Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Harce na podwórzu, czyli rekonstrukcja historyczna  (Przeczytany 121509 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sirtomek1

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Rekonstrukcja historyczna
    « Odpowiedź #420 dnia: Lutego 26, 2012, 19:19:06 »
    A propo tej Oleśnicy, to gdzie można się więcej dowiedzieć? Bo chętnie bym się wybrał z kumplami

Offline Ephedrinum

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Dziki Pasterz Bandyta
    « Odpowiedź #421 dnia: Lutego 27, 2012, 19:22:55 »
    Nie dojdę do tego bractwa o którym mówiłem. Treningi 2 razy w tygodniu...... Kurrrrr.
    Widocznie nie jest mi to pisane by mieć takie hobby. Nie jestem w stanie dojeżdżać w dni gdy nazajutrz jest szkoła.

Offline Sirtomek1

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #422 dnia: Lutego 27, 2012, 19:54:41 »
    Opolskie? Napiszesz mi kiedy mają treningi i od ilu lat przyjmują?

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #423 dnia: Lutego 27, 2012, 22:04:22 »
    Obowiązkowe treningi 2 razy w tygodniu?
    No to ostro. Zazwyczaj treningi to kwestia weekendowa, albo do ustalenia. No ale każdy skupia się na czymś innym.
    Sława!

Offline Ephedrinum

• Użytkownik
    • Dziki Pasterz Bandyta
    « Odpowiedź #424 dnia: Lutego 27, 2012, 22:25:53 »
    Ja nie wiem już co mam robić. Z jednej strony bardzo pragnę spełnić swoje marzenie i mieć takie hobby, szczególnie, że bractwo jest blisko, lecz z drugiej strony napotykam utrudnienia by tego dokonać. Wiem, że to głupio zabrzmi, ale  mama jest temu przeciwna. Wg niej mam się uczyć. Tak w ogóle to nie wyobrażam sobie tego, że miałbym po powrocie zmęczony ze szkoły gonić na busa i jechać na trening... Przykro mi bo jestem w takiej sytuacji. Widocznie jak na zainteresowaniu historią się zaczęło, tak i na tym również pozostanie.

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #425 dnia: Lutego 27, 2012, 22:48:39 »
    A może po prostu poczekaj do osiemnastki? Wtedy wiadomo koniec szkoły, jeśli wybierasz się na studia, to można założyć, że pojedziesz do większego miasta (chyba, że już w nim mieszkasz?), tam bractw będzie więcej, wybierzesz takie, które będzie Ci pasowało, no i będziesz miał bractwa na miejscu, bez dojazdów. Może dorwiesz jakąś pracę, to nie będziesz aż tak obciążał rodziny tym hobby. Rodzice może zmniejszą swój opór, w końcu będziesz już dorosły, szkołę będziesz miał za sobą, itp. Sam planuję tak zrobić, w tym roku mam osiemnastkę, w przyszłym matura i do Poznania ;) Do tego czasu uszyję sobie strój cywilny i skończę klepać kolczugę. Może dla Ciebie to też dobre rozwiązanie? Z resztą z tego co słyszałem, to w walkach i tak można brać udział dopiero jak się jest pełnoletnim (poprawcie mnie, jeśli nie mam racji).
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline Ephedrinum

• Użytkownik
    • Dziki Pasterz Bandyta
    « Odpowiedź #426 dnia: Lutego 27, 2012, 23:37:22 »
    Może i masz rację. Ja dopiero w 1 klasie liceum jestem. Krew się burzy, chce się wypełnić pustkę bo strasznie mi się nudzi.
    Mnie nie ciągnie do tego by od razu machać mieczykiem w pełnej zbroi płytowej na jakiejś dużej buhurcie. Ja po prostu chciałbym uczyć się narazie średniowiecznego fechtunku i podstaw. W ogóle chciałbym zacząć praktykować historię, a nie siedzieć ciągle nad wiedzą pisaną  i szkicami wojowników... Chciałbym mieć do czasu studiów tyle cierpliwości co ty, Raddeo. Ty masz już blisko.

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #427 dnia: Lutego 27, 2012, 23:44:40 »
    Teraz mam względnie blisko. Ale czekam już od gimnazjum ;) No i jest kwestia tego, że po dostaniu się na studia pewnie się przniesiesz do większego miasta. I wtedy może być problem z utrzymaniem dobrego kontaktu z bractwem do którego teraz byś dołączył.
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline Ephedrinum

• Użytkownik
    • Dziki Pasterz Bandyta
    « Odpowiedź #428 dnia: Lutego 28, 2012, 00:21:07 »
    Miasto z tym bractwem rycerskim leży w połowie drogi do miasta, w którym zamierzam studiować... Więc nadal miałbym te samą odległość. Jestem sceptyczny co do bractwa istniejącego w tym większym mieście. Nie podoba mi się ono za bardzo. W każdym bądź razie nie robi na mnie tak dużego wrażenia jak to, z którym wiążę nadzieje.

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #429 dnia: Lutego 28, 2012, 01:07:21 »
     Trochę mnie dziwią te treningi 2 razy w tygodniu. U nas osobiście był w soboty obowiązkowy lecz... każdy z nas jest człowiekiem i ma różne problemy czy obowiązki. Chcę rzec że jest wyrozumiałość, a przynajmniej powinna być, że nie trzeba być na mus kiedy się nie może. Gościu np dojeżdżał z Wejherowa do Sopotu (a jest to kawałek drogi), inny zaś z najdalszych krańców Gdańska do Sopotu i bywali co sobotę, bywał jeszcze inny co jeszcze dłuższą trasę miał więc tu już bywał co 3, 2 tyg. Ludzie z przerwami miesięcznymi tez bywali bo szkoła, matura czy inna bzdura :)
     Co do walki, ja sam osobiście zacząłem jakoś od 2 czy 3 gimnazjum, lecz to było luźne, taka zabawa, pół roku później zaczęło się poważnie. Z tego co wiem niepełnoletni mogą brać udział w niektórych bitwach jeśli mają na to zgodę opiekuna. Heh z racji że ,,mamy,, gród i u nas były festyny to treningi, bitwy to chyba nikt z nas nie miał zgody tylko naparzał. Teraz z tego co mi wiadomo większy ogólnie na to nacisk jest.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #430 dnia: Lutego 28, 2012, 12:34:59 »
    Na poważnych imprezach nie powalczysz. Chyba że wyglądasz bardzo poważnie i nie wzbudzisz podejrzeń :P
    A no i siedzenie nad wiedzą pisaną i rysunkami. Na tym polega 3/4 czasu spędzonego przy rekonstrukcji.
    Sława!

Offline Ephedrinum

• Użytkownik
    • Dziki Pasterz Bandyta
    « Odpowiedź #431 dnia: Lutego 28, 2012, 14:53:16 »
    Tylko, że ja nie miałem na myśli patrzenia na rysunki. Ja sam jestem rysownikiem i rysuję sobie rycerstwo.
    Ja nie chcę przesiedzieć całego czasu nad biurkiem, chcę więcej, chcę praktykować to co rysuję czyli dojść do jakiegoś dobrego bractwa.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #432 dnia: Lutego 28, 2012, 16:00:47 »
    Ephedrinum, historii sobie nie narysujesz.
    Żeby odtwarzać historię na dobrym poziomie trzeba faktycznie spędzić długie godziny nad ikonografią średniowieczną i ślęczeć nad znaleziskami archeologicznymi. Dopiero na tej podstawie szyć, zbroić się i uzupełniać sprzęt
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #433 dnia: Lutego 28, 2012, 16:41:09 »
    Ano dokładnie. Narysować sprzęt możesz w Larpie :p
    Tak na prawdę rekonstrukcja to cały rok siedzenia i szukania w internecie i książkach. Po to, by było czym się pochwalić w wakacje :P
    Sława!

Offline Ephedrinum

• Użytkownik
    • Dziki Pasterz Bandyta
    « Odpowiedź #434 dnia: Lutego 28, 2012, 18:02:59 »
    No ja to wiem. Przecież skądś trzeba brać info i wzorce.