam te mistrzostwa teraz, jakieś migawki też ze wczoraj(widziałem jakieś walki wygrane przez Polaków, ale kompletnie nie wiem o co chodziło :P).
    Ogólnie to jest to nieźle hardkorowe... Mam takie pytanie, czy takie coś jest rozgrywane tylko w takich późnośredniowiecznych realiach, czy są też jakieś inne okresy?
    W sumie to muszę kiedyś w końcu wybrać się na Grunwald i inne takie, sama walka mnie niespecjalnie interesuje, ale chyba oprócz tego jest rekonstrukcja hmm "kulturowa"?
    W ogóle to niesamowite jest to miasto, gdzie się to odbywa, takie małe Carcassonne...

O teraz Polacy :P
    Edit: no i przegrali z tego co udało mi się ogarnąć, szkoda. W ogóle zabawne, że Izrael ma w tym team :P
    « Ostatnia zmiana: Maja 10, 2013, 17:25:27 wysłana przez HUtH »

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #520 dnia: Maja 10, 2013, 17:28:59 »
    Z tego co wiem, walki buhurtowe (5x5, 21x21) są na większą skalę organizowane tylko dla XIII-XV wieku. Kwestie BHP. To są dość kontuzjogenne zabawy. Wymagane jest okrycie zbroją całego ciała, i co najważniejsze- hełm z zasłoną. Wyjście do walki z odsłoniętym ciałem, albo kiepską zbroją to proszenie się o wizytę na OIOM-ie.
    Kulturę materialną (poza bojową) też oczywiście się rekonstruuje. Tak samo dawne rzemiosła, muzykę etc.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #521 dnia: Maja 10, 2013, 17:52:24 »
    Z remisowali, niewiadomo czemu. Ale Grunwald polecam z całego serca. Bo potem jest Malbork = 2 tygodnie picia nonstop, gotowanej kaszy, i trzeźwienia przed samą bitwą xD

Edit: NAAAAAAAAAASI GÓRĄ!

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #522 dnia: Maja 10, 2013, 18:03:55 »
    No tak, kwestie bezpieczeństwa... Ale chyba jakieś walki są organizowane też np. podczas rekonstrukcji Hastings?

Z remisowali, niewiadomo czemu. Ale Grunwald polecam z całego serca. Bo potem jest Malbork = 2 tygodnie picia nonstop, gotowanej kaszy, i trzeźwienia przed samą bitwą xD
    Heh, pewnie można całe wakacje spędzić na jeżdżenie od eventu do eventu? :P

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #523 dnia: Maja 10, 2013, 18:37:38 »
    Praktycznie tak, zdrowotnie nie polecam xD

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #524 dnia: Maja 10, 2013, 19:25:10 »
    Malbork od pewnego czasu nie jest tym czym być powinien. Na ostatniej inscenizacji zauważyłem nawet jakiegoś "knajta" fantasy. Rekonstrukcja bitew, a bohurt to dwie różne rzeczy. W inscenizacjach (np. Hastings, Grunwald...) walki polegają na "klepaniu" się mieczem czy czym się tam ma pod ręką. Wszystko wcześniej jest ustalone i każdy robi tyle, żeby jakoś to wyglądało na bitwę, ale żeby się przy okazji zbytnio nie zmęczyć. Nie wyobrażam sobie szczerze mówiąc bohurtu wikingów czy słowian. Pełna osłona twarzy to podstawa. Chociaż w na Grunwaldzie 2012 podczas bohurtu 21 vs 21 znalazłem gościa w łebce z nosalem. Do dzisiaj podziwiam jego i organizatorów, że go w ogóle dopuścili.