Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Harce na podwórzu, czyli rekonstrukcja historyczna  (Przeczytany 121512 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Krzyżak, Zingal von Balk the Grey, Zakonnik
    Odp: Rekonstrukcja historyczna
    « Odpowiedź #315 dnia: Lipca 21, 2011, 15:22:25 »
    Co do tego nie mam jeszcze pewności, powoli zbieram różne informacje na temat XI wieku. Staram się na bieżąco czytac halle i frehe (jest tam bardzo dużo informacji). Obecnie czekam aż zakończy się sezon, wtedy będę mógł porozmawiac z dowódcą grupy.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #316 dnia: Lipca 21, 2011, 16:45:52 »
    Wolin, Chudów, Grzybowo i może Gniezno.

O Chudowie to mi proszę ani nie wspominać. Byłem w tym roku na "Słowianach i Wikingach". Zabrałem dziewczynę, by jej pokazać, jak się wojowie tłuką. Miała z nami nawet jechać jej siostra ze swoją rodziną i dzieciakami. Dobrze, że nie pojechała, bo na miejscu się okazało, że wszystkich wojów jest aż... zaraz, niech dobrze policzę... hmmm... licząc z tym techno-wikingiem, który przyjechał na harleyu, to wychodzi sztuk jeden. Dookoła zamku plątali się tylko turyści, też zdezorientowani i zawiedzeni, więc pewnie nie ja jeden się mocno zdziwiłem.

Szkoda, że organizator imprezy poinformował wcześniej, że nihuja nie będzie, bo niektórzy załatwili sobie na tamten weekend wolne, zaplanowali przyjazd z dość daleka... Nie wspomnę już o osobach, które przyjechały z dziećmi - weź tu wytłumacz maluchowi, że nici z imprezki. A wystarczyło dać chociażby małą notkę na stronie fundacji, że pokazy się nie odbędą. Ale nieee, bo po co...

Miałem tam jeszcze w tym roku jechać na Jarmark Średniowieczny, chyba się jednak wstrzymam. Nie stać mnie na takie ponad stukilometrowe przejażdżki tam i z powrotem, by sobie samych turystów i malutki zamek któryś raz z kolei pooglądać.

Dobrze, że Najazd Barbarzyńców w Ogrodzieńcu jako tako się udał, bo inaczej chyba nabrałbym całkowitego wstrętu do imprez historycznych. Mam stamtąd nawet sporo fotek, jak posegreguję, to coś wrzucę.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #317 dnia: Lipca 21, 2011, 17:48:35 »
    No, Ogrodzieniec jak zawsze super sprawunia :-)
    A Daed, jak będziesz chciał na coś jechać a nie będziesz miał pewności czy się odbędzie, to pisz do mnie. Często jestem w kontakcie z orgami :-)
    Sława!

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #318 dnia: Lipca 22, 2011, 00:54:44 »
    Ja za to mam blisko do Braniewa i do Elbląga,a tam odbywają się tego typu imprezy. Z resztą jak ktoś jest w temacie to nawet więcej tego typu imprez można spotkac wokół swego miejsca zamieszkania. Blitzwing powiedz mi jak mniej więcej wygląda walka w otwartych hełmach we wczesnośredniowiecznej rekonstrukcji. Czy często występują urazy głowy? Jak radzą sobie z tymi problemami wojownicy? Dzięki za odpowiedź : )

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #319 dnia: Lipca 22, 2011, 01:03:08 »
    Na poprzedniej stronie chłopcy dyskutowali nt. walki w otwartych hełmach. Rzadko się zdarza, że takich dopuszczają do bitwy z tego można wywnioskować.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #320 dnia: Lipca 22, 2011, 10:26:45 »
    Walka jest standardowa, nie można ciąć na twarz. Nie miałem przyjemności walczyć w otwartym hełmie więc Ci nie powiem. Zresztą otwarte są jedynie szyszaki, a mało kogo stać żeby takiego bogacza odtwarzać. Polecam normany a w szczególności hełmy z jeziora lednickiego i orchowskiego. Z tego co widziałem, to na Wolinie, Szwajcarii, Ogrodzieńcu, Grzybowie, ludzie mogą tak walczyć, więc ciężko powiedzieć, nie ma reguły :P
    Sława!

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #321 dnia: Lipca 22, 2011, 18:28:16 »
    Blitzwing dzięki za informacje odnośnie wykrojów na chomikuj, mam teraz ich całą masę ^ ^ i aż szkoda byłoby gdybym ich nie użył. Są naprawdę świetne, jeszcze raz dzięki : )

Offline Plopp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #322 dnia: Lipca 22, 2011, 21:18:51 »
    Szłomy.... no w naszym środowisku widzę, że więcej jest możnowładców niż np. "zwykłych ludzi". A jeszcze lepsze jest to, że niektórzy zwykli mają szłomy z nosalami, pasek nabity cyną że aż skóry nie widać, miecz army ale za to przeszywka z juty wypchana jak materac...

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #323 dnia: Lipca 22, 2011, 22:18:06 »
    Zapomniałeś że miecz wetknięty za pas, a przeszywka z dziurami pod każdą pachą :P
    Sława!

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #324 dnia: Lipca 22, 2011, 23:22:20 »
    No właśnie, zdążyłem zauważyc że wiele uczestników narzeka na takich "rekonstruktorów". Przez takie szczegóły przeszkadzają oni w rekonstrukcji i jednocześnie psują historyczny klimat o który tak ciężko w tychże czasach.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #325 dnia: Sierpnia 08, 2011, 14:55:05 »
    No i po Wolinie. Działo się. Pogoda lepsza niż rok temu, nie tak uciążliwa, chociaż wciąż wilgotno. Bitwa zacna, chyba większa niż wcześniej.
    (click to show/hide)
    :D
    http://www.youtube.com/watch?v=w4KMCNnIUT0
    http://www.youtube.com/watch?v=YvH7kCY9kDQ
    http://www.youtube.com/watch?v=u0oeN1XyYEg
    więcej na YT
    Sława!

Offline Alladrix

• Użytkownik
    « Odpowiedź #326 dnia: Sierpnia 12, 2011, 16:40:33 »
    14 sierpnia ma być rekonstrukcja Bitwy Warszawskiej w Ossowie- był ktoś w poprzednich latach? Opłaca się jechać ponad 140 km?
    Ir Ithil ammen Eruhín
    menel-vîr síla díriel
    si loth a galadh lasto dîn!
    A Hîr Annûn gilthoniel,
    le linnon im Tinúviel!

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #327 dnia: Września 08, 2011, 20:22:58 »
    Zadam pytanie może nie do końca związane z tematem, ale nie chcę tylko dlatego zakładać nowego wątku, a mianowicie - czy macie jakieś pomysły co można zrobić jako dodatkową pracę na historię? Chodzi o wyrób rzemieślniczy, cokolwiek związanego z historią, niekoniecznie wykonane dawnymi metodami. Przykładowo w ostatnich latach ktoś zrobił gilotynę, dyby. Sam zrobiłem sobie koszulkę kolczą (dla własnej satysfakcji), ale nie mam zamiaru jej oddawać dla kilku dodatkowych punktów, za dużo pracy mnie to kosztowało. Szukam czegoś co można zrobić w kilka dni/tygodni. Zastanawiałem się nad kuszą, ale może Wy macie jakieś lepsze pomysły.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #328 dnia: Września 08, 2011, 20:30:37 »
    Zastanawiałem się nad kuszą, ale może Wy macie jakieś lepsze pomysły.

Za kuszę to możesz mieć problemy z Policją. :p

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #329 dnia: Września 08, 2011, 20:54:04 »
    Jeżeli masz możliwości i zdolności do bawienia się z drewnem możesz zrobić np. koło garncarskie. To dość prosta sprawa, rysunki bez problemu znajdziesz w necie. A jak masz koło, to zawsze można utoczyć parę naczyń. Tyle tylko że możesz mieć problem z wypałem... nie wiem czy w piecu centralnego ogrzewania da radę, nie próbowałam:) Ewentualnie możesz się pobawić w skórnictwo- uszyć rękawice albo bukłak. Z drewna możesz również robić naczynia- miski, kubki etc. Tutaj masz możliwość użycia wielu technik- albo na tokarce, albo obrabiasz dłutem do pożądanego kształtu, albo drutem lub powrozem mocujesz klepki, tak jak to się robi np. z beczkami
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"