Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Harce na podwórzu, czyli rekonstrukcja historyczna  (Przeczytany 120998 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Rekonstrukcja historyczna
    « Odpowiedź #390 dnia: Lutego 19, 2012, 19:34:13 »
    Orientujecie sie ile trzeba mieć many na przyzwoity strój Polskiego żołnierza,partyzanta z WW2 ?

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #391 dnia: Lutego 19, 2012, 21:07:45 »
    U nas kiedyś na AON'ie byli. Długo na tej "prezentacji/wystawie" nie byłem, ale chyba nie jest tak drogo jak wieki wcześniejsze i raczej zmieścisz się w kilku stówkach. Jednak są to tylko moje przypuszczenia po tym co widziałem na oczy. ;)

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #392 dnia: Lutego 19, 2012, 21:15:55 »
    A na jakiej zasadzie funkcjonuje bron palna?Karabiny?To jakieś repliki gazówki czy co:P?No i w jakich cenach są?

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #393 dnia: Lutego 19, 2012, 21:22:27 »
    Oni mieli wystawione prawdziwe egzemplarze. Podejrzewam, że były pozbawione iglicy albo części mechanizmu (np. spustowo-uderzeniowego albo ryglującego) - choć podejrzewam raczej usunięcie iglicy. Nie wiem na jakiej podstawie prawnej to działa, ale jest chyba coś takiego jak egzemplarze broni kolekcjonerskiej - choć nigdy się tym nie interesowałem. Wiem jedynie tyle, że mieli na 100% realne egzemplarze broni palnej, bo grupa rekonstrukcyjna jakiegoś batalionu z lat 60 miała spieprzone ustawienie optyki SWD. Partacze. ;) Myśleli, że nikt tego nie zauważy...

Offline Ephedrinum

• Użytkownik
    • Dziki Pasterz Bandyta
    « Odpowiedź #394 dnia: Lutego 19, 2012, 21:26:26 »
    Azahiel. No ja pewnie bym musiał nosić coś innego niż ty bo to Joannici. :D Jakieś habity.
    Rekonstruują XIII wiek i Grunwald.

Offline AzahielPL

• Użytkownik
    « Odpowiedź #395 dnia: Lutego 19, 2012, 21:35:55 »
    Azahiel. No ja pewnie bym musiał nosić coś innego niż ty bo to Joannici. :D Jakieś habity.
    Rekonstruują XIII wiek i Grunwald.

No niekoniecznie, z tego co wiem gdyż jest kilkanaście rzeczy które dotrwały aż do XV wieku...
    Najlepiej by było podejść tam do kogoś dowódcy tego Bractwa i zapytać się co jest potrzebne, ale wiedz że musisz być wytrwały bo tylko tacy mogą osiągnąc sukces xD
    To w końcu grunwald czy XIII wiek? zbyt duża różnica czasowa moim zdaniem... Bo i tak na grunwald nie można być ze strojem z XIII wieku bo jednak ta moda się zmieniała...

Edit: Nie moim zdaniem bo zdaniem większości, Grunwald alb raczej każda chorągiew ma wyznaczone wymagania i warunki co do stroju więc nie przyjmą nawet o 5 lat wykraczający strój.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 19, 2012, 21:45:23 wysłana przez AzahielPL »

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #396 dnia: Lutego 19, 2012, 22:06:23 »
    To czas na odpowiedzi:
    -strój partyzanta. Ale jakiego? Co chcesz mieć w swoim ekwipunku? Każdy partyzant miał inny. Broń to często albo oryginały pozbawione cech bojowych albo odlewy w drewnach. I z tego i z tego się nie da strzelać. Wybuchy robią różne petardy i efekty. Czasem do większych imprez łódzka filmówka wynajmuje broń która strzela ślepakami. Samemu takiej mieć nie można.
    -Jeśli bractwo rekonstruuje XIII wiek i czasy okołogrunwaldzkie to 80% ich sprzętu jest różna na obie epoki. Zmieniło się przez ten czas praktycznie wszystko. Bractwa nie wymagają jakiś cotygodniowych zebrań zazwyczaj, ew. treningi. Jak się chce, to się może. Tłumaczyć się odległością każdy może. Prawdziwy zapał pokonuje większe przeszkody niż ta. Co do stroju: pogódź się z tym że wszystkie oszczędności/kieszonkowe/zaskórniaki będą szły w odtwórstwo. Wyklucz kupno nowego TV czy innych pierdół. Jak jesteś niepełnoletni to jeszcze lepiej. Będziesz miał czas robić oszczędności. A jak jeszcze nie wyrosłeś do końca, to też nie inwestuj w drogie rzeczy, bo z nich raz dwa wyrośniesz. A używane tracą dramatycznie na wartości. Życie to wielki wybór, chcesz skończyć liceum z szóstkami to raczej nie nastawiaj się na robienie czegokolwiek innego niż na naukę. Zresztą, odtwórstwo to również spora dawka wiedzy, którą będziesz musiał przyswoić. Przestudiowanie uzbrojenia, strojów, obyczajów a także historii ogólnej danego okresu. Musisz zastanowić się dobrze, bo to zmieni najbliższe kilka lat życia. :P
    Sława!

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #397 dnia: Lutego 19, 2012, 22:35:36 »
    A ja mam pytanie do wszystkich, którzy już dłużej zajmują się rekonstrukcją - w jakim wieku wstąpiliście do bractwa? Ja cały czas planuję, logicznie myśląc wyszło, że najlepszy czas to studia, co Wy o tym myślicie? Obecnie do najbliższego bractwa mam 40km, do tego mało czasu, bo i ambicje co do przyszłej uczelni mam niemałe.

Offline Ephedrinum

• Użytkownik
    • Dziki Pasterz Bandyta
    « Odpowiedź #398 dnia: Lutego 19, 2012, 22:36:48 »
    Wiem, że to duża odległość czasowa między XIII a XV wiekiem, ale w owym bractwie Joannitów odtwarza się wiadomo z nazwy okres XIII przeważnie, ale są osoby zajmujące się okołogrunwaldem, a możliwe, że ci właśnie od Grunwaldu mają komplet do obydwu okresów. Zresztą, jeszcze kontaktu z nimi nie nawiązałem. Muszę zapytać o wymagania i inne sprawy.

Zapał mam duży. Nie cierpię tej nauki w szkole, ale wiem, że sporo od niej zależy. Nie jestem żadnym "kujonem",  dlatego mam nadzieję, że uda mi się z bractwem. I tak marnuję dużo czasu na bzdety, a mógłbym przecież w odpowiednim momencie ten marnowany czas zapełnić np. robieniem kolczugi. Nie odpuszczę z rekonstrukcją, muszę spełnić swoje marzenie. :)

Pierdół to ja nie kupuję :P Tak, jestem niepełnoletni, Blitzwing. 1 klasa liceum dopiero... xD. Jeśli dojdę do bractwa to będzie świetny test dla mojej cierpliwości, ale cóż. Myślał indyk o niedzieli... Najpierw trzeba obczaić ich zasady.

PS. Jeśli solidnie popracuję w szkole to stypendium może przyda się do odtwórstwa. :D
    PS2. Azahiel, chciałbym odtwarzać Grunwald.

« Ostatnia zmiana: Lutego 19, 2012, 22:50:32 wysłana przez Ephedrinum »

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #399 dnia: Lutego 19, 2012, 22:54:08 »
    Robienie kolczug teraz to już kiepski pomysł. Coraz częściej wymaga się i przerzuca na nitowanki. Zanim Ty zaczniesz walczyć mogą być obowiązkowe :P
    Bractwo/drużyna to kwestia paru godzin na kilka tygodnii. No kilkadziesiąt całych dni latem na wyjazdy. Glaedr chwilę przed studiami, w liceum zacząłem przygodę z odtwórstwem. Tyle że wtedy słowianie nosili jakieś lejki na głowie i owijali futerkiem glany. Dziś to inna bajka, wielu się wstydzi nie posiadać skórzanego paska. :P
    Sława!

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #400 dnia: Lutego 19, 2012, 23:01:31 »
    T Dziś to inna bajka, wielu się wstydzi nie posiadać skórzanego paska. :P

Będąc w tunice bez paska to chodzisz jak dziw... Tak to dosłownie rzeczą u nas w drużynie i wdrużynie znajomych z drużyny i druzyny.... ;)
    Swoją drogą piękne dawne mroczne czasy. Jak ja dochodziłem do drużyny to było coś w 2 albo 3 gimnazjum, ach co to były za czasy były. Łucznik w długiej jaskrawej dość tunice wielofunkcyjnej (damsko/męska) w trampkach, gumowe lotki, wojowie z desantami. A teraz to biada, rekrut rzadko by miał okazję przechadzać się z ukompletowanym strojem ale z desantami, glanami...
    « Ostatnia zmiana: Lutego 19, 2012, 23:05:42 wysłana przez Filcefix »

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #401 dnia: Lutego 19, 2012, 23:04:42 »
    Ale zamiast paska dla biedaka i krajka się nada. Tyle że dziś trend na odtwarzanie bogatych, nawet jak kogoś nie stać :p
    Sława!

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #402 dnia: Lutego 19, 2012, 23:07:52 »
     Taaa, kolczuga, hełm, MIECZ, tarcza, czerwona tunika i... bose nogi bo buty drogie, ale góra bogata.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #403 dnia: Lutego 19, 2012, 23:09:02 »
    Miecza to już w takim zestawie nie dostrzegam, tyle lat się napatrzyłem xD
    Najlepszy jest szłom, i podarta przeszywka :d
    Sława!

Offline Ephedrinum

• Użytkownik
    • Dziki Pasterz Bandyta
    « Odpowiedź #404 dnia: Lutego 19, 2012, 23:13:57 »
    Więc, Blitzwing, jeśli taka mała częstotliwość spotkań będzie to zdołam się dostosować. Mam tylko mocną nadzieję, że to nie środek tygodnia na trening... :)